Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Indeks Glikemiczny - Kto Stosuje?

Awatar niworum
    niworum jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Za górami za Lasami

Question Indeks Glikemiczny - Kto Stosuje?

WITAM!

od niedawna zainteresowałam się dietą metodą M. Montignaca!

Czyli spojrzenie na produkty spożywcze pod względem takim - jaką ma wartość IG. Im wyższe tym gorzej! Można znaleźć wartości w tabelach IG.
    Czy któraś z was stosowała się do tego...?
    Możecie się pochwalić? Interesuje się tym w szczególności i uważam za trafne!
    Ostatnio edytowane przez niworum ; 12-02-2009 o 01:26
    CEL-->60kg do wiosny// Montignac-mój mentor

Awatar niworum
    Mieszka w
    Za górami za Lasami

Cool Odp: Indeks Glikemiczny - Kto Stosuje?

Indeks glikemiczny jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu, przez reprezentatywną statystycznie próbkę ludzi, porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 gramów glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%).

W przeciwieństwie do innych diet MM nie wymaga ograniczeń ilości jedzenia, ani liczenia kalorii.

Najważniejsze zasady Metody Montignaca:

* Spożywanie minimum trzech posiłków dziennie, niepomijanie żadnego z posiłków,
    * Wybieranie pokarmów, które powodują możliwie najniższe stężenie cukru we krwi, unikanie tych o indeksie glikemicznym wyższym niż 50
    * Spożywanie dziennie co najmniej 1 grama białka na 1 kilogram masy ciała.
    * Spożywanie dziennie co najmniej 40 gramów błonnika, który obniża zawartość cukru we krwi i ułatwia metabolizm.
    * Unikanie nasyconych kwasów tłuszczowych znajdujących się w wędlinach, maśle, smalcu, tłustych produktach mlecznych. Dopuszczalne tłuszcze to te znajdujące się jajkach, drobiu, oliwa z oliwek, tłuste ryby.
    * Spożywanie produktów jak najmniej przetworzonych jak np. makarony z mąki pełnej, chleb pełnoziarnisty.
    * Unikanie cukru (glukozy – o wysokim IG) oraz produktów zawierających cukier. Dopuszczalne warunkowo są słodziki na bazie np. fruktozy.

W praktyce Metoda Montignaca dopuszcza dwa rodzaje posiłków:

* tzw. posiłek tłuszczowy – oparty na białkach i tłuszczach (nienasyconych). Jedyne dopuszczalne węglowodany powinny mieć IG nie wyższy niż 35.
    * tzw. posiłek węglowodanowy – oparty na węglowodanach i białkach. Dopuszczalne są węglowodany o IG nie wyższym niż 50.

Dietę MM można podzielić na dwie fazy. W pierwszej – restrykcyjnej – następuje chudnięcie, należy zatem przestrzegać wszystkich zasad diety. Druga faza odpowiedzialna jest za utrzymanie wagi. Jest ona już mniej restrykcyjna jeśli chodzi o łączenie tłuszczów i węglowodanów. Montignac dopuszcza też tzw. "odstępstwa", czyli okazjonalne spożywanie pokarmów w ogóle niedozwolonych przez pierwszą fazę.

Chudnięcie jest według Montignaca ubocznym skutkiem jego diety, zaś podstawowym jest regulacja działania trzustki, poziomu cukru we krwi oraz metabolizmu. Przy pomocy diety MM nie jest możliwe zejście poniżej wagi właściwej, do obliczenia której Montignac zaleca tradycyjny wskaźnik BMI.

Awatar kaloria22
    kaloria22 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Olek

Domyślnie Odp: Indeks Glikemiczny - Kto Stosuje?

Ja stosuje ) dobrze jest,dla mnie to moze bys styl zycia )bo taka jest definicja diety
    jem produkty do 50 IG ) pozdrawiam,zycze powodzenia i zapraszam do Siebie

Awatar kybele
    kybele jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Wrocław

mi własnie wczoraj sąsiadka dużo na ten temat mówiła , poleca jak najbardziej, ale ja już jestem przywyczajona do swojej dietki.. mówiła własnie,zeby jesc majonez bo ma zerowy indeks .. wiec nie boje sie teraz sałateczki z majonezem

Awatar niworum
    Mieszka w
    Za górami za Lasami

Red face Odp: Indeks Glikemiczny - Kto Stosuje?

kaloria22 - a np. jak wygląda Twój jadłospis na taką dietę >50 IG? ) Jestem bardzo ciekawa, ja też się staram wybierac to najmniejsze IG, ale czasami się boje (np. orzechów itp). Podpowiedz coś - co jesz i ile schudłaś odkąd zaczełaś

Awatar niworum
    Mieszka w
    Za górami za Lasami

Wink Odp: Indeks Glikemiczny - Kto Stosuje?

- no właśnie - co do tego MAJONEZU, to jest beka co?! ma zero a każdy się go boi jeść na diecie ... Niżej podam parę "zer"

Jaja 0
    Kawa, herbata (niesłodzone) 0
    Majonez (tradycyjny) 0
    Owoce morza 0
    Ryby 0
    Sery tłuste (żółty, pleśniowy, itp.) 0
    Sos sojowy (bez cukru) 0
    Śmietana kwaśna 0
    Tłuszcz roślinny/zwierzęcy 0
    Wino wytrawne 0

Najlepsza stronka jaką znalazłam ---> [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Awatar kaloria22
    kaloria22 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Olek

narazie nic to znaczy to jest sposob na zycie )podobno nie wygladam na swoje kg,no ale to byscie musialy do mnie zajrzec zobaczyc jak wygladam i co robie
    np jem: jajka z pekinka,maslanke z otrebami i malinami,salatke koperkowa,serek wiejski

Awatar niworum
    Mieszka w
    Za górami za Lasami

Smile Odp: Indeks Glikemiczny - Kto Stosuje?

coś w tym musi być !! tyle że czasami wkurza mnie ta zasada : NIE ŁĄCZ TŁUSZCZÓW I WĘGLOWODANÓW. Ma się do wyboru dwie drogi:
    1). posiłki białkowo - tłuszczowe:
    * mleko,
    * jogurty,
    * wędliny,
    * ryby,
    Możliwe do dołączenia produkty węglowodanowe IG = 35 lub mniejsze

2). posiłki węglowodanowo - białkowe:
    * chude mleko,
    * jogurty,
    * węglowodany o IG = 50 (nie więcej)

ważne by jeść 1,5 g białka na każdy kg masy ciała tj. 64kg * 1,5g = 96g białka muszę jeść. To dużo? Prawie 1 kg :]

peanutbutter Guest

Cytat Zamieszczone przez kaloria22 Zobacz posta
    dla mnie to moze bys styl zycia )bo taka jest definicja diety
    ja na montim swego czasu przytyłam. podobno waga jaką chciałam osiągnąć była zbyt niska i organizm dążył do osiągnięcia wagi dla niego idealnej. ten styl życia nie dla mnie. wolę już liczyć kalorie i pozwolić sobie raz na jakiś czas na coś z większym IG.

kilka prawd montiego jest dla mnie trudnych do przyjęcia np. że krojenie, rozdrabnianie warzyw zwiększa ich IG, że owoce tylko przed posiłkiem, że biała mąka jest be... dieta ta jest według mnie skuteczna przy dużej nadwadze ale zupełnie nieżyciowa. spróbujcie zrobić naleśniki albo pizzę z mąki razowej... naleśniki się rozwalają i nie chcą smażyć a pizza wychodzi jak z betonu. wiem, wiem, można żyć bez naleśników i pizzy, bez gotowanych ziemniaków i marchewki czy miodu.
    tylko co to za życie?
    Ostatnio edytowane przez peanutbutter ; 13-02-2009 o 06:36

Awatar niworum
    Mieszka w
    Za górami za Lasami

Smile Odp: Indeks Glikemiczny - Kto Stosuje?

Cytat Zamieszczone przez peanutbutter Zobacz posta
    ja na montim swego czasu przytyłam. podobno waga jaką chciałam osiągnąć była zbyt niska i organizm dążył do osiągnięcia wagi dla niego idealnej. ten styl życia nie dla mnie. wolę już liczyć kalorie i pozwolić sobie raz na jakiś czas na coś z większym IG.

kilka prawd montiego jest dla mnie trudnych do przyjęcia np. że krojenie, rozdrabnianie warzyw zwiększa ich IG, że owoce tylko przed posiłkiem, że biała mąka jest be... dieta ta jest według mnie skuteczna przy dużej nadwadze ale zupełnie nieżyciowa. spróbujcie zrobić naleśniki albo pizzę z mąki razowej... naleśniki się rozwalają i nie chcą smażyć a pizza wychodzi jak z betonu. wiem, wiem, można żyć bez naleśników i pizzy, bez gotowanych ziemniaków i marchewki czy miodu.
    tylko co to za życie?

Hehhehe no niestety na diecie trza się stosować do wyznaczonych dróg :P - przemęczyć się, schudnąc tyle ile można i ile się chce- a potem od czasu do czasu, raz na jakiś czas pozolić sobie na jeden kawalek pizzy czy na nalesnika .... Z resztą, czemu na diecie myslisz o pizzach i naleśnikach?:P hehe .... mi nawet przez myśl by nie przeszło i przez gardlo (naleśnik) ... za tłusty w tym oleju usmazony, fuj .... ;o)

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów