Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Startuję 07.04.2010 - dołączysz?

Cajna82 jest nieaktywny Nowy na forum

Domyślnie Startuję 07.04.2010 - dołączysz?

Witam!!!
    Od jakiegoś czasu przeglądam książki, artykuły i fora poświęcone diecie Dukana. Jestem dość zmotywowana, ale mimo wszystko chwilami nachodzą mnie wątpliwości. Postanowiłam jednak dać sobie szansę i startuję z Dukanem zaraz po świętach Wielkanocnych. Do tego czasu chciałabym rozwiać wszelkie swoję wątpliwości związane z tym co można, a czego nie. Między innymi zastanawiam się czy zamiast otrąb owsianych mogę używać płatków owsianych? Mieszkam poza granicami Polski i nie mogę tu nigdzie znaleść otrąb ;-( Czy można jeść budyń? Jakie serki homogenizowane można spożywać? Będę bardzo wdzięczna za wszelkiego rodzaju porady i wsparcie ;-)
    Na Duckanie od 07.04.2010

Drugie podejście od 31.08.2010

Awatar clapaucius
    clapaucius jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Białystok

Domyślnie Odp: Startuję 07.04.2010 - dołączysz?

hej,
    otręby to przymus, muszą być, płatki natomiast są niedozwolone. może masz tam gdzieś jakiś sklep polski? ogólnie powinny być w każdym większym supermarkecie. do 7.04 masz czas to zdobyc

---------- Wiadomość dodana o 18:32 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 18:28 ----------

Budyń nie, bo jest na bazie mąki.
    Jeśli chodzi o serki, to do 5%. Najlepiej naturalne, bo wszystkie smakowe mają dużo węglowodanów. Tak samo jogurty. A jeśli jakieś produkty mają 0% tłuszczu to sprawdzaj ile mają węglowodanów - jeśli więcej niż białek to lepiej takich nie kupować.
    zaopatrz się w słodzik, najlepiej taki, który można używać do pieczenia; skrobię kukurydzianą zamiast mąki, mleko odtłuszczone w proszku - na dukanie można robić naprawdę pyszne słodycze
    i przed dietą poprzeglądaj przepisy i zaplanuj, co będziesz jeść.

Awatar Hexana
    Hexana jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Łódź
    Wpisy na blogu
    3

hej,
    popieram decyzjie
    otrby to nie to samo co platki...niestety
    serek homogenizowany a i owszem ale taki w kt najlepiej tluszcz 0 procent i duzo bialka bialka ma byc wiedej niz weglow + tluszczu a tego najlepiej 0
    teoret bydyn tak na I fazie ale budyn klasyczny ma w sobie make ziem tu zakazana
    ew mozna uzyc skrobi kuk ale ta tylko jest dopuszczalna...
    no i pozostaje kwestia skladnikow dokladnej ilosci zeby powstal budyn o wlasciwej kosyst
    to ze zagranica mieszkasz to nie klopot wiele jest dziewczyn z zzzza granicy ijaos sobie radza...
    polecam przeczytac lekture,moge podeslac w pdf-ie

Dziękuję za odpowiedzi. Jutro lecę na większe zakupy to się porozglądam za produktami. Nie ma co zostawiać tego na ostatni dzień, bo połowy pozapominam. Czytałam przepisy i większość przypraw mam w domu, zaopatrzyłam się również w olej parafinowy. Ogólnie rzecz biorąc teorię znam, ale jak to wygląda w praktyce? A wy czego najczęściej używacie? Co uważacie za niezbędne?

Awatar clapaucius
    clapaucius jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez Cajna82 Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedzi. Jutro lecę na większe zakupy to się porozglądam za produktami. Nie ma co zostawiać tego na ostatni dzień, bo połowy pozapominam. Czytałam przepisy i większość przypraw mam w domu, zaopatrzyłam się również w olej parafinowy. Ogólnie rzecz biorąc teorię znam, ale jak to wygląda w praktyce? A wy czego najczęściej używacie? Co uważacie za niezbędne?
    Jako że w moim dwuosobowym gospodarstwie domowym dwie osoby są na diecie to idzie dużo serków homo, wiejskich, twarogów. i przede wszystkim mięsa! kupuję dużo kurczaka i ryb (ryb wcześniej prawie nie jadłam, wstyd...), konserw z tuńczykiem, warzyw. czyli te rzeczy kupuj na wielki zapas - nie zmarnują się. no i ja mam ciągle sweet tooth więc ciągle kombinuję jakieś słodycze.

Wyznaczona data rozpoczęcia diety zbliża się wielkimi krokami, a ja latam po sklepach i gromadzę produkty. Czy ktoś może mi powiedzieć co to jest kurkuma? Ten składnik dość często pojawia się w przepisach Dr Dukana, a ja nie wiem jak to wygląda i gdzie można to znaleść

czacza30 jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Kurkuma to taka żółta przyprawa - ma niewiele walorów smakowych, ale świetnie barwi. Jest jednym ze składników curry na przykład. Z tymi walorami smakowymi - ktoś może się oburzyć, ale mam w torebce, próbowałam - niespecjalnie cokolwiek czuję. Może zwietrzała Na pewno jest bardzo drogą przyprawą (przynajmniej ta oryginalna). Kupisz w sklepie z przyprawami, ale jest też już w sprzedaży masowej, sprzedawana tam gdzie pieprz, zioła suszone, papryka itd.
    I faza 6.04.2010-13.04.2010 (2,8 kg)
    II faza 14.04.2010 - 30.08.2010 (17,1 kg)
    III faza do 18.03.2011 (stabilizacja)

Yasminka505 Guest

Hej,
    Ja też zaczęłam 7 kwietnia. Z tym, że ja bardziej postawiłam na mięso. Jogurt/serek to tylko raz dziennie. A tak to rano placek dukana z kawą, potem jajka lub samo białko, potem mięęęęęcho i już na sam wieczór galaretka. Upiekłam już na fazę PW pasztet z mięska, kotletów sojowych, kapustki pekińskiej i pieczarek. Spóbowałam odrobinkę - bardzo dobry. A dziś upiekłam w piekarniku placki drożdzowe z otrębów i kawałków kurczaka. Jutro zaczynam PW.
    Codziennie mam przymusowy spacer (bo mam 5 miesięczną córkę) i od rozpoczęcia diety byłam na aerobiku 3 razy.
    Ale jeszcze bardzo długa droga przede mną. Mam jednak ogromną motywację bo bardzo chciałabym wrócić do wagi sprzed ciąży.
    Pozdrawiam

Dawno nie zaglądałam na forum, gdyż brakło mi tronia czasu. Mam 14-sto miesięczną córunię, która właśnie odkryła uroki wspinania się. Wciąż trwam na Dukanie. Fazę uderzeniową zrobiłam pięciodniową, a teraz II Faza trybem 5/5. Na początku było super, ale teraz zaczynają się schody. Jem dużo mniej niż na początku, gdyż nie mam apetytu, a i najadam się mniejszymi porcjami. Od tygodnia waga stoi w miejscu i zaczynam tronia się dołować :-(

Uprawnienia umieszczania postów