Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32
Like Tree2Lubią to

Wątek: Malinowa po CHLO, czyli jak chirurdzy pomagają mi w mojej walce :)

Awatar MalinowaMambaMalinowa
    MalinowaMambaMalinowa jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Red face Malinowa po CHLO, czyli jak chirurdzy pomagają mi w mojej walce :)

Cześć I znowu do Was wracam, część jeszcze mnie pamięta, pozostali dopiero zapamiętają Ze swoją wagą walczę odkąd zaczęłam chodzić do gimnazjum, a może nawet wcześniej? Powrotów na forum było dużo, do diety i ćwiczeń również, za każdym razem odbijało się wielkie jojo i wracałam cięższa. W maju 2012 osiągnęłam moją najwyższą wagę 152-151 kg przy wzroście 178. Decyzję o chlo - chirurgiczne leczenie otyłości - podjęłam w lutym tego roku. Dużo osób było przeciwnych - rodzina, znajomi. Każdym rządził strach przed moją operacją. Ale ja już nie chciałam tak żyć. Nie traktuję operacji zmniejszenia żołądka jako lek na otyłość, o nie. Jestem tak samo winna ćwiczyć jak i Wy, stosować dietę, pilnować się. Tyle że z mniejszym żołądkiem. Operację miałam 23.05 do dziś schudłam 18 kg. Jem 5 posiłków dziennie, o pojemności do 150 ml - pół szklanki. Głód czasem odczuwam, jednak często zdarza mi się jeść oczami Kiedy zjem zbyt dużo nie mija 5 minut a ja już wymiotuję (z musu, nie z wyboru - po prostu się "ulewa" ) i dotkliwie żałuję, że się przejadłam. Pomimo tego, że minął już miesiąc nadal nie do końca nauczyłam się kiedy przestać jeść, ile mi wystarczy - wystarczy jeden kęs a już cierpię. Problemów z trawieniem nie mam żadnych, jedyna wada operacji to nasilenie się refluksu - żółć wraca z jelit do żołądka i przełyku. Przed operacją brałam na to leki, teraz staramy się z lekarzami dobrać takie które w pełni wyeliminują mi ciągłe zgagi.

Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że po straceniu tych 18 kg:
    - pomimo upałów minęło mi nadciśnienie
    - mam więcej energii pomimo dostarczania ok 600 kcal dziennie (dieta lekkostrawna - więcej mi się nie mieści! )
    - nie mam migren
    - psychicznie również czuję się lepiej

W szpitalu leżałam 3 dni - 1 dzień przed zabiegiem, 2 dni po operacji. Bólu nie czułam, pielęgniarki dbały o pacjentów, dawały leki na życzenie, operowana byłam laparoskopowo (5 małych blizn) na szaserów.

Ciągoty do słodyczy pozostały - i niestety te wchodzą świetnie, więc muszę nad sobą panować.

Na tym wątku będę opisywała co jem, jak się czuję i jak radzę sobie po operacji. Nie chcę nikogo zachęcać, a tych których zaciekawię starałam się zaspokoić tym postem
    Rozkoszuj się małym szczęściem. Wielki apetyt na życie miej!
    [I][B][COLOR="#EE82EE"]

Malinowa i CHLO... - Grupy Wsparcia Dieta.pl

Awatar BubblesDevere
    BubblesDevere jest nieaktywny Znany na forum

Domyślnie Odp: Malinowa po CHLO, czyli jak chirurdzy pomagają mi w mojej walce :)

Mi proponowano taka operacje ale balam sie.Poza tym nie mam na to srodkow finansowych.Walcze wiec metodami standardowymi-dieta i ruchem.

Jakby ktos mnie szukal to jestem tutaj:Bubbles Devere na diecie-ponad 80 kilo do wytopienia

Mieszka w
    Warszawa

Domyślnie Odp: Malinowa po CHLO, czyli jak chirurdzy pomagają mi w mojej walce :)

Te operacje są refundowane z nfz. Przy bmi powyżej 40, lub 35 - jeśli występują choroby towarzyszące. Ja oprócz dwóch prywatnych wizyt u profesora (po 250 zł) i jednej u jego psychologa (200 zł) nie zapłaciłam nic za operację

---------- Wiadomość dodana o 21:42 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 21:41 ----------

Aaaa w szpitalu Orłowskiego wszystko jest za darmo i terminy kilkutygodniowe
    [I][B][COLOR="#EE82EE"]

Awatar BubblesDevere

Ja nie mieszkam w Polsce niestety.I za taka operacje musialabym placic.

Jakby ktos mnie szukal to jestem tutaj:Bubbles Devere na diecie-ponad 80 kilo do wytopienia

Awatar Guanah
    Guanah jest nieaktywny Znany na forum

witam Malinowa
    Jesz naprawde malo, czy to nie ma jakis skutkow ubocznych? Chociaz z tego co piszesz to nic bardzo zlego sie nie dzieje.
    Terraz tylko male cele i kg beda lecialy a powiedz mi ile wazylas przy poprzednim chudnieciu, gdy bylas na forum? i byla to dieta MŻ?
    Przepraszam za ten nawał pytan

Pisz, pisz co tam u Ciebie, nawet jesli bedzie awaria z dieta - wiem to juz sama po sobie

Moja podróż - Aby poszło jak po . . . odtłuszczonym serku!
    Drugi - i ostatni raz!

Mieszka w
    Warszawa

Ostatnio ważyłam chyba 135 kg jak byłam na forum, miałam prawie rok przerwy w odwiedzaniu diety.pl. No i odchudzałam się wszystkim a ostatnio chyba Dukanem

Byłam wczoraj na zakupach bo przez ostatnie dwa tygodnie mojej sesji dieta nie byla zbyt roznorodna, jadlam w kolo zupe pomidorowa i kanapki A teraz kupilam jogurty, serki, warzywka, nektarynki. Nagotowalam rosolu, zrobilam salatke

Jesli chodzi o mala ilosc kcal - musze sie suplementowac, bo z tak mala iloscia pozywienia nie dostarcze sobie wszystkich skladnikow w odpowiednich ilosciach. Biore wit b12, jakies witaminki centrum. Przez 2 lata nie jest zalecana ciaza bo organizm jest w fazie glodowej, pozniej wszystko sie stabilizuje. Ja osobiscie nie odczuwam zadnych skutkow ubocznych mojego niedozywienia - poza gubieniem kg Mam duzo wiecej energii niz przed operacja

Guanah a Ty jaka diete stosujesz?
    [I][B][COLOR="#EE82EE"]

Mieszka w
    Warszawa

Przez ostatni tydzien schudlam prawie 4 kg Moj wczorajszy jadlospis - pulpet z indyka - 50 g, jog owocowy 100 g, lyzka ziemniakow z 1/4 pomidorka w smietanie, nektarynka mini x2, pol jogutru danio I kawa z tlusta smietana i cukrem A dziś - maly rogalik maślany - na 3 razy jedzony bo sie nie miescil i zatykal ;P, nektarynka mini, i 200 g kefirku 0% tluszczu, zaraz jade do sklepu upolowac rybke i bede robila ja po grecku

Zauwazylam ze wisi mi tu i owdzie skora, musze zaczac sie smarowac czyms, macie jakies sprawdzone sposoby?
    [I][B][COLOR="#EE82EE"]

Awatar BubblesDevere

Trzeba nacierac sie balsamami i masowac.Mozna tez robic foliowanie.Przy takim tempie chudniecia skora niestety wisi- u mnie tez nie wyglada to zbyt ciekawe.A tempo masz super.Tez bym chciala stracic 4 kilo w tydzien.

Awatar Ichini
    Ichini jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Nibylandia
    Wpisy na blogu
    5

wow kobieto Gratuluję podjęcia takiego zabiegu NApewno będzie ok i niebawem będziesz szczuplutką 80

Mieszka w
    Warszawa

Jutro mijają 3 miesiące od operacji. Śmiało mogę powiedzieć, że był to dobry wybór. Schudłam 28 kg, czuję się lżejsza, noszę ubrania 50-52, przed operacją 58-60. Zniknęły problemy z nadciśnieniem, głowa bolała mnie może 3 razy przez ten cały okres. Zaczęłam o siebie dbać, czego nie robiłam przed operacją - miałam dosyć siebie, uważałam, że wyglądam jak potwór i nic tego nie zmieni. Zmieniłam kolor włosów, zaczęłam się malować, smarować balsamami itp. Jeśli chodzi o ujędrniający balsam to śmiało mogę polecić kremy PUPA, seria ujędrniająca Najważniejsze jest to, że z czasem zmienił mi się smak. Jeszcze 1,5 miesiąca temu miałam na nie ochotę, teraz nie ciągnie mnie do słodyczy - kiedyś mogłam jeść je na wszystkie posiłki w danym dniu, dziś mnie odrzucają. Po jednym ciastku wielkości łyżeczki do kawy mnie mdli. Profesor który mnie operował powiedział, że w żołądku znajdują się komórki odpowiedzialne za odczucia smakowe, stąd u 70% pacjentów mija ochota na słodycze (reszta ma te komórki ulokowane w całym przewodzie, a nie tylko w wyciętej części). Jak dotąd nie ćwiczyłam, teraz mam tyle energii, ciągle mi się nudzi, że muszę zacząć uskuteczniać jakieś ćwiczenia To tyle Kochane, do następnego razu
    [I][B][COLOR="#EE82EE"]

Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów