Strona 1 z 23 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 225

Wątek: I ja zaczynam

bromba69 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Kielce

Domyślnie I ja zaczynam

Przyłaczam się dziś do Was: 40 lat, 160 cm, 102 kg, obwód brzucha, bo trudno mówic o talii) 125 cm. Na razie postanowiłam sobie, aby wszystko co trafia do moich ust wynikało z konkretnego posiłku zjadanego świadomie przy stole o ustalonej godzinie. Staram sie walczyć z podjadaniem czegokolwiek przy każdym kłapnięciu lodówką i w tak zwanym międzyczasie, jedzenia w biegu, na stojąco w kuchni w czasie robienia czegoś tam, na ulicy itd. Pokonanie tych nawyków będzie na początek duzym sukcesem. Uda sie prawda?
    I ja zaczynam - Grupy Wsparcia Dieta.pl
    I FAZA 11-20.07. - 5-6 KG MNIEJ
    II FAZA 21.07 - TRWA

Awatar n_ela110
    n_ela110 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Domyślnie Odp: I ja zaczynam

Prawda że się uda

Powodzenia

Stracić 35kg! damy jedzą mało - Grupy Wsparcia Dieta.pl
    Najwyższa waga 125kg najniższa 70!
    Ciało jest duszą kobiety
    Nienawidzę określenia "puszysta"!

Mieszka w
    Kielce

dziękuję za wsparcie
    II FAZA 21.07 - TRWA

Awatar biga83
    biga83 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Wrocław

uda uda!!!
    napisz coś wiecej o sobie
    jesteśmy z tobą
    Życze udanego czwartku!!!

Mieszka w
    Kielce

Z jednej strony trzeba mi schudnąć, z drugiej jestem w rozterce- aktualnie mam głeboką anemię i problemy hormonalne, które wymagają brania hormonów do menopauzy - kto wie ile to lat?? Widzieliście grubasa z anemią?? W związku z tym nie nastawiam się na jakieś szalone tempo, ale mam nadzieję, że powolutku zapanuję nad swoim łakomstwem
    II FAZA 21.07 - TRWA

nunnnusia Guest

Pewnie, że się uda. Myślę, że zmiana nawyków żywieniowych tylko pomoże Ci w wyjściu z anemii. Spokojnie i rozsądnie, a najlepiej to pod opieką jakiegoś dobrego dietetyka. Jateż walczę z podjadaniem i hura udaje się już 2 miesiąc! Więc jak mnie się udało, to Tobie też się uda !

To takie ogólne zasady ochudzania Ci wklejam z wątku gumisio http://www.dieta.pl/nastolatki/512-n...dchudzaj.html:

1) Nie jemy słodyczy, lub ograniczamy je na maxa. Tak samo z pizzą, spaghettii, zapiekankami a pozostałych fast foodów i chipsów unikamy jak ognia.
    2) Nie pijemy alkoholu, napoi gazowanych i słodzonych (w tym słodzonych soków)
    3) Rano spożywamy węglowodany, a wieczorem białko
    4) We wszystkich posiłkach powinno być białko
    5) W większości posiłków powinny być warzywa, nie zapominamy także o owocach
    6) Nie jemy owoców na wieczór (po 1 - zawierają głównie fruktoze - cukier prosty od którego się zwyczajnie tyje. Nadmiar cukru wzmaga wydzielanie insuliny która spowoduje odkładanie się tłuszczyku w nocy.
    7) Nie zapominamy o posiłku przed i po treningowym (powinno to być białko z pewną ilością węglowodanów (po treningu mogą to być węglowodany proste)
    Zawsze jemy śniadania, kolacje zaś 2-3 godziny przed snem. Ja proponuje Ci jeść ok 19:00
    9) Unikamy potraw smażonych, jak już to na oliwie z oliwek, wykluczamy frytki, sosy i placki ziemniaczane
    10) Ograniczamy spożycie węglowodanów prostych: białe pieczywo, cukier, potrawy mączne (kluski, pierogi itd), ciasta, drożdzówki, biały ryż, a zwiększamy udział złożonych: kasza gryczana, ryż brązowy, warzywa, żytnie pieczywo, otręby, owsianka
    11) Ograniczamy spożycie tłuszczy, jemy chude mieso, wędliny, nabiał (może być półtłusty - mniej przetworzony) Ale zwiększamy udział tłuszczy nienasyconych - ryby, oliwa z oliwek, orzechy (uwaga, są kaloryczne bardzo, ale kilka nie zaszkodzi!)
    12) Z owoców polecam jabłka, ananasy, grejfruty (najbardziej!) i pomarańcze
    13) Wbrew przekonaniu - ziemniaki w niedużych ilościach wspomagają odchudzanie
    14) Pijemy dużo wody niegazowanej, mogą być też soki z warzyw (bez curku), herbata zielona, herbata czerwona.
    15) Nie najadamy się do syta, ale też nie chodzimy ciągle głodni

Tyle co do zasad Teraz kwestia posiłków.
    Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia - głównie węgle, ale i białko - dostarcza najwięcej energii
    2 śniadanie - białko + węgle, wskazane są owoce
    obiad - węgle złożone + białko, trochę tłuszczy może być
    podwieczorek - jakiś owoc - np. cytrus + białko - polecam jako posiłek przedtrenigowy
    kolacja - głównie białko, trochę węgli prostych lub wiecej złożonych - posiłek potreningowy
    jeśli jest to posiłek potrengowy wcześnie np o 18 - to po nim, 2 godziny przed snem - białkowa kolacja.

Warto sobie poobliczać zapotrzebowanie itd, ale na początek po prostu powolutku wprowadzać sobie te zasady i będzie fajnie.
    Pozdrawiam gorąco ;*

Mieszka w
    Kielce

No cóz) teorię mam dosyc dobrzze opanowaną) w domu sporo "przykładowych diet" i innych broszurek, gorzej z realizacją do dietetyka na razie nie ide bo tak długo jak nie zapanuję nad soba nie ma to sensu i bez tego wiem, że trzeba "mniej żryć" i wiem ogólnie co wolno a czego nie. No chyba, że jest dietetyk, który stoi z baatem przy lodówce i odgania) do tej pory najczęściej było tak: na kanapke dwa plasterki wędliny, a trzei tak sobie chapniety dla smaku poza tym, obiadek owszem, nawet dietetyczny, ale po wielokroć próbowany zanim do stołu sie siadło do zasadniczej porcji, został po dzziecku niedojedzony jakis smakołyk, więc sie wciagało, tak jak ostatni plasterek serka co to bez sensu go chowac do lodówki itd. td. teraz od poczzatków lipca staram sie nad tym panować, z róznym skutkiem, ale na pewno jest lepiej.
    II FAZA 21.07 - TRWA

nunnnusia Guest

Hehe, myślisz, że jesteś jedyna? Dokłądnie to samo miałam, plasterek wędliny, serka, a to kabanoska kawałekw majonezie wykompanego, a to to, a to tamto.... I do tego kompulsy u mnie. Da się kochana, wszystko się da. Powolutku i pomalutku!

A teorii nigdy dość. :P

Awatar n_ela110
    n_ela110 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez bromba69 Zobacz posta
    Z jednej strony trzeba mi schudnąć, z drugiej jestem w rozterce- aktualnie mam głeboką anemię i problemy hormonalne, które wymagają brania hormonów do menopauzy - kto wie ile to lat?? Widzieliście grubasa z anemią?? W związku z tym nie nastawiam się na jakieś szalone tempo, ale mam nadzieję, że powolutku zapanuję nad swoim łakomstwem
    Moja ciocia jest dość sporych rozmiarów i też ma anemie.
    Z menopauzą to nie wiem jak to jest, chyba zależy od kobiety kiedy się to wszystko zacznie. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tu jest na ten temat.

Stracić 35kg! damy jedzą mało - Grupy Wsparcia Dieta.pl
    Najwyższa waga 125kg najniższa 70!
    Ciało jest duszą kobiety
    Nienawidzę określenia "puszysta"!

Mieszka w
    Kielce

hehe mam dodatkowa motywację) własnie dowiedziałam się, że 25 LIPCA 2009 mamy iść na wesele) dieta proteinowa mnie nie minie chyba)
    II FAZA 21.07 - TRWA

Strona 1 z 23 1 2 3 11 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów