Gratuluję, To będzie udany dzień!
dziękuję Monia
trudne te pierwsze dwa tygodnie były
ale nastawiona jestem na walkę
hm...chyba domki już nam się nie tną??
Bardzo się cieszę że stronka Ci się podoba jest tam kilka fajnych przepisów i dużo ciekawych informacji ,a wczoraj znalazłam jeszcze coś dla wielbicieli kuti na święta jak znalazł , może sie komuś przyda . [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. życzę dalszych sukcesów w odchudzaniu i wspaniałego odpoczynku .
adziam
jak masz jakieś sprawdzone linki inne to chętnie będę korzystać z Twojej pomocy
a jak sobie radzisz? wyrównał Ci się poziom cukru? Pisałaś kiedyś o IO
Dolinko gratuluję ładnego spadku. No i cukier mniejszy, same dobre informacje. Radzisz sobie coraz lepiej.
Dietetyk, Technolog Żywności
No Dolinko z IO to jest nie tak łatwo ,staram się cukier trzymać w ryzach.Jestem leczona Metforminą 2x500 ale jakoś słabo na mnie działa obecnie po odstawieniu w celach badawczych przez lekarza mam cukier poranny do 140 a podczas brania leku do 130 .Mam nadzieję że lekarka da mi skierowanie do diabetyka i zacznie się dobre leczenie. Ja staram się jechać na niskim indeksie ale lubię jeść i lubię konkret tak ze nie jest łatwo.Już dawno zmieniłam swoje nawyki żywieniowe ale mąż który jest szczupły a ma cukrzycę nie lubi moich eksperymentów on lubi kluchy a to mi podnosi cukier np po makaronie razowym z serem cynamonem i trochę cukru jest wysoki po 2 godz.do 200 a to już jest żle.Ja staram się gdzie mogę wrzucać płatki owsiane np.do mielonego czy klopsików/zalewam wrzątkiem /mięso griluje lub piekę albo robię roladkę z piersi zawijam ją w folię przeżeroczysta jak cukierek zawiązuję te końce mocno i gotuje takie ok 30 min.No ale mąż nie lubi ,jest ciężko po za tym jem masę różnych surówek ,chleb jęczmienny lub razowy,kasze jaglaną, gryczaną białą ,makaron pełne ziarno no ale ryż brązowy to mi nijak nie wchodzi. Obecnie jestem na etapie zmniejszania porcji.Po prostu odchudzam przepisy ,lubię nowości i eksperymentuje. Nie jest łatwo ,samo życie pozdrawiam.
No piękny spadek zaliczyłaś dzisiaj. Kciukam za jeszcze![]()
andziam
wczoraj czytałam fajny artykuł jakiegoś cenionego diabetologa o IG i węglowodanach
wyjaśniał w nim,że liczy się średnia
tzn. można cukier mieć niewiele podwyższony po zjedzeniu małego kawałeczka ciasta a więcej po dużej porcji np. kaszy
niestety u nas role gra tez ilość, nie można nam się "najeść po brzegi niskim/średnim IG"
co do leku- biore od dwóch tyg siofor - to tez metloformina
2x850
po posiłkach 2 godz mam cukier 110-120, ale na czczo 150 dalej..
po ndz będę mieć badny z żyły i wracam do lek domowego z nim
termin w poradni diabetologicznej mam za dwa miesiące - 30 stycznia..
Ostatnio edytowane przez dolinalotosu ; 29-11-2014 o 19:34
Niuuuuuuu, to mi się podobasuwaczek ładny, oj ładny
P.s. Uwielbiam "Kwestię smaku", cudne przepisy![]()
Ostatnio edytowane przez spelniammarzenie ; 29-11-2014 o 20:09