polecam zioła, Pani w sklepie doradzi albo mielony len czy jakoś tak jest na zaparcia
polecam zioła, Pani w sklepie doradzi albo mielony len czy jakoś tak jest na zaparcia
Ostatnio edytowane przez Dietetyk_Kamila ; 26-01-2016 o 10:18
błonnik powinien pomóc
Mi pomogła ta mieszanka. Jem nawet jak nie mam zaparć bo super pobudza trawienie:
Potrzebne będą:
suszone śliwki 40 dag
daktyle 20 dag
morele 20 dag
figi 20 dag
miód 20 dag
Wszystkie owoce należy zemleć w maszynce do mielenia. Do otrzymanej masy dodajmy miód i wymieszajmy razem. Przechowujmy w lodówce w szklanym naczyniu. Pijmy wieczorem przed snem 1 łyżkę stołową i tak do momentu aż wypijemy całą miksturę. Kurację należy stosować raz na 3 miesiące.
Ja u swojej małej też podałam dicopeg junior, mimo że ma tylko 10 miesięcy, delikatnie podziałał i się normalnie wypróżniła, więc spokojnie możesz podawać.
W przypadku uporczywych zaparć bardzo częstym problemem jest wypijanie zbyt małej ilości wody oraz stres
Ważne jest aby starać się wypijać jak najwięcej wody (mocna czarna herbata, kawa oraz słodzone napoje działają zapierająco, więc najlepszym wyborem będzie woda mineralna) oraz unikać produktów, które powodują zaparcia: białe pieczywo, słodycze, żółty ser, alkohol, produkty wysokoprzetworzone oraz smażone potrawy.
Najlepiej jest sięgnąć po surowe warzywa (ale uwaga na świeże ogórki) do każdego posiłku, biały makaron zamienić na pełnoziarnisty (nie różni się wiele cenowo od "zwykłego"), biały ryż na paraboiled lub brązowy.
Niektórym osobom pomaga wypijanie szklanki wody na czczo, ponieważ pomaga to pobudzić układ pokarmowy do pracy
W przypadku siemienia lnianego - niestety mielony nie jest najlepszym wyborem. Najkorzystniejszy będzie zwykłe siemię lniane dostępne w każdym sklepie - warto dodawać go do kanapek i sałatek, można również przyrządzać z niego kleik do wypicia. Olej rycynowy może podrażniać układ pokarmowy, dlatego obecnie odradza się jego stosowanie. Uwaga również na herbatki ziołowe i preparaty przeczyszczające - pomagają jedynie "na krótką metę" w rzeczywistości rozleniwiając układ pokarmowy i powodując większe problemy w przyszłości
Tak jak wspomniała Big Bride - taka mieszanka może być skutecznym pomysłem![]()
Podoba mi się ta mikstura Big Bride, tyle że problem ma teraz a to trzeba pić 3 miesiące, czopków stosować nie będę, może dicopeg spróbuję...pociągnąć.
Może owsianka na śniadanie z owocami , banan czy mandarynka to samo zdrowie a owsianka to naturalny błonnik. Jeżeli Ci to nie może to napij się dicopeg. To proszek do rozporządzenia z woda i on na pewno Ci pomoże.
A Duphalac? Taki łagodny syrop z lactuloza, na mojego młodego działa dajesz stopniowo najpierw 5, potem 10 a na koniec maks dawke 15ml przez mieszac i potem znów po 1 tyg 10ml i na koniec 5ml
Ogolnie zmniejszamy ilość jedzonych słodyczy do maks 1 dziennie i dajemy dziecku do picia samą wodę do picia, żadnych skoczków i wód smakowych. Jeszcze trzeba się upewnić że nie jest to kwestia psychiczna.
A dla dorosłych ważne są też probiotyki i kiszonki, warto jeść kiszone ogorki i kapuste i pić tą wodę z kiszonych (byle nie kwaszonych) warzyw.
JAK KTOŚ CHCE SZUKA SPOSOBÓW, JAK KTOŚ NIE CHCE SZUKA POWODÓW