Strona 1 z 16 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 156
Like Tree5Lubią to

Wątek: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

  1. #1
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Na prośbę kilku osób z forum zaczynam wątek,
    który większość z Was zna z poprzedniego forum.

    Wiem, że podobne tematy pojawiały się na forum, ale znikały zanim się rozwinęły.
    Może tym razem będzie inaczej mam nadzieję,
    że mi pomożecie podtrzymać ten wątek.
    Wiele razy wklejałam przepisy na swoim wątku,
    ale wiem doskonale jak trudno je znaleźć wtedy
    kiedy są potrzebne. Nie pamięta się u kogo widziało się
    ten przepis, na której był stronie...a przez to
    odechciewa nam się szukać.
    A tu wszystko będzie w jednym miejscu.
    Wszystkie jesteśmy na diecie i nie raz nie dwa brakuje
    nam pomysłu na obiad, czy kolację.
    Uważam, że warto podzielić się z innymi swoimi pomysłami
    Mile widziane są wszystkie przepisy, czekamy też na zdjęcia
    Mam nadzieję, że to miejsce będzie dla was motywacją do wymyślania nowych dań,
    a także skarbnicą, z której będziemy czerpać kiedy
    zabraknie nam inspiracji.

    A więc do dzieła...
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  2. #2
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Sałatka z rukolą i mozzarellą

    Składniki:

    - 250 g rukoli
    - 15 pomidorków koktajlowych
    - 1 kula sera mozarella
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 3 łyżki octu balsamicznego
    - sól, świeżo zmielony pieprz

    Sposób przyrządzania:

    Rukole i pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Ser mozzarella odsączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Pomidorki przekroić na połówki. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, a następnie dodać oliwę. Sos wymieszać ze składnikami sałatki.


    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  3. #3
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Sałatka nicejska

    Składniki:
    - 1 główka sałaty
    - 1 ogórek
    - 2 pomidory
    - 1 papryka
    - 1 mała cebula
    - garść czarnych oliwek
    - 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    - 4-5 filecików anchois
    - 2 jaja na twardo
    - sól, pieprz
    - oliwa z oliwek
    - ocet winny
    - świeże zioła

    Liście sałaty umyć i wysuszyć. Porwać na drobne kawałki.
    Ogórka dokładnie wyszorować i nie obierając ze skórki
    przekroić na pół, a następnie pokroić na niezbyt cienkie plasterki.
    Paprykę pokroić w paski, pomidory - w ćwiartki lub ósemki,
    a cebulę w krążki. Odsączyć tuńczyka, oliwki i anchois.
    Fileciki drobno pokroić.
    Wymieszać wszystkie składniki oprócz jaj.
    Przygotować sos z oliwy i octu, a także odrobiny soli i pieprzu. Wymieszać.
    Na koniec udekorować jajami pokrojopnymi
    w ćwiartki i posypać posiekanymi ziołami.
    Ostatnio edytowane przez Rewolucja ; 04-09-2008 o 07:05
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  4. #4
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Przepis Wanilii5 -mam nadzieję, że się nie obrazi

    FLACZKI Z BOCZNIAKÓW


    Składniki na 4 porcje:

    50 dag boczniaka, 1 cebula,
    2 marchewki, 1 pietruszka,
    biała część z 1 pora,
    kawałeczek selera,
    2 szklanki bulionu z kostki warzywnej,
    2 szklanki wrzątku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka tymianku,
    1 listek laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego,
    6 ziarenek pieprzu, 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
    szczypta imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

    Przyrządzenie:

    Grzyby delikatnie myjemy pod bieżącą wodą,
    żeby zbyt nią nie nasiąknęły, osuszamy i kroimy w paseczki.
    Cebulę i pora kroimy w półplasterki i szklimy na 1 łyżce oliwy.
    Pozostałe warzywa kroimy w paseczki i razem z boczniakami
    przekładamy do garnka razem z cebulą i porem.
    Całość zalewamy bulionem i wrzątkiem. Gotujemy ok. 20 min.
    Pod koniec gotowania dodajemy resztę przypraw.
    Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i podajemy gorące z bulionówkach.
    Zamiast podanych przypraw można dodać
    gotową przyprawę do flaków – wedle uznania

    Całość wychodzi 368,8kcal, więc 1 porcja – 92,2kcal.
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  5. #5
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Przepis Wanilii5

    Cukinia faszerowana
    Składniki:
    4 małe cukinie
    20 dag pieczarek
    2 małe pomidory
    czosnek
    zioła prowansalskie,
    sól, pieprz
    starty żółty ser o niskiej zawartości tłuszczu (np. HIT RYK)

    Wykonanie:
    Cukinie umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż. Wydrążyć trochę, aby było miejsce na farsz
    (moje cukinie były tak małe, że pestek nie wyrzucałam, tylko dodałam do farszu, ale przy
    większych sztukach lepiej się ich pozbyć). Pieczarki pokroić jak kto woli - ja miałam je w plasterkach -
    i podsmażyć na oliwie. Dodać sparzone, obrane
    i pokrojone w kostkę pomidory, rozdrobniony czosnek, sól, pieprz i zioła. Wymieszać z miąższem cukinii i dusić 15 min.
    Wypełnić cukinie farszem, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą.
    Posypać cukinie tartym serem i zapiekać 30 min w 200 st.C.
    Wyszły 4 porcje.
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  6. #6
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Przepis Wanilii5

    Wątróbka w warzywach (5 porcji)

    Cebulę (150g - 72 kcal) kroimy w półplasterki i szklimy na 1 łyżce oliwy (90 kcal).
    Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (250 g - 37,5 kcal)
    i pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną (2 szt. 320 g - 93 kcal) Dusimy pod przykryciem do miękkości. Solimy pieprzymy.
    Dodajemy oczyszczoną, pokrojoną na mniejsze kawałki
    i oprószoną pieprzem wątróbkę (750 g - 1222,5 kcal).
    Z wierzchu posypujemy ziołami prowansalskimi.
    Dusimy do miękkości co jakiś czas wszystko mieszając.
    1 porcja - 320 kcal
    Do tego surówka z kapusty kiszonej (500 g - 80 kcal),
    cebulki (60 g - 21 kcal) i 1 łyżki oliwy z oliwek (90 kcal)
    - porcja 38 kcal
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  7. #7
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Przepis Wanilii5

    Rybka pod pierzynką

    4 porcje (niezbyt duże)

    2 białe części porów kroimy z półtalarki, wrzucamy do ganka,
    do tego dodajemy kawałeczek masła i 4 i łyżki wody. Dusimy do miękkości
    często mieszając. Gdy już będą gotowe dodajemy mały kubeczek
    (1 lub 2 w zależności od konsystencji) jogurtu i doprawiamy - solą, pieprzem,
    sokiem z cytryny, dorzucamy drobno pokrojony koperek.
    Dwa oczyszczone filety z rybki (np. dorsz, mintaj - ok 70dag)
    posypujemy przyprawą do ryb.
    Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim rybę.
    Duszone pory przekładamy na rybę i wszystko wstawiamy do nagrzanego
    do 200-210 st.C piekarnika na 30min.

    1 porcja - ok 200 kcal
    Ostatnio edytowane przez Rewolucja ; 04-09-2008 o 09:52
    kahhaa lubi to.
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  8. #8
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Przepis Wanilii5

    Zapiekanka z ziemniaków

    3 porcje
    Gotujemy 6 średnich ziemniaków w mundurkach.
    Na patelni podduszamy w odrobinie wody
    1 niedużą pokrojoną cebulę (bez oliwy).
    W naczyniu żaroodpornym (lekko posmarowałam oliwą)
    układamy na przemian pokrojone obrane ziemniaki,
    przyprawę do ziemniaków, cebulę, pokrojoną czerwoną paprykę.
    Na wierzchu kładziemy ziemniaki,
    na nie kilka pokrojonych plasterków suszonych pomidorów (osączonych z oliwy)
    i zalewamy wszystko sosem:
    cebulka dymka + 2 plasterki sera pleśniowego +
    jogurt naturalny + czosnek +
    koncentrat pomidorowy (podgrzewamy wszystko w garnuszku).
    Na koniec posypujemy wszystko odrobiną żółtego sera o niskiej zawartości tłuszczu.
    Pieczemy 30min w 220st.C
    1 porcja ok 200 kcal.
    Na zdjęciu jest zapiekanka, którą posiliło się pięcioro obżartuchów

    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
    Ostatnio edytowane przez Rewolucja ; 04-09-2008 o 09:51
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  9. #9
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Przepis Wanilii5

    Cannelloni ze szpinakiem i ricottą (4 porcje)

    Składniki:
    16 rurek cannelloni
    starty ser żółty (najlepiej Hit z Ryk o niskiej zawartości tłuszczu)

    nadzienie:
    1 paczka (450g) mrożonego szpinaku
    1 op. sera ricotta (200g) - ja nie dostałam, więc dodałam zwykły ser
    twarogowy w kawałku (byle nie wiejski ziarnisty i nie mielony jak na sernik!!!)
    4 ząbki czosnku
    4 kawałki suszonego pomidora (lub 1 surowy bez skóry)
    1/2 czerwonej papryki
    1 dymka
    sok z 1/2 cytryny
    1 jajko
    sól, pieprz
    Szpinak rozmrażamy w garnku na małym ogniu, odparowujemy i dodajemy:
    przeciśnięty czosnek, pokrojoną drobno dymkę, paprykę, pomidory, twaróg, sól, pieprz, sok z cytryny.
    Mieszamy wszystko rozgniatając ser widelcem.
    Zostawiamy do przestygnięcia.
    Na koniec dodajemy jedno całe jako i znowu mieszamy.

    sos:
    1 mała puszka koncentratu pomidorowego
    nie pełna szklanka wody (200ml)
    1 pokrojona dymka
    zioła, sól, pieprz
    Składniki sosu mieszamy i podgrzewamy w garnuszku.

    Cannelloni napełniamy farszem - najwygodniej opierać jeden koniec o farsz
    w misce i nakładać od drugiego końca, a potem odwrócić rurkę i uzupełnić
    nadzieniem.
    Prostokątne naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy
    nafaszerowane cannelloni. Zalewamy sosem dokładnie każdą rurkę, całość posypujemy serem żółtym.
    Tak przygotowana potrawa może postać spokojnie kilka godzin.
    Pieczemy 45 min w 200 st. C. Można podać z kieliszkiem schłodzonego białego wina

    Całość - 1240 kcal
    1 porcja (4 rurki) - 310 kcal + wino
    Ostatnio edytowane przez Rewolucja ; 04-09-2008 o 09:51
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

  10. #10
    Awatar Rewolucja
    Rewolucja jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    13-07-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    321

    Domyślnie Odp: Dietkowa Książka Kucharska - Podziel się z nami swoimi przepisami

    Przepis Wanilii5

    Kotlety schabowe pod pierzynką

    4 plasty schabu
    pozostałości nadzienia szpinakowego z poprzedniego przepisu
    4 pomidory
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    sól, pieprz, zioła

    Cebulę kroimy w ósemki. Pomidory przekrawamy na pół.
    Każdą połówkę kładziemy na folii,
    nacinamy odrobinę miąższ, posypujemy solą, pieprzem,
    ziołami, skrapiamy oliwą, na wierzch dodajemy cząstkę cebuli,
    pół ząbku czosnku. Zwijamy dokładnie folię.
    Kotlety dokładnie rozbijamy tłuczkiem, solimy,
    pieprzymy i posypujemy ziołami z obu stron.
    Pieczemy je w folii z odrobiną masła ok. 20 min.
    W tym samym czasie pieczemy w folii połówki pomidorów
    - najlepiej w naczyniu żaroodpornym,
    bo wypływa z nich dużo płynu.
    Nadzienie podgrzewamy w garnuszku.
    Na talerzu układamy wyjęte delikatnie z folii
    2 połówki pomidorów oraz kotlet.
    Na schab nakładamy gorący farsz i... zajadamy ze smakiem
    Tu byłam Tu jestem
    PODZIEL SIE Z NAMI SWOIMI PRZEPISAMI
    Pamiętaj że ciacho to tylko minuta w ustach, godzina w żołądku, a całe życie w biodrach...

Strona 1 z 16 1 2 3 11 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 26-02-2012, 12:33
  2. Cudowna książka:)
    By Aniash in forum Luźne pogaduchy
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 22-01-2011, 18:07
  3. Książka, chyba o nas, co?
    By Candida in forum XXL 20 kg i więcej
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 13-08-2008, 13:06

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •