Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16
Like Tree1Lubią to

Wątek: Liczenie Kalori

Awatar icando
    icando jest nieaktywny Nowy na forum

Domyślnie Liczenie Kalori

Cześć wszystkim czy ktoś z was stosował dietę opierającą się tylko i wyłącznie na kaloriach *jadł co chciał do pewnego pułapu)? Czysta matematyka czy to działa ? wiem ze powinno się liczyć kcal ale np jeśli jednego dnia zjemy za dużo o 500kcal a drugie zjemy mniej o te 500kcal to powinno wyjść na zero. Czysto hipotetycznie mówią że aby spalić 1kg tłuszczu trzeba spalić 7000 kcal wyliczone moje zapotrzebowanie kaloryczne przy 118kg to 3400 kcal jeśli moja dieta ma kaloryczność na poziomie 2000 to deficyt w zaokrągleniu =1400 więc przez tydzień powinienem spalić 1.4kg tłuszczu a np wprowadzając jeden dzień postu gdzie nie jadł bym nic deficyt uległ by jeszcze bardziej powiększeniu dokładając do tego ćwiczenia fizyczne deficyt będzie jeszcze większy Stosował ktoś coś takiego ?

Awatar mufinka0
    mufinka0 jest nieaktywny Sławny na forum

Domyślnie Odp: Liczenie Kalori

Można powiedzieć, że moja dieta oparta jest na kaloriach i na matematyce.
    Oczywiście wiele jeszcze innych rzeczy wpływa na wagę, ale myślę, że podstawa to ujemny deficyt kaloryczny.
    Twój sposób na odchudzanie jest dobry, więc działaj.

Awatar icando

Wiadomo hormony itp też są ważne ale np ciekawi mnie czy ktoś się odchudzał jedząc np tylko fast foody obliczający kalorie i nic więcej i czy to pozwoliło mu schudnąć ;D. Czytałem taki artykuł ostatnio i niby chudli również przy zachowaniu odpowiednich Deficytów.
    I również jeśli chciałbym sobie jeden dzień nic nie jeść to jak sobie radzić z tym zżerającym od środka głodem ma ktoś jakieś sposoby ?

Awatar mufinka0

Cytat Zamieszczone przez icando Zobacz posta
    ciekawi mnie czy ktoś się odchudzał jedząc np tylko fast foody obliczający kalorie
    Jest tylko jeden problem, że taki posiłek ma około 2000 kcal, więc byś musiał jeść raz dziennie.
    Licząc kalorie po prostu uczysz się co lepiej jeść aby się najeść i swojego limitu nie przekroczyć.

Taki przykład, kiełbasa śląska. Nie jest to typowe dietetyczne danie, ale np. lubisz i chcesz zjeść.
    Przeglądasz różne i widzisz, że ta z Sokołowa ma 340 kcal, a Madej Wróbel 180 kcal, więc wiadomo co wybierasz .

Głodówki nie polecam, ogólnie jedzenie częste podkręca metabolizm, a głodówki zwalniają.

Awatar icando

kurcze tak na prawdę patrząc na to z racjonalnej strony to według mnie najlepsza jest głodówka jeśli ktoś potrafi na niej wytrzymać oczywiście. Bo zobaczmy że człowiek który jest gruby i ma dużo tłuszczu odłożył go na te "gorsze" dni a czym że jest głodówka jak nie tym "gorszym" dniem Pozdrawiam

Dietetyk_Kamila jest nieaktywny Znany na forum

Niestety to nie jest takie proste i głodówka wcale nie przynosi spodziewanych korzyści. Kiedy się głodzimy dla organizmu owszem, jest to sygnał, że nastały "gorsze" dni dlatego kiedy tylko zaczniemy jeść z powrotem organizm jeszcze chętniej będzie wszystko magazynował. Nawet jeśli uda nam się utracić parę kilogramów podczas głodówki (zwykle jest to głównie woda), to potem nabierzemy ich z nawiązką (znany wszystkim efekt jo-jo) Oprócz tego głodując czujemy się źle, jesteśmy zmęczeni i rozdrażnieni, nie dostarczamy organizmowi witamin i składników mineralnych co negatywnie odbija się na naszym zdrowiu.

Awatar icando

a co sądzisz o dietach typu jem/nie jem, If i tym podobne okresowe posty bo bardzo mnie to ciekawi

Awatar novaya
    novaya jest nieaktywny Znany na forum

Icando - nawiązując do Twojego pytania z pierwszego posta - tak, stosowałam kiedyś coś takiego. Może nie jadłam samych fast food'ów, bo ich nie lubię, ale jadłam wszystko co chciałam, nieważne zdrowe, czy nie, byleby nie przekroczyć limitu dziennego. Chudłam, nawet szybko. Jojo też dużego nie było, bo dość długo wychodziłam z diety. Wiadomo, że jeśli przyjęłam sobie limit 1000 kalorii, to nie jadłam samych śmieci, bo takim żarciem szybko "nabiłabym" 1000 kcal i byłabym głodna, ale pozwalałam sobie czasem na drożdżówkę, pizzę, czy piwo. Wszystko w granicach rozsądku.

Jednak nie polecam takiego sposobu odżywiania. Żeby schudnąć trwale, trzeba zmienić swoje nawyki żywieniowe na stałe a nie na dwa tygodnie, czy miesiąc, bo to na dłuższą metę nie ma sensu.

Awatar icando

Kurcze ale tak na prawdę co to znaczy zmienić nawyki żywieniowe ? Jeśli będę jadł za dużo to i tak przytyje czy na zdrowych czy mniej zdrowych produktach takie jest moje zdanie. Według mnie jeśli już ktoś schudnie bo ważne jest aby nie porzucać ćwiczeń. Z własnego doświadczenia coś wiem na ten temat :-) I nie da się całe życie i cały czas zdrowo jeść

Awatar mufinka0

Cytat Zamieszczone przez icando Zobacz posta
    Kurcze ale tak na prawdę co to znaczy zmienić nawyki żywieniowe ?
    Dla mnie znaczy to, że:

-staram się nie jadać fast foodów
    -przestałam słodzić kawę i herbatę na stałe
    -nie pije napojów słodzonych, woda i herbatki to główne moje płyny
    -w moich zakupach nie ma śmietany (tylko jogurt naturalny), smalcu, chipsów, czekoladek, batoników
    -jem regularnie co 3-4 godziny i kończę jedzenie o 19-ej
    - polubiłam mięso z patelni grillowej
    - spoglądam na kaloryczność potraw
    - zjadam więcej warzyw itp.
    Są to rzeczy, które wprowadziłam na zawsze, a nie na czas diety. Po pewnym czasie jak zjesz coś tłustego to niedobrze się robi, organizm się przyzwyczaja i to co było rarytasem może być nie do zjedzenia.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów