Cześć wszystkim,
Nie znalazłem działu typu przywitalnia więc przywitam się tutaj. Jestem Mateusz i mam 29 lat. O mojej pasji i zainteresowaniach opowiem w innym dziale (widziałem do tego specjalnie utworzony) ale od dziecka uprawiałem różne sporty w tym ćwiczę siłowo. W kulturystyce "siedzę" od 12 lat ale nigdy nie byłem i nie będę przysłowiowym koksem. Trenuję dla siebie amatorsko aby dobrze wyglądać latem na plaży i aby nie być jak większość w moim wieku skinny fat lub bidon piwny. Od paru lat z powodzeniem kontroluję swoją masę ciała poprzez liczenie kalorii. (stało się to moim stylem życia, jest to dla mnie normalne jak... jak np. mycie się) Robię to również dla innych indywidualnie dobierając bilans kaloryczny i makro. Rozumie się że te kalorie muszą być z odpowiednich źródeł. (oczywiście wszystko z umiarem i bez przesady dlatego czasem stosuję 80/20 czyli 80% zapotrzebowania z odpowiednich, zdrowych źródeł a 20% z mniej.... , ale kiedy i jak to stosować to temat na inny wątek)
To dlatego postanowiłem napisać tego posta w tym dziale bo uważam liczenie kalorii za jedyną słuszną, najlepszą i najzdrowszą dla organizmu i psychiki dietę i sposób na redukcję wagi i tkanki tłuszczowej.
Z racji tego że wiele osób, które chcą zmienić swoje nawyki żywieniowe, zna bardzo mało przepisów innych niż "ziemniaki ze schabowym, kurczak z ryżem" lub dużo młodych osób - zdecydowałem się nagrywać filmy i pokazywać jak proste, smaczne mogą być zdrowe posiłki zbilansowanej diety. (niekoniecznie małokaloryczne) Po prostu trzeba dobrać odpowiednią ilość do bilansu.
Wiele filmów będzie dla osób ćwiczących siłowo, chcących zmienić nawyki żywieniowe lub zrzucić parę kilo.
Jest to świeży pomysł i kanał ale mam nadzieje że życie i moja praca pozwoli mi co jakiś czas wrzucać nowe przepisy. Nie będę Youtuberem ale lubię kręcić i montować filmy i robię to w takiej youtuberskiej formie dla klientówGotowanie to moje hobby a z tych filmików mam duży fun
![]()
Jeśli podoba się to zmotywujecie mnie zostawiając kciuka w górę i subskrybując kanał! Dopiero zaczynam z tym kręceniem więc proszę o wyrozumiałość, hehe.
Pozdrawiam i podaję świeży przepis, który ostatnio wrzuciłem, jak mi się uda to w niedziele będzie coś nowego
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
skladniki mala.jpg
w trakcie mala.jpg
miniaturka mała.jpg