Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Sprytnie omijamy kalorie :)

szalejowa jest nieaktywny Znany na forum

Domyślnie Sprytnie omijamy kalorie :)

... a więc: propozycje niskokalorycznych potraw, przekąsek, pomysły na zastąpienie niezdrowych lub tuczących rzeczy, nietypowe łączenia, mniej znane dania, przydatne ciekawostki itp.

Wrzucajmy wszystkie pomysły, które mogą się przydać

Jako, że gotować nie potrafię, ale zamierzam to zmienić, 1. propozycją będzie może coś banalnego, ale pysznego i niskokalorycznego.

1. Pikantna zupa chińska

Mrożonkę z mieszanką chińską w moim domu zazwyczaj robi się na patelni, z ryżem i kurczakiem na oleju. Moja mama zrobiła z niej pewnego dnia zupę. Ja proponuję wykluczyć olej (łyżka to aż 90 kcal), kurczak też nie jest konieczny.

2 szklanki wody - 0 kcal
    warzywa ~ 60 kcal
    2 łyżki ryżu - 100 kcal
    kostka rosołowa - 35 kcal
    dużo pieprzu i chili

Duża porcja prostej zupy, jedyne 200 kcal Z kawałkami piersi kurczaka będzie bardziej smaczna i syta.

Anezka_ jest nieaktywny Znany na forum

Domyślnie Odp: Sprytnie omijamy kalorie :)

ja często jadam coś podobnego, biorę ok 200gr mrożonki, do tego 30 gr makaronu i jest pysznie

raz miałam ta mieszankę chinską z biedronki i strasznie mi to śmierdziało i wywaliłam, o wiele bardziej warzywa na patelnię mi podchodzą

Awatar basterka20
    basterka20 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Essen
    Wpisy na blogu
    7

Świetny przepis na zupę ja ciągle się zastanawiam co mogę jeść na obiady nisko kalorycznego a dobrego chce się mieścić w 350 kcal . Zupę na pewno zrobię.
    Podobno pieprz potęguje apetyt ograniczyłam go do zera ale nie wiem czy to prawda ???
    Tutaj jestem - I znowu startuje

Cytat Zamieszczone przez Anezka_ Zobacz posta
    raz miałam ta mieszankę chinską z biedronki i strasznie mi to śmierdziało
    w takim razie nie będę się nigdy zastanawiała nad jej kupnem chociaż wiadomo, czasem to zależy od gustu.

Basterko, ja to wiem z doświadczenia - intensywne smaki pobudzają apetyt. Tak to działa u mnie, a nie wiem, czy jest to stwierdzone naukowo Przypuszczam, że tak, w końcu działamy na kubki smakowe.

Kiedyś, gdy trudniej mi było nad tym panować, starałam się omijać takie rzeczy z daleka, teraz idzie mi z tym trochę lepiej

A najlepszy przykład to słodycze: przed wzięciem 1.ciastka myślisz sobie, że będzie jedno, a potem bardzo chce się następnych, prawda? Choć z cukrem to może też inna sprawa.

Awatar basterka20
    basterka20 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Essen
    Wpisy na blogu
    7

Oj tak , jedna kostka czekolady tylko jedna a kończy się na dwóch tabliczkach ,batonach chipsach po krótkiej przerwie jeszcze frytkach. Koniec z objadaniem.
    Trzymaj się , damy rade
    Tutaj jestem - I znowu startuje

Anezka_ jest nieaktywny Znany na forum

Cytat Zamieszczone przez basterka20 Zobacz posta
    Oj tak , jedna kostka czekolady tylko jedna a kończy się na dwóch tabliczkach ,batonach chipsach po krótkiej przerwie jeszcze frytkach. Koniec z objadaniem.
    skąd ja to znam

2. Budyń czekoladowy z siemienia

Otóż mam propozycję dla osób, które zajadają się siemieniem lnianym - ja gotuję z wodą 1-2 łyżki dziennie (oczywiście zdarzają się w tym "codziennym" stosowaniu niekonsekwencje...). Słyszałam o różnym spożywaniu, najczęściej jednak wybieram właśnie tę opcję (ok. 15 min. na małym ogniu).

Niektórym ten kisiel nie smakuje, mi - owszem, ale wypróbowałam coś takiego, co co prawda wcale nie jest budyniem ;P, ale ma lekko podobny smak. Stąd tytuł Powstały po ugotowaniu kisiel zmiksowałam dokładnie z łyżką rozpuszczalnego kakao. Całkiem niezłe

2 łyżki siemienia + 1 łyżka kakao ~150 kcal.

Awatar pocokomunazwa
    pocokomunazwa jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Zapraszam też do wątku dotyczącego piersi z kurczaka One w każdej diecie dobre

1000 sposobów na piersi z kurczaka - Grupy Wsparcia Dieta.pl

Dzięki za link

Dorzucam taki mój mały sposób na zagłuszenie krzyku kubków smakowych: Tic Tac

achatinka jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Wrocław

Pomysły na zupki dobre.Ale brak tu pomysłów na inne dania.Ja 2 łyżki gotowanego ryżu mieszam z porcją warzyw ,,na patelnię" Warzywa pichcę z łyżką wody w mikrofali,mieszam z ryżem,przyprawiam bazylią i odrobiną soli.Też mało kalorycznie,ale za to jakie to pyszne....

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów