Wiesz mam torszeczke inny problem bardziej niespotykany . Cos co mam nazywa sie chondromalacja rzepki.
Chondromalacja rzepki – (rozmiękanie chrząstki rzepki) to postępującą choroba prowadząca do destrukcji tkanki chrzęstnej pokrywającej rzepkę. Zmiany dotykające chrząstkę rzepki charakteryzują się początkowo „spluszowaceniem” chrząstki, potem rozwłóknieniem, powstaniem szczelin i erozją doprowadzającą w konsekwencji do zmian zwyrodnieniowych stawu rzepkowo–udowego. Czynnikami predysponującymi do choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego są: urazy zaburzenia osi kończyny i przebyte stany zapalne.
Z tego co wiem od mojego lekarza ortopedy jest to choroba ktorej nie da sie wyleczyc , da sie jedynie czasowo zastopowac i lub zwolnic postep tej choroby. Kolana strasznie bola juz przy chodzeniu a co dopiero przy jakichkolwiek cwiczeniach. Sam lekarz zakazał mi cwiczyć wieć siłownia odpada, na basienie jak plywam to 10 minut i nie jestem sama w stanie wyjsc z wody. Wiec tak naprawde jestem ograniczona bardzo co do cwiczen. (nawet kleczenie w kosciele mna zakazane) . A skakanie na macie przez 30 minut narazie nie sprawia mi az takiego bolu . bo wiecej to juz jest ciezko ;/![]()