TEKSASKO - MEKSYKANSKA POTRAWKA Z INDYKA
6 porcji - 1 porcja 264 kcal
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 sredniej wielkości cebula grubo posiekana
- 1 łyżka chili
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki maki
- 410 g pokrojonych pomidorów z puszki, osączonych
- kilka łagodnych papryczek chili ze słoika lub jedna ostra
- 1 szklanka odtłuszczonego wywaru z kurczaka (może byc z kostki)
- 250 g piersi z indyka pokrojonego w kostke
- 2 srednie cukinie pokrojone w grubą kostkę
- 150 g kukurydzy z puszki
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryzu (1 torebka)
- 100 g tartego chudego sera żółtego (np. HIT z Ryk)
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni.
2. Podsmażać cebulkę na oleju az zmieknie, tj. ok. 5 minut.
Dodac chili, cynamon, sol i mąkę. Smażyć 2 minuty mieszajac.
Dodac pomidory i wywar. Dusic 2 minuty,
ciagle mieszajac az calosc zgestnieje.
Zdjac z ognia, dodać mieso, cukinie, kukurydze, ryz i wymieszac.
Przelozyc na blache 25x25x5 cm.
3. Piec 40 minut. Posypac tartym serem.
Piec jeszcze 5 minut, zeby ser sie roztopil.
Przed podaniem lekko wystudzić.
Przepis Devoree