Witaj Babs i witaj Ago
Katar sienny to szczególny przypadek ostrego alergicznego nieżytu noasa. Kiedy pyłki roślinne wnikają do dróg oddechowych osoby uczulonej - powoduje to podrażnienie a następnie zapalenie i obrzęk błony śluzowej nosa. Objawami pochodzącymi z nosa, zatok i oczu są: - obfity wyciek wodnistej wydzieliny z nosa i napadowym, bardzo częstym kichaniem. Towarzyszy temu zwykła niemożność oddychania przez nos, światłowstręt oraz swędzenie i łzawienie oczu, zaczerwienienie twarzy a niekiedy obrzęk górnej wargi. Objawy te nasilają się przy gorącej wietrznej pogodzie.
[url="http://www.przychodnia.pl/alergia/index8.php3?s=3&d=5&t=8"]Katar sienny -
---------- Wiadomość dodana o 08:31 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 08:27 ----------
Katar sienny występuje zwykle wiosną lub w lecie, w przeciwieństwie do kataru przeziębieniowego, i to bez jego typowej przyczyny , jaką jest przechłodzenie, przemoczenie itp. Objawy pyłkowicy są zwykle długotrwałe i nie mijają po przysłowiowym tygodniu kataru. Towarzyszy im nie tylko zatkanie nosa, ale częste i intensywne napady kichania, tzw. długimi salwami, które trudno powstrzymać, co nie występuje na taką skalę w zwykłym katarze. Obok utraty węchu, mogą występować duszności nietypowe dla kataru. Z nosa przez wiele dni wydziela się wodnisty śluz, zaś przy katarze spowodowanym wirusami, już po 2–3 dniach wydzielina z nosa staje się gęsta i zmienia swój kolor. W alergii swędzą, pieką i łzawią oczy, co na ogół nie zdarza się w katarze. Wyróżnikiem pyłkowicy jest też zwykle brak gorączki.
Od wielu lat mam alergię na pyłki i zawsze mam katar i uporczywe kichanie. Bez leków p/alergicznym nie obejdzie się niestety. Dieta też nic nie zdziałała pomimo, że stosowałam kilka razy po 6 tygodni i bardzo restrykcyjnie przestrzegałam zasad.