Witam wszystkich!
Tydzień temu przeszłam operację zmniejszenia żołądka. Szukam osób, które miały podobny zabieg. Chętnie odpowiem też na wszelkie pytania.
Pozdrawiam
Iza
Witam wszystkich!
Tydzień temu przeszłam operację zmniejszenia żołądka. Szukam osób, które miały podobny zabieg. Chętnie odpowiem też na wszelkie pytania.
Pozdrawiam
Iza
Ostatnio edytowane przez ultat25 ; 05-11-2008 o 16:07
hey witam ja w sprawie uzyskania odpowiedzi na pytanie miałam operacje zmniejszenia zołądka w czerwcu tego roku od tamtej poro schudłam 36kg nie narzekam ale chce jeszcze zleciec 20 kg czy macie jaka diete specjalną bo ja przez pół roku jade na samych zupach i to miksowanych moze macie coś co mogła bym zmienic w mojej diecie pozdr.
hej jak możecie mi napisać gdzie się wykonuje takie zabiegi i ile to kosztuje proszę
Właśnie natknęłam się na ten temat i specjalnie zalogowałam na tą stronę. Ostatnio dowiedziałam się że takie zabiegi w ogóle istnieją w Rozmowach w Toku, akurat była o tym mowa. I myślę że to coś dla mnie bo tyle diet ile próbowałam... nie mam do tego wystarczającej woli... Bardzo chciałabym wiedzieć ile kosztuje taki zabieg. Jestem studentką i z moimi finansami krucho... ale myślę że jakoś by udało się uzbierać odpowiednią kwotę.. imieniny, urodziny Bardzo więc proszę o informacje ile kosztują takie zabiegi i gdzie są wykonywane. Osobiście jestem z Wrocławia.
Pozdrawiam
Kaja
operację w całości refunduje Nfz przy otyłości przekraczającej BMI 40 albo 35 jeśli ma się choroby towarzyszące. Wykonują je ośrodki w Warszawie, Łodzi, Ełku, Gdańsku, Krakowie. Okres oczekiwania od 2 do 10 miesięcy. No i Zabrze ale tam sie czeka latami.
Witam!
Mam pytanie! Czy osoba w moim wieku (lat 17) może przejść taka operację, i ile kosztuje takie coś, słyszałem ze jest to ponoć w 100% refundowane, ale nie jestem pewny. Proszę o jak najszybszą odpowiedź!
Pozdrawiam serdecznie!
Myślę, że najlepiej na wszystkie pytania odpowiedziałby lekarz. Pewnie, że można dzielić się informacjami oraz, co ważniejsze - własnymi przeżyciami, ale będzie to wiedza ogólna. Każdy z nas jest dla lekarza indywidualnym przypadkiem.
Wiek, stan zdrowia, stan majątkowy, cechy charakteru - i wiele innych czynników ma wpływ na wybór metody.
Znam osoby, które po takiej operacji doprowadziły nierozsądnym odżywianiem do powrotu ogromnej wagi! Tak - jest to możliwe!
I to bardzo szybko, bo już po kilkunastu miesiącach.
Poza tym są też inne - mniej inwazyjne, odwracalne metody zmniejszania pojemności żołądka.
Żadna z tych metod nie gwarantuje stałej utraty wagi. W każdym przypadku potrzebna jest dyscyplina w żywieniu - już do końca życia.
Chudnie się szybko, skóra nie nadąża i potem potrzebne są pieniążki na plastykę brzucha. To kosztowna i przede wszystkim poważna operacja.
To jest moja prywatna opinia i wnioski jakie wyciągnęłam po rozmowach z lekarzami.
Początek 24 marca:Odważam się - kolejny raz... - Grupy Wsparcia Dieta.pl
Lekarze niekoniecznie się orientują w tym temacie. Mój rodzinny nie wie nic, wysłał mnie do chirurga od razu, ale tak czy inaczej niczego nie załatwiłam.
Co nieco dowiedziałam sie właśnie u chirurga, ale bardziej mnie to przestraszyło.
Skąd jesteś?
Jestem z Gdyni - a lekarze są różni i nie zawsze zainteresowani.
Ja od lat słyszałam od różnych lekarzy /internisty, kardiologa, ginekologa itd./ hasło: "Proszę schudnąć!"
Bardzo chętnie Panie Doktorze /jeden, drugi, trzeci/, tylko dlaczego żaden z Was nie potrafi mi powiedzieć jak mam to zrobić?
Znalazłam lekarza 3w1, tzn. dr med., diagnostyk i dietetyk.
Ale zdanie na temat grzebania w moich wnętrznościach wyrobiłam sobie wcześniej. Wiem o sobie tyle: potrafię schudnąć /nawet bardzo dużo/ bez interwencji chirurga, co udowodniłam kilka razy. Mam natomiast problem z utrzymaniem wagi. I wiem na 100%, że grzebanie w żołądku nie poprzestawia mi klepek w mózgu.
Dlatego teraz pracuję nad opcją: zmieniam sposób żywienia na zawsze.
Początek 24 marca:Odważam się - kolejny raz... - Grupy Wsparcia Dieta.pl