Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 139
Like Tree10Lubią to

Wątek: zmniejszenie żołądka

Awatar Telepeters
    Telepeters jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Niemcy, LEV
    Wpisy na blogu
    1

Domyślnie Odp: zmniejszenie żołądka

Tak jedna tragedia to za malo. Najpierw przeczytalam i obejrzalam o polskiej 31- latce ([url="http://media.wp.pl/kat,1022943,wid,12076470,wiadomosc.html"]
    a potem dostalam wiadomosc, o 50 letniej, ktora zmarla wczoraj o 5 rano, ten sam scenariusz, zmniejszenie zoladka, nieszczelnosc, sepsa.
    Niestety wywala mnie z netu i po wielu probach z calego tekstu zostaje tylko skrawek, teraz juz nie mam sila pisac wszystkiego od nowa, ale obiecuje znalezc czas i podzielic sie moimi wiadomosciami, doswiadczeniami i spostrzezeniami.
    Ostatnio edytowane przez Telepeters ; 18-03-2010 o 00:05

Do 1.09 pragne zejsc ponizej 100, trzymajcie kciuki

Chcieć, to móc, wiec do dziela!

Awatar Telepeters
    Mieszka w
    Niemcy, LEV
    Wpisy na blogu
    1

Dramat jakiego mi zycie nie oszczedzilo, powtorzyl sie. Wczoraj uslyszalam opowiesc matki 28-letniej Sabriny (jedynaczka), ktora zmarla 29 stycznia w Essen. Kobieta ta miala zapalenie jelit i mimo tego zostala zoperowana (gdzie etyka lekarska). Po pierwszej operacji juz po 3 dniach nastepna, potem w 6 roznych klinikach 7 prob operacyjnego naprawienia szkod, niestety dziewczyna gnila zywcem i nic sie nie dalo zrobic.
    Bede tu zagladac i pisac, z nadzieja, ze komus otworze oczy, ze moja osobista tragedia przyczyni sie do uratowania kogos przed smiercia, bo jesli juz ktos sie zdecyduje na zmniejszenie zoladka, to powinien byc do tego naprawde przygotowany. Tu mozna oszukac tylko siebie. Moja corka nie miala pozwolenia komisji lekarskiej na operacje, bo
    " operacja zdrowych organow jest niewskazana, gdy otylosc jest na podlozu psychicznym, zaleca sie psychoterapie", nie stosowala diety bialkowej przed operacja, bo myslala, ze glodzeniem wiecej osiagnie, nie zdawala sobie sprawy, ze oszukuje sama siebie, gdy sie o tym dowiedzialam bylo za pozno. Operowano wycienczony organizm, watroba mimo odchudzania byla za duza. Nikogo to nie interesowalo. Zwroccie uwage, ze operowano za szybko.
    W tym wypadkach pospiech zakonczyl sie tragicznie, zastanowcie sie zanim podejmiecie decyzje o "ostatniej desce ratunku", aby nie byla to ostatnia decyzja. Moja corka powiedziala mi:
    "Mamus nie tak sobie to wyobrazalam", ja tez nie.
    Nie moglam nic zrobic, tylko bezsilnie przygladac sie na potworne konanie w straszliwych mekach. Prosze nie myslcie, ze strasze, ja ostrzegam i blagam o litosc nad samym soba, a tym samym nad najblizszymi, ktorzy besilnie stoja obok i szaleja z rozpaczy.
    Lekarze sie wypinaja, w kazdym przypadku stwierdzaja, ze z chirurgicznego punktu widzenia bylo wszystko w porzadku. Operacja sie udala tylko ten zlosliwy pacjent.... A szpital zarobil i tylko o to chodzi, nie myslcie, ze ktos ma Was nieszczesliwych otylych na wzgledzie.
    Wezcie pod uwage smiertelnosc do roku po operacji, wezcie pod uwage statystyke (jesli wierzyc statystyka w ogole) jaki procent ludzi faktycznie chudnie i nie mam tu na mysli do 2 lat po, tylko pozniej. Na grupach wsparcia mowilo sie ze 30 % tyje ponownie, dodajac do tego smiertelnosc do roku po operacji (do 7,5%) , wychodzi nam statystyka niewiele lepsza jak przy rosyjskiej ruletce.

mycase jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez mycase Zobacz posta
    Nieco ponad rok temu miałam BMI 60. Teraz co prawda nadal mam powyżej 40, ale sukcesywnie chudnę, dotychczas schudłam 43 kg bez operacji, opasek, baloników czy wspomagania tabletkami. Da się, owszem, wymaga to pewnej dyscypliny i wyrzeczeń - ale jest szansa na uratowanie zdrowia, póki jeszcze w człowieku wszystko jako tako funkcjonuje.
    To był mój wpis z października. Od tamtego czasu schudłam jeszcze 17 kilo, mam się świetnie i chudnę dalej. Zrobiłam wszystkie badania i wyniki są super.
    Dziewczyny, uwierzcie, że da się schudnąć i utrzymać wagę bez uciekania się do nienaturalnych i niebezpiecznych metod. Klinik zarabiają cholerną kasę na tych, którzy się decydują na chirurgiczne rozwiązania, a o powikłaniach jest cichutko...

Jeśli któraś z Was potrzebuje wsparcia - to po to jest to forum, dacie radę i schudniecie zdrowo i radośnie - a poza tym, mogę Wam powiedzieć, jaka to wielka satysfakcja, że samemu się czegoś dokonało, a nie za pomocą skalpela.

Życzę powodzenia i wielu sukcesów w samodzielnej walce z otyłością

Awatar Telepeters
    Mieszka w
    Niemcy, LEV
    Wpisy na blogu
    1

Brawo Micase za Twoj sukces i za ten motywujacy wpis. Przyznaje Ci 100 % racje co do operacji. Wiem po sobie jak ciezko byc grubym, jak ciezko zmienic nawyki, wiem tez, ze nie zawsze udaje sie to bez wsparcia specjalistow i nie mam tu tych od skalpela na mysli.

rychterka jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Elbląg

Smile Odp: zmniejszenie żołądka

witam zainteresował mnie zabieg zmniejszenia żołądka, moje bmi to 47,2 i naprawdę chciałabym schudnąć czy może ktoś powiedzieć ile kosztuje taki zbieg? i gdzie jest wykonywany? ja jestem z Elbląga

Awatar Telepeters
    Mieszka w
    Niemcy, LEV
    Wpisy na blogu
    1

Rychterka, co do kosztow itp nic ci napisac nie moge, pragne jednak zwrocic uwage na przygotowanie do ciezkiej operacji i wziecia pod uwage skutki, o ktorych malo sie mowi i malo chce slyszec. Moja corka nie zyje ponad rok, a do tej chwili nie zostala podana przyczyna smierci. W opini bieglego dla prokuratora jest doslownie napisane, ze jelita i zoladek zostaly za krotko przyciete, niestety wystapila nieszczelnosc, ktora powinno sie zaszyc po uprzednim nowym przycieciu, ale poniewaz nie bylo z czego, to prawidlowo postapiono przeszywajac istniejaca nieszczelnosc. Klinika z doswiadczonymi lekarzami(tak sie reklamuja) przycina za krotko, zaraza gronkowcem i leczy ze skutkiem smiertelnym i to jest OK. Ostrzegam, ze jak cos sie stanie, to nie bedzie winnych, zrzuca sie odpowiedzialnosc na grubego, bo to pacjent zwiekszonego ryzyka i swietny obiekt do doswiadczen. Przypominam, ze smiertelnosc jest duzo wyzsza niz powszechnie podawany 1 procent i zaczyna sie zwiekszac po jakims czasie, niestety lekarze maja na tym za dobra kase, zeby od nich oczelkiwac moralnosci.

Operacja jest jak proteza, sama nic nie pomoze, chudnie sie po niej bo nie mozna jesc, ale sie chce i jesli sie nie panuje nad soba niestety niewiele to da. Niektorzy znow przerazeni, ze moga przytyc przestaja jesc i popadaja w anoreksje, inni walcza latami o przetrwanie ciagle majac potworne komplikacje. Mam do czynienia z wieloma takimi osobami i wiem co pisze.

Awatar _Nina_
    _Nina_ jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Dziewczyny, ten watek to jakaś podpucha przecież.
    Nagle zgłasza sie kilka osób po "cudownej operacji", z jednym postem na koncie i masą dobrych rad.
    Za chwilę pojawiają się "zainteresowani" i już pod płaszczykiem pozornego dialogu można szerzyć wizję radosnego życia po operacji.
    Dobrze, że reagujecie, bo bardziej zdesperowani mogą łyknąć ten farmazon, ale to cienka jak sik węża kryptoreklama.

niuncia1985 jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    krefeld

czesc iza mam do ciebie pytanie jak to wyglada ile to kosztuje i gdzie robilas taki zabieg i czy po tym zabiegu trzeba po tych 6 miesiacach jeszcze raz placic za wyciagniecie tego,no i czy dlugo trzeba czekac na taki zabieg prywatnie dziekuje i czekam na twoja odp pozdrawiam

---------- Wiadomość dodana o 11:30 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 11:21 ----------

Cytat Zamieszczone przez mycase Zobacz posta
    To był mój wpis z października. Od tamtego czasu schudłam jeszcze 17 kilo, mam się świetnie i chudnę dalej. Zrobiłam wszystkie badania i wyniki są super.
    Dziewczyny, uwierzcie, że da się schudnąć i utrzymać wagę bez uciekania się do nienaturalnych i niebezpiecznych metod. Klinik zarabiają cholerną kasę na tych, którzy się decydują na chirurgiczne rozwiązania, a o powikłaniach jest cichutko...

Jeśli któraś z Was potrzebuje wsparcia - to po to jest to forum, dacie radę i schudniecie zdrowo i radośnie - a poza tym, mogę Wam powiedzieć, jaka to wielka satysfakcja, że samemu się czegoś dokonało, a nie za pomocą skalpela.

Życzę powodzenia i wielu sukcesów w samodzielnej walce z otyłością
    czesc czy mogla bys mi podac adres takiej kliniki gdzie to sie robi prywatnie i czy po 6 miesiacach trzeba jeszcze raz placic za wyciagniecie tego woreczka,dzieki i pozdrawiam ach i ille to kosztuje

kuan87 jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Słupsk

Mam bmi powyżej 35 i choroby towarzyszące, kwalifikuję się do operacji zmniejszenia żołądka, refundowanego przez nfz. Wcześniej o niej nie myślałam. Dopiero wizyta u lekarza pucnego (bo zaczęła się u mnie już także astma) i jego sugestia o operacji i opowieść o zadowolonych pacjętach, nakłoniła mnie do pójścia w tym kierunku. Na rożnych forach poznałam różne opinie. Zdecydowałam się, że najlepiej porozmawiać o tym, ze specjalistą. Udałam się do Gdańska, bo tam było mi najbliżej. W każdy piątek można tam pójść na bezpłatna konsultację i dowiedzieć się czy można zakwalifikować się na operacje oraz poznać odpowiedzi na nurtujące pytania. Lekarz przedstawił mi wszystkie za i przeciw. Wyszłam bardzo zadowolona. Dodatkowo miałam wizytę u psychologa i dietetyka (za nie trzeba było zapłacić - ale są one konieczne w tym programie). Poznałam ryzyko jakie ta operacja niesie oraz co muszę spełnić przed operacją. Bardzo wyraźnie zostało zaznaczone, że sama operacja to nie wszytko, że ważne jest by nauczyć się zdrowego żywienia i funkcjonowania. Stąd konsultacje z innymi specjalistami, poza chirurgiem. Przede mną 3-4 miesięczne przygotowania, dieta 1200 kcal, żeby przed operacją schudnąć min. 10 kg. Co tydzień muszę wysyłać raporty żywieniowe do doktora. Dostałam spis badań które muszę wykonać do następnej wizyty. Wiem, że jakiś tydzień przed operacją, będę miała jeszcze bardziej radykalną dietę, żeby zmniejszyła się wątroba. Po operacji będę w szpitalu dopóki nie przejdę testu szczelności (brak szczelności jest częstą przyczyna powikłań-dlatego nie wyjdę ze szpitala dopóki tej szczelności nie będzie). Przez 10 lat po operacji będę pod opieką poradni.

Cały program który muszę przejść, żeby zakwalifikować się do operacji jest po to, żeby nauczyć się prawidłowego żywienia, wyrobić w sobie zdrowe nawyki żywieniowe itp. Po to, żeby po operacji nie powrócić do wagi sprzed niej i żeby nie doszło do komplikacji.

Z początku wydawały się niektóre rzeczy śmieszne, jak wolne i dokładne przeżuwanie pokarmów. Ale wiem, że będzie to ważne po operacji.

Czuje, że znalazłam się pod dobrą opieką i że nikt nie zrobi mi operacji za wcześnie ani na odwal. Wiem, że cały ten program przygotowań jest po to, by operacja przeszła jak najbezpieczniej i żeby efekty były trwałe.

Magdalenstwo Guest

Cytat Zamieszczone przez kuan87 Zobacz posta
    Przede mną 3-4 miesięczne przygotowania, dieta 1200 kcal, żeby przed operacją schudnąć min. 10 kg.
    Troszkę tego nie rozumiem. Skoro przed operacją jesteś w stanie schudnąć 10kg... to możesz obyć się bez niej i schudnąć kolejne 10 i kolejne... W taki sposób nie narazisz swojego życia...

Mi się wydaje, że jesteśmy troszkę mało "myślącym" społeczeństwem... Myślicie, że pójdziecie na operację i to załatwi Wasze problemy?! Oczywiście... jeśli operacja się powiedzie (co chyba jest dość rzadkim zjawiskiem) to zyskacie jedynie to, że będziecie w sobie mieściły trochę mniej pokarmów, ale nie można zapominać, że z czasem możecie swój żołądek rozciągnąć do rozmiarów sprzed operacji i co wtedy? Kolejna?
    Bez diety, ćwiczeń itp i tak żadna operacja Wam nic nie pomoże! A jeśli stwierdzicie, że dacie rade żyć na diecie to czemu ją od razu nie zastosujecie? Kilka miesięcy wcześniej zacząć dietę i Wasze żołądki same się skurczą i skalpel nie będzie potrzebny.
    Co prawda niektórzy lekarze wydają się naprawdę profesjonalni, ale myślicie, że lekarz jest dla Was czy dla kasy? Bo ja myślę, że w teraźniejszym systemie tylko to drugie się liczy. Zapłacicie to potem dla lekarza już nie jest ważne czy przeżyjecie czy też nie. Myślę, że nad tym też się warto zastanowić niż ślepo ufać...

Sama walczę z otyłością... a raczej już tylko z nadwagą.. i dobrze wiem jak to jest...
    Jak ciężko jest zabrać się za siebie, ale do wszystkiego można się przyzwyczaić.. do diety także. Jestem szczęśliwa z każdego "spadku" na wadze... bo wiem, że mogę i potrafię tego sama dokonać.
    Cóż jeszcze mogę powiedzieć... Życzę wszystkim przede wszystkim wytrwałości w starciu z kilogramami

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów