Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Startuję 07.04.2010 - dołączysz?

Mieszany widok

Cajna82 Startuję 07.04.2010 -... 25-03-2010, 18:24
clapaucius Odp: Startuję 07.04.2010 -... 25-03-2010, 18:32
Hexana Odp: Startuję 07.04.2010 -... 25-03-2010, 18:40
Cajna82 Odp: Startuję 07.04.2010 -... 25-03-2010, 19:23
clapaucius Odp: Startuję 07.04.2010 -... 25-03-2010, 19:29
  1. #1
    Cajna82 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    23-03-2010
    Posty
    17

    Domyślnie Startuję 07.04.2010 - dołączysz?

    Witam!!!
    Od jakiegoś czasu przeglądam książki, artykuły i fora poświęcone diecie Dukana. Jestem dość zmotywowana, ale mimo wszystko chwilami nachodzą mnie wątpliwości. Postanowiłam jednak dać sobie szansę i startuję z Dukanem zaraz po świętach Wielkanocnych. Do tego czasu chciałabym rozwiać wszelkie swoję wątpliwości związane z tym co można, a czego nie. Między innymi zastanawiam się czy zamiast otrąb owsianych mogę używać płatków owsianych? Mieszkam poza granicami Polski i nie mogę tu nigdzie znaleść otrąb ;-( Czy można jeść budyń? Jakie serki homogenizowane można spożywać? Będę bardzo wdzięczna za wszelkiego rodzaju porady i wsparcie ;-)
    Na Duckanie od 07.04.2010

    Drugie podejście od 31.08.2010

  2. #2
    Awatar clapaucius
    clapaucius jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-03-2010
    Mieszka w
    Białystok
    Posty
    1,713

    Domyślnie Odp: Startuję 07.04.2010 - dołączysz?

    hej,
    otręby to przymus, muszą być, płatki natomiast są niedozwolone. może masz tam gdzieś jakiś sklep polski? ogólnie powinny być w każdym większym supermarkecie. do 7.04 masz czas to zdobyc

    ---------- Wiadomość dodana o 18:32 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 18:28 ----------

    Budyń nie, bo jest na bazie mąki.
    Jeśli chodzi o serki, to do 5%. Najlepiej naturalne, bo wszystkie smakowe mają dużo węglowodanów. Tak samo jogurty. A jeśli jakieś produkty mają 0% tłuszczu to sprawdzaj ile mają węglowodanów - jeśli więcej niż białek to lepiej takich nie kupować.
    zaopatrz się w słodzik, najlepiej taki, który można używać do pieczenia; skrobię kukurydzianą zamiast mąki, mleko odtłuszczone w proszku - na dukanie można robić naprawdę pyszne słodycze
    i przed dietą poprzeglądaj przepisy i zaplanuj, co będziesz jeść.

  3. #3
    Awatar Hexana
    Hexana jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    05-03-2010
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    1,147
    Wpisy na blogu
    3

    Domyślnie Odp: Startuję 07.04.2010 - dołączysz?

    hej,
    popieram decyzjie
    otrby to nie to samo co platki...niestety
    serek homogenizowany a i owszem ale taki w kt najlepiej tluszcz 0 procent i duzo bialka bialka ma byc wiedej niz weglow + tluszczu a tego najlepiej 0
    teoret bydyn tak na I fazie ale budyn klasyczny ma w sobie make ziem tu zakazana
    ew mozna uzyc skrobi kuk ale ta tylko jest dopuszczalna...
    no i pozostaje kwestia skladnikow dokladnej ilosci zeby powstal budyn o wlasciwej kosyst
    to ze zagranica mieszkasz to nie klopot wiele jest dziewczyn z zzzza granicy ijaos sobie radza...
    polecam przeczytac lekture,moge podeslac w pdf-ie

  4. #4
    Cajna82 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    23-03-2010
    Posty
    17

    Domyślnie Odp: Startuję 07.04.2010 - dołączysz?

    Dziękuję za odpowiedzi. Jutro lecę na większe zakupy to się porozglądam za produktami. Nie ma co zostawiać tego na ostatni dzień, bo połowy pozapominam. Czytałam przepisy i większość przypraw mam w domu, zaopatrzyłam się również w olej parafinowy. Ogólnie rzecz biorąc teorię znam, ale jak to wygląda w praktyce? A wy czego najczęściej używacie? Co uważacie za niezbędne?
    Na Duckanie od 07.04.2010

    Drugie podejście od 31.08.2010

  5. #5
    Awatar clapaucius
    clapaucius jest nieaktywny Znany na forum
    Dołączył
    09-03-2010
    Mieszka w
    Białystok
    Posty
    1,713

    Domyślnie Odp: Startuję 07.04.2010 - dołączysz?

    Cytat Zamieszczone przez Cajna82 Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedzi. Jutro lecę na większe zakupy to się porozglądam za produktami. Nie ma co zostawiać tego na ostatni dzień, bo połowy pozapominam. Czytałam przepisy i większość przypraw mam w domu, zaopatrzyłam się również w olej parafinowy. Ogólnie rzecz biorąc teorię znam, ale jak to wygląda w praktyce? A wy czego najczęściej używacie? Co uważacie za niezbędne?
    Jako że w moim dwuosobowym gospodarstwie domowym dwie osoby są na diecie to idzie dużo serków homo, wiejskich, twarogów. i przede wszystkim mięsa! kupuję dużo kurczaka i ryb (ryb wcześniej prawie nie jadłam, wstyd...), konserw z tuńczykiem, warzyw. czyli te rzeczy kupuj na wielki zapas - nie zmarnują się. no i ja mam ciągle sweet tooth więc ciągle kombinuję jakieś słodycze.

  6. #6
    Cajna82 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    23-03-2010
    Posty
    17

    Domyślnie Odp: Startuję 07.04.2010 - dołączysz?

    Wyznaczona data rozpoczęcia diety zbliża się wielkimi krokami, a ja latam po sklepach i gromadzę produkty. Czy ktoś może mi powiedzieć co to jest kurkuma? Ten składnik dość często pojawia się w przepisach Dr Dukana, a ja nie wiem jak to wygląda i gdzie można to znaleść
    Na Duckanie od 07.04.2010

    Drugie podejście od 31.08.2010

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •