Strona 1 z 6 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Moja walka z wagą i niedoczynnością tarczycy!

Awatar banana_shake
    banana_shake jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Wrocław
    Wpisy na blogu
    1

Domyślnie Moja walka z wagą i niedoczynnością tarczycy!

Każdy z nas mniej więcej wie, czym objawia się niedoczynność tarczycy. W moim przypadku zostałam na nią skazana - babcia z niedoczynnością, mama i tato. Wszyscy - więc i ja.

W gimnazjum ważyłam 85kg przy wzroście 170cm, zaczęłam brać Jodid, który po czasie unormował mi tsh.
    Studia zaczęłam z cudownym wynikiem niewiele ponad 1, w ostatnie wakacje endokrynolog postanowiła przerwać moją kuracje jodem.
    Tsh utrzymywało się na poziomie poniżej 1,5 ok. pół roku - jednak po ostatniej sesji, która i tak kosztowała mnie wiele energii - podskoczyło mi o 100% przekraczając 2.

Choć jest to nadal "norma" - czuję się znów paskudnie i nie będę tu wymieniać objawów niedoczynności tarczycy, ale mam je chyba wszystkie, w tym (niestety) przytyłam aż 9kg (!) w przeciągu pół roku!

Za 2 tygodnie jestem umówiona na wizytę u endokrynologa i po cichu liczę na Euthyrox.

Każdy kto kiedyś borykał się z niedoczynnością tarczycy (nawet tak niewielką jak moja) wie, jak ciężko jest schudnąć a - przede wszystkim - przestać tyć!
    Dlatego od jutra (jak zwykle, brzmi to źle!) zaczynam dietę i ćwiczenia (pomimo tego, że nie mam na nic siły i męczę się nawet przy wchodzeniu na 1 piętro).

Ostatnie ważenie pokazało mi... 72kg!!! Przy 175cm daje to BMI 23,5!!!
    W czasach, kiedy moje tsh było unormowane, ważyłam 63-64kg.

Postanowiłam moją walkę z kilogramami podzielić na małe kroczki i najbliższy to 69kg!
    Waga wymarzona, przynajmniej na teraz, to 62kg (BMI 20,2).

TRZYMAJCIE ZA MNIE KCIUKI! : ))))
    Jeśli ktoś poradził sobie z kilogramami mając niedoczynność tarczycy - BARDZO PROSZĘ O RADY : )))))

Pozdrawiam!
    P.

PS
    waga początkowa: 72kg : (((
    cel 1: 69kg
    cel 2: 67kg
    cel 3: 65kg
    cel 4: 63kg
    cel 5: 62kg : ))))))))

Awatar banana_shake
    Mieszka w
    Wrocław
    Wpisy na blogu
    1

Domyślnie Odp: Moja walka z wagą i niedoczynnością tarczycy!

Skromnie, bo bez diety, zaczęłam już dziś.
    Brzuch z Mel B i pupa z Mel B. : )))))))

Awatar banana_shake
    Mieszka w
    Wrocław
    Wpisy na blogu
    1

od 5 dni biorę euthyrox i jodid.
    oczywiście i niestety jeszcze nie czuję poprawy, ale mam lepszy humor wiedząc, że będzie coraz lepiej.
    diety jako takiej nie mam, ale ze względu na upały mam mniejszy apetyt i jem dużo jogurtów.
    jeszcze 2 tygodnie męczarni z sesją i wrócę do mojego zimnego, przyjaznego domku, gdzie będę mogła ćwiczyć do woli i liczyć na pyszne, zdrowe obiady mojej mamy ; )))

AnulaG jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    zagranica
    Wpisy na blogu
    6

Cześć P.,
    odchudzam się od zawsze i w zasadzie tylko raz udało mi się schudnąć skutecznie. Teraz odchudzam się już n lat i nie widząc żadnych wyników poddaje się po 2-3 miesiącach. Obecnie ćwiczę bardzo intensywnie już prawie 2 miesiące, codziennie lub 6 razy w tygodniu, Ewa Chodakowska, Jillian, boot camp w klubie, Tabata i inne cardio. Ścieka ze mnie pot litrami i... nic. Zero efektów. Nic nigdzie nie schudłam. Jem mniej, na mniejszych talerzach, regularnie, piję dużo wody. Zastanawiam się, czy przypadkiem nie mam problemów z tarczycą. Jakoś nikt nigdy (żaden lekarz i dietetyk) tego mi nie zasugerował, ale może to to. W sumie chciałabym, żeby to było to, bo przynajmniej wiedziałabym na czym stoję. Na razie wydaje mi się, że jestem jedną wielką porażką.
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof99 ; 01-08-2017 o 18:40

Awatar banana_shake
    Mieszka w
    Wrocław
    Wpisy na blogu
    1

Anula!
    proponuję w takim razie zrobić badanie tsh, w np Diagnostyce kosztuje ok 13zł, pełen z 2 dodatkowymi hormonami to koszt ok.50zł.
    jeśli będziesz robiła tsh, to pamiętaj, że choć norma rozpisana jest do ponad 4, to dla ludzi młodych powinna być niższa!

jeśli ktoś znajduje w sobie tyle siły, żeby regularnie ćwiczyć i ograniczać się w swoich zachciankach, kiedy ktoś bezustannie podnosi się i walczy dalej - możesz mi wierzyć, że jest WIELE WART!!!

Awatar banana_shake
    Mieszka w
    Wrocław
    Wpisy na blogu
    1

z tego względu, że sesja jak zwykle zaskoczyła studentów - z nerwów nie mogę znaleźć sobie miejsca i dziś jem na potęgę. wczoraj zrobiłam nogi z mel b, dziś udaję, że się uczę i nie ćwiczę, żeby sobie nie zarzucić, że się nie uczę.
    od 12 dni biorę Euthyrox, być może to placebo, ale mam wrażenie, że jestem trochę mniej rozmemłana )
    obiecuję sobie, że jeśli zaliczę jutrzejszy egzamin, wrzucę na swój profil zdjęcia mojego tłustego brzucha i będzie to moje zdjęcie "przed", żebym pod koniec wakacji mogła wrzucić zdjęcie "po" : ))))

nie mam wagi, ale zważę się 5 lipca i wszystko będzie jasne!!!

Awatar Missmisty
    Missmisty jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Łódź

Hmm ja mam TSH 4.81 ale do tej pory lekarze uznawali, że to zbyt mała nadwyżka, żeby mi coś podawać. Wydaje mi się, że też mam większość objawów niedoczynności co mnie irytuje.. czemu mam walczyć z nimi osobno jeśli lecząc tę jedną rzecz leczyłabym chyba wszystkie? Niemniej, mogę się pochwalić, że udało mi się mimo tego schudnąć dopiero dzięki Dukanowi.. około 15 kg ^^

Pozdrawiam i życzę wytrwałości

Awatar banana_shake
    Mieszka w
    Wrocław
    Wpisy na blogu
    1

moim zdaniem powinnaś udac się do endokrynologa - ja przy tsh 3,55 dostałam Euthyrox 25 i jodid 100. wprawdzie są ludzie, dla których wyższy wynik tsh jest okej, ale większość czuje się dobrze przy tsh ok 2.
    po co się męczyć, skoro można sobie pomóc jedną tabletką 30min przed śniadaniem?

gratuluje pozbycia się aż 15kg i to przy takim tsh! BRAWO!!!

Awatar banana_shake
    Mieszka w
    Wrocław
    Wpisy na blogu
    1

ratunku!!!
    od początku wakacji, jak tylko skończyła mi się sesja, mocno przycięłam na objadaniu się. bywało nawet kilka dni, kiedy zjadłam samo śniadanie i małą kolację, bo najzwyczajniej w świecie nie miałam czasu.

staram się naprawdę prowadzić znormalizowany tryb życia, śpię po 8h, ciągle chodzę, ćwiczę. A WAGA LECI DO GÓRY.
    tydzień temu byłam w górach, mój chłopak narzucił naprawdę zabójcze tempo, dużo spaceruje na świeżym powietrzu. wczoraj przed śniadaniem zrobiłam killera, na śniadanie zjadłam kanapkę z ciemnego pieczywa z wędliną sojową i warzywami, do tego koktajl z jogurtu 0% i truskawek, póżniej na obiad odrobinę duszonych z cebulką pieczarek i kapustę kiszoną, na kolację 2 małe ciemne kromki z wędliną sojową i dużo warzyw. pomiędzy wypiłam kawę z mlekiem i zjadłam trochę orzeszków nerkowców.

DLACZEGO TA WAGA CIĄGLE DO GÓRY.

plan na dziś:
    przed śniadaniem mel b brzuch, na śniadanie kiełbaska sojowa, kromka ciemnego pieczywa, warzywa i kawa,
    na obiad brokułu w sosie jogurtowym, soja i pełnoziarnisty makaron, sałatka
    na kolację koktajl z truskawek i jogurtu

dziś wybieram się do parku poczytać i będę ustalała plan na najbliższe dni.
    możliwe, że dostanę się na staż, będę wtedy BARDZO SZCZĘŚLIWA.

Awatar banana_shake
    Mieszka w
    Wrocław
    Wpisy na blogu
    1

odżywiam się zdrowo, jedyne na co sobie pozwalam to małe grzeczy raz na tydzień - pop corn w kinie, lody z chłopakiem.
    a waga - daramt. 73,6kg!!!!!!!!!!!

jestem załamana.

chyba zacznę biegać!

Strona 1 z 6 1 2 3 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów