Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7 8 9 10 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 156
Like Tree5Lubią to

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

  1. #81
    Awatar Macchiato
    Macchiato jest nieaktywny Sławny na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    16,995

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Sałatka brokułowa

    brokuły podzielić na różyczki, delikatnie zblanszować tak, aby pozostały jędrne, lekko twarde i zielone
    rodzynki (na sitku) również delikatnie sparzyć, aby delikatnie zmiękły
    dodać kukurydzę konserwową
    oraz
    pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę konserwową, najlepiej z domowych zapasów, ja biorę dziadkową, jest rewelacyjna i nie za kwaśna
    wszystko połączyć odrobinką JogoMajo

    Sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu, proporcje według uznania, rodzynek powinno być sporo, za to papryki nie za dużo, puszka kukurydzy cała

    Można oczywiście sobie doprawić ją do smaku solą, pieprzem, ale nie za dużo

    SMACZNEGO!

  2. #82
    Awatar bes_xyfki
    bes_xyfki jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    6,466

    Talking Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Zapiekanka makaronowa z cukinią w pomidorach

    Składniki:
    * 2 średnie cukinie
    * 3 ząbki czosnku
    * 2 cebule
    * puszka pomidorów
    * 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    * łyżka oliwy z oliwek (względnie oleju roślinnego)
    * 200g żółtego sera (ja daję taki 17% tłuszczu)
    * makaron (ilościowo wg uznania, ja dawałam paczkę 400g razowego makaronu)
    * przyprawy (również wg uznania - ja dawałam sól, pieprz, bazylię i ostrą paprykę; można zamiast tego dać jakieś przyprawy do potraw włoskich czy coś)

    Przygotowanie:
    Cebule i cukinie pokroić w talarki. Zeszklić cebule na oliwie, dodać cukinie i dusić ok. 15 minut. Dodać pomidory, koncentrat oraz wyciśnięty czosnek i posypać przyprawą. Ugotowany makaronem wymieszać z powstałą masą, przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć plasterkami żółtego sera (można też trochę zetrzeć i wymieszać z resztą składników).
    Zapiekać ok.35 min w temp.180stC.

    Czas przygotowania:
    około 1h.
    Ilość porcji: ok.6 (zależy jak bardzo głodni są domownicy )
    Wartość kaloryczna: 500kcal na porcję (zmienia się w zależności od ilości makaronu, rodzaju sera, itp.)




    SMACZNEGO!!!
    Ostatnio edytowane przez bes_xyfki ; 02-10-2008 o 00:04
    STARY WĄTEK | NOWY WĄTEK --> PODSUMOWANIE ROKU 2008
    "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

  3. #83
    luna64 Guest

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Puchar z witaminami

    Składniki:
    1 pęczek rzodkiewek,
    1 jabłko,
    3 łodygi selera naciowego,
    1 czerwona cebula,
    1 sałata masłowa,
    pół pęczka natki pietruszki,
    sok z cytryny, szczypta soli, mielony pieprz.
    Przygotowanie:
    Warzywa umyć, oczyścić. Rzodkiewki pokroić na plasterki, cebulę i łodygi selera w krążki, natkę pietruszki posiekać. Rozdrobnione warzywa włożyć do salaterki, przyprawić, skropić sokiem z cytryny.

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Sałatka z kurczakiem

    Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej, pierś kurczaka, 1 gruszka, 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika, 2 ząbki czosnku, sos sojowy, cukier, cytryna


    1. Najpierw podsmażyć pierś kurczaka. Najlepiej zrobić to na teflonowej patelni, na której smażąc nie trzeba dodawać tłuszczu. Gotowe mięso kroimy w drobną kosteczkę. Rozrywamy sałatę. Gruszkę kroimy w niewielkie słupki. Wszystkie składniki mieszamy.

    2. Przygotowujemy zalewę. Do miseczki wlewamy dwie łyżki sosu sojowego, wsypujemy pół łyżeczki cukru, wciskamy czosnek i skrapiamy cytryną. Dokładnie mieszamy. Jeśli zalewa jest zbyt ostra rozcieńczamy ją dwiema łyżkami przegotowanej wody.

  4. #84
    Awatar dandi1
    dandi1 jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    woj. pomorskie, gmina Przodkowo
    Posty
    2,420

    Smile Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    jak ja Wam wszystkim zazdroszczę ...
    trochę ponad rok temu podjęłam walkę z moją otyłością - schudłam 9 kilo, a teraz normalnie nie mam już siły na więcej - a moim marzeniem jest schudnąć jeszcze 15 kilo...
    jak to zrobić - dodam, ze brak mi czasu na ćwiczenia i też trochę samozaparcia - jestem poprostu leniwa
    schudłam dzięki diecie cambridge i trochę dzieki samozaparciu - nie jadam białego pieczywa choć bardzo je lubię
    co robić - co jeść - jak się odżywiać ? nie stać mnie na dietetyczkę - sama ciągle kombinuję, ale boję się, ze nie dostarczam organizmowi potrzebnych skąłdników i odbije się to na moim zdrowiu (a tego absolutnie nie chcę)
    pomóżcie
    pozdrawiam
    Dandi

    Tu jestem: no to czas zacząć - Grupy Wsparcia Dieta.pl
    Najwyższa w życiu waga: 89,5 kg; Start z Dukanem: 10.11.2009 r; waga startowa: 83.7 kg do kwiecień 2010 r. - 66,9 kg (zaprzepaszczone );
    Start z dietą wg. K. Gacy 26.05.2017 r.; waga startowa 87,6 kg

  5. #85
    Awatar SweetCookie
    SweetCookie jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-11-2005
    Mieszka w
    KRK
    Posty
    223
    Wpisy na blogu
    128

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Krążki bakłażana z pomidorami i mozzarellą (SB)

    1 bakłażan (najlepiej równej średnicy,żeby wyszły równe krążki)
    2-3 pomidory
    3-4 krążki mozzarelli
    1-2 łyżki oliwy
    5 łyżek jogurtu naturalnego (może być bałkański)
    przyprawy: sól,pieprz,czosnek,oregano

    Bakłażan,pomidory pokroić na krążki.Na łyżce oliwy zrumienić krążki bakłażana (podlewać wodą żeby nie był suchy).Kiedy krążki będą miękkie i przyrumienione zdjąć je z patelni i delikatnie zrumienić krążki pomidora.
    Na krążku bakłażana ułożyć kolejno krążek pomidora,mozarelli,oprószyć oregano i przyprawami,nałożyć na wierzch krążek bakłażana. Rozłożyć w taki sam sposób wszystkie krążki.
    Można wstawić taką piramidkę na chwile do piekarnika/mikrofali żeby rozpuścić mozzarelle.
    Polać wierzch sosem na bazie jogurtu,soli,czosnku

    Smacznego



    Jillian 30 Day Shred

  6. #86
    wanilia5 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    11-10-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    33

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Przepis, który wstawiła na moim starym wątku Triskell.
    Kursywą zaznaczyła swoje zmiany.

    Naleśniki z maki razowej z nadzieniem kurczakowo - śmietanowym (jogurtowym w moim przypadku)

    Składniki:

    a) na ciasto naleśnikowe: szklanka mleka 1,5 % (chudsze dla odważnych - byłam odważna ale tylko trochę, dałam 1%, sojowego się nie odważyłam), jajko, szklanka maki razowej, łyżka oleju, szczypta soli,

    b) na farsz: pierś z kurczaka, kilka pieczarek, średnia cebula, trochę sera żółtego, pieprz czarny, jarzynka, pól szklanki śmietany jogurtowej (jogurtu naturalnego odtłuszczonego), 2 lub 3 ząbki czosnku, odrobina parmezanu (użyłam łyżkę parmezanu light).

    Jak przyrządzić?

    Ciasto naleśnikowe wyrabiamy łącząc ze sobą wszystkie składniki. Odstawiamy na co najmniej pól godziny. Po upływie tego czasu ew. dodajemy make lub mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Rozpoczynamy robienie farszu: pieczarki kroimy drobniutko, to samo robimy z cebula. Pierś z kurczaka myjemy, usuwamy części niejadalne, a resztę kroimy na malutkie kawałki. Na sporej patelni rozgrzewamy trochę oliwy (nic nie rozgrzewałam, poza samą patelnią). Wrzucamy pokrojona pierś kurczaka i smażymy na rumiano. Kiedy cycek nabierze koloru, dodajemy pieczarki i je również trochę podsmażamy. Po chwili dodajemy cebulkę i wszystko smażymy do momentu kiedy cebulka się nie zrumieni. Wtedy zmniejszamy ogień, dolewamy odrobinę wody, wciskamy czosnek, sypiemy jarzynkę i pieprz (dodałam też trochę pieprzu cayenne) i kilka minut dusimy pod przykryciem. Potem dodajemy śmietanę (jogurt) i parmezan, ew. dosalamy do smaku i dalej dusimy aż śmietana (jogurt) się należycie nie połączy z resztą. Zestawiamy z ognia.

    Na drugiej patelni rozpoczynamy smażenie naleśników - na to każdy ma swój własny patent, wiec oszczędzę sobie szczegółów. Uważać należy na to, żeby patelnia była bardzo gorąca, a tłuszczu wlewamy tylko odrobinę - najlepiej rozsmarować odrobinę oleju na powierzchni, za pomocą pędzelka. Usmażone naleśniki kładziemy na talerz i zostawiamy do przestygnięcia.

    Kiedy już jesteśmy bardzo głodni, rozgrzewamy na patelni trochę oliwy, a na talerzu kładziemy naleśnika. Sypiemy na niego starty drobniutko żółty ser, trochę kawałków kurczaka wraz z sosem, składamy jak umiemy i przenosimy na patelnie na dość mały ogień. Smażymy pod przykryciem chwilę - tyle tylko, żeby nasze cudo podgrzać. Przed podaniem kładziemy na wierzch trochę zgęstniałego sosu z patelni. Tak samo przygotowujemy resztę naleśników.

    Wyszły mi 4 naleśniki, dość grube (ciasto było gęste), zupełnie się nie rozwalały, co zawsze słyszałam o razowych.

    Kaloryczność w moim wydaniu:
    ciasto
    - mąka 360, olej 120, mleko 55, jajko 90 = 680 kcal
    nadzienie - kurczak 110 (nie było go dużo), jogurt 55, pieczarki 15, parmezan light 20, sera żółtego tylko odrobinka 30 = 240 kcal
    W sumie 920 kcal, czyli po 230 kcal na sztukę.

  7. #87
    Awatar annia
    annia jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    20-04-2008
    Mieszka w
    Hamilton
    Posty
    2,435

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    A moze ktos wie jak sie robi nalesniki z feta i szpinakiem?
    Albo na cos fanego ze szpinakiem.......?
    Z gory dziekuje.

  8. #88
    wanilia5 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    11-10-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    33

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    annia - na pierwszej stronie, czyli tutaj Rewolucja wstawiła mój przepis na Cannelloni ze szpinakiem i ricottą.

    Identycznie robię z naleśnikami i zwykłym twarogiem roztartym z jogurtem.

    Podobnie można zrobić z naleśnikami i fetą - tylko już nie dosalać nadzienia i sosu dać dużo mniej

    Wyjdzie taka delikatniejsza zapiekanka

  9. #89
    Awatar annia
    annia jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    20-04-2008
    Mieszka w
    Hamilton
    Posty
    2,435

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    wanilia nie wiem jak to sie stalo ze minelam ten przepis......widac jak dokladnie czytam hihihi......
    Dziekuje bardzi.....w niedlugim czasie wyprobuje....

  10. #90
    Awatar Macchiato
    Macchiato jest nieaktywny Sławny na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    16,995

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Cytat Zamieszczone przez Kasia Cz. Zobacz posta
    A gulasz robię tak:

    kupuję kawałki gulaszowe z chudziutkiej wołowiny, obsmażam na silnym ogniu, przerzucam do garnka, na tej patelni, co się obsmażało mięsko duszę później cebulkę i paprykę, dorzucam do tego pomidory w puszce, czasami groszek i kukurydzę i podduszam to wszystko.

    Mięsko przerzucam do garnka, zalewam rosołkiem z kostki i duszę ok. 1,5 godziny aż do miękkości, dorzucam potem warzywną zawartość patelni i zagęszczam jeszcze wszystko 2-3 łyżkami koncentratu pomidorowego


    Oczywiście wszystko trzeba doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą w proszku i czym tam jeszcze się chce
    Smaczne i proste danie Polecam!

Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7 8 9 10 11 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 26-02-2012, 12:33
  2. Cudowna książka:)
    By Aniash in forum Luźne pogaduchy
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 22-01-2011, 18:07
  3. Książka, chyba o nas, co?
    By Candida in forum XXL 20 kg i więcej
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 13-08-2008, 13:06

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •