Cześć dziewczyny,
na forum jestem od 4 lat, ale w międzyczasie zaszłam w ciążę i moje poprzednie efekty odchudzania poszły w cholerę gdy przybrałam 25kg, a zostało mi po urodzeniu synka 15-16kg nadwagi....
Od listopada 2013 staram się zmienić sposób odżywiania, ale przez święta popuściłam sobie pasa i zamiast waga spadać jak wcześniej to stanęła w miejscu na 103kg :/ Docelowo chciałabym ważyć w przedziale 65-70 kg i wierzę, że tym razem mi się to uda!
Chciałabym schudnąć dla własnego zdrowia, by nie odziedziczyć cukrzycy, oraz by nie pogarszać sytuacji moich stawów, a i jak się uda to może drugie dziecko - tylko wtedy będę się już ściśle pilnowała :]
Do wieczora chcę sobie wymyślić kilka podstawowych zasad, którymi będę się kierowała w moim odchudzaniu i także w życiu, bo nie chcę stosować diety, chcę zmienić swój styl życia i odżywiania na zdrowszy, chcę czegoś długotrwałego!
Zapraszam każdą z Was, która chce zmienić siebie i zacząć nowe lepsze życie będąc lżejszą o nadbagaż fizyczny i psychiczny
Moje nowe zasady odżywiania:
1. Jeść zdrowe jak najmniej przetworzone produkty i potrawy
2. Jeść więcej warzyw i owoców
3. Przestać jeść słodycze (ewentualnie te wg dietetycznych przepisów i domowej/własnej roboty)
4. Koniec z błędnym "wynagradzaniem się" zakazanymi/niezdrowymi produktami
5. Pić więcej wody, nawet w postaci herbat
6. Porzucam pieczywo, ewentualnie raz na jakiś czas spożyję pumpernikiel - albo sama zacznę je piec
7. Ograniczenie lub wykluczenie spożycia makaronów z białej mąki
8. Zaprzestanie jedzenia po 19/20
9. Zwiększenie spożycia kaszy, ze względu na jej dobry wpływ na organizm
10. Zacznę prowadzić aktywny tryb życia (więcej ruchu mniej siedzenia)
11. Ćwiczenia minimum 3 razy w tygodniu, i minimum 4 posiłki dziennie
Myślę że na razie tyle wystarczy jak coś się zmieni to dopiszę![]()