Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 4 5 6 7 8 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 156
Like Tree5Lubią to

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

  1. #51
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Sałatka z kuskusu z pieczonymi warzywami

    Porcja: 240 kcal
    Składniki na 6 porcji
    ● 1 i 1/4 szklanki kuskusu
    ● 3 strąki czerwonej papryki
    ● 2 małe cukinie
    ● pęczek cebulki dymki
    ● 2 papryczki chili
    ● 3 pełne garści świeżych ziół (kolendry, mięty, natki pietruszki)
    ● 3 łyżki oliwy
    ● 2 łyżki soku z cytryny
    ● ocet z czerwonego wina
    ● sól i pieprz
    Kuskus wsypać do miski i zalać ciepłą wodą,
    odstawić, aż wchłonie cały płyn.
    Papryczki chili opłukać, usunąć pestki, pokroić w plasterki.
    Papryki umyć, osuszyć, opalić w piecu tak, aby skórka sczerniała.
    Po upieczeniu umieścić papryki w plastikowej torbie.
    Wystudzić. Obrać ze skóry i usunąć nasiona.
    Miąższ pokroić na kawałki.
    Cebulki drobno posiekać. Cukinię opłukać, osuszyć,
    pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Posmarować oliwą i
    położyć na rozgrzaną grillową patelnię, przyrumienić
    z każdej strony. Pokroić na kawałki (3 cm).
    Przełożyć do miski z kuskusem.
    Dodać opieczoną paprykę, dymkę, chili i zioła.
    Polać sosem z oliwy i cytryny. Przyprawić solą,
    świeżo mielonym pieprzem i kilkoma kroplami octu winnego,
    dokładnie wymieszać.
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  2. #52
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Marynowane warzywa

    ● po strąku czerwonej i żółtej papryki
    ● bakłażan
    ● 2 cukinie
    ● 2 małe czerwone cebule
    ● fenkuł
    ● 8 zielonych szparagów
    ● 2 łyżki przyprawy Grill ziołowy PRYMAT
    ● oliwa
    ● sól, pieprz

    MARYNATA:
    ● 3 szalotki
    ● 3 czerwone papryczki chili
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 4 łyżki posiekanych listków bazylii
    ● 2 łyżki listków oregano
    ● 300 ml oliwy
    ● 3 łyżki octu winnego
    ● sól, pieprz

    Papryki umyć, oczyścić, przekroić na pół, wyjąć pestki,
    zdjąć białe skórki i pokroić na ćwiartki. Bakłażan i
    cukinie umyć i pokroić wzdłuż na plastry.
    Cebule obrać i w całości blanszować 5 minut w osolonym
    wrzątku, wyjąć i przekroić na pół. Fenkuł oczyścić i też
    w całości blanszować około 2 min w osolonym wrzątku,
    wyjąć i pokroić na ćwiartki. Szparagi opłukać, odciąć końce.
    Warzywa posmarować oliwą, oprószyć przyprawą
    grill ziołowy i grillować około 40 minut. Zdjąć z rusztu.

    Marynata: szalotki obrać i posiekać. Papryczki chili umyć,
    naciąć wzdłuż, wyjąć pestki, wykroić białe części i
    drobno posiekać. Czosnek obrać i posiekać.
    Szalotki wymieszać z ziołami chili, czosnkiem,
    przyprawą grill ziołowy, oliwą i octem i doprawić solą
    i pieprzem. Grillowane warzywa włożyć do marynaty
    i zostawić na noc. Zapakować do pudełka.
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  3. #53
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Zupa ryżowa z kurczakiem lub indykiem

    • ½ kg piersi z kurczaka lub indyka
    • 1 litr wody
    • ½ szklanki ryżu
    • 6 jajek przepiórczych
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz

    Mięso zalać wodą i powoli gotować aż zmięknie.
    Mięso wyjąć, wywar przyprawić, dodać ryż i gotować
    aż zmięknie. Jajka rozbić na pianę, dodać sok cytrynowy
    i dodać mieszając dwie łyżki gorącej zupy,
    przelać do gotującego się ryżu.
    Ugotowane mięso pokroić w kawałki, dodać do zupy.
    Zagotować, przyprawić do smaku.
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  4. #54
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Sałatka z kapusty i grejpfruta
    (1 porcja 274 kcal)

    1/4 główki czerwonej kapusty, 1/2 greipfruta, 1/2 jabłka, 50g selera, 1/2 czerwonej papryki, 5 łyżek jogurtu naturalnego, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich.
    Warzywa i owoce drobno posiekać, wymieszać z jogurtem i orzechami.


    Sałatka z ryby i warzyw
    (1 porcja 150 kcal)

    50 g dorsza lub leszcza z konserwy w sosie własnym lub jarzynowym, 1 jajko ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę, 50 g kiszonego ogórka, 50 g pomidora, natka lub koperek, szczypta cukru, soli, pieprzu i soku cytrynowego.
    Jajko i pokrojone w kostkę warzywa wymieszać z pokruszoną rybą i przyprawami. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

  5. #55
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Warzywa z sosem pieczarkowo-drobiowym

    Przygotowanie: 40 minut
    Porcja: 230 kcal

    Składniki na 4 porcje:
    · opakowanie mrożonki Warzywa do... drobiu HORTEX
    · 30 dag filetów z piersi kurczaka
    · 15 dag małych pieczarek
    · cebula
    · łyżka masła
    · łyżka oleju
    · 300 ml bulionu drobiowego
    · 100 ml śmietany 22%
    · łyżka posiekanej natki
    · sól, pieprz
    Mięso kurczaka pokroić w paski. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, posiekać. Masło i olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i mięso, podsmażyć. Dodać pieczarki, smażyć kilka minut. Wlać gorący bulion i śmietanę, dusić 15 minut. Posypać natką, przyprawić do smaku. Warzywa do... drobiu HORTEX (bez rozmrażania) wrzucić na rozgrzany olej, smażyć 7-9 minut. Warzywa nałożyć na talerze, polać sosem pieczarkowo-drobiowym.
    Ostatnio edytowane przez luna64 ; 04-09-2008 o 17:01

  6. #56
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Niskowęglowodanowe trufle czekoladowe

    Składniki na 48 sztuk

    1 szklanka śmietanki kremówki
    225 g niesłodzonej czekolady, drobno pokrojonej
    1 i 3/4 szklanki granulowanego słodziku
    2 łyżki masła
    1 łyżka esencji waniliowej
    niesłodzone kakao do posypania trufli


    1. W garnku zagotować śmietankę. Dodać czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Zestawić z ognia. Dodać słodzik, masło i esencję waniliową. Ucierać, aż masa będzie gładka i przełożyć do miski. Wstawić do lodówki na dwie godziny, aby masa stężała.
    2. Łyżeczką nabierać masę czekoladową, formować kulki i obtaczać w kakao.


    1 porcja: węglowodany - 2 g, białko - 1 g, tłuszcze - 5 g, kalorie - 50

  7. #57
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Niskowęglowodanowe naleśniki z serem

    Składniki na 4 porcje:

    3 jajka
    3 łyżki mąki sojowej
    szczypta soli
    1/3 szklanki śmietanki kremówki
    3/4 szklanki twarogu ( w przepisie jest ser ricotta ale myślę, że można go zastąpić tłustym twarogiem)
    1/4 szklanki niesłodzonego dżemu (smak dowolny)
    słodzik według uznania
    1 1/2 łyżki masła
    Jajka wymieszać z mąką i solą, odstawić.
    Zrobić nadzienie: przetarty ser, dżem i słodzik - wymieszać.
    Upiec naleśniki, każdy posmarować nadzieniem serowym i zrolować.

    1 porcja: węglowodany 3 gr, białko- 3 gr, tłuszcz- 5,5gr
    kalorie - 76

  8. #58
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Pomysł Luny
    Pierś duszona z kapustą pekińską

    Pierś pokroić na małe kawałki,posypać odrobiną curry
    .Na patelni rozgrzać troszkę oliwy,wrzucić pokrojoną 1 średnią cebulę,kawałek pory(ja dałam białą część), i mięso i zrumienić..Wlać do tego bulion z kurczaka-rozpuściłam w gotowanej ,gorącej wodzie kostkę rosołową..Na koniec dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską w ilości takiej jak chcemy.Dusić aż do wyparowania bulionu.Jak ktoś chce to można jeszcze doprawić wg.uznania.

    Smacznego

  9. #59
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    ROLADKI Z KURCZAKA Z GRZYBAMI

    Składniki:
    - 2 piersi z kurczaka,
    - 300g pieczarek,
    - cebula,
    - bulion,
    - oliwa z oliwek,
    - sól,
    - pieprz,
    - inne przyprawy (wg gustu).

    Przygotowanie:
    Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć przyprawami.
    Cebulę pokroić w kostkę i przysmażyć na oliwie z oliwek, dorzucić połowę
    pieczarek pokrojonych w kosteczkę i poddusić aż do odparowania płynu. Cebulę z
    pieczarkami przełożyć do miseczki i przyprawić.
    Płaty mięsa posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami.
    Podsmażyć na rumiano na patelni. Dorzucic resztę pieczarek pokrojonych w
    cienkie plasterki, chwilę smażyć razem z mięskiem.
    Wlać bulion i dusić na małym ogniu ok. 30 minut.

  10. #60
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    BURSZTYNOWE PIERSI

    Składniki (na 2 osoby)

    - 2 piersi z kurczaka
    - suszone zioła (oregano, bazylia, koperek i inne takie, np Kamis)
    - tłuszcz do smażenia (oliwa, olej)
    - 2 kostki rosołowe
    - 2/3 szklanki gorącej wody

    Sposób przyrzadzania:

    Piersi lekko rozbić, obficie posypać ziołami (w charakterze panierki), smażyc na niewielkiej ilości tłuszczu, aż mięso nabierze złotawego odcienia.

    W międzyczasie rozpuścić kostki rosołowe w wodzie, bulionem ten wlać na patelnię, gdy mięso będzie złotawe. Dusić na malym ogniu, przewracając co jakić czas na druga stronę. Gdy cały bulion wyparuje, a kurczak pokryje się bursztynowym nalotem, potrawa jest gotowa.

    Można podać na ciepło z surówką, albo na zimno - pokroić na małe kawałki i wrzucić do pudełka z sałatką na lunch do pracy.

Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 4 5 6 7 8 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 26-02-2012, 12:33
  2. Cudowna książka:)
    By Aniash in forum Luźne pogaduchy
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 22-01-2011, 18:07
  3. Książka, chyba o nas, co?
    By Candida in forum XXL 20 kg i więcej
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 13-08-2008, 13:06

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •