no to borówki nie sa bardzo kaloryczne...czyli mozna szamać
no to borówki nie sa bardzo kaloryczne...czyli mozna szamać
boczniaki mają dużą wartość odżywczą, są bogate w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy, witaminy z grupy B i sole mineralne. l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal (126 kJ). W owocnikach boczniaka wykryto obecność substancji działających przeciwnowotworowo i obniżających poziom cholesterolu we krwi.
Anna Bardzo dziękuję bardzo lubię boczniaki pod każdym względem ,najlepsze sa a'la schabowy ale wiadomo w diecie takie odpadaja ale np,duszone z warzywami juz jak najbardizej pasuja:-)
albo do jajeczniczki .
apropo kalorii tutaj jest fajna tabela [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
niby tak, ale ja lubie boczniaki smazone w jajku i bułce tartej...a to juz kalorie
Zgadza się takie są najlepsze ale to już bomba kaloryczna :-)
duszone w śmietanie są też dobre i też kaloryczne ale napewno mniej jak w panierce ja ostatnio wszystko duszę z warzywami pierś wtedy nie jest taka sucha :-)
chociaż dzisiaj wszamałam na obiad cycka gotowanego i był całkiem ,całkiem ;-)
do tego fasolka szparagowa mniam
a wiecie ile ma marchewka z groszkiem? bo nie moge znaleźć
dieta poprosty mniej żreć
no to z tymi borowkami nie jest tak zle!!![]()
ale spamuje tu dzisiaj ale tak mnie naszło :-)
Dla lubiących boczniaki
Flaczki z boczniakówPokrojoną w półtalarki cebule i por dusimy na patelni z dodatkiem oleju.Pozostałe warzywa scieramy tarką na wiórki, boczniaki kroimy w cienkie paseczki.
- 30dkg boczniaków
- 1 duzy por lub dwa mniejsze
- 1 duza cebula
- 2 spore marchewki
- 1 duza pietruszka
- 1 mały seler
- 1,5 litra bulionu
- 1łyżka oliwy
- PRZYPRAWY:sól,pieprz,czosnek,majeranek
Starte warzywa i skrojone boczniaki dodajemy do gotowego bulionu. Gotujemyok 15 min ,po czym wrzucamy przyduszony por z cebulą.Gotujemy do miekkości grzybów.Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku przyprawami i zgniecionym czosnkiem (ilość przypraw wg uznania)
taka zupka z boczniakow
i druga potrawa gulasz z boczniaków
Cebulę, paprykę i boczniaki pokroić w kostkę, marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce. Wszystko przysmażyc na patelni.
- 30 dag boczniaków
- 1 papryka czerwona
- 1 ogorek kiszony
- 1 mała marchewka, 1 mala pietruszka i kawałek selera
- 1 cebula
- przyprawa do gulaszu lub sól, pieprz, czosnek, czerwona papryka itp.
- olej do smażenia
- pół kubka jogurtu naturalnego
- łyżka mąki ziemniaczanej
Następnie dodać wodę, potarty ogórek i dusic pod przykryciem do miękkości.
Przyprawy można dodać w dodolnej chwili.
Pod koniec jogurt wymieszać z mąką i zagęścić tym gulasz (do kubka z mąką i jogurtem najpierw stopniowo dodajemy sos i mieszamy aż wypełnimy prawie cały kubek, a dopiero potem wlewamy do gulaszu).
Gulasz ten robię w różnych wersjach, np. z zieloną papryką, szczypiorkiem, zieloną pietruszką i koperkiem.
To jest mój sposób na szybki obiad.
SMACZNEGO
Przepisy pochodza z portalu Wielkie żarcie :-)
Ostatnio edytowane przez DziOObek ; 02-03-2009 o 17:18