Czy do serniczka METKI można dodać budyń śmietankowy??/
kurczę nie mogę dostać waniliowego bez curku
mozna każdy jaki Ci się tylko spodoba...albo jaki dostaniesz![]()
od 07.2010 IV FAZA
Spokojnie możesz dodać śmietankowy. Ja osobiście nawet bardziej lubię ten smak śmietankowy. Do sernika dodaję jeszcze olejek śmietankowy i jak dla mnie jest super.
Do sernika dodaję słodzik w proszku. Czy ktoś może dodaje taki w płynie?? I czy ten w płynie nadaje się do pieczenia???
Pozdrawiam wszystkich cieplutko!!!!
---------- Wiadomość dodana o 19:50 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 19:47 ----------
Faktycznie Metko, nie udzielałam się ostatnio. Wyjechaliśmy na Święta do syna i synowej. Od poniedziałku jestem w domu i obiecuję, że znów będę się pojawiała.
Buziaczki!!!
Och, jak Ci zazdroszczę tej 3 fazy!!!!![]()
Na Dukanie: 1 FAZA - 01.03. - 10.03.2010
2 FAZA od 11.03 do 24.07.2010 3 faza od 25 lipca 2010 przez 184 dni czyli do 25 stycznia 2011 TU JESTEM!!!!!ZAPRASZAM!!!!!!!!!
ja daję![]()
**********************************************
Metko kochana tak sobie podczytywałam twój wateczek , i bardzo mi pomógł ,
...A teraz ja .....
MAM TAKIE PYTANKO
To tak ku zastanowieniu daje, ze maka kukurydziana nie jest specjalnie lepsza
niz zwykła pszenna,(porównanie wartości odżywczych)
skrobia kukurydziana nie jest jakaś inna niz zskrobia
ziemniaczana,
- ................................[kcal] Białko Tłuszcz Węgle
- Skrobia kukurydziana 367..... 0,3...... 0,1 ..... 91,3
- Mączka ziemniaczana 339 .....0,6...... 0,1...... 83,9
- Mąka pszenna ............347..... 9,2 .....1,2 ......74,9
przypuszczam, ze dlatego, ze maizena (jako środek tolerowany)jest na zachodzie bardziej
popularniejszym środkiem do zageszczania niz maka i potrzeba jej
znacznie miej.
I słowem kluczowym w tym wszystkim jest słowo
zageszczanie a nie wypieki itd. więc czemu akurat skrobia kukurydzianą można ??
co o tym myślicie !!??
Ja myślę, że to kwestia tego co oferuje przemysł przetwórczy w różnych krajach.U nas jest od lat rolnictwo oparte w cukrze o buraka cukrowego rzadki jest więc cukier trzcinowy i skrobia oparta o tak popularnego ziemniaka.U Francuzów ma prawo być bardziej rozpowszechniona kukurydza i skrobia oparta o nią.Być może ta skrobia ma lepsze zdolności zagęszczające, muszę zrobić test bo mam obie.Jak zrobimy budyń(oparty na skrobii kukurydzianej) to mamy dużo lepsze gęstnienie niż w kisielkach.Muszę dodać te same ilości i zobaczyć który kisielek lepiej zgęstnieje ten z użyciem maizeny czy nasz zwykły na mące ziemniaczanej.
Dukan pisząc o produktach, które można używać opiera się o to co jest dostępne we Francji,podaje nazwy handlowe i składy % tłuszczu.Uważam ,że niepotrzebnie wydałam spore pieniądze na sprowadzenie z allegro maizeny.Jest prawie identyczna z mąką ziemniaczaną.
A ta pomyłka w tłumaczeniu książki była już wielokrotnie wałkowana na forum.W starej książce tłumacz zamiast skrobia przetłumaczył mąka kukurydziana i jak ktoś nie trafi na forum i nie ma nowej książki to odchudza się z udziałem mąki kukurydzianej i też chudnie bo ilości produktów tolerowanych są zawsze niewielkie.Taka jest moja idea.![]()
Cześć kochane szczuplaki!
Temat skrobii to jest temat rzeka.
Mało tego, osobiście zostałam przez niego przeklęta, posądzona o złośliwe radzenie innym niewinnym dukankom,(zapewne z bezinteresownej złośliwości...) oraz generalnie nieźle objechana
Próbowano mnie nawet wyrzucić z wątku yvy za te "herezje"( to jest cytat) ale jako że nie była to sama yva wiec nie dałam się
Poważnie, wybuchła wielka awantura, naskoczyło na mnie kilka osób najbardziej chyba niejaka Moonka.
Wg mnie nie ma ŻADNYCH merytorycznych przeciwwskazań dla używania skrobii ziemniaczanej, która jest m.in. składnikiem budyniów (czesto łączona z kukurydzianą, jak np. w Dr Oetker).
Mało tego, jak słusznie zauważyłyście, ma nawet lepsze parametry
Zgadzam się taże w pełni z argumentem TinnGo dotyczącym składników wykorzystywanych w różnych przemysłach spożywczych różnych krajów.
Argumentem drugiej strony był fakt, że nigdzie, w żadnej z książek, skrobia ziemniaczana nie jest wymieniona jako produkt dozwolony...
Cóż, nigdzie nie jest też wymieniona jak NIEdopuszczony
Na to moonka odpowiedziała mi że chipsy ani torty też nie są nigdzie wymienione jako zakazane...
Niezwykłą "siłę" tego "argumentu" pozostawiam bez komentarza
Innymi słowy, jak ktoś ma ochotę może robić sobie domowe budynie bazując na skrobii kukurydzianej;
może też kupić takowe w sklepie (np. w Lidlu)
A jak nie, to może także kupić w każdym innym sklepie normalny budyń bazujący na obu lub tylko ziemniaczanej i też mu to nie zaszkodzi!!!
Po prostu trzeba skrobię ziemniaczana traktować dokładnie tak samo jak kukurydziana tzn. jako produkt tolerowany i to tyle.
---------- Wiadomość dodana o 09:36 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 09:35 ----------
Chyba nie ma czegodalej jestem kg do przodu
---------- Wiadomość dodana o 09:40 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 09:36 ----------
Ja używam w płynie właśnie taki który nadaje się do pieczenia.
Do tej pory kupowałam w Kauflandzie ( nie pamietam nazwy, w plaskikowej niebieskiej butelce) natomiast wczoraj kupiłam w Realu Huxol, także w płynie.
Wg mnie ma jedną zasadniczą wadę, mianowicie fatalny dozownik który "ciurka" zamiast się lać ale w smaku nie widzę różnicy.
---------- Wiadomość dodana o 09:42 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 09:40 ----------
Bardzo się cieszę i witam na wątku heretyczki...
(osobiście wolę określenie liberalna...ale cóż)
Na koniec jeszcze o serniku.
Wszelkie modyfikacje mile widziane, ja dodaję także, oprócz aromatu waniliowego cytrynowy i tym samym udaję że są w środku bakalie
Pomarańczowy tez niezły!
Ostatnio edytowane przez metkapuszysta ; 15-04-2010 o 09:44
od 07.2010 IV FAZA
Hej metko
Niczym sie nie przejmuj, wachania ok 2 kg to podobno norma na poczatku 3 fazy.
Mamy podobne poglady i doswiadczenia co do otrab jak ty, ja ostatnio nie jem ich codziennie i nie mam juz parodnoiwych zaparc. A ty jak czesto jej jesz?
Co do skrobi kuku czy ziemniaczanej tez uwazam, ze bez przesady, choc jeszcze nigdy jej nie uzywalam (nie piekaca jestem). Ale od jakiegos czasu chodza za mna muffinki lub ciasto marchewkowe i zastanawiam sie ktora skrobie uzyc ( chodzi tylko o walory smakowe ewent., ktore jest lepszym zagestnikiem)?
pozdrawiam
Kochana, Bóg Ci zapłać za te słowa otuchy!
Jęsli chodzi o otręby jem 2 max, 3 razy w tygodniu i to najchętniej z nutelką
Ostatnio zrobiłam też naleśniki z "mąki" otrębowej ale nie przekroczyłam ilości 2 łyżek.
Jako zagęstnik podobno lepsza jest kuku, Dukan poleca także gumę guar ( w Krakowie można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, kosztuje tyle samo co maizena).
A co do walorów samkowych, hmm wg nie żadna różnica![]()
od 07.2010 IV FAZA