Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
Like Tree6Lubią to

Wątek: Wielkie Piękno.

Awatar menhit
    menhit jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Domyślnie Wielkie Piękno, czyli gorzki smak usłanego słodyczami życia ;-)

Cześć,

Przez wiele lat tutaj nie zaglądałam, bo zajmowały mnie inne sprawy, a poza tym postanowiłam sprostać zadaniu odchudzenia się samotnie. Udało mi się i przez dosyć długi czas utrzymałam prawidłowe nawyki. Potem trochę sprawy się skomplikowały i znowu jestem duża.

Przygotowuję się do skończenia z tą niekończącą się historią wzrostu wagi, dlatego postanowiłam poplotkować z dawnymi koleżankami z forum, by nabrać sił.

Tytuł wątku jest nieco przewrotnym nawiązaniem do mojego ulubionego filmu roku 2014, w którym ukazana jest gorycz słodkiego życia. Ale o tym kiedy indziej.

Jestem Menhit, jestem znowu duża (129 kg) i jak zwykle piękna. O!
    A Wy? ;-)
    Ostatnio edytowane przez menhit ; 06-01-2015 o 18:53
    DziOObek, merry81 and ranka81 like this.

Awatar Mar-za
    Mar-za jest nieaktywny Znany na forum

Domyślnie Odp: Wielkie Piękno.

Witaj Menhit w Twoim domku.

A ja sobie rosłam i rosłam jestem trochę mniejsza, powiedziałam dosyć i zaczynam walkę aby z powrotem się skurczyć do normalnych rozmiarów chciałabym do 65 kg wtedy czułam się dobrze, długa droga prze de mną, jednak cel do osiągnięcia. założyłam że dopiero za 20 kg będę piękna , teraz jestem tylko ładna. Mar-za

Awatar menhit
    Mieszka w
    Warszawa

Cześć Mar-Za,

Co tak naprawdę skłoniło Cię do chudnięcia? Złe samopoczucie fizycznie czy może kompleksy lub coś jeszcze innego?
    Piękno to nie kwestia wagi, a często zadbania o siebie. Niestety im wyższy poziom na liczniku tym mniej motywacji, a poza tym zwyczajnie mniej energii do działania.

Pozdrawiam!
    merry81 lubi to.

Awatar menhit
    Mieszka w
    Warszawa

Naszło mnie na wieczorną refleksję. Chciałam znaleźć miejsce, w którym mogłabym uzyskać fachową pomoc - np. dietetyka, który ma doświadczenie w odchudzaniu osób otyłych, we współpracy z trenerem personalnym. I co? I nic. Po prostu w moich okolicach nie ma takich miejsc. Są poradnie, które oferują płatne wizyty ograniczające się do ustalenia jadłospisu, ewentualnie są sportowcy, którzy na siłowniach mogą ze mną poćwiczyć i ustalić plan żywienia. Ani jedna z tych opcji nie jest dobra. Pierwsza jest kulawa, bo wychodzenie z otyłości to bardzo długotrwały proces, zazwyczaj wyboisty i mało komu wystarczy sama rozpiska. Zazwyczaj jeśli pacjent nie przyjdzie na kontrolę to jest olewany i tyle. Jego problem. Druga opcja jest słaba, bo ćwiczenia są świetne (mam trochę treningów personalnych za sobą), dieta też... Ale co innego plan żywieniowy dla osoby zdrowej, a co innego dla otyłej, którą trzeba kontrolować, sprawdzać parametry organizmu etc.
    Ogólnie napawa mnie to smutkiem. Tyle się mówi o walce z otyłością, a tak naprawdę cholernie trudno znaleźć pomoc. Jest wiele osób, które chcą walczyć, ale potrzebują pomocy - nie skalpela, balonika, lub 1200 kcal, a rozmowy, motywującego kopa, umiejętnego doboru ćwiczeń, czasami porady psychologicznej. Przecież to by był hit, sama osobiście zapłaciłabym całkiem sporo za naprawdę fachową pomoc.

Nie mniej jednak, skoro jest jak jest, trzeba sobie pomóc samodzielnie. Koniec roku był dla mnie traumatyczny i popsuł mi wiele życiowych planów. Nie załamałam się, uważam, że traumy trzeba przekuwać w sukcesy.

Zadania do zrealizowania:
    * znaleźć siłownię, na którą mogłabym chodzić przed pracą,
    * codziennie jeść śniadanie w domu i brać drugie śniadanie do pracy,
    * przemyśleć początkowy jadłospis, który wprowadziłby mnie w zmiany, a nie zrujnował,
    * jeść mniejsze porcje,
    * dbać o siebie każdego dnia,
    * malować rzęsy! ;-)

Schudnę, bo chcę odzyskać moją energię i siły witalne. Z dużym nadbagażem wszystko jest trudniejsze. To tyle tytułem wstępu.

Awatar waszka
    waszka jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Ursynów / Kołbiel
    Wpisy na blogu
    1

O, widzię, że jesteś z Warszawy? Ja teraz też

Na forum mamy dietetyczkę, na pewno do Ciebie zajrzy.

a co do kopa psychologicznego, masz pw

Awatar MartaLutak
    MartaLutak jest nieaktywny Super Moderator
    Wpisy na blogu
    1

Witaj Menhit, Twoje założenia są bardzo dobre. Jestem forumowym dietetykiem. Jeśli będziesz miała jakieś pytania lub wątpliwości odnośnie diety, pisz. Będę do Ciebie zaglądać i odpowiadać na nie
    Dietetyk, Technolog Żywności

Awatar menhit
    Mieszka w
    Warszawa

Cześć Marta, dzięki za miłe słowo. Na pewno będę się chętnie konsultowała, daj mi proszę trochę czasu, bo muszę wszystko uporządkować.

Mam taki nawał pracy ostatnimi czasy, że po przyjściu z jednej zaczynam drugą. Na szczęście kończę duże zlecenie, więc może jutro uda mi się zacząć ćwiczyć - na początek w domu. Chcę wrócić do w miarę regularnego callaneticsu, który wspaniale rozciąga i modeluje ciało. Nie raz zaskoczyłam trenera na siłowni poziomem rozciągnięcia dużo większym niż chudzinki. ;-)

Z diety póki co wyłączam wszystko co zbędne, jem dosyć normalnie, ale bez słodyczy, słodkich napojów i zapychaczy. Ale już niedługo.. ;-)

Awatar DziOObek
    DziOObek jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Piekary Śląskie

Menhit super zalozenia
    a myslalas o czyms takim jak marszobiegi ???
    ja zaczelam stosowac i jestem wniebowzieta ,zawsze mowilam ze to nie dla mnie teraz stwierdzam ze nie mialam racji .
    Na razie sa to bardziej marsze niz biegi ale staram sie robic okolo 4 km dziennie zajmuje mi to okolo 40-50 minut wiec mozna sobie wyobrazic jaka zawrotna predkosc :-)
    ale przed kompem albo tv nawet tego nie zrobię .
    odezwij sie do mnie bo nie kojarze Cie wcale chyba ze zmienialas nick:-)

Awatar DziOObek
    DziOObek jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Piekary Śląskie

Hej Barbaro gdzie sie podziewasz???
    Pozdrawiam jak dietka ?

Awatar menhit
    Mieszka w
    Warszawa

Cześć Dziewczyny,

Ostatnio mam taki zapieprz, że nie ogarniam totalnie. Jutro mam przesłuchanie, więc znowu cały dzień do kitu. Jem mniej, jem śniadania, ale idealnie nie jest. W jednej z moich głównych prac mam 14-dniową obsuwę z wypłatą, więc... w lodówce mam głównie światło. ;-) Jadam 2 posiłki dziennie - śniadanie i obiad, bo na to mi zapasy pozwalają. Porażka.

Zmotywowana jestem, wystarczyło mi pierwsze pooglądanie w necie sukni ślubnych... Brrrr. BRRRRRR.

Trzymajcie kciuki, żebym dała popalić jutro wszystkim. :-P

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów