-
Zapuszczanie włosów.
Słuchajcie, staram się zapuścić włosy już chyba od dwóch lat. Cały czas mam na tym samym poziomie. Podcinam leciutko końcówki co dwa miesiące, ze względu na to, że przez jakiś czas walczyłam z ich kondycją. Były słabe, ale już długo jest dobrze, a one nadal nie rosną. Macie jakieś wskazówki?
-
Odp: Zapuszczanie włosów.
Odpowiednia pielęgnacja. A więc oprócz podcinania włosów trzeba je odpowiednio nawilżać i ochraniać od czynników zewnętrznych np. teraz w zimę. Nie wolno ani suszyć ani prostować włosy bo przez to przesuszamy włosy i łamią się.
-
Może ci się kruszą, dlatego nie widzisz różnicy? Wtedy faktycznie mogą być tej samej długości.
-
Nie wiem czy jeszcze tutaj zaglądacie, ale postaram się Wam jakoś doradzić bo na temat włosów mogę rozmawiać godzinami. Co do zapuszczania to polecam picie herbaty ze skrzypu i pokrzywy, jeśli przez długi czas(1 miesiąc) będziecie pić pokrzywę to musicie zrobić sobie co najmniej tygodniową przerwę i w tym czasie zażywajcie tabletki z witamina B ponieważ skrzyp ją wypłukuje niestety. Niektóre "włosomaniaczki" piją drożdże lub zażywają tabletki calcium pantothenicum po których włosy, paznokcie i cera sie poprawia, oczywiście na samym początku moze nastąpić wysyp pryszczy, ale nie u każdego tak jest. Ja nie próbowałam tych tabletek, ale czytałam że po nich włosy lepiej rosną, ale minusem jest to że rosną dosłownie wszędzie (głowa, pod pachami, nogi, miejsca intymne). Polecam również olejowanie włosów oraz laminowanie ich żelatyną. Jeśli chodzi o podcinanie to radze lepiej co 3-4 miesiące. Zdrowy włos przez miesiąc rośnie ok. 1,5 cm, a jesli podcinasz co dwa miesiace 2-3 cm to nie dziw się że Ci nie chcę rosnąc. No i przede wszystkim ODSTAWCIE PROSTOWNICE, LOKÓWKI, SUSZARKI, FARBY DO WŁOSÓW ITD. w internecie można wiele przeczytać na ten temat. Ja osobiście polecam blog Anwen [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] możecie się tam praktycznie wszystkiego dowiedzieć.
-
Dobra uwaga z tym podcinaniem. ciezko spodziewac sie efektów jak za kazdym razem scinasz to co urosło
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-
Myślę że powinieneś stosować odpowiednie dla Ciebie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Najlepiej dobierz takie, które będą dobre dla Twojego typu włosów, a jak będą dość długie to wiadomo, potrzebują częstrzej i lepszej pielęgnacji.
-
To ja się wypowiem z doświadczenia, ponieważ na włosy nie mogę narzekać, rosną jak szalone. Nie jestem specjalistką, ale wydaje mi się, że to co głównie na nie wpływa to fakt że wsuwam orzechy codziennie. Ponieważ uwielbiam orzechy dodaję je do owsianki rano lub do jogurtu na drugie śniadanie oraz jako przekąski pomiędzy posiłkami. Jem wszystkie rodzaje: włoskie, brazylijskie, nerkowce, laskowe, kupuję mieszanki lub sama łuskam jeżeli od kogoś dostanę. Dodatkowo pestki dyni i słonecznika. Przyznam, że nie używam suszarki ani prostownicy, nie farbuje włosów od ponad 2 lat i nie mogę wyjść z podziwu, bo mało, że rosną w zawrotnym tempie to jeszcze są tak miłe w dotyku, nie plączą się, rozczesywanie to żaden problem. Kiedyś włosy wypadały mi garściami i wtedy endokrynolog i dermatolog kombinowali na różne sposoby i pamiętam że najbardziej pomogła witamina b6, łykałam ją 3 razy dziennie przez chyba pół roku i efekt był taki, że widziałam wyraźnie jak na całej głowie odrastały mi włosy, jeden przy drugim.
-
nie używaj suszarki tylko najlepiej myć włosy na noc i niech same schną przez ta noc
wtedy będę mniej sie niszczyć i będą zdrowsze
-
suplementy diety i wcierki powinny trochę przyspieszyć porost włosów, ale genetyki nie oszukasz
-
A ja jeszcze słyszałam o metodzie mycia włosów -> OMO, czyli nałożyć odżywkę na długość włosów, potem szampon tylko na głowę i u nasady, spłukać i potem znów odzywke na całe włosy. Ponoć troche zapobiega niszczeniu włosów.
Uprawnienia umieszczania postów