Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 9 10 11 12 13 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 156
Like Tree5Lubią to

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

  1. #101
    Awatar annyg23
    annyg23 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    15-09-2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    87

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Pomidory z serem

    Składniki:
    • 4 duże i dojrzałe pomidory
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 ząbek czosnku
    • natka pietruszki
    • pęczek dymki
    • 2 łyżki tartego żółtego sera
    • 1 łyżka bułki tartej
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego

    • Pomidory umyj i przekrój na połowy.
    Wysmaruj naczynie żaroodporne olejem i ułóż w nim, pomidory przekrojoną częścią do góry.
    Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i cebulką.
    Dodaj starty żółty ser i tartą bułkę oraz przecier pomidorowy.
    Dokładnie wymieszaj.
    Farsz nałóż na pomidory.
    Rozgrzej piekarnik do temperatury około 200'C i wstaw pomidory na 8 minut.
    Podawaj z pieczywem, np. na kolację.
    • Ilość: dla 2 osób; . ; 1 porcja = 135 kcal



    Z Warszawy do Paryża
    a tutaj jestem ja : Hefalumpik na diecie - Grupy Wsparcia Dieta.pl

  2. #102
    Awatar aluska666
    aluska666 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    21-01-2009
    Mieszka w
    Birmingham
    Posty
    1,750

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Przepisy z diety Dr Dukana


    sos ravigotte:
    Zmiksować jajko na twardo, 3 średnie korniszony, małą surową cebulę i bukiet
    ziół. Wymieszać wszystko w miseczce z dwoma jogurtami naturalnymi, połową
    łyżeczki musztardy i soli


    Sos z pomidorów:
    Zeszklić cieńko pokrojoną cebulę, dodać 6-8 świeżych pomidorów bez skórki i pestek
    (lub 300ml miąższu z pomidorów w puszce) posolić, popieprzyć dusić na wolnym ogniu
    20 minut.Ostudzić i zmiksować.

    Potrawka z pieczarek do mięs:
    Zeszklić cebule w rozpuszczonej w małej ilości wody kostce rosołu z kury aż do prawie
    całkowitego odparowania wody. Dodać pieczarki pokrojone w grube plastry i podgotować
    bez przykrycia. Dodać czosnek, pietruszkę,sól pieprz.

    Zupa:
    4 ząbki czosnku
    6 dużych cebul
    1 lub 2 puszki pomidorów bez skórki
    1 duża główka kapusty
    2 zielone papryki
    1 seler
    3 litry wody
    3kostki rosołu z kury
    Warzywa obrać pokroić w małe lub średnie kawałki.
    Włożyć do garnka. Dodać kostki rosołowe zalać wodą.
    Gotować we wrzącej wodzie 10minut, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości

    Kurczak marengo:
    Podgotować na małym ogniu cebulę ułożoną na dnie patelni podlaną kostką rosołu
    z drobiu rozprowadzonej w małej ilości wody. Dodać kilka pokrojonych w kawałki
    pomidorów, pieprz i sól. Ułożyć na to kawałki kurczaka. Podlać połową szklanki
    wody i dusić pod przykryciem. Pół godziny przed końcem dodać pieczarki.
    Odparować na ostrym ogniu
    Jest 80-83 a chcialabym 69 - Grupy Wsparcia Dieta.pl Tu jestem
    MAM NADZIEJE DO KONCA MAJA MIEC 68 I ROZPOCZAC III FAZE!!!
    \\Moze kiedys sie uda...wiara czyni cuda//
    Na PROTALU od 04.02.09

  3. #103
    Awatar gonkam
    gonkam jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    27-01-2009
    Mieszka w
    Szczecin
    Posty
    1,990

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Taka sobie marchewkowa zapiekanka
    Składniki podaję na naczynie żaroodporne 16x 21 cm

    4 średnie Marchewki
    4- 5 cebul
    2 piersi z kurczaka
    2 łyżki jogurtu
    1 łyżka majonezu light
    20 dag sera żółtego
    pieprz, sól, czosnek granulowany


    Marchewkę trzemy na grubej tarce,
    cebulkę kroimy w plasterki,
    piersi rozcinamy w poprzek na dwa plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (ja wogóle nie solę i też smakuje)
    Na dnie naczynia układamy w kolejności:
    marchewka, cebula, kawałki mięska, cebula, marchewka, mięsko, cebula, marchewka.
    Przykrywamy dość szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika.
    Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, żeby marchewka zmiękła, puściła wodę.Ja zwykle po około 30 minutach zwiększam temperaturę do 220 i zdejmuję folię żeby trochę tej wody odparowało.
    Jogurt i majonez mieszamy i polewamy marchewkę.
    Trochę podpiekamy a kiedy majonez z jogurtem zaczną tworzyć przypieczoną skorupkę (ok 5-7 minut) nakładamy starty na grubej tarce ser i znów nakrywamy żeby się równomiernie roztopił, zdejmujemy folię i czekamy aż nam się serek przypiecze.

    Mniam mniam


    całość około - 1200-1250 kcal, porcja ¼ całości to ok 310 kcal
    Ostatnio edytowane przez gonkam ; 15-02-2009 o 17:05

  4. #104
    hipppkaaa Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Chciałabym się z Wami podzielić super prostym przepisem na chlebuś wymiatacz
    Szybko się robi i świetnie smakuje...

    Składniki:
    0,5 kg mąki pszennej typ 650 (albo wyższy) np. Babuni z Biedronki
    11 łyżek otrąb pszennych
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki ziaren słonecznika, mogą być też pestki z dynii
    pół łyżki soli
    5 dag drożdży
    pół litra letniej wody

    Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Drożdże rozpuścić w wodzie (można najpierw dodać do drożdży szczyptę cukru i poczekać aż trochę się rozpuszczą a potem dodać wodę). Rozpuszczone drożdże wymieszać z resztą składników. Wyłożyć do wąskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać granulowanym czosnkiem. Piec w temp. niewiele ponad 200 stopni ok. 1 godz. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy... Smacznego

  5. #105
    Awatar ByebyeMaszkaro
    ByebyeMaszkaro jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    15-01-2009
    Mieszka w
    Tu i ówdzie
    Posty
    1,422

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Spaghetti studenta

    70 g suchego makaronu pełnoziarnistego
    100 g mięsa mielonego
    1 łyzeczka koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, oregano lub majeranek

    Makaron ugotować. Mięso wyłożyć na patelnie i smażyć bez tłuszczu na małym ogniu. Łyżeczkę koncentratu rozpuścić w 1/4 szklanki wody i wylać na mięso. Dodać przyprawy i dusić jeszcze chwilę.

  6. #106
    shiara jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    15-02-2009
    Mieszka w
    Gdynia
    Posty
    3

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    kurcze sporo tych przepisow, ale na sporo z nich wiem tez ze nie moge sobie pozwolic patrzac na ich kaloryczna zawartosc... bo to chyba jeden posilek dziennie i kicha wiecej juz sie nic nie je :P

  7. #107
    Awatar zuzka84
    zuzka84 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    28-01-2009
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    153

    Smile Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Chciałabym się z Wami podzielić fajnym przepisem na Tuńczyka z warzywami. Niestety nie wiem ile kalorii ma porcja ale widząc potrzebne produkty chyba nie aż tak wiele. W sam raz na pyszny obiad

    Składniki:
    - 1 mała cebula
    - 1 pomidor
    - 10 dag pieczarek
    - 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    - 1 ząbek czosnku
    - po łyżeczce bazylii, oregano i ziół prowansalskich
    - 1 łyżeczka oleju lub oliwy
    - sól, pieprz do smaku

    Etapy przygotowania:
    1. na rozgrzanym oleju lub oliwie podsmaż posiekaną cebule. W tym czasie uprzednio oczyszczone pieczarki pokrój w ok. 1 cm kostkę
    2. Dodaj do cebuli czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie pieczarki i wszystkie zioła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś pod przykryciem.
    3. W tym czasie sparz skórkę z pomidora i pokrój go w kostkę. Dodaj do pieczarek i duś dopóki nie zrobi się miękki.
    4. Na sam koniec dołóż odcedzonego, trochę rozdrobnionego tuńczyka i po 2-3 min zdejmij z kuchni.

    Są to składniki na 2-3 porcje, w zależności od tego jaki mamy apetyt
    Ja podaje to z łyżką pełnoziarnistego makaronu lub ryżu, posypane natką pietruszki i udekorowane półplasterkiem cytryny.

    Smacznego!!!!


  8. #108
    Awatar optymistka89
    optymistka89 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    12-02-2009
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    910

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Lasagne z kurczakiem i grzybami (2 porcje)
    - 1 łyżka masła lub margaryny
    - 1/4 szklanki mąki
    - 1i 1/4 szklanki chudego mleka
    - 1 liść laurowy
    - 100 g grzybów
    - 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    - 175 g posiekanego ugotowanego mięsa z kurczaka
    - 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    - sól
    - mielony czarny pieprz
    - 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę (200 g)
    - 1/2 łyżeczki suszonego oregano albo mieszanki ziół
    - 4 płaty lasagne
    - 1 ubite jajo
    - 2/3 szklanki chudego jogurtu
    - 1 łyżka startego parmezanu
    Masło lub margarynę włóż do rondla, dodaj mąkę, mleko i liść laurowy. Zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu 4-5 minut, po czym wyjmij liść laurowy. Pokrój grzyby w plasterki i podsmaż na oliwie przez 3 minuty. Dodaj sos, posiekane mięso kurczaka i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Wymieszaj pomidory z ziołami. Przełóż je na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego, przykryj dwoma płatami lasagne. Polej sosem, przykryj pozostałymi płatami lasagne. Ubij jajo z jogurtem i parmezanem, dopraw do smaku solą i pieprzem, posmaruj wierzch makaronu. Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż makaron będzie miękki




  9. #109
    Awatar optymistka89
    optymistka89 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    12-02-2009
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    910

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Tortilla z kurczakiem (267kcal):
    pół filetu z piersi kurczaka (60g)
    liść sałaty (10g)
    3 plasterki pomidora (21g)
    średni ogórek (100g)
    2 łyzki jogurtu naturalnego (30g)
    ząbek czosnku (7g)
    łyżeczka oleju słonecznikowego (5ml)
    pół łyżeczki masła (3g)
    2 łyżki mąki kukuruydzianej (20g)
    1,5 łyżeczki mąki pszennej (10g)
    szczypta soli
    woda

    Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa. Ciasto:

    Obie mąki przesiać przez sitko.

    Dodać masło i wymieszać.

    Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne.
    Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil.

    Następnie cisto rozwałkować formując okrągły placek.

    Placek przekładamy do cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200st. C piekarnika. Można też delikatnie posmarować go tłuszczem z wierzchu.

    Mięso:

    Filety dokładnie umyć i osuszyć. Wykroić tłuste części.

    Pokroić w poprzek na paski.

    Pół łyżeczki oleju wymieszać z mieszanką ziół i przypraw. Przełożyć do niej mięso.

    Całość odstawić na kilka chwil aby mięso przeszło aromatem ziół.

    Rozgrzać patelnię i przerzycić na nią mięso. Nie dodawać już tłuszczu.

    Delikatnie obsmażyć kawałki mięsa po czy przykryć patelnię pokrywką i dusić mięso aż do uzyskania pożądanej miękkości.

    Sos:

    2/3 ogórka zetrzeć na tarce i odsączyć z soku.

    Czosnek przecisnąć przez praskę.

    Ogórka i czosnek połączyć z jogurtem naturalnym.

    Tortillę posmarować z jednej strony łyżką sosu czosnkowego. Po środku ułożyć porwany listek sałaty, na nim mięso, pomidora i ogórka. Całość polać resztą sosu. Placek zawinąć i smarując lekko brzegi wodą skleić.



    Cheesburger z filetem z kurczaka (301kcal):



    pół filetu z piersi kurczaka (60g)

    liść sałaty (10g)

    4 plasterki pomidora (30g)

    5 plasterków ogórka świeżego (30g)
    2 plasterki cebuli (15g)

    1/3 bagietki (50g)

    łyżeczka musztardy

    łyżeczka ketchupu

    plasterek sera gouda (20g)

    szczypta soli, papryki słodkiej w proszku, pieprzu i granulowanego czosnku

    Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Lekko rozbić.

    Natrzeć je przyprawami i odstawić na kilka chwil.

    Folię aluminiową nasmarować olejem i zawinąć w nią mięso.

    Piekarnik rozgrzać do około 180 - 200st.C. Mięso piec, aż do uzyskania pożądanej miękkości i aromatu.

    Bułkę przekroić, ale nie całkowicie, i włożyć do piekarnika żeby się podgrzała.

    Następnie wyjąć ją z pieca, jedną połowę nasmarować musztardą, drugą ketchupem.

    Do środka włożyć sałatę, ułożyć na niej mięso, ser i wszystkie warzywa.

    Ważne, aby ser kłaść na jeszcze ciepłe mięso by się rozpuścił.

    Jeść póki ciepłe.


    Kanapka na styl włoski (317kcal):



    pół filetu z piersi kurczaka (60g)

    plaster sera mozzarella (20g)

    mały pomidor (50g)
    pół łyzeczki oleju słonecznikowego (3ml)

    pół łyżeczki oliwyz oliwek (3ml)

    liść sałaty (10g)

    pół ząbka czosnku (4g)

    2 łyżki jogurtu naturalnego (30g)

    mała bułka grahamka (50g)

    2 łyżeczki świeżej bazylii (6g)

    szczypta soli, bazylia suszona

    pieprz kolorowy, ziarnisty

    Mięso umyć i osuszyć, wyciąć z niego tłuste części.

    Natrzeć je solą i pieprzem oraz suszoną bazylią.

    Patelnię grillową lekko posmarować tłuszczem tak by położone na niej mięso nie przywarło.

    Mięso piec do uzyskania złotego koloru.

    Rozgrzać piekarnik i Włożyć do niego częściowo przekrojoną bułkę, aby się nagrzała.

    Posiekać świeżą bazylię i połączyć z pokrojonymi w kostkę serem i pomidorem oraz z oliwą.

    Bułkę posmarować z obu stron częścią sosu pieprzowego.

    Włożyć do środka sałatę i upieczone mięso oraz mieszankę sera i pomidora.

    Z wierzchu polać resztą sosu.

    Spożywać na ciepło.

    Sos:

    Kilka ziaren kolorowego pieprzu zmielić bardzo drobno, kilka pozostawić w nieco większych kawałkach.

    Połączyć z gęstym jogurtem naturalnym.





    SMAcznego

  10. #110
    palalpe jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Toruń
    Posty
    37

    Talking Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Mięso mielone z kurczaka z cukinią.

    Składniki:
    Pieczarki 100 g
    Cebula 1 średnia sztuka
    Cukinia 120 gram
    Mięso z piersi kurczaka bez skóry (1/2 całej)
    oliwa

    1. Cebulę obrać, posiekać.
    2. Cukinię pokroić w plasterki
    3. Pieczarki w plasterki
    4. Mięso opłukać, osuszyć i przepuścić przez maszynkę (jak nie mam czasu to kroję w cienkie paseczki)
    5. Mięso podsmażyć na oliwie. Dusić kilka minut, dodać cebulę, cukinię oraz przyprawy (ja używam pieprzu i ziół prowansalskich - ale można doprawić według smaku)
    Dusić całość na niewielkim ogniu kilkanaście minut.

    Smacznego!

Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 9 10 11 12 13 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 26-02-2012, 12:33
  2. Cudowna książka:)
    By Aniash in forum Luźne pogaduchy
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 22-01-2011, 18:07
  3. Książka, chyba o nas, co?
    By Candida in forum XXL 20 kg i więcej
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 13-08-2008, 13:06

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •