Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
Like Tree1Lubią to

Wątek: Danie z ciecierzycy

  1. #1
    człowiek_orkiestra jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    19-04-2016
    Posty
    1

    Domyślnie Danie z ciecierzycy

    Witam serdecznie!

    Coraz częściej słyszy się o prozdrowotnych właściwościach ciecierzycy. Podczas jednej z wielu prób rozpoczęcia zdrowego odżywiania kupiłam więc również opakowanie ciecierzycy, jednak od dłuższego czasu nie mam pomysłu co z niej przygotować.
    Jak najlepiej przyrządzić ciecierzycę żeby była smaczna i nie straciła swoich właściwości odżywczych?

  2. #2
    marizubka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    15-03-2016
    Posty
    59

    Domyślnie Odp: Danie z ciecierzycy

    Cytat Zamieszczone przez człowiek_orkiestra Zobacz posta
    Witam serdecznie!

    Coraz częściej słyszy się o prozdrowotnych właściwościach ciecierzycy. Podczas jednej z wielu prób rozpoczęcia zdrowego odżywiania kupiłam więc również opakowanie ciecierzycy, jednak od dłuższego czasu nie mam pomysłu co z niej przygotować.
    Jak najlepiej przyrządzić ciecierzycę żeby była smaczna i nie straciła swoich właściwości odżywczych?


    Ostatnio znalazłam nowy przepis na dietetyczny obiad. Robiłam tuńczyka z ciecierzycą. Jest on doskonałym źródłem białka i witamin. Wracając jednak do przepisu to jest łatwy, bo jedynie należy przygotować ciecierzycę, tuńczyka i natkę pietruszki. Wszystko wymieszać i gotowe. Obiad smaczny i zdrowy. Nadaje się do spożywania podczas diety, którą staram się trzymać. Wspomagam sie spalaczem tłuszczu www.trizer.pl z którym łatwiej mi trzymać dietę. Wspomaga on moją przemianę materii i ułatwia zrzucanie kilogramów.

  3. #3
    Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-02-2016
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,029

    Domyślnie Odp: Danie z ciecierzycy

    Witaj ! Ja z ciecierzycy najbardziej lubię falafle i hummus. Po krótce opiszę Ci przepis na te dania w takiej wersji, jak ja najczęściej je robię.
    Falafle :
    - opakowanie ciecierzycy
    - czosnek
    - natka pietruszki
    - cebula
    - posiekane liście kolendry
    - kmin rzymski (kumin)
    - kilka rozgniecionych ziarenek kolendry
    - chilli
    -kardamon
    - cynamon
    -sól
    -pieprz

    Ciecierzycę dzień wcześniej musimy namoczyć na całą noc. Następnie ją odcedzić, opłukać i zmielić w blenderze, lub maszynce do mielenia. Cebulę i czosnek także blendujemy, lub mielimy. Dodajemy posiekaną drobniutko natkę pietruszki, kolendrę oraz wszystkie przyprawy. Do masy można dodać odrobinkę wody, jedną, dwie łyżki. Masę przykryć folią i schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po schłodzeniu masy, rozgrzać na patelni olej, najlepszy będzie rzepakowy, może być też olej z pestek winogron. Formować łyżką lub rękami małe placuszki i smażyć aż się zrumienią z każdej strony, czyli gdzieś około dwóch, trzech minut. Osuszyć falafele ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z jakąś dobrą surówką. Do falafli warto zrobić dressing jogurtowo-czosnkowy, albo musztardowo-miodowy, taki jest mój ulubiony. Jak nie mam już czasu na sos, to maczam je w keczupie

    Hummus:
    - ciecierzyca , wystarczy ilość jednej szklanki
    - pasta sezamowa tahini
    - bardzo zimna woda
    - sok z cytryny, kilka łyżek
    - czosnek
    - sól

    Ciecierzycę jak przedtem musimy wcześniej namoczyć. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy dużą ilością wody i gotujemy. Ciecierzycę powinno gotować się od 40 minut do godziny, aż nasionka będą miękkie. Ja gotuję spokojnie godzinę i jest super. Odcedzamy cieciorkę, płuczemy i blendujemy w blenderze na gładką masę razem z pastą tahini, czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Poblendować trochę, następnie dolać odrobinę wody, do momentu aż hummus nabierze aksamitnej, kremowej konsystencji.
    Można jeść go polanego oliwą z oliwek i posypanego natką pietruszki, zagryzając pieczywem, ja natomiast najbardziej lubię go w formie pasty na kanapki Możemy oczywiście dodawać do niego ulubione zioła wedle uznania. Ja zawsze robię hummus mocno czosnkowy

  4. #4
    Awatar mniejszabecia
    mniejszabecia jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    20-04-2016
    Posty
    26

    Domyślnie Odp: Danie z ciecierzycy

    Cytat Zamieszczone przez ewelinawarchol Zobacz posta
    Witaj ! Ja z ciecierzycy najbardziej lubię falafle i hummus. Po krótce opiszę Ci przepis na te dania w takiej wersji, jak ja najczęściej je robię.
    Falafle :
    - opakowanie ciecierzycy
    - czosnek
    - natka pietruszki
    - cebula
    - posiekane liście kolendry
    - kmin rzymski (kumin)
    - kilka rozgniecionych ziarenek kolendry
    - chilli
    -kardamon
    - cynamon
    -sól
    -pieprz

    Ciecierzycę dzień wcześniej musimy namoczyć na całą noc. Następnie ją odcedzić, opłukać i zmielić w blenderze, lub maszynce do mielenia. Cebulę i czosnek także blendujemy, lub mielimy. Dodajemy posiekaną drobniutko natkę pietruszki, kolendrę oraz wszystkie przyprawy. Do masy można dodać odrobinkę wody, jedną, dwie łyżki. Masę przykryć folią i schłodzić w lodówce przez około pół godziny. Po schłodzeniu masy, rozgrzać na patelni olej, najlepszy będzie rzepakowy, może być też olej z pestek winogron. Formować łyżką lub rękami małe placuszki i smażyć aż się zrumienią z każdej strony, czyli gdzieś około dwóch, trzech minut. Osuszyć falafele ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać z jakąś dobrą surówką. Do falafli warto zrobić dressing jogurtowo-czosnkowy, albo musztardowo-miodowy, taki jest mój ulubiony. Jak nie mam już czasu na sos, to maczam je w keczupie

    Hummus:
    - ciecierzyca , wystarczy ilość jednej szklanki
    - pasta sezamowa tahini
    - bardzo zimna woda
    - sok z cytryny, kilka łyżek
    - czosnek
    - sól

    Ciecierzycę jak przedtem musimy wcześniej namoczyć. Następnego dnia odcedzamy, płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy dużą ilością wody i gotujemy. Ciecierzycę powinno gotować się od 40 minut do godziny, aż nasionka będą miękkie. Ja gotuję spokojnie godzinę i jest super. Odcedzamy cieciorkę, płuczemy i blendujemy w blenderze na gładką masę razem z pastą tahini, czosnkiem, solą i sokiem z cytryny. Poblendować trochę, następnie dolać odrobinę wody, do momentu aż hummus nabierze aksamitnej, kremowej konsystencji.
    Można jeść go polanego oliwą z oliwek i posypanego natką pietruszki, zagryzając pieczywem, ja natomiast najbardziej lubię go w formie pasty na kanapki Możemy oczywiście dodawać do niego ulubione zioła wedle uznania. Ja zawsze robię hummus mocno czosnkowy
    Nigdy nie próbowałam hummusu. Nie wiem za bardzo jak smakuje. Do czego można by go porównać? Z tego po widzę to składniki nadają się do spożywania podczas diety. Z jakim pieczywem smakuje najlepiej hummus? Jeśli zjem takie kanapki na śniadanie to zagwarantują mi energię do południa? Najczęściej mój poranek wygląda tak, że piję szklankę wody z cytryną i miodem. Jem śniadanie składające się z jajka albo serka wiejskiego, ewentualnie jakiś tost z serem, ale to jest już luksus. Później biorę spalacz tłuszczu Trizer. Popijam dużą ilością wody i idę do pracy. Staram się by woda towarzyszyła mi przez cały dzień. Dzięki porannej wodzie z cytryną, wodzie w ciągu dnia i spalaczowi tłuszczu mój metabolizm nie zwalnia, mimo, że jestem na diecie.

  5. #5
    Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-02-2016
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,029

    Domyślnie Odp: Danie z ciecierzycy

    Hummus jest pyszny ! najlepiej sama zrób i się przekonaj W smaku troszeczkę przypomina pasty warzywne dostępne w sklepach, ale domowy hummus jest o niebo lepszy. Najlepiej wybrać do niego pieczywo wieloziarniste. Jakiś chlebek na stuprocentowym zakwasie byłby najlepszy. Ewentualnie wieloziarnista bułka. Na pewno takie śniadanie zapewni Ci energię na długo, bo hummus jest bardzo syty, a ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Woda z cytryną i miodem to bardzo dobry wybór na poranek. W ogóle to dobrze, że pamiętasz o wypijaniu dużej ilości wody przez cały dzień.

  6. #6
    Dietetyk_Kamila jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    14-01-2016
    Posty
    253

    Domyślnie Odp: Danie z ciecierzycy

    Witaj!

    Ciecierzyca jest smaczna i zdrowa, bardzo dobrze, że postanowiłaś po nią sięgnąć Ja również polecam hummus - przepis dostałaś od Eweliny.
    Ale na tym się nie kończy, ciecierzyca jest świetnym dodatkiem do sałatek, dobrze smakuje np. z rukolą, pomidorami i awokado z dodatkiem pietruszki i soku z cytryny, kombinacji jest mnóstwo, możesz dowolnie eksperymentować Polecam także spróbować zupę krem z ciecierzycy i pomidorów, koniecznie z dodatkiem curry i odrobiną chilli - jest sycąca i rozgrzewająca, świetnie sprawdza się w chłodne dni
    Koniecznie daj znać co przygotowałaś i jak Ci smakowało!
    Dietetyk kliniczny

  7. #7
    Awatar mniejszabecia
    mniejszabecia jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    20-04-2016
    Posty
    26

    Domyślnie Odp: Danie z ciecierzycy

    Muszę wypróbować kiedyś tą sałatkę. Pojawia się kolejny produkt, którego nie jadłam, czyli awokado. Miałam z nim jakieś małe doświadczenie, ale nic takiego, co by uwiodło moje kubki smakowe. Odnośnie picia to kiedyś wypijałam stanowczo za mało. Zmuszałam się wręcz do picia, bo wiem, że organizm powinno się nawadniać. Dopiero z czasem nauczyłam się pić dużą ilość wody. Dodatkowo muszę pamiętać by trzeba popić dużą ilością wody. Ciągle staram się mamę przekonać do tego by piła więcej płynów. Ona może wypić dwa kubki herbaty w ciągu dnia i wcale nie odczuwa pragnienia.

  8. #8
    ala89 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    26-04-2016
    Posty
    3

    Domyślnie Odp: Danie z ciecierzycy

    Bardzo dobre przepisy.

  9. #9
    MatyldaStepien jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    25-04-2016
    Posty
    151

    Domyślnie Odp: Danie z ciecierzycy

    Zupę z ciecierzycy polecam. Sycąca, i naprawdę smaczna. Robię też zapiekanki z ciecierzycą, kotleciki i pasztet - MNIAM

  10. #10
    Awatar ewelinawarchol
    ewelinawarchol jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    01-02-2016
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Posty
    2,029

    Domyślnie Odp: Danie z ciecierzycy

    Cytat Zamieszczone przez mniejszabecia Zobacz posta
    Muszę wypróbować kiedyś tą sałatkę. Pojawia się kolejny produkt, którego nie jadłam, czyli awokado. Miałam z nim jakieś małe doświadczenie, ale nic takiego, co by uwiodło moje kubki smakowe. Odnośnie picia to kiedyś wypijałam stanowczo za mało. Zmuszałam się wręcz do picia, bo wiem, że organizm powinno się nawadniać. Dopiero z czasem nauczyłam się pić dużą ilość wody. Dodatkowo muszę pamiętać by trzeba popić dużą ilością wody. Ciągle staram się mamę przekonać do tego by piła więcej płynów. Ona może wypić dwa kubki herbaty w ciągu dnia i wcale nie odczuwa pragnienia.
    Beciu, z awokado można zrobić na przykład przepyszna pastę guacamole, która świetnie pasuje jako dip do przekąsek, oraz na kanapki. Potrzebujemy do tego :
    - 1 duże, dojrzałe awkodako
    - sok z połowy limonki
    - garstkę liści kolendry
    - pół czerwonej cebuli, drobno posiekanej
    - szczypta kminu rzymskiego
    - 1 ząbek czosnku
    - sól i pieprz do smaku
    - opcjonalnie - kilka marynowanych papryczek jalapeno, jeśli lubimy na ostro
    Wszystkie składniki należy ze sobą rozgnieść w miseczce widelcem, lub zblendować w blenderze.

    Awokado dodaję również do różnorakich sałatek na bazie sałaty, pomidora, ogórka, papryki.
    Sprawdza się także pokrojone w plasterki i położone luzem na kanapce w towarzystwie warzyw. Sałaty, papryki, pomidora, ogórka, ogórków kiszonych

    A propos wody, właśnie wypiłam drugą, półtoralitrową butelkę, czyli moje 3 litry mam za sobą, ale chyba sięgnę po więcej :P
    U mnie picie większej ilości wody przede wszystkim poprawiło stan skóry. Nie jest przesuszona, oraz na twarzy nie pojawiają się żadne wypryski ani krostki

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •