Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22
Like Tree7Lubią to

Wątek: Jest jedna dobra metoda na odchudzanie - ruszyć w końcu cztery litery!

Awatar Luksuria
    Luksuria jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Red face Jest jedna dobra metoda na odchudzanie - ruszyć w końcu cztery litery!

Cześć!
    Jak w tytule - czas ruszyć tyłek! Nowy rok - nowe cele i wyzwania. Ech... Co roku to samo postanowienie, ale chciałabym żeby tym razem było inaczej. Chcę wrócić na fitness, pójść do dietetyka najlepiej - niestety to kosztuje, więc póki nie nazbieram pieniążków, to muszę się opierać na MŻ (mniej żreć) i WR (więcej ruchu). Ale to też skuteczna metoda. No nieważne, nad tym zastanowię się później. Dlaczego tu jestem? Bo ważę 91 kilogramów przy wzroście 173 i za cholerę nie mogę znaleźć wsparcia i motywacji u najbliższych, dlatego szukam tych ważnych w odchudzaniu rzeczy na forum, które poleciła mi moja koleżanka. Powiedziała, że znajdę tu bardzo miłe osóbki, które chętnie udzielą mi wsparcia i rad. Totalnie nic nie wiem o zdrowym odżywianiu, chciałabym zdobyć jakąś wiedzę, mam kilka książek ściągniętych z Internetu i zbieram się za ich czytanie od jakiegoś czasu, ale mam mnóstwo nauki na studiach i czytania książek (studiuję filologię polską), więc jakoś tak to odkładam w nieskończoność. Jakie mam cele, pragnienia? Chciałabym ważyć 60 kilogramów, ale nie będę załamana jak uda mi się zejść do 75 kg. Ważne żeby pozbyć się nadwagi, która spowodowała u mnie problemy z sercem, szybko się męczę, moje serce wariuje jak wchodzę po schodach - nie chcę dostać zawału w wieku 30 lat - nigdy nie chcę, muszę coś ze sobą zrobić, bo jestem świadoma, że może tak się kiedyś wydarzyć. Poza tym jak nie będę uważała z jedzeniem, to do 100 kg niewiele mi brakuje i myślę, że mogłabym szybko przybrać te 10 kg. Mam siłę i chęci póki co. Chciałabym zacząć wszystko 02.01.2014 - tak w nowym roku, na świeżo, z czystą kartą.

Czy polecacie jakieś diety (tylko nie Dukan - miałam okazję schudnąć 10 kg na Dukanie, ale skutki zdrowotne były opłakane)? A może jakieś diety oczyszczające na początek, kilkudniowe? Jak zdrowo się odżywiać aby chudnąć racjonalnie? Proszę, napiszcie mi jak najwięcej, a ja dziś postaram się sięgnąć po książki o zdrowym odżywianiu.

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za odwiedziny i odpowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez Luksuria ; 30-12-2013 o 12:02

Awatar bibilola
    bibilola jest nieaktywny Znany na forum
    Wpisy na blogu
    366

Domyślnie Odp: Jest jedna dobra metoda na odchudzanie - ruszyć w końcu cztery litery!

bron boze nie siegaj teraz na poczatku do diet na szybko-kapuscianych,tylko na sokach i tym podobnych!!lapy precz!!
    wyeliminuj na poczatek biala make,cukier prosty,maslo,i smazenie na duzej ilosci tluszczu,tluste sery,biale makarony,slodycze.
    wymien zle tluszcze na dobre-jak kokosowy,lniany,rzepakowy,oliwe z pierwszego tloczenia i z pestek dyni.
    ryby,chude mieso i chude wedliny,jesli pieczywo to pelne ziarnbo(ja preferuje orkisz).
    kasze zamiast bialego ryzu,ale ja np.nie uzazam ryzu za az tak szkodliwy,ale tu opinie sa rozne.ja nie neguje tez kartofli,bo 100g ziemniakow to tylko 70kcal.kartofle sa tuczace jak sie je tluszczem z patelni poleje,lub sosem zawiesistym.same w sobie czy w zupie kuku nie robia,a syca.
    jogurty owocowe rob sobie sama,bo te owocowe kupne,nawet jesli sa "light" to maja duzo cukru w sobie.te light obniza tylko ilosc tluszczu a nie cukru.
    nie kazdy produkt podpisany "light" jest naprawde light.

sosy ,zupy nie zalewaj smietana.mlekiem tez mozna zabielic,jesli uzywasz maki to tez pelne ziarno.
    owoce jako zamiennik slodyczy,warzywa pod kazda postacia,blonnika potrzebujesz.

i na poczatek to starczy.troche wielkosc porcji zmniejszyc i powinnas juz roznice widziec po 2 tygodniach na sobie
    mk_cafe lubi to.

Awatar Luksuria
    Mieszka w
    Wrocław

Domyślnie Odp: Jest jedna dobra metoda na odchudzanie - ruszyć w końcu cztery litery!

Dziękuję za odpowiedź. Napisałaś mi dużo cennych rzeczy, na pewno tak zrobię - pozamieniam wszystkie tuczące produkty na zdrowe zamienniki Ja bardzo lubię brązowy ryż na przykład, tylko on się długo gotuje. A co do produktów light, to gdzieś właśnie czytałam, że to "light" to tylko taki pic. Jak gotuję zupę (przeważnie jest to krem z brokułów), to zabielam jogurtem naturalnym Ogólnie to wydaje mi się, że nie mam jako tako bardzo złych nawyków żywieniowych, tylko czasami się zapominam :/

mk_cafe jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Szczecin
    Wpisy na blogu
    12

Raportuj codziennie co jesz i ile się ruszasz! Jak się trochę powstydzisz za wpadki to następnym razem dwa rzay pomyślisz
    Jeszcze jedna ważna sprawa - jak już przechodzisz na zdrowe odżywianie to zastanów się nad ilością spożywanych płynów... Żeby wypłukać to co złe
    A! I może zapisz się na jedną z noworocznych akcji tu na forum? W stałej grupie będzie Ci raźniej

Mój plan: 5 zdrowych posiłków plus siłka

Awatar Luksuria
    Mieszka w
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez mk_cafe Zobacz posta
    Raportuj codziennie co jesz i ile się ruszasz! Jak się trochę powstydzisz za wpadki to następnym razem dwa rzay pomyślisz
    Jeszcze jedna ważna sprawa - jak już przechodzisz na zdrowe odżywianie to zastanów się nad ilością spożywanych płynów... Żeby wypłukać to co złe
    A! I może zapisz się na jedną z noworocznych akcji tu na forum? W stałej grupie będzie Ci raźniej
    Tak będę robić. Może nie każdego dnia uda mi się raportować jak mi minął dzień, co jadłam i ile się ruszałam, ale postaram się to robić jak najczęściej. Oooo bardzo bym chciała się zapisać na jakąś akcję, muszę się rozejrzeć na forum i coś na pewno znajdę
    Wiem, że trzeba jak najwięcej pić, koleżanka była u dietetyczki i ona jej obliczyła ile musi pić wody, wyszło chyba z 3 litry dziennie, aż nie chce się wierzyć. Ciekawe jak to się oblicza? Chyba jakoś stosunkowo do masy ciała itd. Ale mięśnie trzeba nawadniać, no i cały organizm to bardzo ważne na diecie. Dzięki za odpowiedź

Awatar bibilola
    bibilola jest nieaktywny Znany na forum
    Wpisy na blogu
    366

Wypij na dzien tak ze dwa i pol litra plynow i bedzie dobrze, to taka srednia.ja chetnie jadam zupy .one automatycznie jeszcze nawadniaja. Maja tez mniej kalorii. U mnie teraz szczawiowa i pomidorowa. Jak sie skoncza to bedzie ogorkowa. 3-4dni na zupach. Ale tresciwych! ! Nie ze sama woda! z kartoflami, ryzem i gotowany kurczak.zamiast smietany mleko wlasnie.w pomidorowa wsadze jeszcze serek wiejski coby troche bialka podbic. Do tego owocowa mieszanka
    Od takiej ilosci blonnika chodze i pierdze.ale co tam!
    Luksuria lubi to.

Paszrotka jest nieaktywny Znany na forum

Z nami dasz radę
    Mam Twój wzrost i jeszcze 7 listopada miałam 90kg :P
    i to też nie moje pierwsze odchudzanie damy radę razem musimy dać radę ;P
    Luksuria lubi to.
    "Jeśli kogoś kochasz, pozwól mu odejść... Jeżeli wróci, będzie Twój na wieki... Jeżeli nie wróci nigdy nie był Twój..."

siasia29 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    zachodniopomorskie

czesctrzymam kciuki zeby Ci sie udało! ja tez od dzis sie zabieram pozdrawiambede do Ciebie zagladała
    Luksuria lubi to.

mk_cafe jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Szczecin
    Wpisy na blogu
    12

Szkoda, że w różnych akcjach bierzemy udział. Ale i tak będę do Ciebie zaglądać! Powodzenia!

Mój plan: 5 zdrowych posiłków plus siłka

Awatar Luksuria
    Mieszka w
    Wrocław

Dziękuję za tak miły i duży odzew! Damy radę Dziewczęta! Damy!
    Do 02.01.2014 jeszcze kilka dni, ale nie zamierzam się obżerać, postanowiłam, że zrobię sobie jakieś oczyszczenie organizmu, będę bardzo dużo piła + dużo warzyw i owoców, a od 02.01.2014 start z prawdziwą dietą, a po sesji znów zacznę chodzić na fitness Będzie super. Czuję to!

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów