Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 14 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 156
Like Tree5Lubią to

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

  1. #31
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Sylwio to dobry pomysł z tym wątkiem Niejednokrotnie spotkałam u dziewczyn fajne przepisy,ale jak ich nie spisałam od razu,to potem ciężko było znaleźć Dzieki tej książce nasze menu będzie bardziej urozmaicone,a tym samym mniej monotonne i..nudne

    Sałatka z kalafiora i fasolki

    Przygotowanie: 30 minut
    Porcja: 100 kcal

    SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

    25 dag fasolki szparagowej
    1/2 kalafiora
    2 ogórki małosolne
    marchewka
    łyżka natki
    łyżeczka musztardy
    łyżka soku z cytryny
    2 łyżki oliwy,sól

    Fasolkę oczyścić, opłukać, długie strąki pokroić na pół. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. Warzywa ugotować (osobno) w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić.
    Ogórki pokroić w plasterki. Marchewkę oskrobać, opłukać, zetrzeć.
    Sok z cytryny wymieszać z musztardą i szczyptą soli, roztrzepać z oliwą. Warzywa włożyć do miski, polać sosem, wymieszać.
    Ostatnio edytowane przez luna64 ; 04-09-2008 o 16:24

  2. #32
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Sałatka z warzyw i mięsa

    (1 porcja 125 kcal)

    2 łyżki drobno pokrojonego, gotowanego lub pieczonego mięsa, 1 łyżka pokrojonego w kostkę jabłka, 1 łyzka pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżka pokrojonych w kostkę korniszonów, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka naturalnego jogurtu, 1 łyżka przegotowanej wody, natka pietruszki, sól, pieprz, cukier i kwasek cytrynowy.
    Pokrojone składniki wymieszać z wodą, jogurtem, musztardą i przyprawami. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

  3. #33
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    "SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z POMIDORAMI"

    Składniki:

    1 średnia kapusta pekińska
    2 pomidory
    2-3 ogórki kiszone
    1 puszka kukurydzy
    zielona pietruszka lub szczypiorek
    1 pęczek rzodkiewek
    2-3 łyżki majonezu
    1 jogurt naturalny
    sól, pieprz

    Kapustę pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zieloną pietruszkę lub szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać, dodać kukurydzę, majonez, jogurt, sól, pieprz, doprawić do smaku.

  4. #34
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Sałatka na ostro

    -papryka czerwona i żółta
    -2 pomidorki
    -czarne oliwki
    -kukurydza
    -pierś kurczaka
    -przyprawa do gyrosu
    -musztarda ostra (grillowa kamis, albo francuska, ale na pewno nie rosyjska bo za ostra)
    -kulka mozzarelli

    kurczaka kroimy na kawałeczki, posypujemy przyprawą do gyrosu i pieczemy w folii bądź (w ostateczności) podsmażamy na łyżce oliwy, w tym czasie w miseczce mieszamy kukurydzę, pokrojoną w kostki paprykę, pokrojonego pomidora i oliwki przekrojone na pół, mozzarellę kroimy na drobno, przyprawiamy solą, pieprzem, curry, oregano, innymi ziołami, dorzucamy kurczaka, dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy 3 duże łyżki musztardy, mieszamy i sprawdzamy czy jest odpowiednio ostre, a jak nie to dodajemy więcej musztardy i wcinamy pycha
    Ostatnio edytowane przez luna64 ; 04-09-2008 o 16:29

  5. #35
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    PYSZNE LECZO

    SKŁADNIKI
    cebula
    pierś z kurczaka/indyka/kiełbaska (do wyboru)
    kabaczek
    papryka
    pomidory
    koncentrat
    koperek

    kroimy w kostkę cebulę, wybrane mięsko kabaczka i paprykę. Pomidory kroimy w plastry.
    Na odrobinie oliwy (najlepiej z oliwek) podduszamy mięso z cebulą, gdy będzie miękkie to dokładamy pokrojonego kabaczka. Chwilkę dusimy. Później dorzucamy paprykę, pomidory i ewentualnie koncentrat. Gdy wszystko będzie miękkie to możemy wkroić posiekany koperek (jeśli ktoś lubi). I zjadamy

    Łatwe, szybkie i pyszne

  6. #36
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    NADZIEWANY KABACZEK


    średni kabaczek
    1 marchew
    kawałek pietruszki
    ok. 25 dag pieczarek
    1-2 pomidory
    cebula
    100 g ryżu - 1 torebka
    1-2 łyżeczki oliwy
    majeranek
    pieprz
    bazylia
    papryka
    sól

    Kabaczek obgotować w wodzie osolonej i wyjąć. Warzywa posiekać lub zetrzeć na grubej tarce, a następnie poddusić na łyżce oliwy. W razie potrzeby podlać wodą. Na koniec dodać pomidory bez skóry i ryż i doprawić dodając czosnku, bazylii, pieprzu, soli, majeranku i papryki słodkiej - najlepiej co kto lubi.
    Kabaczek wydrążyć i napełnić nadzieniem. A następnie zapiekać ok 30 min. w piekarniku - w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym łyżką masła.

  7. #37
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Zupa rybna z kulkami

    Składniki:

    -1/2 kg tłustej ryby(psrąg,łosoś)
    -1 1/2l.wywaru z warzyw
    -1 biała cz. pora
    - kawałek selera
    -1/2 papryki czerwonej
    -1/2 cytryny
    -1 małe jajko
    -sól, pieprz do smaku,imbir gałka

    Przygotowanie:

    Rybę zmiksować z jajkiem dodać sól,pieprz ew.imbir ,gałkę.
    Do zmiksowanej ryby dodać część pokrojonej drobno natki
    i papryki.
    Wywar zagotować .Dodać pokrojony w słupki seler ,
    półplasterki pora ,pozostałą paprykę.Zgotować.
    Z masy rybnej utoczyć kulki ,wkładać do wywaru
    pogotować 10-15 minut.
    Doprawić solą,pieprzem ,posypać natką.podawać
    z półplasterkami cytryny
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  8. #38
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Koktajl truskawkowo-miętowy

    Składniki na 2 porcje:

    - 500 ml maślanki,
    - 200 g truskawek,
    - 2 łyżeczki posiekanej mięty,
    - słodzik

    Sposób przygotowania:

    Maślankę schłodzić, truskawki pokroić w drobną kostkę,
    miętę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
    Doprawić słodzikiem.
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  9. #39
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami


    Sorbet truskawkowy

    Składniki na 4 porcje:

    - 1 kg truskawek,
    - 1 banan,
    - 3 łyżki jogurtu waniliowego.

    Sposób przygotowania:
    Banana kroimy w plasterki i dodajemy truskawki.
    Schładzamy owoce w zamrażalniku.
    Wkładamy owoce do melaksera, dodajemy jogurt i
    miksujemy aż powstanie jednolita masa.


    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  10. #40
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Dorsz w pomidorach z pieczarkami



    Składniki:
    • 500 g pomidorów
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 200 g pieczarek
    • 4 filety z dorsza (150 g / sztuka)
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano i kilka liści bazylii
    • 2 łyżeczki oleju roślinnego
    • 150 g kwaśnej śmietany light
    • odrobina soli, biały pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:
    • Pokroić pomidory, cebulę oraz czosnek w drobną kostkę, pieczarki w plastry
    • Filety rybne skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem oraz solą
    • Cebulę, czosnek oraz oregano poddusić na rozgrzanym oleju, dodać pomidory oraz grzyby, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do blaszki do pieczenia
    • Na warzywach położyć filety, posmarować śmietaną, przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec na środkowej szynie w temperaturze 200 C przez ok. 20 minut. Dekorować bazylią.

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 6 14 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 26-02-2012, 12:33
  2. Cudowna książka:)
    By Aniash in forum Luźne pogaduchy
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 22-01-2011, 18:07
  3. Książka, chyba o nas, co?
    By Candida in forum XXL 20 kg i więcej
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 13-08-2008, 13:06

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •