Zakładam ten wątek w celu uporządkowania zgromadzonych na forum doświadczeń popartych wiedzą. Wydaje się, że wykształciło się coś w rodzaju „powszechnego przekonania” co do spraw związanych z II fazą diety. Postarałem się je spisać, umieścić na wstępie tego wątku i uzupełniać zgodnie z sugestiami doświadczonych uczestników forum. Dziękuję: arkadiusz_ar za inspirację jak również: airbus, arkadiusz_ar, Goldwingerka1800, LadyInRed85, madzioreck, Zombi007, isanka, maszkuleczka, ETHA69 za uzupełnienia, korekty, weryfikacje i sugestie.
Nieocenionym źródłem informacji, czerpiącym z wielu różnych publikacji jest również wątek MASZKULECZKA na Dukanie
Wątek jest otwarty na uczestnictwo każdej zainteresowanej osoby. Zasady i granice uczestnictwa określa powszechnie akceptowana [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Zalecenia wstępne
Przed przejściem na dietę proteinową Dukana zalecane jest przeczytanie jednej z książek autorstwa dr Dukana pt. ”Nie potrafię schudnąć” lub "Metoda doktora Dukana" i zapoznanie się z koncepcją i zasadami diety. Uzupełnieniem mogą być książki "Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów" oraz "Nie potrafię schudnąć. Przepisy specjalne dla Polaków".
Przydatne informacje znajdują się również na oficjalnej stronie www Dukana:
- w języku francuskim: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
- w języku angielskim: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
- w języku polskim: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Na angielskiej stronie codziennie są wskazówki dotyczące diety, tzw. slimming secrets. Czat z Dukanem i jego wsółpracownikamijest w każdą środę, piątek i niedzielę.
Należy kierować się zdrowym rozsądkiem oraz nauczyć się słuchać swój organizm. Ostatecznie każdy organizm jest inny i ważniejsze jest co komu służy niż to czy jest ściśle zgodne z zasadami restrykcyjnej diety. Dieta nie może być ważniejsza od szeroko rozumianego zdrowia.
W przypadku pojawienia się złego samopoczucia, niepokojących dolegliwości, lub ze względu na historię przebytych chorób, w razie jakichkolwiek wątpliwości należy zasięgnąć porady lekarskiej.
Charakterystyczną cechą diety jest relatywnie szybki spadek masy ciała przy jednoczesnym nie odczuwaniu głodu. W tym upatruje się przyczyny jej dużej skuteczności.
Celem II fazy jest utrata masy ciała do założonego przez siebie poziomu.
Czas trwania nie jest określony, ten etap trwa do uzyskania upragnionej wagi.
Zasady odżywiania
W trakcie II fazy naprzemiennie występują dni, w których odżywiamy się tylko proteinami (oznaczane często na forum jako P) oraz dni, w których odżywiamy się proteinami i warzywami (w skrócie PW). Istnieje możliwość wyboru wariantu rytmu faz dni P i PW. W ostatniej książce Dukan zaleca system 1/1 tzn. 1 dzień P i 1 dzień PW. Chudnie się na nim wolniej lecz obniżone jest ryzyko wystąpienia dokuczliwych skutków ubocznych. Innym popularnym układem jest 5/5 choć dla niektórych jest trudny do utrzymania. Istnieją inne układy np. 3/3 i inne o równej ilości dni P oraz PW. Istnieje również rytm 2/5 gdzie 2 dni są P a 5 PW lub wręcz normalnego jedzenia.
II fazę rozpoczynamy od dni PW.
Obowiązkiem w trakcie diety jest regularne spożycie wody w dziennej ilości min 1,5l . Dukan wlicza w to wszystkie napoje. Na forum panuje przekonanie, że najbardziej wskazana jest woda niegazowana i w większych ilościach. Dukan zezwala również na picie wody gazowanej. Można pić przegotowaną wodę bieżącą. Również obowiązkowo spożywa się 2 łyżki otrębów owsianych i 1 łyżkę pszennych dziennie.
W dni proteinowe dozwolone są produkty zawierające jak najmniej węglowodanów i tłuszczów. Chude mięsa: wołowina, kurczak, indyk. Ryby (w tym wędzone): makrela, tuńczyk, łosoś, pstrąg,również np. sardynki z oleju, ale dobrze osączone na ręczniku papierowym. Owoce morza. Odtłuszczony nabiał: ser, mleko, jogurty. Jaja. Wiele osób nie wie, że flaki wołowe, wątróbki drobiowe i żołądki drobiowe są również dozwolone.
W dni proteinowo-warzywne łączymy wszystkie produkty dni proteinowych z warzywami o niskim indeksie glikemicznym jak: kapusta, seler, sałaty, rzodkiew, cebula, grzyby
Istnieją również produktu dozwolone w ograniczonych ilościach, tzw. tolerowane jak kakao, marchew, burak. Można je jeść jeśli waga spada i nie można jeść więcej niż 2 potrawy tolerowane dziennie.
Dozwolone i wskazane są wszelkie przyprawy. Cebule (2 szt. malutkie-jako przyprawa), szalotka 2 szt., cytryny (wyłącznie do skropienia ryby lub owoców morza, nie wolno natomiast pić lemoniady nawet bez cukru), musztardę, można jeść jeśli traktuje się je jako przyprawy.
Alkohol w tej fazie diety jest całkowicie zabroniony w każdej postaci – produktem tolerowanym jest białe lub czerwone wino wytrawne w ilości 3-4 łyżek jako dodatek do sosów, z których w procesie gotowania wyparowuje alkohol.
Wyszczególnienie wszystkich dozwolonych i niedozwolonych pokarmów można znaleźć w książce.
Owoce: Druga faza dopuszcza stosowanie rabarbaru, w ilości 100 g dziennie oraz jagód Gojii (1 łyżka w dni P oraz 2 łyżki w dni PW)
Dieta zasadniczo nie stawia ograniczeń co do ilości i czasu spożywanie potraw a jedynie do składu. W dodatkowych zaleceniach jest ograniczenie ilości nabiału.
Z prowadzonych na forum dyskusji wyłaniają się następujące powszechne przekonania: nie należy spożywać: parówek, gotowego mięsa mielonego, wieprzowiny choć można jeść mięso wieprzowe o obniżonej zawartości tłuszczu, a takie z zawartością tłuszczu do 7% można dostać w polskich sklepach; należy ograniczać w miarę możliwości spożycie słodzików oraz kupowanych wędlin. Cola Light i Cola Zero są dozwolone, choć niechętnie spożywane przez obawiających się aspartamu, którym są słodzone.
Na forum można znaleźć ogromną ilość przepisów na doskonałe potrawy. Jest osobny wątek Przepisy w diecie DUKANA temu poświęcony. Jest również wątek techniczny opisujący min. sposoby przeszukiwania forum pod kątem określonych informacji. Należy przy tym pamiętać, że ostatecznym celem powinno być jedzenie nie tyle dla przyjemności co dla zaspokojenia potrzeb energetycznych organizmu.
Mechanizm metaboliczny
Zasadniczym mechanizmem metabolicznym jest stan tzw. ketozy. Jest to stan fizjologiczny, w którym dla celów pozyskania energii organizm czerpie z zapasów tkanki tłuszczowej. Tłuszcze zapasowe są wstępnie rozkładane na ketony, które służą komórkom do odżywiania równolegle z glukozą. Z uwagi na niedomiar węglowodanów niezbędny poziom glukozy jest utrzymywany we krwi w procesie jej syntezy z białek. Dla zainteresowanych polecam informacje, które można znaleźć w Wikipedii pod hasłami „dieta bogatobiałkowa”, „ketoza”, „kwasica ketonowa”, „metabolizm”, „beta-oksydacja”, „ketony”, „ketokwasy”, „cykl Krebsa”, „oddychanie komórkowe”, „insulina”, „glukagon”, "cholesterol".
Ćwiczenia
Zalecany jest marsz przynajmniej 30min dziennie. Nie zalecane są forsowne ćwiczenia fizyczne.
Potencjalne zagrożenia i przeciwwskazania
Jak każda dieta niezrównoważona ta również jest wyborem mniejszego zła. Podsumowując dyskusje można stwierdzić, że dieta z reguły ma pozytywny wpływ na ciśnienie krwi, poziom lipidów, poziom glukozy. Natomiast narządem najbardziej zagrożonym są nerki. W przypadku wcześniej nabytej niewydolności nerek dieta wysokobiałkowa jest niewskazana. Dłuższe stosowanie diety wysokobiałkowej również zagraża odłożeniu się białka w nerkach. Zapobiega temu zazwyczaj zwiększone spożycie wody. Lecz ryzyko powiększenia niewydolności nerek, oraz powikłań takich jak dna moczanowa jest większe.
Badania na diecie
Badania i konsultację z lekarzem rodzinnym należy przeprowadzić przed przystąpieniem do diety. Na forum panuje przekonanie, że z uwagi na największe ryzyko obciążenia nerek najważniejszymi badaniami są: kreatynina, kwas moczowy, mocznik we krwi oraz badanie ogólne moczu. Zalecane jest również sprawdzenie nie tylko poziomu cukru, ale również poziomu amylazy dla oceny pracy trzustki. Osobom mającym trudności w chudnięciu zaleca się sprawdzenie poziomu fT3, fT4 i TSH dla oceny funkcjonowania tarczycy.
Osoby otyłe mierzą często poziom lipidów (cholesterol ogólny, LDL, HDL, trólglicerydy), enzymy wątrobowe (ALAT, ASPAT) choć najczęściej po to, żeby cieszyć się z polepszających się wyników.
dalszy ciąg w następnym poście...