Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 10 sposobów na zaparcia

katkanna Guest

Domyślnie 10 sposobów na zaparcia

1. Dużo pij!
    Problemy naszego organizmu wynikają bardzo często z powodu zbyt małej ilości wody w organizmie. Woda pomaga oczyszczać organizm z toksyn, przyspiuesza perystaltykę jelit oraz pomaga organizmowi się regenrować.

2. Ogranicz spożywanie tłuszczów!
    Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz wynosi ok 30gramów. Niekiedy nie zwracamy uwagi na to, ile tłuszczów zawierają produkty, które spożywamy na co dzień. Są one nie tylko zawarte w maśle, margarynie czy oleju, jest ich dużo w mięsie, serach, sosach, majonezach, chipsach i jedzeniu z fastfoodów.

3. Powiedz STOP słodyczom!
    Ograniczenie spożycia słodyczy sprawi, że wasza dieta będzie bogatsza w pełnowartościowe składniki zawierające błonnik. Kawałek czekolady może chwilowo poprawić nastrój, jednak tak naprawdę stanowią one truciznę dla organizmu - w wyniku ich spożycia spowalnia się przemiana materii i przybywa nam zbędnych kilogramów.

4. Regularnie spożywaj posiłki!
    Często wymagamy od naszych ciał, by funkcjonowały prawidłowo, choć tak naprawdę o nie nie dbamy. Pośpieszne zjadanie posiłków, jedzenie w biegu, wizyty w barze z fast foodem oraz dominujące w diecie gotowe produkty powodują, że organizm nie jest w stanie przetworzyć pożywienia w szybkim czasie, odkłada zbędne tłuszcze i nie nadąża z wydalaniem pokarmów. Lepiej więc zjadać pięć niewielkich posiłków dziennie, niż trzy duże - organizm będzie miał czas rozłożyć pożywienie na czynniki pierwsze a jego potrzeby będą zaspokajane na bieżąco.

5. Warzywa i owoce to NAJWAŻNIEJSZY składnik wszystkich posiłków!
    Wszelkiego rodzaju rośliny powinny stanowić na Twoim talerzu przynajmniej 30%. Zawierają one witaminy, sole mineralne oraz przede wszystkim błonnik, który pełni kluczową rolę w walce z zaparciami.

6. Wprowadź do swojej diety RYBY!
    Na ile to możliwe, postaraj się zastąpić rybami mięso - stanowią one o wiele cenniejsze i zdrowsze źródło białkaoraz tzw. "dobrych" tłuszczów.

7. Zmień pieczywo na PEŁNOZIARNISTE!
    Alternatywą dla białego pieczywa mogą być dziś wszechobecne na rynku bułeczki z ziarnami, chleb orkiszowy, pełnoziarnisty razowiec oraz przeróżne odmiany inne tych produktów. Mąka pełnoziarnista zawiera wiele cennego błonnika, którego nie posiada białe pieczywo..

8. Bakterie 'ActiRegularis''.
    Na rynku dostępna jest coraz szersza gama produktów - jogurty, serki oraz tabletki, zawierające szczepy bakterii, które naturalnie występują w organizmie ludzkim. Często zła dieta prowadzi do zmniejszenia się ich liczby, a produkty te pomagają przywrócić równowagę w jelitach. Regularne spożywanie tych produktów pomaga w walce z zaparciami.

9. Złote sposoby naszych Babć!
    Wypróbowanymi sojusznikami w walce z zaparciami od wieków były: surowa kapusta kiszona, która zawiera duże ilości włókników, oliwa z oliwek oraz olej sojowy. Nieprzeciętną rolę w naszej diecie odgrywają również orzechy, kukurydza, avocado oraz kefir pity naczczo.

10. Ruch, ruch i jeszcze raz ruch!
    ostateczna dawka ruchu sprawi, że mięśnie brzucha się wzmocnią, a leniwe jelita będą miały więcej bodźców do działania. Ćwiczenia fizyczne sprawiają, iż krew w organizmie krąży szybciej, a przemiana materii ulega przyspieszeniu. Dotlenione komórki naszego ciała szybciej się regenerują i mają więcej sił do pracy.

Za: [url="http://www.zaparcia.com.pl/sposoby-na-zaparcia/index.php"]Sposoby na zaparciaZaparcia - dieta, przyczyny, sposoby. Problemy z wypr

neko_chan Guest

Domyślnie Odp: 10 sposobów na zaparcia

to ja powiem, że jestem dziwna, bo jem duuużo produktów ziarnistych, warzyw i owoców, i czasami miewam zaparcia, pewnie głownie dlatego,że jak jestem na diecie, jem mniej, i wszystko się wchłania, nie ma czego wydalać ale dziwne to jest, bo od 3 lat jestem wegetarianką, a w tej sprawie nic się nie zmieniło. Nie zadziałało ani odstawienie "złych" tłuszczy, ani warzywa i owoce.

No chyba że zjem 2 kg jabłek dziennie, to wtedy tak.

A kapusta kiszona - jest najlepsza na wszystko!!!

Awatar zygzag19
    zygzag19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Lublin

Poniewaz znam ten problem troche dluzej, moge polecic: laktoze (cukier mlekowy) - jedna lyzka dziennie, siemie lniane (zaparzyc i gdy przestygnie wypic, smakuje ohydnie, ale w sytuacjach podbramkowych pomaga), evtl. czarna kawa rano, ktora podkreci nasz metabolizm, a co za tym idzie trawienie.

Awatar sabina26
    sabina26 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Unna

mi na zaparcia pomaga mussli z jogurtem jako na sniadanie

zaparcia jest nieaktywny Nowy na forum

Cytat Zamieszczone przez katkanna Zobacz posta
    1. Dużo pij!
    Problemy naszego organizmu wynikają bardzo często z powodu zbyt małej ilości wody w organizmie. Woda pomaga oczyszczać organizm z toksyn, przyspiuesza perystaltykę jelit oraz pomaga organizmowi się regenrować.

2. Ogranicz spożywanie tłuszczów!
    Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz wynosi ok 30gramów. Niekiedy nie zwracamy uwagi na to, ile tłuszczów zawierają produkty, które spożywamy na co dzień. Są one nie tylko zawarte w maśle, margarynie czy oleju, jest ich dużo w mięsie, serach, sosach, majonezach, chipsach i jedzeniu z fastfoodów.

3. Powiedz STOP słodyczom!
    Ograniczenie spożycia słodyczy sprawi, że wasza dieta będzie bogatsza w pełnowartościowe składniki zawierające błonnik. Kawałek czekolady może chwilowo poprawić nastrój, jednak tak naprawdę stanowią one truciznę dla organizmu - w wyniku ich spożycia spowalnia się przemiana materii i przybywa nam zbędnych kilogramów.

4. Regularnie spożywaj posiłki!
    Często wymagamy od naszych ciał, by funkcjonowały prawidłowo, choć tak naprawdę o nie nie dbamy. Pośpieszne zjadanie posiłków, jedzenie w biegu, wizyty w barze z fast foodem oraz dominujące w diecie gotowe produkty powodują, że organizm nie jest w stanie przetworzyć pożywienia w szybkim czasie, odkłada zbędne tłuszcze i nie nadąża z wydalaniem pokarmów. Lepiej więc zjadać pięć niewielkich posiłków dziennie, niż trzy duże - organizm będzie miał czas rozłożyć pożywienie na czynniki pierwsze a jego potrzeby będą zaspokajane na bieżąco.

5. Warzywa i owoce to NAJWAŻNIEJSZY składnik wszystkich posiłków!
    Wszelkiego rodzaju rośliny powinny stanowić na Twoim talerzu przynajmniej 30%. Zawierają one witaminy, sole mineralne oraz przede wszystkim błonnik, który pełni kluczową rolę w walce z zaparciami.

6. Wprowadź do swojej diety RYBY!
    Na ile to możliwe, postaraj się zastąpić rybami mięso - stanowią one o wiele cenniejsze i zdrowsze źródło białkaoraz tzw. "dobrych" tłuszczów.

7. Zmień pieczywo na PEŁNOZIARNISTE!
    Alternatywą dla białego pieczywa mogą być dziś wszechobecne na rynku bułeczki z ziarnami, chleb orkiszowy, pełnoziarnisty razowiec oraz przeróżne odmiany inne tych produktów. Mąka pełnoziarnista zawiera wiele cennego błonnika, którego nie posiada białe pieczywo..

8. Bakterie 'ActiRegularis''.
    Na rynku dostępna jest coraz szersza gama produktów - jogurty, serki oraz tabletki, zawierające szczepy bakterii, które naturalnie występują w organizmie ludzkim. Często zła dieta prowadzi do zmniejszenia się ich liczby, a produkty te pomagają przywrócić równowagę w jelitach. Regularne spożywanie tych produktów pomaga w walce z zaparciami.

9. Złote sposoby naszych Babć!
    Wypróbowanymi sojusznikami w walce z zaparciami od wieków były: surowa kapusta kiszona, która zawiera duże ilości włókników, oliwa z oliwek oraz olej sojowy. Nieprzeciętną rolę w naszej diecie odgrywają również orzechy, kukurydza, avocado oraz kefir pity naczczo.

10. Ruch, ruch i jeszcze raz ruch!
    ostateczna dawka ruchu sprawi, że mięśnie brzucha się wzmocnią, a leniwe jelita będą miały więcej bodźców do działania. Ćwiczenia fizyczne sprawiają, iż krew w organizmie krąży szybciej, a przemiana materii ulega przyspieszeniu. Dotlenione komórki naszego ciała szybciej się regenerują i mają więcej sił do pracy.

Za: [url="http://www.zaparcia.com.pl/sposoby-na-zaparcia/index.php"]Sposoby na zaparciaZaparcia - dieta, przyczyny, sposoby. Problemy z wypr
    Dziękuję za skorzystanie z moich rad.
    Prosiłym o poprawienie linka do mojej strony: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Pozdrawiam,
    Małgosia

kaoli23 jest nieaktywny Nowy na forum

to nic nie pomaga, ja sie wlasnie tak odrzywiam a i tak mam, no szlak mnie trafia, potrafie naweet 3 dni nie isc do wc

Awatar ciastek_usuniety
    ciastek_usuniety jest nieaktywny Znany na forum
    Wpisy na blogu
    2

Ja też się tak odżywiam (oprócz ryb, bo ich nie jem) i powiem szczerze, że to mój gwóźdź do trumny
    Z racji, iż do toalety chodzę w pewnych celach rzadko (nawet raz na 2 tygodnie) to postanowiłam niedawno skorzystać z porad lekarza. Okazało się, iż mogę cierpieć na zespół jelita drażliwego, a mało kto wie, iż istnieją dwie odmiany tej przypadłości. Otóż pierwsza faktycznie to "jelito leniwe" i trzeba je przyśpieszyć błonnikiem, pełnoziarnistymi produktami itp., a druga (o której ni słychu, ni widu) to całkowita odwrotność tej pierwszej. Jelito pracuje zbyt "szybko" i jest często w skurczu "ściskając" swoją zawartość. Generalnie stosowałam się do tych w/w zasad, ale to nic nie pomagało, okazało się, że akurat to mi szkodzi. Czasami warto przejść się do lekarza, bo może wyjść coś o czym nawet nie mamy pojęcia
    "To, co dają za d a r m o, na ogół nic nie jest warte. "
    - Małgorzata Musierowicz

LesnaChatapl jest nieaktywny Nowy na forum

sprawdzonym sposobem mojej babci w 100% skutecznym jest picie przez kilka dni rano na czczo szklankę przegotowanej wody. Nalezy wyeliminować białe pieczywo zamienijąc je na pieczywo pełnoziarniste, słodycze zamienić na suszone owoce ( śliwki morele).

Uprawnienia umieszczania postów