Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 2 10 11 12 13 14 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 156
Like Tree5Lubią to

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

  1. #111
    Awatar pinos
    pinos jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    128

    Domyślnie Wołowina ze strączkowymi

    4 bardzo duże (500g) porcje, każda porcja 489 kcal



    3 średnie cebule,
    4 ząbki czosnku,
    65 dag mielonej wołowiny,
    1/2 łyżeczki tabasco,
    1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego,
    sól,
    puszka (400 g) cieciorki,
    200 g ziaren soi,
    skórka i sok z 1 limonki,
    ok. 4 cm imbiru,
    500g przecieru pomidorowego (passaty),
    1 łyżeczka sambal oelek,
    ok. 250 ml wody,
    kolendra do posypania

    Opłukaną soję namoczyć przez noc w zimnej wodzie, gotować przez około 2 godziny, pod przykryciem, w nieosolonej wodzie. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić (lekko soląc) na oleju, przełożyć do sporego garnka. Na patelni zrumienić mięso - osolone, posypane pieprzem syczuańskim i skropione tabasco. Pod koniec smażenia do mięsa dołożyć drobno posiekany imbir i skórkę z limonki. Całość przełożyć do garnka z cebulą. Dodać ugotowaną soję, ciecierzycę (odsączoną) zalać pomidorami i wodą, doprawić sambalem. Dusić jakieś 20 - 30 minut. Przed podaniem wymieszać z sokiem z limonki. Po nałożeniu - posypać kolendrą.

  2. #112
    hipppkaaa Guest

    Domyślnie Odp: Wołowina ze strączkowymi

    ZUPA RYBNA

    1 ziemniak
    3 łodygi selera naciowego
    1 filet z pangi (180g)
    kostka bulionowa warzywna
    sól, pieprz, oregano, odrobina curry

    Ziemniak i seler kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w dwóch szklankach wody, dodajemy kostkę bulionową, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, curry (niedużo).
    Rybę kroimy w dużą kostkę i dodajemy na samym końcu gotując całość jeszcze aż ryba będzie ugotowana (kilka minut).

    Ja zrobiłam dziś eksperyment i zrobiłam z tego zupę-krem. Wystudziłam ugotowane warzywa, a następnie zmiksowałam. Potem znów zagotowałam i dodałam przyprawy i na koniec rybkę. I pycha.

  3. #113
    Awatar skierka187
    skierka187 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    21-07-2005
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    51

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    kurczak pod pierzynką


    na jakieś 4-5 porcji:

    - 1 podwójna pierś z kurczaka
    - słoiczek mały keczupu
    - 4 duże łyżki majonezu
    - około 10 ogórków korniszonych
    - puszka kukurydzy
    - 1 kapusta pekińska
    - przyprawa do gyrosu

    ważne!!!! - szklana lub plastikowa przezroczysta miska

    pierś z kurczaka kroimy na paseczki, kawałeczki, obojętnie, ważne żeby nie były to zbyt duże kawałki, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na łyżce oleju aż mięsko się zarumieni, potem oczywiście dodajemy odpowiednią ilość przyprawy do gyrosu,

    następnie mięsko z odrobinką powstałego sosu wrzucamy do miski, czekamy aż ostygnie i przykrywamy warstwą majonezu, na tą warstwę majonezu wysypujemy całą puszkę kukurydzy i przykrywamy ją keczupem, na keczup wykładamy pokrojone w kosteczkę ogórki korniszone, a na ogórki kładziemy pokrojoną w drobne paseczki kapustę pekińską,
    nie solimy, nie dodajemy pieprzu

    taka warstwowa sałatka super się prezentuje, ale niestety nie wiem ile ma kalorii, majonez troszkę ich daje, ale można użyć majonezu light, ważne żeby troszkę go było bo ładnie skleja składniki

    oczywiście sałatkę z miseczki bierzemy w taki sposób, by na talerzu znalazło się troszkę z każdej warstwy

  4. #114
    Awatar capucinokrakow
    capucinokrakow jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    20-04-2009
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    149
    Wpisy na blogu
    7

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Rewelacyjny i bardzo smaczny dział więc postanowiłam również podzielić się przepisami
    Zupa meksykańska dietetyczna

    Ilości według uznania jak ktoś woli bardziej gęstą to daje więcej produktów

    -mięsko mielone, dla tych co na diecie drobiowe
    -kukurydza
    -pomidory bez skórki z puszki
    -papryka czerwona ,zielona, jaka jest im więcej tym więcej aromatu
    -mieszanka warzyw mrożonych np. hortex lub samemu dodać marchewkę, seler, fasolkę szparagową,
    -garść ryżu
    -przyprawa mexykańska
    Czas przygotowania ok.30 min, smak niezapomniany a kaloryczność niewielka
    Polecam

  5. #115
    Awatar dziudzia1983
    dziudzia1983 jest nieaktywny Sławny na forum
    Dołączył
    07-01-2009
    Mieszka w
    małopolska
    Posty
    10,557
    Wpisy na blogu
    5

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Sałatka z tuńczykiem
    Składniki na jedną porcję:
    100g kapusty pekińskiej
    1 mniejszy pomidor
    kilka plastrów ogórka
    1 jajko
    pól puszki tuńczyka w sosie własnym
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    łyżka majonezu
    sól, pieprz
    Kapustę pokroić ułożyć na talerzu, pomidora pokroić w plastry ułożyć na sałacie. Jajko ugotować pokroić dodać, na sam wierzch wyłożyć tuńczyka. Jogurt połączyć z majonezem doprawić solą i pieprzem polać sałatkę.
    Smacznego![IMG][/IMG]
    Tutaj jestem:https://forum.jestemfit.pl/chce-...wytrwam-9.html
    Tutaj byłam: Do zrzucenia co najmniej 20 parę kilo... - Grupy Wsparcia Dieta.pl
    Mój sukces: Z 93kg na 69kg Udało się raz uda się w końcu i drugi!

  6. #116
    Awatar Ptasie_Mleczko24
    Ptasie_Mleczko24 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    30-05-2009
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    96

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    To i ja dorzucę swoje 2 grosze -wariacje na temat mielonego mięsa

    Sos a la meksykański super szybkiporcja dla 2 osób , lub dla 3 odchudzających się

    -250 gr mięsa mielonego z szynki (do zakupienia w biedronie- ma tylko 7% tł.)
    -1 puszka pomidorów krojonych
    -1 duża marchewka
    -1 duża cebula
    -100 gr zielonych oliwek
    - 1 łyżka oleju
    -przyprawy :sól , pieprz czarny, czosnek garnulowany, carry

    Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy mięsko , sól, trochę carry, podsmażamy chwilę.
    Następnie dodajemy pokrojoną w dowolny sposób marchewkę i podlewamy odrobiną wody, dusimy aż marchewka zmięknie, na koniec dodajemy puszkę pomidorów i pokrojone oliwki, chwilę gotujemy , dodajemy pieprz i czosnek, ewentualnie dosalamy

    Podajemy z makaronem lub ryżem.

    Marchewkowe mielone :

    -mięsko mielone jak wyżej 250 gr
    -1 duża starta marchewka
    -1 małe jajo
    -1 płaska łyżka bułki tartej(można dodać zamiast otręby,ale tego nie próbowałam , więc na własną odpowiedzialność)
    -przyprawy dowolne- ja dodaję czosnek granulowany, pieprz carry lub imbir z proszku (nie za dużo)

    Wykonanie banalne- wyżej wymienione składniki wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy płaskie kotlety (szybciej się usmażą) nie panierujemy!

    Smażamy całość na 1 łyżce oleju po przykryciem- kto się bardzo wzbrania przed smażeniem może ugotować danie w bulionie z kostki, ale to już nie będzie ten smak

    Pomidorowy kapuśniak:

    -trochę kapusty białej młodej, pokrojonej- powiedzmy ćwiartka średniej (ja tam daję na oko)
    -3 łyżki suszonej włoszczyzny (znakomicie zastępuje kostki rosołowe)
    - 1 pojedyncza pierś z kurczaka, lub podudzie bez skóry
    -3, 4 małe ziemniaki
    -2 łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami
    -cebula mała
    -przyprawy, sól pieprz , liść laurowy, czosnek granulowany (ja to daję do wszystkiego)

    Z wyżej wymienionych składników gotujemy zupę- koncentrat pomidorowy dodajemy na końcu, przyprawy poza liściem laurowym też
    Ilości wody nie podaję, bo ja gotuję na oko, w każdym razie zupa powinna być dość gęsta
    Mi smakuje i można wykarmić całą rodzinę

    SMACZNEGO!
    Ostatnio edytowane przez Ptasie_Mleczko24 ; 22-07-2009 o 10:27

  7. #117
    Gabi23Wawa Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Słuchajcie, wczoraj w hurtowni MAKRO zakupiłam indyka w galarecie (robiony jak nóżki). Pakowane po 4 miseczki po 150 gram i każda z nich ma tylko 68 kcal! Polecam, bo są smaczne. Są też z kurczaka, wieprzowe itd ale z indyka są najmniej kaloryczne

  8. #118
    Gabi23Wawa Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Kolejny produkt, mało kalorii, a coś słodkiego - BATON ZBOŻOWY SLIM FOGURA Z LNEM I BŁONNIKIEM, różne smaki, akurat jadłam kokosowy mniam mniam i tylko 93 kcal! Naprawdę polecam!

    ---------- Post added at 12:51 ---------- Previous post was at 12:50 ----------

    Acha, dziewczyny, jak podajecie przepisy to podawajcie od razu zawartość kaloryczną całości. Pozdrawiam.

  9. #119
    Awatar zagruba
    zagruba jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-06-2008
    Posty
    979
    Wpisy na blogu
    11

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Dla dziewczyn na Dukanie utworzylam nowa stronke bede tam wpisywac swoje pomysly na potrawy
    zapraszam

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]


  10. #120
    Awatar zagruba
    zagruba jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-06-2008
    Posty
    979
    Wpisy na blogu
    11

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    nowy przepis : proteinowe placuszki z tuńczyka [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 2 10 11 12 13 14 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 26-02-2012, 12:33
  2. Cudowna książka:)
    By Aniash in forum Luźne pogaduchy
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 22-01-2011, 18:07
  3. Książka, chyba o nas, co?
    By Candida in forum XXL 20 kg i więcej
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 13-08-2008, 13:06

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •