Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: schudnąć bez efektu jojo

celine89 jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Gdynia

Domyślnie schudnąć bez efektu jojo

Witam wszystkich. Ważę prawie 100 kg, wg BMI jestem otyła. Dużo nadwagi wzięło się ze stresu, pewnie tyle samo z nieudanego odchudzania (kilka lat). Żeby zmotywować się do schudnięcia nie kupuję sobie ubrań - chodzę ubrana w cokolwiek bo i po co mi ładne ubrania przy takiej nadwadze. Chyba przez to kółko się zamyka - źle się czuję ze swoim wyglądem to i zajadam na pocieszenie i dalej tyję.

Wstyd się przyznać ale ledwo sięgam żeby zawiązać buty. Ciążę dopiero planuję ale buty dały mi do myślenia. Jak teraz zajdę w ciążę to pewnie będę musiała całą przeleżeć bo nie będę w stanie chodzić. Bardzo chcę mieć dziecko ale mam 22 lata. Otyła mama nie będzie dobrą mamą - najpierw muszę się wziąć za siebie.

Boję się kolejnej diety, kolejnego efektu jojo. Chcę schudnąć ćwicząc i odżywiając się zdrowo. Słodycze odstawiam, pieczywo itd też. Nie będę stosować diety 1000 kcal bo to jest dobre na krótką metę. Widziałam kiedyś na youtubie fajną prezentacje, jak wpływa na odchudzanie ograniczenie kalorii - bez ćwiczeń nie ma szans. Na początek ustaliłam ćwiczenia 3 godziny w tygodniu na siłowni i fitness. W domu trudno się zmotywować.

Moje założenie to schudnąć 2 kg na miesiąc - jak się uda więcej to fajnie, jak mniej to pomyślę co robię źle i będę kombinować dalej.

Mam nadzieję, że znajdą się tu osoby, które chciałyby schudnąć razem ze mną, bez efektu jojo. Może wspólnie uda się wymyślić dobry plan
    schudnąć bez efektu jojo
    start 05-11-2012

grubawazka jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Polanka

Domyślnie Odp: schudnąć bez efektu jojo

witaj,
    ja moge sie podpisac pod tym co napisalas bo u mnie tak samo tylko z butami nie ma problemu...
    ja wazyłam kiedys prawie 30 kg mniej ale wlasnie cwiczylam i jadlam mniej
    bez cwiczen nic sie nie zdziala ,ja tez planuje sie za nie zabrac mimo ze mam malo czasu

Awatar gonkam
    gonkam jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Szczecin

więc i ja zagladam i sie przyłączam do walki ze zbednymi kilosami

Wspólny plan? fajnie mój plan mż i zasady racjonalnego odzywiania

Awatar Klubowiczka
    Klubowiczka jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Gliwice

Też teraz powróciłam na to forum ( po kilkuletniej nieobecności i zaczynam od nowa ), może jestem od Ciebie dwa razy starsza, ale przyświeca na jeden cel i to jest najważniejsze. Musisz przede wszystkim uwierzyć, że schudniesz, nastawić sie psychicznie, a to juz jest połowa sukcesu. Oczywiście, że też dołaczam się Ciebie wspierać. Damy radę, jeszcze wspomnisz moje słowa za jakiś czas, trzymaj się, pozdrawiam )
    Tu walczy Klubowiczka

Początek diety 05.11.2012 ( 40 lat - 170 cm - 91 kg )

Mieszka w
    Gdynia

Fajnie, że się odezwałyście w wątku Razem znacznie raźniej. Zawsze miałam problemy z motywacją i liczyły się dla mnie tylko efekty - dieta dukana była fajna do pierwszej porażki ;p Dlatego teraz idę bez planu ale z silną motywacją.

Z małych sukcesów w kierunku lepszej mnie - już 2 tygodnie nie palę. W sumie też mi się udało z dnia na dzień - wstałam rano i powiedziałam dosyć. Dobrze, że mąż cierpliwy bo nerwowa troszkę się zrobiłam. Właśnie po to, żeby nie łazić nerwowa zapisałam się na ćwiczenia. Dzisiaj pierwsza godzina za mną - było ciężko ale w sumie to mnie bardziej motywuje.

Grubawazka, z mojego może niezbyt widocznego doświadczenia Jak masz mało czasu to na pewno zwracaj uwagę na sen - jak się nie wysypiasz to ani dieta ani ćwiczenia nie pomagają. W poprzednim podejściu nie miałam czasu na sen (3-4 godziny dziennie) to jedząc 1 serek wiejski dziennie i zasuwając 4 razy w tygodniu na siłownię nie traciłam ani na wadze ani w objętości.

Gonkam a jakimi zasadami się będziesz kierować? Jakaś konkretna dieta albo zasady czy na czuja?

Klubowiczka, bardzo mi miło że również się dołączasz. Rzeczywiście troszkę przerwy miałaś Na pewno będę do Ciebie zaglądać. Mam właśnie taką nadzieję, że za rok spojrzę w ten wątek i będę mogła z dumą powiedzieć, że jest postęp. Mam nadzieję, że w maksymalnie półtorej roku dojdę do swojej wagi. Może to troszkę długi czas ale z drugiej strony lepiej tak niż schudnąć 10 kg w 3 miesiące a potem znowu przytyć.

Czy bierzecie pod uwagę jakieś leki wspomagające odchudzanie? Słyszałam, że nie funkcjonują już żadne na receptę bo niby były szkodliwe.
    Ostatnio edytowane przez celine89 ; 05-11-2012 o 21:34
    schudnąć bez efektu jojo
    start 05-11-2012

Awatar Mikell
    Mikell jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Wrocław

"W poprzednim podejściu nie miałam czasu na sen (3-4 godziny dziennie) to jedząc 1 serek wiejski dziennie i zasuwając 4 razy w tygodniu na siłownię nie traciłam ani na wadze ani w objętości."

Dlatego skupianie się się na bilansie kalorycznym (tak samo jak obcinanie kalorii ćwiczeniami, aby go obniżyć) nie ma większego sensu. Ćwiczyć można w celu poprawy kondycji, humoru czy kompozycji ciała, ale używanie ćwiczeń do odchudzania często przeszkadza, a przy dużej nadwadze czy otyłości można sobie nimi wyrządzić dużą krzywdę. Najważniejsze jest to co jemy i w mniejszym stopniu kiedy to jemy. Przy starcie należy poświęcić dużo czasu na poprawie jakości odżywiania, niestety bardzo mało osób to robi.

Dalej najważniejsze jest obcinanie tłuszczu, wciśnięcie w zawalony grafik treningów, rozplanowanie 6 posiłków dziennie itd...a potem mamy plagę otyłości i 50 kg joja

Mieszka w
    Gdynia

Mikell, Twój post brzmi ciekawie ale nie za bardzo rozumiem co proponujesz

Ćwiczenia wprowadzam stopniowo - chwilowo Pilates bo mogę decydować o tempie i stopniu trudności ćwiczeń (na tradycyjnym aerobiku mogłabym nie wyrobić). Fakt, że robię to też po to, żeby rozciągnąć i rozruszać mięśnie - przy czym mam nadzieję, że wpłynie to na nadwagę. Dlaczego twierdzisz, że nie bardzo?

Obcinanie tłuszczu tzn? Tłuszcz jest też potrzebny w zdrowej diecie.

Końcówki posta w ogóle nie zrozumiałam...
    schudnąć bez efektu jojo
    start 05-11-2012

Awatar Metyda
    Metyda jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    b

Bez ćwiczeń mozna schudnąc, sama jestem tego przykładem. Nienawidzę ćwiczeń i nie ćwiczę, tylko na początku krótko robiłam brzuszki, ale rzuciłam je w kąt jak zaczęłam pracować, trochę też latem jeżdżę na rowerze, ale dla przyjemności. Bardziej zwracam uwage na kalorie, co jem i kiedy.

Awatar Mikell
    Mikell jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Proponuję, żebyś skupiła dużo uwagi na tym co jesz, bo to jest najważniejsze

W pierwszym poście napisałaś, że bez ćwiczeń nie ma szans, ja twierdzę że są. Ponadto sądzę, że większe szanse masz na utrzymanie wagi, gdy schudniesz dobrze jedząc, a nie dużo ćwicząc. Ale nie chce rozwijać tematu dotyczącego ćwiczeń...Możesz np. przeczytać artykuł:

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Chciałem tylko przekazać moją radę: Skup 95% swojej uwagi na jakości swojego jedzenia. Zrobisz z nią co chcesz

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru!

Awatar truskawka89
    truskawka89 jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Ostrowiec Świętokrzyski

Cześć życzę powodzenia w postanowieniu i trzymam kciuki! Będę zaglądać i obserwować jak sobie radzisz, bo ruszamy z podobnej wagi

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów