Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18
Like Tree9Lubią to

Wątek: Głupie poczucie winy

Awatar Panikasia
    Panikasia jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Mielec

Unhappy Głupie poczucie winy

Jak radzicie sobie z poczuciem winy nie za wykroczenia dietowe, a za ... pełny żołądek? Chyba zaczynam mieć problem

Dzisiaj zjadłam o 7 płatki owsiane zalane mlekiem (3 łyżki płatków, 120ml mleka) plus kawa z mlekiem, o 11 - dwie kromki małe ciemne z serkiem do smarowania twarogowym, pomidorem i sałatą, na obiad - warzywa z zupy wzgardzone przez synka i kupkę warzyw na patelnię z jogurtem i teraz sałatę rzymską z połową pomidora, kawałkiem papryki i 80g sera wędzonego białego i 2 łyżkami jogurtu + mała kromka ciemnego chleba. I choć wiem, że jadłam prawidłowo, to sam fakt pełnawego żołądka mi źle robi :/

Głupie to. I nie wiem, jak sobie poradzić.
    Mama Igora (4-11-2010) i Olgi (16-10-2005)
    Facts do not cease to exist because they are ignored.

Mój wątek: Bez walki się nie poddaję

Awatar Loveee
    Loveee jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Brzesko

Domyślnie Odp: Głupie poczucie winy

Jak ja mam pełny brzuch (a teraz się skurczył dużo więc mieści się w nim już mniej niż na początku odchudzania) to się cieszę Tak układam posiłki żeby kalorycznie było ok więc nie ma po co się obwiniać...
    Panikasia lubi to.

Awatar czerwonaporzeczka
    czerwonaporzeczka jest nieaktywny Nowy na forum

Jak najszybciej zwalcz to w sobie! Nie można tak myśleć. To jest najlepszy sposób na wpadnięcie w jakieś paskudne choróbsko, psychozę albo rozstrojenie metabolizmu. Jeśli sama świadomość, że jesz zdrowo Ci nie wystarcza, zacznij prowadzić dzienniczek. Nie będziesz analizować wszystkiego w myślach, tylko rzut oka na miniony dzień, wszystko gra i spokój w głowie! W pewnym momencie możesz dojśc do wniosku, że to jednak za dużo i zaczniesz zmniejszać porcje, a nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Zdrowa dieta i fakt spadku wagi nie oznacza przecież głodówki. Owsianka zjedzona z rana zapycha na dłuuuuugi czas, jeśli później dojadasz niewielkie porcje innego jedzenia to do wieczora trzyma pełny brzuch. I to jest dobre, bo nie masz podstaw sięgać po słodkie

Zabraniam takiego myślenia!
    Panikasia and Loveee like this.

Awatar Madziulek86
    Madziulek86 jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Warszawa
    Wpisy na blogu
    39

PANIKASIA moja droga nie wiem czy masz ulozon przez kogos dietw czy swoje MZ, ale nie ma sie co obwiniac bo moe nazarls sie jk sqinia tylko jesz prawidłowo to raz a dwa moze jesz za duze porcje? Mozesz sprobowac np zmniejszyc sobie kolacje i zobaczyc czy Twoje samopoczucie sie zmieniu, pamietaj jednak ze glos tez wwcale nie jest sprzymierzwncem a wrecz odwrotnie.... Trzymam kciuki!
    Panikasia lubi to.
    JAK KTOŚ CHCE SZUKA SPOSOBÓW, JAK KTOŚ NIE CHCE SZUKA POWODÓW

Awatar Panikasia
    Mieszka w
    Mielec

Dzięki za odpowiedzi :*
    Dzienniczek to chyba będzie najrozsądniejsze rozwiązanie. Porcji nie jem zbyt dużych, nie zajadam pod korek, jem mniej niż połowę poprzednich. Ale każdy ciężar w żołądku od razu mnie kopie w tyłek. Ja mam zaleczone BED (Binge Eating Disorder - kompulsywne objadanie) - jest w miarę nieźle, ale i tak głowa lubi zaszaleć :/ Nie mam teraz możliwości podjęcia dalej terapii, choć na jakiś czas i muszę sobie radzić sama, ja zawsze jak Zosia-Samosia, nawet nie wiecie, jakie to męczące, ech.

Ale powiedzcie, zdarza się wam tak myśleć?

Awatar Pastafarianka
    Pastafarianka jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Panikasia Zobacz posta
    (...)Ale powiedzcie, zdarza się wam tak myśleć?
    Bardzo, baaaaardzo często. Tak to jest z kompulsywnym jedzeniem... na początku wcinasz, żeby poczuć, że masz pełniutki żołądek, bo to wypełnienie jest przyjemne, a później zamienia się to w wyrzuty sumienia, poczucie winy i wręcz fizyczny ciężar...
    A ile jesz dziennie posiłków? I jesz tyle, żeby stłumić głód, czy żeby się NAJEŚĆ (do syta)?
    Jakiej objętości są Twoje posiłki?
    Panikasia lubi to.

Awatar Panikasia
    Mieszka w
    Mielec

W tej chwili posiłki stanowią 1/3 - 1/2 tych sprzed jeszcze miesiąca. Tylko dziwna sprawa - mimo, że są malutkie (patrz 3 łyżki płatków z 1/3 szklanki mleka), czuję się po nich pełna.
    Dobrze wiedzieć, że kompulsywni tak mają, trochę uff

Awatar Pastafarianka
    Pastafarianka jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Twój żołądek, jeśli nie rozepchany, powinien mieć wielkość Twojej pięści, czyli objętość ok. 250ml. Jeśli więc zjadasz porcje, które mieszczą się w zwykłej szklance "do herbaty", to pod względem "ilościowym" absolutnie nie masz sobie absolutnie nic do zarzucenia a w razie "głupiego poczucia winy" przypomnij sobie, że Twój organizm nie jest głupi i jeżeli zaczniesz obcinać sobie kalorie zbyt mocno, to kilogramy wrócą szybciej, niż zniknęły, a i Ty łatwo się poddasz. No stress, dobrze Ci idzie!
    Ostatnio edytowane przez Pastafarianka ; 17-03-2014 o 09:54
    Panikasia lubi to.

Awatar Panikasia
    Mieszka w
    Mielec

Dziękuję za wsparcie - muszę poważnie porozmawiać ze swoją głową. Albo poszukać psychiatry rozsądnego
    Pastafarianka lubi to.

Awatar gelato
    gelato jest nieaktywny Znany na forum

Ha! Przypadek?
    Właśnie dzisiaj zdiagnozowałam u siebie kompulsywne objadanie i szukałam jakichkolwiek informacji jak z tym walczyć/leczyć. Parę ciekawych artykułów przeczytałam ale jakoś nie mam pomysłu na to by w momencie napadu myśleć inaczej niż myślę w ogóle. To znaczy jak mam napady to chyba niewiele myślę. Wszystko mam w głębokim poważaniu. Nie wiem jak się powstrzymać.
    Masz zaleczony BED? Jak?

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów