Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Wątek: Przepis na dietetyczne roladki

  1. #1
    Rafal998 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    20-12-2018
    Posty
    1

    Domyślnie Przepis na dietetyczne roladki

    Dlaczego mięso z indyka jest zdrowe? Co zawiera w sobie mięso z indyka? Jak je przyrządzić, by było smaczne? Te i wiele innych pytań postaram się rozwinąć w dzisiejszym poście, który krótko i zwięźle przedstawi zalety spożywania mięsa z indyka.


    Mięso z indyka jest w naszym kraju wciąż niedoceniane. Mimo swoich wielu walorów wciąż przegrywa w walce z kurczakiem. Czemu się tak dzieje? Często przyzwyczajamy się do jednego smaku, boimy się spróbować czegoś nowego. Indyk to naprawdę chude mięsko, o małej zawartości tłuszczu. Obfituje w pełnowartościowe białko, które odpowiada za wiele ważnych funkcji w organizmie. Mięso zawiera sporo witamin i składników mineralnych: witaminy z grupy B, potas, cynk, magnez. Z kolei ciemniejsze mięso zawiera większe ilości żelaza, niezbędnego do produkcji hemoglobiny i krwinek czerwonych. Dodatkowo mięso z indyka jest łatwo strawne i bardzo delikatne, dlatego jest polecane alergikom, małym dzieciom, osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, pacjentom onkologicznym, a także osobom po zabiegach chirurgicznych. Jednym słowem może je jeść praktycznie każdy

    Mięso z indyka warto przyprawić delikatnymi ziołami, solą, pieprzem. Trzeba też pamiętać, by nie przesadzić z ich ilością, bo można łatwo zabić delikatność mięsa.



    Składniki na roladki z indyka:
    • pierś z indyka
    • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony
    • serek śmietankowy np. Almette, Bieluch
    • koperek świeży
    • suszone pomidory
    • oliwa z oliwek



    Przygotowanie:
    Mięso umyj, rozbij na cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem suszonym. Na środek piersi z indyka dodaj łyżeczkę serka, pokrojone suszone pomidory i garść koperku świeżego. Koperek oprócz walorów smakowych ułatwia też trawienie posiłku. Zawiń mięso w roladkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć roladkę i obsmażaj ją przez 2-3 min. Chodzi tutaj o zamknięcie struktury mięsa. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku przez około 30-35 min. Jako dodatek do mięsa świetnie sprawdzi się gruba kasza np. pęczak i surówka z marchwi i jabłka. Obiad gotowy w niecałe 40 min.


    Zdjęcia znajdziecie na blogu Mylittlediet.pl [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  2. #2
    proffelf jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    12-04-2019
    Posty
    3

    Domyślnie Odp: Przepis na dietetyczne roladki

    Ja lubię robić takie kotleciki z mięsa mielonego z indyka. Do surowego mięsa dodaje starkowaną marchewkę, ugotowany ryż, przyprawiam wedle uznania, dodaje jajko aby wszystko lepiej się kleiło i trochę mąki lub bułki tartej. Mieszam wszystko razem i potem siup jeśli mam mało czasu to smażę na patelni, ale jak najbardziej można je upiec w piekarniku. Super smaczne nawet jako przekąska w ciągu dnia

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •