Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Chudniesz - wygrywasz zdrowie. Odchudzanie z Konradem Gacą

Bajzela jest nieaktywny Nowy na forum

Smile Chudniesz - wygrywasz zdrowie. Odchudzanie z Konradem Gacą

Witam. Może na początek kilka słów o sobie. Jestem prawie 17-letnią dziewczyną, chodzę do liceum, czasem na koncerty, czasem na imprezy - jak chyba każdy w moim wieku. Mam swoje grono znajomych, mam radości w życiu, ale mam i potworne kompleksy związane z wagą. I zjadają mnie one coraz bardziej. Całość utrudnia fakt niedoczynności tarczcy, która to powoduje znaczny spadek metabolizmu, rozregulowanie całego organizmu i ogólnie jeden wielki bajzel wewnątrz ciała. Jestem nastolatką i naturalnym jest porównywanie się z innymi dziewczynami i chęć posiadania ładnego ciała. Dlatego postanowiłam zmienić obecny stan rzeczy. :-)
    Bywałam już na wielu dietach. Dość długo stosowałam Diamondów (polecam dla osób chcących schudnąć do 10 kg, przesmaczne posiłki, człowiek nigdy nie chodzi głodny), podobnie i zapewne znaną Wam dietę Dukana. Nie można powiedzieć, że efektów nie było. Owszem, były, czasem nawet na prawdę spore. Jednak wiadomo, mała systematyczność i powroty do wcześniejszej wagi z nawiązką - na pewno to znacie. Tym razem przyłączyłam się do programu "Chudniesz - wygrywasz zdrowie" autorstwa Konrada Gacy. Zobaczyłam go w "Kawie czy herbacie" i coś mnie tknęło. Albo teraz, albo nigdy.
    Jestem na diecie dopiero 6 dzień, ale już schudłam ponad 3kg, zgubiłam w talii kilka centymetrów, podobnie w udach. Obserwowane zmiany to świetna motywacja! Jednak najlepszą jest chyba koszt układania tej diety pod każdą osobę indywidualnie - 300 zł na 28 dni. Uwierzcie, nigdy nie miałam takiej motywacji. W życiu nie pozwoliłabym, żeby dla głupiego posmaku na podniebieniu zaprzepaścić pieniądze rodziców.
    Na początku musiałam zmierzyć dokładnie moje parametry (wiadomo, wzrost, waga, obwód talii, bioder, ud). Wybrałam sobie termin wideo-konsultacji z wybraną przez siebie osobą. Do wyboru miałam 2 panie psycholog, 1 fizjoterapeutę i Anię Całkę - motywatora. Wybrałam tę ostatnią, gdyż jako jedyna z tej czwórki przeszła niesamowitą zmianę - właśnie stosując się do wskazówek Pana Gacy. Na razie jestem po pierwszej 10minutowej konsultacji. Dostałam rozpiskę treningu i jadłospis na nadchodzące 2 tygodnie (22 maja kolejna konsultacja). Właśnie kończę pierwszy tydzień, który wygląda dokładnie tak:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 dzień

I posiłek - godzina 7

75g karczku na smalcu
    Pomidor

II posiłek - godzina 11

75g karczku na smalcu
    Pomidor

III posiłek - godzina 15

75g karczku na smalcu
    Pomidor

IV posiłek - godzina 19

75g karczku na smalcu (dla urozmaicenia bez pomidora!)

Jak widać dieta nie jest szczególnie hojna dla wrażeń smakowych i żołądka. Oczywiście wszystkie potrawy przygotowywane bez soli. O zero cukru nie muszę chyba wspominać. 4 litry płynów dziennie trzeba wydoić - zielona herbata, cola light lub woda (preferowana woda). Trening dostałam miły - jedyne 2 razy w tygodniu po 50 minut jazdy na rowerku. Także nie jest źle, choć Pani Ania wspomniała, że nie mam jakiejś tragicznej wagi. Mam sporą nadwagę, ale nie otyłość.
    Już cieszę się na poniedziałek! Ale będzie wyżeeera, ale się nawpieprzam. Patrzcie na jadłospis na mój 2 tydzień walki.

8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 dzień

I posiłek

3 łyżki stołowe płatków owsianych na wodzie
    4 śliwki suszone
    250g kefiru

II posiłek

Owoc do wyboru - oprócz bananów i winogron - 200g

III posiłek

Pierś z kurczaka - 130g
    Warzywa mrożone (jako przykład podają sałatkę jarzynową z Hortexu) - 130g
    Jedna łyżka oliwy z oliwek

IV posiłek

Ser biały chudy - 110g
    Jogurt naturalny - 150g

Teraz, to już niemalże finezja w porównaniu do 1 tygodnia! Normalnie nie tknęłabym chociażby tych płatków owsianych na wodzie lub śliwek suszonych, ale teraz, czytając to, aż ślinka cieknie. Tak, tak. Po tygodniu takiej żywnościowej monotonii człowiek staje się bardzo mało wybredny. ;-)
    Wraz z dietą idzie oczywiście zero alkoholu. Nie powiem, żeby to był dla mnie niezbędny warunek imprezy, ale jednak okazyjnie zawsze się piło. 1-2 piwko na koncercie. Wódka na imprezie. Jest to mimo wszystko jakieś wyzwanie. 12 maja zaliczyłam swój pierwszy koncert bez alkoholu. Nie widzę różnicy, nadal skakałam, wydzierałam się i bawiłam w najlepsze. A wiadomo, że jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać? ;-)
    Największym utrudnieniem dla mnie są posiłki na konkretną godzinę. To serio uciążliwe dla osoby, która większość swojego czasu spędza poza domem. Musiałam troszkę edytować godziny. Pierwszy posiłek jem o 6:30 (o 7 nie mogę, wtedy to ja już jadę autobusem do szkoły), drugi w szkole na długiej przerwie o 10:30 (strasznie się kitram, nie lubię jeść przy ludziach, tymbardziej jakiegoś mięsa i pomidora - okropnie niekomfortowa sprawa, człowiek traci mobilność). Trzeci jest po powrocie ze szkoły o 15, ostatni różnie, między 18:30 a 19:00 rozpoczynam jedzenie.
    No i trudny jest też warunek nie opuszczania posiłku. Oraz reguła: posiłek można zwiększyć przy wzmożonej aktywności fizycznej, ale absolutnie nie można go zmniejszać! Ale wszystko się da, jak się chce. (że takim frazesem sobie zarzucę)
    Już czuję jak wzrósł mi metabolizm - co zjem i wypiję, to zaraz tego nie ma. Wcześniej brałam leki na odwodnienie (dawkę jak dla dorosłych) - nie ruszało ani troszkę. Teraz biegam do ubikacji co 5 minut. Nereczki zaczęły ładnie pracować :-). Opuchnięte nogi zniknęły, już nie boli mnie drapanie się po łydce, co wcześniej było normą.
    Bądź co bądź - widzę narazie same pozytywne aspekty. Walczę, nie poddaję się. Liczę i na Wasze wsparcie i przyłączenie się do odchudzania. W miarę możliwości będę pisać tutaj moje jadłospisy na każdy tydzień (rozumiem, że sporo osób ma ograniczenia finansowe). Jednak wiadomo, że najlepsza dieta będzie dostosowana pod Was, tak jak moja dostosowana pod mój wiek, wagę, płeć, chorobę. Niemniej sądzę, że Wam nie zaszkodzi, a pamiętajmy - może bardzo pomóc.
    Pozdrawiam serdecznie i postaram się tu wpadać regularnie. Trzymta się, ludziska! :-)
    Trudna jest walka z samym sobą
    No bo jedna zmiana to nie koniec działania
    Ale wielką ma moc, nawet gdy jest bardzo mała
    Ku lepszemu będę pokładać swe starania
    Jedna zmiana to jest początek zwyciężania

Awatar droopy
    droopy jest nieaktywny Administrator
    Mieszka w
    Wrocław
    Wpisy na blogu
    5

Domyślnie Odp: Chudniesz - wygrywasz zdrowie. Odchudzanie z Konradem Gacą

Wszystko absolutnie pięknie i w ogóle, zdecydowanie trzymamy kciuki Jest tylko jedno 'ale', pamiętniki trzymamy w innym miejscu, a w ogóle to polecam rozważyć założenie bloga, będzie znacznie wygodniej wszystko notować.
    Dieta i Odchudzanie
    Czytaj co nowego w serwisie na Blogu Dieta.pl
    dieta nadwaga kalorie odchudzanie Strażnik wagi

Potrzebujesz POMOCY? Nie pisz Prywatnych wiadomości, TUTAJ znajdziesz odpowiedź jak uzyskać pomoc

Kurczaczek12345 jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    lublin

Domyślnie Odp: Chudniesz - wygrywasz zdrowie. Odchudzanie z Konradem Gacą

Dieta Konrada Gacy

Dieta oferowana przez Konrada Gacę to dieta wysokobiałkowa, niskowęglowodanowa, będąca modyfikacją diety dr. Kwaśniewskiego i dr. Dukana. Jej skuteczność potwierdzają przykłady osób, które zrzuciły spektakularną liczbę kilogramów w rekordowo krótkim czasie. Przedstawione na stronie internetowej autora diety, specjalnie dobrane osoby są odpowiednio selekcjonowane, motywowane, mają one być marketingową wizytówką proponowanej akcji odchudzającej. Jak działa ta dieta, co ją wyróżnia i na ile jest skuteczna?
    Dlaczego ta dieta działa?

Osoby na tej diecie spożywają rację pokarmową opartą na białkach i tłuszczu. Średnia dzienna porcja kalorii przy tej diecie to 1000-1200 kcal. Białko ma stymulować metabolizm, co przyczynia się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Spalanie białka wymaga od organizmu dużo większych nakładów energii niż czerpanie jej z węglowodanów. Dodatkowo jest położony nacisk na regularną aktywność fizyczną. Uczestnicy wykonują przynajmniej dwa razy w tygodniu ćwiczenia na rowerze stacjonarnym – polecana aktywność dla osób z nadwagą, ponieważ nie obciąża ona stawów i tak nadwyrężanych przez dźwiganie nadmiernej masy jak np. przy bieganiu. Osoby zobowiązane są ćwiczyć jednorazowo po godzinie – co istotne przy umiarkowanym wysiłku fizycznym rezerwy tłuszczowe są uruchamiane dopiero po 30 minutach – więc de facto osoba ćwicząca godzinę tylko przez 30 min. aktywuje spalanie tkanki tłuszczowej. W planie ćwiczeń jest również urządzenie w typie Orbitreka – jest to bardzo dobra forma aktywności ruchowej dla osób otyłych ze względu na niskie obciążenie dla stawów oraz skuteczne pobudzenie układu krążenia – rodzaj treningu kardio.
    Co zakłada Dieta Gacy?

Dieta ta składa się z trzyfazowego działania:
    diety tłuszczowej
    diety białkowej
    wysiłku fizycznego

Połączone działanie tych trzech czynników pozwala zrzucić do 4 kg, tygodniowo.
    Przykładowe menu

Dieta ta jest niezwykle monotonna, nie dostarcza wystarczającej ilości błonnika – stąd pojawiają się uporczywe zaparcia. Dodatkowo nie zawiera prawie wcale warzyw i owoców co zmusza odchudzającego do stosowania suplementów diety. Zbyt duża ilość mięsa jest obciążeniem dla nerek i wątroby, dochodzi do ketozy – może pojawić się problem z kamicą zarówno nerkową jak woreczka żółciowego. U osób z niezdiagnozowaną dną moczanową mogą wystąpić bolesne ataki tej choroby. Dołączyć się może przykry zapach z ust. Długotrwałe zaparcia powodują gnicie treści pokarmowej, uwalnianie się toksyn z powrotem do krwiobiegu, a także wzrasta ryzyko nieprawidłowej proliferacji nabłonka jelita grubego, a to podnosi ryzyko procesu nowotworowego.

Czy dieta jest zdrowa i fizjologiczna?

Prawidłowa dieta powinna być tak zbilansowana, że pozwala pobrać wszelkie niezbędne składniki dla organizmu prosto ze spożywanych produktów. W omawianej diecie witaminy i sole mineralne pochodzą z preparatów chemicznych, które nie są wchłaniane oraz przyswajane tak jak ich naturalne odpowiedniki.
    Problemem staje się również osłabiona perystaltyka jelit, przewlekłe zaparcia oraz dyskomfort związany z gazami jelitowymi.
    Już w pierwszym tygodniu u osób pojawiać się może nieświeży oddech związany z nadmiarem białek w organizmie.
    Dyskusyjne jest też szybkie tempo chudnięcia – fizjologiczna utrata masy ciała to około 0,5 kg na tydzień. Dzięki temu organizm jest w stanie zaadaptować się do zachodzących w nim zmian.

Problem z wyjściem z diety

Odchudzanie tym programem jest bardzo drastyczne, jednak przynosi szybkie efekty. Gdy uznamy już, że zrzucenie 30 kg jest dla nas satysfakcjonujące należy zakończyć dietę. Czy powrót do normalnego sposobu żywienia będzie odpowiedni?

Zdecydowanie nie! Efekt jo-jo pomoże szybko powrócić do dawnych kształtów. Osoba zostawiona sama sobie po ukończeniu programu dietetycznego może nie poradzić sobie z nową rzeczywistością – planowaniem niskoenergetycznych posiłków, przestrzeganiem pór jedzenia oraz regularnej aktywności fizycznej. Bez konsultacji ze specjalistą kilogramy mogą powrócić równie szybko jak zostały utracone. Osoby które podejmują trud odchudzania muszą wiedzieć, że już do końca życia muszą pozostać na diecie.

Co na to dietetycy?

Omawiana dieta jest monotonna, obciążająca dla narządów wewnętrznych, mogąca przyspieszyć procesy chorobowe – takie jak dna moczanowa, kamica nerkowa lub wątrobowa, a także przyczynić się do procesów nowotworowych jelita grubego przy długotrwałym jej stosowaniu. Polecana jest wyłącznie osobom zdrowym, będącym pod opieką lekarza. Dieta ta daje szybkie i efektowne rezultaty jednak utrzymanie szczupłej sylwetki po jej zakończeniu jest bardzo trudne i wymaga wielu wyrzeczeń.

Awatar AldSZU
    AldSZU jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Thumbs up Realia są niezbędne. ♥♥♥♥♥

ODCHUDZANIE PRZY NADWADZE / OTYŁOŚCI: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. *****

1. Jemy niskotłuszczowo czyli:
    INDEKS ŻYWIENIOWY, TJ. IŻ PRODUKTU.

2. Niskowęglowodanowo, a zatem:
    NISKIE WĘGLOWODANY, TJ. DO 26% WZROSTU.

3. Puenta to:
    IŻ PRODUKTU.

P. S. Organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie.

4. Eliminujemy tzw:
    WYSOKIE WĘGLOWODANY, TJ. OD 26,01% WZROSTU.
    Ostatnio edytowane przez AldSZU ; 21-08-2012 o 21:18 Powód: techn.
    GLUKOZA NATURALNA.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów