Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 116
Like Tree8Lubią to

Wątek: ABC odchudzania - z mądrości forumowych

  1. #21
    surowa jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    03-10-2005
    Posty
    1,155

    Domyślnie Odp: ABC odchudzania - z mądrości forumowych


    Proszę kochana, mam tylko nadzieję, że będzie na Ciebie działać.
    Trzeba brać poprawkę na to, że każdy z nas mimo wszystko reaguje inaczej... co innego mu dolega... prowadzi inny tryb...i mase innych czynników. Taką matematyką można się posiłkować, natomiast nie opierać tylko i wyłączenie na niej.

    Powodzenia wielkiego
    Pozdrawiam.

    PS. zaglądaj czasem i do mnie na wątek (ten drugi), pisz co tam u Ciebie, zawsze znajdzie się jakaś chętna do pomocy dusza.
    PS2. Gratuluję, zawsze to mniej na wadze! Dalej myśl tak pozytywnie. Łatwiej się wtedy żyje.

  2. #22
    Kari_83 Guest

    Domyślnie Odp: ABC odchudzania - z mądrości forumowych

    surowa powiem ci,ze tak racjonalnie chcialam sie odchudzac,zaczac od diety 1500kcal,bo jestem mama kamrioca piersia (mam 2 miesiecznego synka ),wiec wiedzac,ze mam ponad 50kg tkanki tluszczowej do zrzucenia,stwierdzilam,ze dieta jest ok
    no i zaczelam czytac na jej temat na necie i co wyczytalam?? ze na takiej diecie nie da sie schudnac,bo 1500kcal to dieta stabilizujaca wage :/

    dlatego to co napisalas,utwierdzilo mnie ze jest to dobra droga,aczkolwiek jestem naszpikowana mysleniem,ze dieta 1000kcal jest the best... ale nie zamierzam na nia isc,napewno nie teraz gdy karmie piersia

    bede obserwowac swoje cialo,na diecie 1500kcal i decydowac,modyfikowac itd.

    ida swieta..marzy mi sie od Mikolaja orbitrek to moj ulubiony sprzet z silowni,a ze meiszkam zagranica,to cwiczyc narazie moge tylko w domu,takze licze na tego orbitreka hihihi

    jeszcze raz dzieki za pomoc

    P.S. oczywiscie bede wpadac na Twoj topic
    baaa nawet na nim bylam i czytalam bo czytajac wasze posty ucze sie i dowiaduje wielu cennych informacji
    nie dlugo sie odezwe

    troche mnie przeraza stworzenie menu... ale damy rade

    spokojnej nocy wszystkim zycze

  3. #23
    surowa jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    03-10-2005
    Posty
    1,155

    Wink Odp: ABC odchudzania - z mądrości forumowych

    Cytat Zamieszczone przez Kari_83 Zobacz posta
    surowa powiem ci,ze tak racjonalnie chcialam sie odchudzac,zaczac od diety 1500kcal,bo jestem mama kamrioca piersia (mam 2 miesiecznego synka ),wiec wiedzac,ze mam ponad 50kg tkanki tluszczowej do zrzucenia,stwierdzilam,ze dieta jest ok
    no i zaczelam czytac na jej temat na necie i co wyczytalam?? ze na takiej diecie nie da sie schudnac,bo 1500kcal to dieta stabilizujaca wage :/

    dlatego to co napisalas,utwierdzilo mnie ze jest to dobra droga,aczkolwiek jestem naszpikowana mysleniem,ze dieta 1000kcal jest the best... ale nie zamierzam na nia isc,napewno nie teraz gdy karmie piersia

    bede obserwowac swoje cialo,na diecie 1500kcal i decydowac,modyfikowac itd.

    ida swieta..marzy mi sie od Mikolaja orbitrek to moj ulubiony sprzet z silowni,a ze meiszkam zagranica,to cwiczyc narazie moge tylko w domu,takze licze na tego orbitreka hihihi

    jeszcze raz dzieki za pomoc

    P.S. oczywiscie bede wpadac na Twoj topic
    baaa nawet na nim bylam i czytalam bo czytajac wasze posty ucze sie i dowiaduje wielu cennych informacji
    nie dlugo sie odezwe

    troche mnie przeraza stworzenie menu... ale damy rade

    spokojnej nocy wszystkim zycze
    Hej.
    Fakt, że jesteś mamą karmiącą trochę zmienia postać rzeczy. Może nie w kwestii samych kalorii, ale składu pokarmu jaki możesz przyjmować.
    Na tym się nie znam - pewnie znałabym się gdybym sama miała dzieci - bo jak to mówią ekspert to osoba która przerobiła wszystkie możliwe porażki Kontynuując, dlatego gorąco zachęcam do jakiejś konsultacji z lekarzem dietetykiem. Dla bezpieczeńśtwa Twojego i przede wszystkim maluszka.
    Swoją drogą gratuluję dzidziusia! To co zjadasz ma wpływ na skład mleka, którym karmisz.

    Co do kwestii diety 1500 jako diety stabilizującej. To zbyt duży skrót myślowy, na który nabierają się kobiety. O co chodzi? Kiedy chcemy ustabilizować wagę? - tzn kiedy o takim momencie piszą w gazetach? Wtedy kiedy osiągnie się już swoją prawidłową wagę! A ta jest przecież znacznie niższa niż w czasie kiedy zaczynamy odchudzanie więc i organizm mniej kalorii potrzebuje, żeby się odżywić.
    Wtedy też, by zacząć przyzwyczajać organizm do innej kaloryczności niż deficytowa zwiększamy ilość przyjmowanych kalorii do poziomu zbliżonego do zapotrzebowania dla utrzymania masy ciała. A jaki jest wtedy ten poziom? Dla "prawidłowej" masy wychodzi to w graniach 1500-1700 w zależności - jak już wiemy od wzrostu i aktywności, tak? Ciągniemy sobie wtedy taką dietę, a kiedy nie ma wahnięć wagi w górę - których wypatrujemy w czasie zwiększania kalorii np. z 1300 do 1500, a po okresie około 3-4 miesięcy dorzucamy 100-200 kcal, żeby zjadać tyle ile powinnyśmy...

    Nie wiem, czy wyjaśniłam klarownie. Mam nadzieję, że tak.

    Pomysł obserwowania swoich reakcji przy 1500 dla Twojej wagi jest dobrym pomysłem, pamiętaj tylko proszę, by do pułapu 1500 dojść stopniowo. Nasz organizm nie lubi szoku, kiedy np. z dnia na dzień zakręcimy mu kurek. Zasieje wtedy panikę i zacznie się wcześniej bronić. Trzeba go trochę podejść.

    Trzymam kciuki za prezent mikołajowy.
    Też o orbitreku myślałam, tylko nie mam gdzie go wstawić. No i nie mieszkam u siebie . Mam do dyspozycji tylko mały pokoik 12m^2 który dzielę z chłopakiem.

    Cieszy mnie Twój optymizm. Niech taki pozostanie.
    Skupianie się na rozwiązaniach (zamiast na przeszkodach i kłodach leżących na drodze do celu), jest bardzo konstruktywnym podejściem. Optymizm w tym pomaga.

  4. #24
    surowa jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    03-10-2005
    Posty
    1,155

    Domyślnie Darmowy poradnik odchudzania

    Dziewczyny, a to coś dla tych, które/rzy potrzebują więcej wiedzieć. Poradnik odchudzania, jaki znalazłam na sieci. (dokładnie tu: DOM ZDROWIA Mam nadzieję, że nie naruszam praw autorskich :/

    Przeczytałam pobieżnie i wydaje mi się, że poradnik zawiera większość wskazówek nt. ustalenia wyjściowego / aktualnego stanu; czego i ile jeść; jak się ruszać żeby miało to sens. Słowem wszystko, co tu na diecie.pl jest u każdego po trochu, niedostatecznie jednak wyczerpująco.

    Taka większa pigułka.
    Zapisałam u siebie na dysku i wrzuciłam na serwer. Będzie możliwe do ściągnięcia stąd:

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

    Niektóre rzeczy już wiemy, mimo to jednak polecam, pozwala ugruntować wiedzę. Czasem wyprowadzić z jakiegoś błędu.

    Kopię postu z mojego wątku: Nazywam się surowa i...
    Ostatnio edytowane przez surowa ; 16-12-2008 o 18:19 Powód: Zmiana tematu

  5. #25
    surowa jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    03-10-2005
    Posty
    1,155

    Domyślnie Odp: ABC odchudzania - tłuszcze

    Ze starego wątku:

    (...)
    Wiele z nas rozpoczynajac walke z otyloscia... robi to widzac na sobie „zwaly” tluszczu.... ukladajac sobie diete pierwsze, co robimy to panicznie unikamy tluszczu!!! I bardzo dobrze... ale pelna rezygnacja z tluszczu nie jest dobrym wyjsciem... ba, to żadne wyjscie.

    Blad jaki popelniamy, to znak rownosci miedzy tluszczem na naszym ciele a tluszczem w pokarmie...

    Nasze ciala „otluszcaja się " od nadmiaru wszystkiego, ale glownie cukrow (weglowodanow). Glukoza (najwazniejszy cukier prosty) jest zrodlem energii dla wiekszosci tkanek i narzadow w naszym organizmie. To on warunkuje rownowage organizmu, to wlasnie cukier musi być gromadzony jako material zapasowy... ale jest jedno wielkie ALE w tym procesie...
    Przeciez cukier jest rozpuszczalny w wodzie, a woda to podstawowy skladnik kazdej z komorek, wiec organizmy nasze przeksztalcaja glukoze w glikogen-cukier zlozony.

    Co się dzieje, gdy owego glikogenu jest za duzo – dzieje się cos bardziej groznego! Glukoza przeksztalca się w zupelnie inny zwiazek - kwas tluszczowy, a w tej postaci jest gromadzony i odkladany. To sa wlasnie te nasze „walki i faldy”.

    Mniemanie, iż radykalne ograniczenie kalorii "tluszczowych" spowoduje spalenie zapasow jest bledne, ponieważ o wiele latwiej naszym organizmom (mniej energii do tego potrzebuja) jest spalic glikogen!! Czyli miesnie!!

    Chudniemy owszem, ale możemy stac się „grubymi chudzielcami”. Utrata masy „suchej” miesniowej jest najgorszym z możliwych wyjsciem. Te mase wlasnie trzeba powiekszac, bo najlepszym sprzymierzeńcem w walce z tłuszczem są mięśnie, gdyż od ich ilości zależy tempo przemiany materii. Zużywają one energię nawet w czasie odpoczynku (w odróżnieniu od tkanki tłuszczowej), tak wiec ich budowa jest (poza dietą) najistotniejsza na drodze do zdrowej szczuplej sylwetki.

    Wracaja do tluszczy....

    Żeby nasz organizm spalal tluszcz zgromadzony w komorkach potrzebne sa dwie rzeczy:
    1. aeroby (czyli wysilek tlenowy)
    2. uwolnienie tluszczu zgromadzonego w komorkach


    Uwolnienie owego tluszczu, może uniemozliwiac slaby metabolizm, a oslabia się on gdy nie dostarczamy wraz z pozywieniem odpowiedniej ilosci kalorii z mikroskladnikow (bialka, tluszczy, weglowodanow). Musi tez być odpowiednia ilosc owych wlasnie kwasow tluszczowych, żeby wogole doszlo do uwolnienia tych zmagazynowanych (to paradoks, ale jednak tak wlasnie się dzieje).

    Jaki wniosek...
    Dobrze zbilansowana dieta - bez nadmiarow ze strony zadnego mikroskladnika to PODSTAWA, plus AKTYWNOSC FIZYCZNA, czyli odpowiednie cwiczenia w dobrym przedziale tetna (uwalnianie proporcjonalnie największych ilości kwasów tłuszczowych zachodzi podczas wysiłku aerobowego, przy tętnie w zakresie 65-75% HRmax*, szczególnie w sytuacji gdy wyczerpane są rezerwy glikogenu (np. bycie na czczo,).

    Podsumowujac
    Aby się dobrze skutecznie odchudzic, należy polaczyc dwa czynniki uwalnianie tłuszczu z komórek tłuszczowych oraz efektywne jego spalanie.

    Jest to możliwe dzięki:
    • zastosowaniu diety nie spowalniającej metabolizmu,
    • intensyfikacji spalania wolnych kwasów tłuszczowych poprzez odpowiednio dawkowany wysiłek aerobowy,
    • przyspieszenia metabolizmu,
    • minimalizacja katabolizmu (spalania bialek i miesni) poprzez odpowiednie odżywianie, poziom intensywności treningu i suplementację.


    Wraz z przetrenowaniem, niewłaściwym odżywianiem, głodzeniem się, nadmiarem treningu i niedostatkiem odpoczynku prowadzi właśnie do zaniku mięsni, trzeba więc mieć go pod kontrolą - ćwiczyć rozsądnie i jeść ile trzeba


    Jaki tluszcz powinien być wiec dostaczany w diecie skoro nie tylko niedobor szkodzi ale nadmiar rowniez?

    DOBRY, a jaki to dobry, o tym wlasnie teraz:

    Tluszcze dzielimy ze względu na ochodzenie na
    -roslinne
    -zwierzece


    Nas z racji odchudzania powinnien interesowac podzial w rodzaju i tak istnieja
    • tluszcze nasycone
    • tluszcze nienasycone


    Tłuszcze nasycone znajdują się głównie w:
    wędlinach, maśle, serze, pełnych produktach z mleka i oleju palmowym.

    Te właśnie tłuszcze uznaje się za szkodliwe dla naszego zdrowia. Powodują one zmiany miażdżycowe. A główna ich wadą jest chyba podnoszenie w organiźmie "złego" cholesterolu! A więc tych tłuszczy unikamy jak trucizny!!

    Tłuszcze nienasycone najczęściej występują w oleju z oliwek, ze słonecznika, rzepaku oraz np. w kukurydzy.

    Te tłuszcze są właśnie bardzo pożądane w naszej diecie i nie powinnismy z nich w żadnym razie rezygnować {Są one źródłem NKKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszcowych). Mają one duże znaczenie dla naszego organizmu. Nie sa one wytwarzane przez nasz organizm stąd konieczność dostarczania ich z pożywienia.)}.

    Pożytecznym tłuszczem jest również tłuszcz zawarty w rybach. Zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Chronią one przed chorobami serca i problemami z układem krążenia. Niektóre tłuszcze z ryb (tran) moga zapobiegać nowotworom!

    Im blisze natury pokarmy, które spożywamy tym lepiej
    Oliwa z oliwek lub olej z siemienia lnianego, pestki słonecznika lub dyni (nie solone) orzechy wloskie, avokado...

    Z tłuszczu nie należy też rezygnować z innych powodów. Razem z nim dostarczamy do organizmu witaminy -A,D,E i K. Przyczyniają się one (tłuszcze) również do wytwarzania w organiźmie wielu hormonów.

    Polecam również uzupelnienie diety o suplementy tak tak... ale mam tu na mysli tran szeroko i latwo dostepny w aptekach

    (...)

    Tluszcze a zdrowie czyli dla tych, ktorzy walcza z cholesterolem i nie tylko

    Spożywanie odpowiedniego rodzaju tłuszczu jest niezwykle istotne dla właściwego żywienia.

    Tłuszcze, tak zwane niezbędne, obniżają ryzyko powstawania nowotworów, chorób serca, alergii, zapalenia stawów, egzemy, czyli wyprysku alergicznego, depresji, zmęczenia, infekcji, PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego), a lista objawów i chorób wywołanych niedoborem tych związków, co rok się wydłuża. Jeżeli obawiasz się jeść tłuszcze, tym samym pozbawiasz się istotnych dla zdrowia substancji i zwiększasz ryzyko zapadnięcia na zdrowiu.
    Podobnie, jeśli spożywasz w większości tłuszcze twarde, czyli pochodzące z produktów mlecznych, mięsa i większości margaryn.

    Tłuszcze nasycone i jednonienasycone nie dostarczają składników odżywczych, nie są nam potrzebne, chociaż mogą być wykorzystane do wytwarzania energii.

    Niezbędne są natomiast tłuszcze wielonienasycone.

    tłuszcze podnoszące poziom cholesterolu we krwi:
    są to tłuszcze nasycone, a znajdujemy je w mięsie, wędlinach, maśle, serze, smalcu, pełnych produktach z mleka oraz w oleju palmowym;

    tłuszcze nie mające wpływu na poziom cholesterolu:
    zawarte są w skorupiakach, jajach i kurczakach (bez skóry);

    tłuszcze obniżające poziom cholesterolu:
    obecne są w olejach z oliwek, rzepaku, słonecznika, kukurydzy itd...

    Tłuszcze z ryb:
    nie mają żadnego wpływu na metabolizm cholesterolu, chronią natomiast przed chorobami serca i układu krążenia, obniżając poziom trójglicerydów i uniemożliwiając powstawanie zakrzepie. Należy więc jeść tłuste ryby (łososia, tuńczyka, makrelę, śledzia, sardynki).


    W prawie każdym pokarmie znajdują się wszystkie trzy rodzaje tłuszczów, tylko w różnych proporcjach.

    W kawałku mięsa znajdują się głównie tłuszcze nasycone, jednonienasycone i niewielką ilość tłuszczów wielonienasyconych.

    Oliwa z oliwek zawiera przede wszystkim tłuszcze jednonienasycone, a olej z ziaren słonecznika - tłuszcze wielonienasycone.

    Dodatkowo, gdy spożywamy tłuszcze zmieszane ze złymi węglowodanami, ich przyswajanie przez organizm zostaje zaburzone, co powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Generalnie rzecz biorąc, spożywamy zbyt wiele złych tłuszczów.

    Większość ludzi w krajach zachodnich spożywa za dużo tłuszczów, nasyconych, które szkodzą, a za mało nienasyconych, które uzdrawiają.

    Podaję [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] przydatny w sprawdzeniu, co ile ma jakiego tluszczu.


    *HRmax = 220-wiek

    autor: gagaa_
    formatowanie: surowa
    Ostatnio edytowane przez surowa ; 31-12-2008 o 16:42

  6. #26
    surowa jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    03-10-2005
    Posty
    1,155

    Domyślnie Odp: ABC odchudzania - węglowodany

    Ze starego wątku:

    Glownym skladnikiem naszej diety sa weglowodany. Co to jest? To cos co potocznie my odchudzacze nazywamy „weglem” czy „cukerm”.

    Są głównym, najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącej przede wszystkim do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wykonywania pracy fizycznej. Węglowodany dostarczane w pożywieniu stanowią materiał budulcowy dla wytwarzania elementów strukturalnych komórek, lub substancji biologicznie czynnych, a glukoza jest prawie wyłącznym źródłem energii dla mózgu i mięśni.
    Węglowodany pozwalają tez na oszczędną gospodarkę białkami i tłuszczami,
    odgrywają one tez dużą rolę w gospodarce wodno-mineralnej, zmniejszając wydalanie tych składników.
    Sa to wiec zwiazki bardzo wazne dla prawidlowego odzywiania.

    Brzmi to nieźle, prawda?
    Zjem sobie weglowodanka i tyle energii krążącej w żyłach! Niestety, jest to błędne podejście.

    Naszym wrogiem nie są wcale tłuszcze - jest nim nadmiar węglowodanów!

    W buraku cukrowym cukier nie powstaje z cukru. Nikt do gleby nie dodaje cukru. Powstaje on z dwutlenku węgla i wody, a to sa wlasnie skladowe weglowodanow. Jest zatem głęboki sens w tym, by ograniczyć ilość zjadanych węglowodanów. To właśnie w efekcie kumulacji ujemnych skutków konsumpcji dużych ilości cukrowców dochodzi do wielu problemów zdrowotnych.

    Istnieja trzy rodzaje weglowodanow.
    Pierwszy to węglowodany oczyszczane: głównie cukier i słodzące dodatki chemiczne - żywność bezwartościowa. Nawet spożycie jednego dziennie produktu to już za dużo.

    Drugi rodzaj to węglowodany proste

    Trzeci to "duże" węglowodany złożone, wolno spalające się węglowodany. Zlozonosc zalezy od ilosci czasteczek cukru. Jest to o tyle wazne, ze cukry proste sa natychmiastowo wchlaniane. Cukry zlozone musza być najpierw rozlozone do cukrow prostych, a co za tym idzie, sa wchlaniane znacznie wolniej.

    Co się dzieje gdy zjemy weglowodany
    Gdy spożywamy skoncentrowane, oczyszczone cukry, we krwi gwałtownie rośnie poziom glukozy. Ten gwałtowny wzrost glukozy powoduje szybką reakcję organizmu, który wytwarza insulinę. Hormon ten skutecznie obniża ilość glukozy we krwi "wpychajac" glukozę do komórek naszego ciała, część z niej zamienia w glikogen, reszte, coz, podobnie jak przy wiekszej ilosci tluszczu w "faldy i zwalki" na naszym ciele.

    DWIE WAZNE ZASADY

    1) węglowodany proste wchłaniają się bardzo szybko. Węglowodany, które szybko się trawią, wyprodukowali ludzie. Generalnie im bardziej przetworzone węglowodany, tym szybciej się trawią. Produkcja bułek, białego chleba, białego ryżu, ziemniaków purre, ciastek, płatków śniadaniowych, wafli ryżowych i soków owocowych wymaga co najmniej jednego etapu przetwarzania. W wyniku tego powstają węglowodany, które szybciej przechodzą do krwi i powodują gwałtowny wzrost wydzielania insuliny (wegle o wysokim indeksie glokemicznym)

    2) węglowodany złożone wchłaniają się powoli. Wszystkie wolno trawiące się węglowodany, takie jak słodkie ziemniaki, dziki ryż, fasola i owoce, pochodzą od matki natury. Nie są w żaden sposób przetworzone. Naturalne węglowodany mają mnóstwo substancji odżywczych i błonnika. Powodują stosunkowo wolny wzrost stężenia glukozy we krwi i umiarkowane wydzielanie insuliny (niski indeks glikemiczny). Powinny stanowić główne źródło energii dla organizmu.

    Jedzenie dużych ilości niskokalorycznych warzyw zwiększy ilość błonnika w diecie i dodatkowo zwolni tempo trawienia. To pomaga zapanować nad apetytem i mieć uczucie sytości nawet podczas diety niskokalorycznej, to nas uchroni miedzy innymi przed wilczymi atakami glodu!!!

    Węglowodany powinny dostarczać 55-65% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej. Powinny to być węglowodany złożone, nieoczyszczone, nierozgotowane. Najlepszymi produktami są wszelkiego rodzaju pełnoziarniste produkty zbożowe typu kasza gryczana, ryż brązowy lub parbolied, kasza jęczmienna, makaron razowy, makaron z pszenicy durum, płatki owsiane, chleby - pełnoziarnisty lub razowy żytni (może być z różnymi nasionami, są one bardzo zdrowe), oczywiście bez dodatków chemicznych.
    Nie poleca się natomiast opierać na chlebie jako głównym źródle węglowodanów, a trzeba tez zwrocic uwage na sklad, ponieważ często jest tak, ze chleby sa barwione karmelem i do zludzenia przypominaja „razowce”.

    Jeszcze jedno spoztrzezenie... Po kiego mamy jadac weglowodany na noc?? Po co dostarczac energii organizmowi, ktory w trakcie snu ma odpoczac i zregenerowac sie?? A biorac pod uwage, ze metabolizm slabnie w ciagu dnia to wegle, ktore zjemy na kolacje laduja w biodrach!!!!

    I jeszcze jedno: owoce. Niby od matki natury, ale to czysta fruktoza, wiec "uwaga", nie mowie ze nie jesc, ale lepiej warzywa.

    Na koniec jeszcze jedna ciekawostka: blonnik to tez weglowodany, ale tego akurat rodzaju wegle sa jak najbardziej na miejscu.
    (...)
    autor: gagaa_
    format: surowa
    Ostatnio edytowane przez surowa ; 31-12-2008 o 16:43

  7. #27
    surowa jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    03-10-2005
    Posty
    1,155

    Domyślnie Odp: ABC odchudzania - błonnik


    Ze starego wątku:

    Spożywanie coraz większej ilości przetworzonych pokarmów powoduje, że zjadamy coraz mniej błonnika. Lekarze podkreślają, że jest to przyczyną otyłości oraz szerzenia się nowotworów układu trawiennego!!!! Wiec co z tym zrobic?? Jesc blonnik!!!!

    Błonnik korzystnie wpływa nie tylko na nasz układ trawienny, ale także na walkę z otyłością - dlatego jest podstawowym składnikiem preparatów odchudzających, ale możemy sporo zaoszczedzic ukladajac diete tak, by dostarczyc w niej spora ilosc blonnika, bez uciekania się do kupowania tabletek

    Włóknik (inna nazwa blonnika) ułatwia wydalanie oraz zmniejsza apetyt, dzięki swojemu działaniu wypełniającemu, hamuje wchłanianie cholesterolu do krwi. Również udowodniono, że zmniejsza on wchłanianie sacharozy(!!!!).
    Z drugiej strony, zbyt duża ilość włóknika może ograniczyć wchłanianie ważnych witamin i związków mineralnych. Także wszystko z umiarem!!!

    Błonnik drażniąc jelita pobudza ich ruchy perystaltyczne, co w rezultacie przyspiesza tzw. pasaż jelitowy (przemieszczanie się treści pokaKILKA SLOW rmowej). Dodatek błonnika nie zwiększa energetyczności diety (dlatego mozeny go spokojnie NIE wliczac w limit kaloryczny) i zapewnienia odpowiednią jej objętość, dzięki czemu pokarm taki wypełnia żołądek znosząc uczucie głodu bez dodatkowej energii (czyli bez dostarczania dodatkowej porcji jedzonka).

    Błonnik ma także inne zalety.
    • Poprawia wytrzymałość organizmu.
    • Chroni ściany jelita przed działaniem toksycznych substancji wytwarzanych w procesach fermentacji.
    • Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie a nawet substancje rakotwórcze.
    • Dzięki dużej zawartośc blonnika w diecie regulujemy pracę jelit.
    • Oczyszcza kosmki jelitowe.
    • Regeneruje błonę śluzową jelit.
    • Polepsza wchłanianie składników pokarmowych.
    • Blonnik działa na prawidłowe funkcjonowanie narządów układu trawiennego, Wspomaga trawienie pokarmów.
    • Wpływa na regularność wypróżnień i wydalanie toksyn z organizmu.


    Błonnik sprzyja również walce z otyłością, reguluje wagę ciała, a obecność 17 aminokwasów (w tym 8 niezbędnych) doskonale pobudza „spalanie” tłuszczu oraz hamuje nadmierny apetyt przeciwdziałając podjadaniu.

    Czy można chcieć wiecej???

    Ze względu na rozpuszczalność w wodzie błonnik dzielimy na nierozpuszczalny i rozpuszczalny.

    Błonnik nierozpuszalny
    Wchłania on kilka razy więcej wody niż wynosi jego ciężar oraz pęcznieje w jelitach. Błonnik nierozpuszczalny znajduje się głównie w całych ziarnach w zewnętrznej części nasion, owoców, ziaren nasion strączkowych. Otręby pszenne zawierające celulozę stanowią zewnętrzną, ochronną warstwę ziarna pszenicy. Część ta jest często usuwana podczas mielenia, obierania, czy gotowania. Błonnik nierozpuszalny pomaga w wypróżnieniach i przynosi ulgę w dolegliwościach związanych z trawieniem oraz zapobiega nowotworom okrężnicy.

    Błonnik rozpuszczalny
    Dieta bogata w błonnik rozpuszczalny (grejpfuty, pomarańcze, marchew, ziemniaki, chleb pszenno-żytni biały, mąka pszenna, brązowy ryż, jęczmień, owies, otręby owsian) powoduje wzrost wydalania z kałem kwasów żółciowych i cholesterolu, co prawdopodobnie zmniejsza jego ilość we krwi. Pomaga on również w tworzeniu bardziej miękkiego stolca.

    Istota działania
    Czas przechodzenia pokarmu przez jelito cienkie zależy od typu spożywanego włókna - włókna nierozpuszczalne w wodzie skracają, a rozpuszczalne wydłużają ten czas. Najkrótszy czas przechodzenia pokarmu przez przewód pokarmowy wywołują otręby. Najkorzystniejsze efekty fizjologiczne wykazuje natomiast błonnik zawarty w nasionach soi.

    Uwaga!!!
    Błonnik w jelicie grubym wchłania wodę. Jeżeli nie ma wystarczającej ilości wody, kupka będzie twarda i gęsta, może też powodować zaparcia. Aby maksymalizować efekty błonnika i optymalizować eliminacją produktów ubocznych przemiany materii, powinno dostarczać się przynajmniej 2 litry wody dziennie.

    Ogólnie zaleca się spożywanie 20 - 40g błonnika dziennie. Jednak jego dawkę należy zwiększać powoli, aby dać jelitom i żołądkowi czas na przystosowanie się. Trzeba także pić dużo wody, co zapobiega zaparciom. Aby wzbogacić swoja dietę najlepiej spożywać różnorodne produkty zawierające błonnik, kupowac żywność nie przetworzoną, bowiem obieranie i obróbka, np. mielenie mąki, eliminuje duży procent błonnika.

    Zważywszy na te wszystkie wspaniałe zalety, specjaliści od żywienia umieścili błonnik na liście składników, niezbędnych każdemu człowiekowi na co dzień!!!
    Sowem, wciagajac blonnik przysłużymy się własnemu systemowi trawiennemu, a być może unikniemy wielu poważnych chorób i dolegliwości.

    autor: gagaa_
    format: surowa

  8. #28
    surowa jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    03-10-2005
    Posty
    1,155

    Domyślnie Odp: ABC odchudzania - indeks glikemiczny

    Ze starego wątku:

    INDEKS GLIKEMICZNY to wskaznik tego jak szybko są przyswajane dane węglowodany, czyli jak szybko podnosza one poziom glukozy we krwi.

    Indeksy glikemiczne produktow podane sa w formie tabeli (produkt-liczba)
    Liczba ta określa jaki poziom osiągnie cukier we krwi po zjedzeniu danego produktu. Im jest on wyższy, tym szybciej może zostać uwolniona energia ze zjedzonego posiłku i na odwrót - niskie IG (IG=indeks glikemiczny) mówi nam o tym, że energia będzie z danego produktu uwalniana powoli i stopniowo.

    Niewskazane jest spożywanie produktów, które w tabeli indeksu glikemicznego odznaczone sa jako te o wysokim IG.

    Za niską wartość indeksu glikemicznego przyjmujemy IG poniżej 50,
    średnia mieści się od 50 do 70,
    wysoki poziom jest powyżej 70.

    Gdy wyższa jest wartość IG produktu, wyższe jest wówczas stężenie glukozy we krwi, po spożyciu produktu. Po zjedzeniu pokarmów o wysokim IG następuje szybki skok poziomu cukru, co powoduje wzmożone wydzielanie insuliny, wypychanie tego cukru do komorek i jak już pisalam odkladanie w postaci komorek tluszczowych (zasada duzej liosci glikogenu nadal obowiazuje). Możemy tez odczuwać nagłe zmęczenie, rozdrażnienie, kłopoty z koncentracją oraz głód! A wlasnie wtedy sięgamy po coś słodkiego, coś do podjadania, by dostarczyć organizmowi energii, a w konsekwencji... nowych pelnych tluszczu magazynkow!!! Jest to niebezpieczne działanie tez z innego powodu. Powoduje bowiem wahanie poziomu insuliny, a wysoki poziom insuliny doprowadza do otyłości. Ze nie wspomne o cukrzycy!!!

    Jest jednak "furtka" dla węglowodanów o wysokim IG. Po prostu organizm bezpośrednio po wysiłku jest w stanie zaabsorbować dużą ilość cukrów i to w bardzo krótkim czasie, bez ryzyka zamiany ich na tłuszcz.

    Jakie wnioski? Cwiczymy drogie panie, nie tylko dla pieknej sylwetki, ale tez po to żeby moc czasem zjesc sobie cos ulubionego.

    Aby indeks glikemiczny spożywanych produktów nie był duży, musimy wziąć pod uwagę następujące aspekty:

    • błonnik - opóźnia on przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, nie powoduje wiec skokow insulinowych;
    • formę produktu - czy jest zmielony, lub w inny sposób przetworzony, czy występują w nim pełne ziarna lub włókna;
    • stopień przygotowania lub ugotowania – ( zawartości skrobi,);
    • obecność fruktozy i laktozy (obie mają niski indeks glikemiczny);
    • czas spożywania pokarmu, czas jedzenia ma wpływ na wydzielanie glukozy do krwi - im szybciej jemy, tym jest ono szybsze;
    • produkty bogate w tłuszcze, o niskim indeksie glikemicznym mogą być błędnie zakwalifikowane, bo tłuszcze i białko spowalniają opróżnianie żołądka, a tym samym i szybkość trawienia w jelicie cienkim. A zatem ich indeks glikemiczny może być relatywnie niższy niż produktów zawierających mniej tłuszczów, co nie oznacza ze można je jesc;

    • A także o tym, ze weglowodan poddany obrobce termicznej zwieksza swoje IG, dlatego tez lepiej zjesc swieza marchewke, niz wypic z niej sok.

    Wniosek:
    IG produktów żywnościowych spożywanych w ich naturalnej postaci jest znacznie niższy niż gotowanych, lub przetworzonych w inny sposób. I warto tez pamieta,c ze pełnoziarniste płatki zbożowe (nie mowie tu o platkach z paczek typu frutina i inne oszukancze platki) i pieczywo z pełnej mąki zawierają dużo błonnika, witamin i pierwiastków śladowych, które mają zdolność obniżania wysokiego poziomu glukozy we krwi.

    Zeby sie dowiedziec, co ma jaki IG warto skorzystac z wyszukiwarki, druknac i powiesic na lodowce potem i tak sie to zapamietuje.

    autor: gagaa_
    format: surowa


  9. #29
    surowa jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    03-10-2005
    Posty
    1,155

    Domyślnie Odp: ABC odchudzania - BWT a bilans energetyczny

    Ktoś kiedyś pytał, jak wyliczyć swoje indywdidulane zapotrzebowanie na BWT.
    Poniżej wyjaśnienie:

    Bilans kaloryczny dla tych co chca sie "bawic" w BTW

    Makroskładniki B - białka, W - węglowodany, T - tłuszcze.

    Białka (liczymy na Lean Body Mass)

    współczynniki:
    1,65 - brak aktywności 1,65
    1,65 - tylko areoby
    2,2 - 2,75 - trening siłowy

    Przykład (tylko areoby)
    1,65 x LBM(kg) = zalecana ilość białka


    Węglowodany (liczymy na Lean Body Mass)

    współczynniki:
    0 - brak aktywności 1,65
    1,1 - tylko areoby
    2,75 - trening siłowy 3x tyg.
    3,3 - trening 2lub więcej godzin dziennie
    Dodajemy zawsze 100g węglowodanów

    Przykład (trening siłowy 3 x tyg. i areoby)
    2,75 x LBM(kg) + 100g = zalecana ilość węglowodanów

    Tłuszcz reszta zapotrzebowania

    Deficyt kaloryczny ogólny:
    z diety: odejmujemy 10-20% kalorii z ogólnego zapotrzebowania (nie odejmujemy z białka i warzyw) lub/i z aktywności fizycznej 10-20%.

    Średnie tygodniowe zmiany
    Utrata wagi mniej niż 0,5 kg - robimy deficyt zgodnie z zaleceniem
    Utrata wagi 0,5 - 1 kg - nic nie zmieniamy i chudniemy dalej
    Duża utrata wydolności fizycznej - dodajemy 10% kalorii

    Dodatkowe uwagi
    - 4-6 posiłków, każdy powinien zawierać:
    - dużą ilość białka (20-40g) w zależności od zapotrzebowania
    - średnia ilość tłuszczu (zdrowego) 10-15g w zależności od zapotrzebowania
    - warzywa i owoce bogate w błonnik
    - średnia ilość nierafinowanych węglowodanów, rafinowane węglowodany tylko w okolicach treningu.

    Posiłek po treningu - standardowe zalecenia
    Posłek przed snem - mniej kalorii, więcej białka

    Przykład konkretny.
    Jeśli zakładam, że mam ważyć 60 kg i brak jest aktywności fizycznej, to:
    B: 60 x 1,65 = 99 g, co przy założeniu, że 1g B = 4 kcal daje 396 kcal/dzień,
    W: 60 x 1,1 = 66 g, co przy ustaleniu, że 1 g W= 4 kcal daje 264 kcal/dzień,
    T: 1000* - (396+264) = 1000 - 660 = 340 kcal, czyli 340:9 (bo tyle kcal ma 1 g tłuszczu) = 37,78 g/dzień.

    * - 1000 kcal - moje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, dla masy ciała z nadwagą (90kg wzrost 170 cm), aby chudnąć 4kg na tydzień, przy braku aktywności fizycznej.

    autor: gagaa_/surowa
    format: surowa

  10. #30
    surowa jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    03-10-2005
    Posty
    1,155

    Domyślnie Odp: ABC odchudzania - ćwiczenia 1

    Ze starego forum:

    O tym jak skutecznie cwiczyc i spalac tluszcz

    Generalnie moze to temu sluzyc kazde cwicznie, ale musi byc zachowany jeden, a raczej dwa podstawowe warunki:
    • musi dostaczac tlenu do miesni (czyli do calego organizmu, bo jest on transporotwany jak wiadomo ukladem krwionosnym)
    • i trwac odpowiednio dlugo


    Cwiczenia aerobowe to marsz, bieg, plywanie (ale takie uczciwe) wszelkie bieznie, orbitery, gazelle, rowerki.

    Jak mozna dostarczyc odpowiednia ilosc tlenu ???
    Mmozna to zrobic, jak wyliczyli fachowcy, zachowujac stale odpowiednie tempo cwiczen. Najprosciej mozna je obliczyc, odejmujac od liczby 220 własny wiek w latach. Wynik to HRmax.

    Przykład - jak dla mnie
    220-27 =193 i ta liczba stanowi moje 100% czyli HRmax.


    Jakie jest nalepsze tetno dla pragnacych schudnac, czyli wykorzytac cwiczenia do spalenia tluszczu??

    Otoz jest 6 "zakresow" tentna

    Strefa 0 (do 50% HRmax) - Przebywanie w tej strefie nie przynosi korzyści ze sportowego punktu widzenia ponizej, nic nam nie da mniej jak 50%.

    Strefa 1 (50 - 60% HRmax) - Najnizszy poziom intensywności ćwiczeń przy którym można zaobserwować pozytki dla kondycji i zdrowia. Dla początkujących lub osób po długiej przerwie w ćwiczeniach. Przyczynia sie do poprawy zdrowia. Dobra również w okresach regeneracji dla osób przetrenowanych. W strefie tej zachodzi już wykorzystanie tłuszczu jako źródła energii, polecana więc jest także dla osób pragnących schudnąć.

    Strefa 2 (60 - 70% HRmax) - Jest to pierwsza strefa w której serce zaczyna odnosic korzyści z treningu. Następuje poprawa wydolności serca, a komórki mięśniowe zaczynają lepiej wykorzystywać tlen. W tej strefie tłuszcz jest podstawowym źródłem energii, jest więc to idealny przedział dla osób pragnących schudnąć.

    Strefa 3 (70 - 80% HRmax) - Najlepsza strefa dla poprawiania wydajności sercowo-naczyniowej. Rekomendowana dla poprawy wydolności oddechowej, poprawy transportu utlenionej krwi do komórek mięśniowych iodprowadzania z nich dwutlenku węgla. Cwiczenie w tej strefie pozwala poprawić wyniki w zakresie pokonywania dłuższego dystansu w krótszym czasie. Organizm spala mniej glukozy niż tłuszczu, poprawia się równiez ogólna siła mięśniowa.

    Strefa 4 (80 - 90% HRmax) (85-90%= próg beztlenowy) - W tej strefie przechodzisz od treningu aerobowego (tlenowego) do anaerobowego (beztlenowego). Jest to moment, gdy organizm nie jest już w stanie wystarczająco efektywnie usuwać kwasu mlekowego z pracujących mięśni. Kwas mlekowy jest produktem rozkładu glikogenu, udział tłuszczu, jako źródła energii staje się znikomy. Jest to strefa dla osób pragnących poprawic wyniki sportowe. Podczas treningu w tej strefie mięśnie męczą się znacznie, oddech staje się ciężki, męczysz się szybko. Trenując w tej strefie uczysz jednak swój organizm radzić sobie lepiej z kwasem mlekowym i tolerować go przez dłuższy czas.

    Strefa 5 (90 - 100% HRmax) (VO2 Max) - W tej strefie będziesz mógł trenować jedynie przez krótki czas. Zresztą nie powinieneś tego robić jeśli nie masz super kondycji. Kwas mlekowy powstaje bardzo szybko gdyż dług tlenowy jest bardzo wysoki. Główny pożytek z ćwiczeń w tej strefie to poprawa szybkości.


    PRZEDZIAL 50-80% HRmax (czyli 50-80% z mojego 193)!!!

    Nie kazde cwiczenie mozna w takim zakresie wykonac, aby bylo areobicznym, istotnym elementem jest tu czas. O ile mozna biegac godzine, dwie, o ile mozna "gazelkowac" godzine dwie, to ciezko jest odpowiednio szybko machac noga zeby takie tetno zachowac. No chyba, ze ktos umie, do tego robic to 40 minut w trybie ciaglym (znow fachowcy podaja, ze po 20 minutach dopiero organizm przestawia sie na spalanie tluszczu). Reszta cwiczen to cwiczenia silowe, wykorzystujace obciazenia (albo i nie choc wiele cwiczen bez obciazen sa rowniez mocno obciazajace - osłoninowane ciałko też trochę waży) maja one na celu zbudowac, wzmocnic, zagescic, czy tez rozciagnac miesnie.

    Jest tez mozliwy tzw. trening HIIT, ktory w wielkim skrocie polega na cwiczeniach interwalowych, czyli z pulapu 70% HRmax wchodzi sie wyzej i wraca, czesto nizej niz 70% i tak kilka cyklow (dobrodziejstwem treningow HIIT jest to, ze spala sie tluszcz jeszcze dlugo dlugo po ich zakaczeniu), ale to juz jest zupelnie inna strasznie zaawansowana bajka dla starsznie zaawansowanych osob - zrodlo SFD


    Tętno to liczba skurczów serca na minutę. W zależności od stanu zdrowia i stopnia sprawności tętno waha się w granicach 60-80. U osób wybitnie sprawnych i wytrenowanych może być ono znacznie niższe i wynosić nawet 36-40 uderzeń na minutę. U dzieci i kobiet te wartości są zwykle wyższe.

    HRmax, ktore bierzemy tu pod uwage to tetno wysilkowe, przy obliczaniu (o ile nie macie do dyspozycji specjalnych pomiernikow tetnomierz itp., a wiekszosc sprzetu na silowniach ma cos takiego trza ino dopytac - powinien byc taki znaczek na konsoli), przyjmijcie jedna metode. I pamietajcie, ze jest ona skazana na margines bledu. Beda Wam wychodzic odmienne wartosci przy odmiennych sposobach mierzenia, wiec najlepiej trzymac sie jednej wybranej!

    Chodzi tu o czas zliczania uderzeń serca. Jeśli decydujemy się na zliczanie przez 15s by później pomnożyć to przez 4, to należy trzymać się tego konsekwentnie przy każdym kolejnym mierzeniu tętna. Im dłużej zliczamy tym wynik wiarygodniejszy (wzrasta jednak ryzyko pomyłki przy liczeniu uderzeń, zwłaszcza jeśli jednocześnie obserwuje się sekundnik).

    To HRmax czyli moje 193 to nic innego jak ilosc uderzen serca na minute (w koncu to pompka jest, a pompuje nie tylko krew, ale i tlen)

    Jak zmierzyc, czy mamy dobre tetno?
    Dla tych, co sie migali w szkole: przyłóżcie opuszki dwóch palców do tetnicy szyjnej, albo do zyl na nadgarstku, liczcie uderzenia przez 15 sekund, wynik pomnozcie przez 4, co da ilosc uderzen na minute ---> czyli tetno
    dla zmaksymalizowania efektu spalania powinno sie miescic w granicach 60%-80% HRmax.

    W moim przypadku jest to 60-80%* ze 193, czyli 115 - 154
    * Kasia Cz. podawała przedział 65-75%

    Cwiczyc nalezy od 30 minut w gore, ile kto ma sil i czasu i checi. Problem w tym, ze powinno sie mierzyc, nie zaprzestajac cwiczen i wtedy regulowac tętnem - zwalniac badz przyspieszac.
    Staniecie np. przy bieganiu niewiele da, bo automatycznie liczba uderzen "pompki" sie zmieni, a i wysilek ma byc ciagly, wiec zanim zakupicie sprzet aerobowy, dopytajcie, czy ma takie cudo wbudowane, lepiej dolozyc 100-200 niz kupowac za 400-600 pln osobno.


    autor: gagaa_
    format i komentarze kursywą: surowa
    Ostatnio edytowane przez surowa ; 01-01-2009 o 15:12

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Odchudzania c.d.
    By agaaa in forum Odchudzanie po 40-stce
    Odpowiedzi: 693
    Ostatni post / autor: 04-03-2021, 17:19
  2. Do odchudzania gotowa...START!!!!!
    By Misia153 in forum XXL 20 kg i więcej
    Odpowiedzi: 2824
    Ostatni post / autor: 31-01-2011, 21:12
  3. Mój pamiętnik odchudzania:))
    By chaima in forum Pamiętnik odchudzania
    Odpowiedzi: 42
    Ostatni post / autor: 01-12-2008, 10:33
  4. Pamiętnik odchudzania milushki ;-)
    By milushka in forum Pamiętnik odchudzania
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 12-08-2008, 13:45

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •