Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Nastolatek+ Internet - jak rozmawiać z dzieckiem o świecie on-line. Gra karciana.

barnesdawn Guest

Domyślnie Nastolatek+ Internet - jak rozmawiać z dzieckiem o świecie on-line. Gra karciana.

Paweł ma 13 lat i nie wyobraża sobie dnia bez smartfona. To jego budzik, centrum rozrywkowe, informacyjne. Tutaj znajdują się jego kontakty, znajomości. Smartfon to ostatnia rzecz jaką ma przed sobą przed snem i pierwsza po przebudzeniu. Ma konta na popularnych portalach społecznościowych i zawsze jest ‘on-line’. Jego rodzice – Marta i Kacper – czują że tracą na niego wpływ i kontakt. Nie chcą mu zabierać telefonu na siłę, widzą jednak że ich syn nie do końca radzi sobie i podejrzewają że może być uzależniony. Nie wiedzą jednak, jak zacząć rozmowę z Pawłem, by nie wszczynać awantury. Nie do końca też są w stanie mu wyjaśnić, dlaczego nadmierne korzystanie ze smartfona jest nieodpowiednie. Asia ma 12 lat i korzysta z smartfona swojej mamy – robi nim zdjęcia, słucha muzyki. Czasami coś szybko powciska na ekranie, pojawiają się jakieś napisy i pytania – gdy jej mama wzięła telefon, okazuje się że z karty kredytowej która była ‘podłączona’ do smartfona zniknęły pieniądze. Krystian ma 15 lat i często odrabia lekcje przy komputerze – szukając informacji, ciekawych filmików, itp.. Pewnego dnia, wyskoczyło mu okienko z rozebraną kobietą – nie chciał tego, to jaiś złośliwy program. Spanikowany szybko wyłączył komputer a po włączeniu okazało się że system jest już zawirusowany. Każdy z nas styka się z takimi historiami. Kiedy świat wirtualny potrafi przysporzyć prawdziwych trudności. Powstaje pytanie, co zrobić gdy to się stanie, gdy dojdzie do jakiegoś problemu. Jednak ważniejsze jest – jak temu zapobiec. Dla rodziców Pawła, Asi, Krystiana i wielu innych, także dla nauczycieli i wychowawców, stworzyliśmy grę karcianą „Nastolatek plus Internet”. To pierwsza, z planowanej serii, gra edukacyjna, będąca wsparciem dla dorosłych we towarzyszeniu młodzieży w budowaniu dobrych zwyczajów bycia ‘on-line’. Stworzyliśmy narzędzie, które dorosłym pomoże zacząć dyskusję i ułatwi dotarcie do młodego człowieka, a nastolatkowi – zauważanie problemu i rozpoczęcie pracy nad zdrowymi nawykami.

Remarce jest nieaktywny Banned

Domyślnie Odp: Nastolatek+ Internet - jak rozmawiać z dzieckiem o świecie on-line. Gra karciana

Miałem dość gier karcianych, kiedy byłem mały. Moja babcia i ja bardzo lubiliśmy grać w różne gry karciane, ale spędzaliśmy dużo czasu na tej czynności. Teraz oczywiście gram w gry online, bo to świetny sposób na relaks i dobrą zabawę. Czy słyszałeś o [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]? Wydaje mi się, że to bardzo fajne, że można je szybko i łatwo kupić w Internecie.

Awatar diooksamuret
    diooksamuret jest nieaktywny Nowy na forum

Domyślnie Odp: Nastolatek+ Internet - jak rozmawiać z dzieckiem o świecie on-line. Gra karciana

To świetny opis wyzwań stojących przed dzisiejszymi rodzicami i nastolatkami w erze cyfrowej. Teen Plus Internet Card Game to świetne narzędzie do prowadzenia rozmów na temat zdrowych nawyków korzystania z Internetu i urządzeń elektronicznych. A jeśli chodzi o dorosłych, istnieje wiele informacji pomocniczych [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] dla hazardu. Najważniejsze jest, aby zawsze wybierać strony, którym można zaufać.
    Ostatnio edytowane przez diooksamuret ; 12-09-2024 o 15:21
    Witam.

Maliwa jest nieaktywny Nowy na forum

Zainstaluj mu kontrolę rodzicielską, żeby nie właził gdzie nie trzeba.

Uprawnienia umieszczania postów