dieta niskoweglowodanowa :)
Heejjj :)
czy jest moze ktos kto stosował diete niskowęglowodanową? musze taką stosowac z przyczyn zdrowotnych i ciekawa jestem jakie mieliscie rezultaty i co jedliście. Czy trzymaliscie sie jej restrykcyjnie czy tez działaliscie po swojemu?
Pozdrawiam wszystkich i wesołych świąt :)
Odp: dieta niskoweglowodanowa :)
Witaj. Ja co prawda na tej dietce nie bylam, ale moja kolezanka przechodzila, takze ze wzgledow zdrowotmych. Z tego co wiem to zastepowala pieczywo waflami ryzowymi. No i duuuzo nabialu. ;)
Ja stosowałam dietę low-carb, ale nie z powodów zdrowotnych, po prostu chciałam trochę odpocząć od węgli :D i była to dieta wysokobiałkowa.
Jadłam ryby, pierś kurczaka, chudy nabiał - sery białe, jogurty bez cukru, odtłuszczone żółte sery, jajka, pasztet sojowy, niskowęglowe warzywa:)
Skoro musisz na nią przejść, to czy nie dostałaś żadnych wskazówek od lekarza, co do jej stosowania?
Taka dieta jest tłusta, bo w miejsce węglowodanów wchodzą produkty ze sporą ilością tłuszczu.
Generalnie za dietę niskowęglową uważa się taką, podczas której zjada się max. 100 g węgli na dobę.
Tzn ta dieta jest tylko wspomagaczem i sposobem z wyboru. Lekarz nie powiedział nic, ale sama wiele czytałam na temat tego co, mi dolega i wiem ze ta dieta jest jak najbardziej wskazana. Oprócz tego biore tez metforminę, ale ona sama w sobie nic mi nie pomoze, musze cos do tego dodac.
Ktoś jest na diecie nisko węglowodanowej?