Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 13 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 156
Like Tree5Lubią to

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

  1. #21
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    TEKSASKO - MEKSYKANSKA POTRAWKA Z INDYKA

    6 porcji - 1 porcja 264 kcal

    Składniki:

    - 1 łyżka oliwy z oliwek
    - 1 sredniej wielkości cebula grubo posiekana
    - 1 łyżka chili
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 3 łyżki maki
    - 410 g pokrojonych pomidorów z puszki, osączonych
    - kilka łagodnych papryczek chili ze słoika lub jedna ostra
    - 1 szklanka odtłuszczonego wywaru z kurczaka (może byc z kostki)
    - 250 g piersi z indyka pokrojonego w kostke
    - 2 srednie cukinie pokrojone w grubą kostkę
    - 150 g kukurydzy z puszki
    - 1 i 1/2 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryzu (1 torebka)
    - 100 g tartego chudego sera żółtego (np. HIT z Ryk)

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni.
    2. Podsmażać cebulkę na oleju az zmieknie, tj. ok. 5 minut.
    Dodac chili, cynamon, sol i mąkę. Smażyć 2 minuty mieszajac.
    Dodac pomidory i wywar. Dusic 2 minuty,
    ciagle mieszajac az calosc zgestnieje.
    Zdjac z ognia, dodać mieso, cukinie, kukurydze, ryz i wymieszac.
    Przelozyc na blache 25x25x5 cm.
    3. Piec 40 minut. Posypac tartym serem.
    Piec jeszcze 5 minut, zeby ser sie roztopil.
    Przed podaniem lekko wystudzić.

    Przepis Devoree

    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  2. #22
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Zapiekanka z kurczaka z warzywami

    6 porcji - 1 porcja ok. 400 kcal

    Składniki:

    - 2 lyzki oliwy z oliwek
    - 3 pory grubo posiekane (tylko czesci biale i jasnozielone)
    - 2 lodygi selera naciowego grubo posiekane
    - 2 duze marchewki pokrojone w grube plastry
    - 1 duzy czerwony ziemniak pokrojony w duze kawalki
    - 10 dkg pieczarek pokrojonych w grube plasterki
    - 3 lyzki maki
    - 1/2 lyzeczki suszonego tymianku
    - 1/2 lyzeczki soli
    - 2 szklanki chudego wywaru z kurczaka
    - 30 dkg srednich kawalkow ugotowanego miesa z kurczaka
    - 150 g zielonego groszku (mrozonego lub z puszki)

    Kruche ciasto:

    - 10 dkg masla, 2 zoltka, 1 szklanka maki, szczypta soli

    1 duze jajko roztrzepane z 1 lyzka mleka

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzac oliwe w duzej patelni na srednim ogniu,
    dodac pory, selera, marchewke i ziemniaka.
    Smazyc 5 minut mieszajac od czasu do czasu.
    Dodac pieczarki. Smazyc 5 minut mieszajac od czasu do czasu.
    Dodac make, tymianek, sol i wymieszac.
    Dodac wywar z kurczaka i znow wymieszac.
    Zwiekszyc ogien. Gotowac mieszajac 2 minuty,
    az calosc zgestnieje. Dodac mieso i groszek.
    Wymieszac. Przelozyc do okraglej formy o srednicy 22-25 cm.
    Poczekac, zeby farsz ostygl do temp. pokojowej.
    2. Rozgrzac piekarnik do temp. 200 stopni.
    3. Szybko zagniesc i rozwalkowac ciasto, posmarowac je
    jajkiem i przykryc nim farsz tak, zeby strona posmarowana
    byla od spodu. Jesli trzeba, przyciac lub zalozyc ciasto.
    Wierzch ciasta rowniez posmarowac jajkiem.
    Wyciac w ciescie cztery 2- cm otwory, przez ktore bedzie
    uchodzic para.
    4. Piec ok 30 minut az ciasto pieknie sie przyrumieni. Przed podaniem lekko ostudzic.


    Przepis Devoree

    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  3. #23
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Chutney pomidorowo-mangowy

    Składniki:

    - 400 g podluznych pomidorow grubo posiekanych
    (moga byc takie z puszki razem z zalewa)
    - 1 niezbyt dojrzale mango drobno pokrojone
    - 1 czerwona cebula
    - 1/2 szklanki duzych, zlocistych rodzynkow
    - 1/3 szklanki brazowego cukru
    - 1/3 szklanki octu jablkowego
    - 2 lyzki drobno posiekanego swiezego imbiru
    - 1 ostra papryczke chili drobno posiekana bez pestek (ze sloika)
    - 1/4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
    - 1/4 lyzeczki soli

    Przygotowanie:

    1. W duzej patelni wymieszac wszystkie skladniki, doprowadzic
    do wrzenia i gotowac na bardzo malym ogniu bez
    przykrycia 30-40 minut, mieszajac od czasu do czasu.
    Warzywa powinny byc miekkie a wiekszosc plynu musi wyparowac.
    2. Zdjac patelne z ognia. Wymieszac chutney i odstawic
    do zupelnego ostygniecia. Przelozyc do szczelnie zamykanego
    pijemnika i wstawic do lodowki na co najmniej
    24 godziny, a najdluzej na 7 dni.

    Przepis Devoree

    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  4. #24
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Wieprzowina po nicejsku

    4 porcje - 1 porcja ok. 500 kcal

    Składniki:

    - 1 plaster schabu (350 g)
    - szczypta soli
    - szczypta pieprzu
    - 1/4 lyzeczki ziol prowansalskich
    - 500 g malych mlodych ziemniakow
    - 250 g fasolki szparagowej
    - 250 g bobu
    - 250 g pomidorkow koktajlowych przekrojonych na pol
    - 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
    - 2 lyzki posiekanego szczypiorku
    - 3 lyzki posiakanej natki pietruszki
    - 2 lyzki oliwy z oliwek
    - 1 lyzka czerwonego octu winnego
    - 2 lyzeczki musztardy dijon

    Przygotowanie:

    1. Mieso rozbic, przyprawic sola, pieprzem i ziolami prowansalskimi.
    Odstawic.
    2. Ugotowac ziemniaki. 5 minut przed koncem gotowania
    dodac do nich bob i fasolke szparagowa.
    Wszystko odcedzic i przeplukac szybko zimna woda.
    3. W duzym naczyniu wymieszac ziemniaki, bob, fasolke,
    pomidory, oliwki, szczypiorek i pietruszke.
    Odstawic w cieple miejsce.
    4. Usmazyc mieso bez tluszczu na grilowej patelni na
    srednim ogniu, po 3 minuty z kazdej strony.
    5. Wymieszac silnie potrzasajac oliwe, ocet i musztarde
    z dwiema lyzkami wody w zakreconym sloiku.
    6. Mieso pokroic w paski. Dodac do warzyw,
    polac sosem i porzadnie wymieszac.


    Przepis Devoree
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  5. #25
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Pieczone warzywa

    4-6 porcji - 1 porcja 200-300 kcal

    Składniki:

    - 3 lyzki oliwy z oliwek
    - 6 zabkow czosnku pokrojonych w cienkie plasterki
    - 350 g dyni pokrojonej na kawalki
    - 300 g brukselki przekrojonej na polowki (lub calej, jesli mala)
    - 250 g grzybow (swiezych lub mrozonych) pokrojonych w kawalki
    - 2 duze twarde jablka ze skorka pokrojone na kawalki
    - 1/4 szklanki suszonych pomidorow w oleju, osaczonych
    i pokrojonych w cienkie paski
    - 1 niepelna lyzeczka soli
    - 1 lyzeczka suszonego rozmarynu
    - 30 g tartego parmezanu

    Przygotowanie:

    1. Rozgrzac piekarnik do temp. 200 stopni.
    W duzej formie do pieczenia wymieszac oliwe z czosnkiem.
    Podgrzewac 3 minuty w piekarniku.
    Dodac pozostale warzywa oraz przyprawy i dokladnie wymieszac.
    2. Piec 35 minut az warzywa beda miekkie. Mieszac co 10 minut.
    Posypac parmezanem i piec jeszcze 5 minut.

    Przepis Devoree

    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  6. #26
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Azjatycki makaron warzywny

    4 porcje - 1 porcja 193 kcal

    Składniki:

    - 175 g chinskiego spagetti
    - 1 lyzeczka oleju sezamowego
    - 2 lyzki masla orzechowego z kawalkami orzechow
    - 2 lyzki jasnego sosu sojowego (light)
    - 1 lyzka bialego octu winnego
    - 1 lyzeczka plynnego miodu
    - 125 g startej na grubych oczkach rzodkiewki
    - 125 g startej na grubych oczkach marchwi
    - 125 g startego na grubych oczkach ogorka
    - 1 peczek drobno posiekanej dymki
    - 1 lyzka posiekanych prazonych orzeszkow ziemnych

    Przygotowanie:

    1. Wlac do sloika olej sezamowy, sos sojowy, ocet i miod,
    dodac maslo. Sloik zamknac szczelnie i energicznie
    potrzasajac wymieszac skladniki.
    2. Ugotowac makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie
    z przepisem na opakowaniu.
    Nastepnie odlac i przelac zimna woda.
    Dokladnie osaczyc, przelozyc do miski i wymieszac z polowa
    przygotowanego sosu.
    3. Rzodkiewke, marchewke, ogorka i dymke polaczyc
    z makaronem, posypac orzeszkami ziemnymi
    i podawac polane pozostala porcja sosu.

    Przepis Devoree

    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  7. #27
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Filety z fladry z winogronami

    4 porcje - 1 porcja 250 kcal

    Składniki:

    - 0,5 kg filetu z fladry
    - 4 dymki (pokrojone na skos cebulki razem ze szczypiorem)
    - 125 ml bialego, wytrawnego wina
    - sol i pieprz do smaku
    - 1 lyzka maki pszennej lub pol kukurydzianej
    - 2 lyzki chudego mleka
    - 2 lyzki swiezo siekanego koperku
    - 50 g serka typu Bieluch
    - 125 g winogron przekrojonych na pol i pozbawionych pestek
    - 1 lyzeczka soku z cytryny
    - koperek do przybrania

    Przygotowanie:

    1. Rybe pokroic na kawalki o szerokosci 4 cm, razem z cebulka
    wrzucic na patelnie i zalac winem.
    Doprawic do smaku pieprzem i sola, doprowadzic do wrzenia,
    gotowac na malym ogniu ok 4 minuty,
    po czym odstawic w cieple miejsce.
    2. Make rozprowadzic mlekiem, razem z koperkiem i serkiem
    wlac na patelnie caly czas mieszajac.
    Gotowac 2 minuty az sos zgestnieje.
    3. Dodac winogrona i sok z cytryny.
    Podgrzewac jeszcze 1-2 minuty, tak,
    zeby winogrona pozostaly twarde.
    Rybe polac sosem i podawac z ryzem.


    Przepis Devoree
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  8. #28
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    DROŻDŻOWE RACUCHY

    Składniki:

    - 1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
    - 1/3 szklanki mleka 0-0,5%
    - 1 jajo
    - 1 jabłko (kwaśne)
    - 1 łyżeczka fruktozy
    - drożdże (ok. 1 dkg) - płaska łyżeczka
    - 1 winne jabłko

    Przygotowanie:

    Mleko lekko podgrzać. Z łyżki mąki, fruktozy, drożdży i
    połowy porcji mleka zrobić zaczyn i odstawić.
    Kiedy podwoi swoją objętość, dodać resztę mleka,
    mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (ok. pół godziny).
    W tm czasie ubić jajo na sztywną masę.
    Do wyrośniętego ciasta dodać ubite jajo i
    pokrojone w kostkę jabłko.
    Smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej, teflonowej patelni.
    Podawać posypane fruktozą i cynamonem

    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  9. #29
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Z AWOKADO I RZODKIEWEK


    Składniki:


    duże awokado
    mała cukinia
    sok z cytryny
    pęczek rzodkiewek
    3 gałązki selera naciowego
    6 pomidorków koktajlowych

    Na sos: kwaskowe jabłko łyżka chrzanu 4 łyżki białego
    wytrawnego wina łyżka oliwy 1\2 łyżeczki cynamonu
    sok z cytryny łyżka cukru łyżeczka przyprawy do sałatek

    Sposób przygotowania:

    Jabłko obrać, usunąć pestki, pokroić, a następnie zmiksować.
    Dodać chrzan, oliwę, wino. Doprawić cukrem, zmielonym cynamonem,
    przyprawa do sałatek i sokiem z cytryny.

    Sos wylać na dno salaterki, schłodzić.
    Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć kulki miąższu,
    skropić sokiem z cytryny.
    Umyć rzodkiewki, cukinie i seler. Warzywa pokroić w plasterki.

    Umyte pomidorki podzielić na połówki.
    Awokado, rzodkiewki, cukinię, seler oraz pomidorki włożyć
    do salaterki, a następnie dokładnie wymieszać
    z przygotowanym wcześniej sosem.
    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  10. #30
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Z SAŁATY I GREJPFRUTÓW

    Składniki:
    główka sałaty
    15 dag ostrego sera wędzonego
    2 czerwone grejpfruty
    2 łyżki migdałów w płatkach


    Na sos: 1\2 szklanki jogurtu naturalnego łyżka miodu

    po szczypcie mielonych ziół: imbiru, cynamonu

    i zielonego pieprzu łyżeczka świeżego oregano

    Sposób przygotowania:

    Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na kawałki, ułożyć na półmisku.

    Grejpfruty obrać, pozbawić nadmiaru białej osłonki,

    pokroić w plasterki. Sok zlać do naczynia.
    Ser wędzony zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Plasterki grejpfruta ułożyć na liściach sałaty,

    posypać wiórkami sera i płatkami migdałowymi.
    Jogurt zmiksować lub wymieszać z miodem i sokiem z grejpfrutów.
    Dodać po szczypcie imbiru, cynamonu, zielonego pieprzu oraz oregano,
    dokładnie wymieszać.
    Gotowym sosem polać przygotowana sałatę z grejpfrutami i serem.


    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 13 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 26-02-2012, 12:33
  2. Cudowna książka:)
    By Aniash in forum Luźne pogaduchy
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 22-01-2011, 18:07
  3. Książka, chyba o nas, co?
    By Candida in forum XXL 20 kg i więcej
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 13-08-2008, 13:06

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •