Witam!
To moja druga odsłona na dietkowym forum i moja nie-wiem-która w życiu dieta...Za każdym razem się mniej więcej udaje, potem się poddaję i wracam do starej wagi, z bonusem:]
Mam 24 lata i jestem leniwym żarłokiem. Lubie słodko i tłusto, dopiero uczę się przyrządzać i jeść warzywa, owoce, bo niestety nie "wyniosłam" tego z domu. W mojej rodzinie jadło się bardzo tłusto, nie mieszkam w domu od 8 lat i uczę się gotować inaczej, lżej, zdrowiej. Ale wszyscy wiemy jak trudno zmienić nawyki żywieniowe;-)
Poza tym jem bardzo szybko i rzadko. Przyzwyczajenie, tryb życia.
I nie lubię sportu. Na szczęście odkryłam dla siebie basen, bo przekonałam się, że bez ruchu ani rusz
Na jako takiej diecie byłam od świąt wielkanocnych, bo do mojej i tak krągłej sylwetki doszły świąteczne kilogramy i zrobiło się naprawdę nieciekawie, pierwszy raz waga pokazała mi z przodu 7, co przy 164 cm wzrostu oznacza już kawałek nadwagi. Do czerwca stosowałam tylko dietę, taką moją wersję 1000 kalorii można powiedzieć, od 2 czerwca zaczęłam codziennie pływać i przyznaję, że efekt po tygodniu jest lepszy niż po miesiącu dietyDlatego jeśli ktoś zajrzy tu zastanawiając się nad dietą niech przeczyta ĆWICZYĆ, ĆWICZYĆ, ĆWICZYĆ! I mówi Wam to hiper-leń
Teraz moja sylwetka jako tako się już prezentuje, sukienki nieźle leżą, skóra się powoli ujędrnia. Stosuje codzienne masaże i balsam antycellulitowy (nie wierzę w ich skuteczność, ale tak na wszelki wypadek;-) ). Wciąż jednak daleka droga przede mną!
Dlatego zapraszam wszystkich do wspierania, dyskutowania, narzekania, chwalenia się sukcesami!
Dlaczego postanowiłam się odchudzić? Dla zdrowia, to już nie fanaberia tylko nadwaga, życie stało się niewygodne, co raz ciężej było się schylić, ubierając sukienkę ocierałam sobie uda, nie mogłam się zmieścić w swoje ciuchy i co raz trudniej było mi kupić nowe. Poza tym mam bardzo wysportowanego i atrakcyjnego mężczyznę i nie chcę przy nim wyglądać jak kopciuch
---------- Wiadomość dodana o 18:40 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 15:24 ----------
A oto gruszkowe ulubione przepisy:
CURRY
Podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
1 zabek czosnku
1 lyzeczka swiezego startego korzenia imbiru
1 lyzeczka zmielonej kolendry
pol lyzeczki zmielonego kminku
pol lyzeczki zmielonego curry
pol lyzeczki cynamonu
1/4-1/2 lyzeczki proszku chilli
2 pomidory lub z puszki
200ml wody
200g ciecierzycy z puszki najlepiej (lub 200g ziemniaków)
100g pieczarek
kilka nerkowcow
100ml jogurtu naturalnego
sol i pieprz
Najpierw podsmaż na odrobinie oliwy cebulę, czosnek, imbir, wszystkie przyprawy, na malym ogniu
tak az cebula sie zmiekczy do 10min. mieszajac trochę (ja daję podwójną porcję wszystkich przypraw bo lubię dania mocno przyprawione i aromatyczne). Potem dodajesz pomidory i wode, czekasz az zacznie wrzeć i na malym ogniu gotujesz 15min. Pozniej dodaj ciecierzyce (lub ziemnaiki) i gotuj na malym ogniu dalsze 15-20min. Oddzielnie
na patelni podsmaż kurczaka pokrojonego w kostkę i pieczarki i dodaj do calosci razem z nerkowcami i gotuj 10min. Na koniec dodaj jogurt i juz nie gotuj. Serwuj z ryżem (bardzo duża porcja, wystarczy nawet dla 4 osób)
---------- Wiadomość dodana o 18:46 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 18:40 ----------
na słodko
CIASTO MARCHEWKOWE
4 jajka
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 szklanki wiórek marchewkowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki oleju
jogurt naturalny
1-2 łyżki miodu
ok. 2 łyżek kakao
Jajka zmiksuj z cukrem, następnie po trochę dodawaj pozostałe składniki, za wyjątkiem marchewki. Jogurtu dodaj tyle by masa uzyskała odpowiednią do pieczenia konsystencję (zbyt gęste ciasto będzie twarde po upieczeniu). Startą marchew dodaj na końcu, dobrze wymieszaj. Piecz ok max godzinę w temp. 180 stopni (po 40 minutach należy sprawdzić "na suchy patyk")
---------- Wiadomość dodana o 18:48 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 18:46 ----------
CHUDA ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I MOZARELLĄ
1 podwójny filet z kurczaka,
3 cebule,
1 mała cukinia (taka bez pestek),
1 duży pomidor,
1 kula sera mozzarella (200g) lub większa,
sól, pieprz,
estragon.
Filety umyć i pokroić na małe kawałki. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać solą i pieprzem. Warzywa obrać, umyć i pokroić w cieniutkie półplasterki. Ułożyć kolejno na filetach: cebulę, cukinię - posypać solą i duuuużą ilością estragonu. Pomidory - ponownie sporo estragonu. Na sam wierzch ułożyć mozzarellę pokrojoną w cienkie plastry, tak aby zakryła warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika: 180-20 stopni z termoobiegiem. Czas: 30-40 minut, aż ser się wspaniale zrumieni, a po kuchni rozejdzie wspaniały aromat.
---------- Wiadomość dodana o 18:50 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 18:48 ----------
zupa brokułowa z chrzanem!! pycha!!
2 udka albo 1 cwiartka z kurczaka (tyle zeby wyszedl dobry bulion),
duza marchew,
mala pietruszka wraz z natka,
cwiartka selera (pilki, nie naciowego),
lisc laurowy,
srednia cebula,
2 zabki czosnku,
2 duze "drzewka" brokulowe lub kilogram mrozonych rozetek,
kubek jogurtu,
ostry chrzan,
sol, pieprz.
Umyte udka lub ćwiartkę kurczaka wsadzamy do garnka i zalewamy 1,5 l zimnej wody, solimy lyzeczka soli, wrzucamy lisc laurowy i zagotowujemy. Od momentu, gdy woda zawrze, zmniejszamy gaz i gotujemy pod polprzykryciem 40 minut. W tym czasie myjemy i kroimy w 2 cm kawalki warzywa (wszystkie poza brokulami, one wystapia później) i po 40 minutach gotowania kurczaka wrzucamy warzywa, calosc na malym gazie gotujemy jeszcze 30 minut. Kiedy warzywa i mieso sa miekkie wyjmujemy je wszystkie, nie wyrzucamy, a do gotujacego sie wywaru wrzucamy brokuly. Jesli sa swieze, to najpierw wrzucamy pokrojone trzony a po 10 minutach rozetki, trzony sa smaczne tylko dluzej sie gotuja. Kiedy brokuly sa miekkie, zawartosc garnka wlewamy do miksera, dodajemy wygotowane zabki czosnku, cebule (nie musi byc cala) i czesc wygotowanej natki pietruszki (ja miksowałam też ugotowanego selera i mkorzeń pietruszki) po czym miksujemy na gladka mase. Wlewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy na miniogniu, niech nie stygnieW tym czasie w rozszarpujemy miesko z kurczaka na male kawalki, wrzucamy do zupy. Jogurt mieszamy z chrzanem wlewamy do garnka i dokladnie mieszamy:-) Podejemy z ugotowana marchewka pokrojoną w talarki lub kostkę. Można też podawać z grzankami
---------- Wiadomość dodana o 18:51 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 18:50 ----------
ZUPA MARCHEWKOWA:
- 4 duże marchewki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 5 szklanek bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka curry
- po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka szczypiorku
Warzywa oraz imbir obrać. Czosnek i cebule posiekać, marchewkę i seler pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć łyżeczką do herbaty.
Na odrobinę oliwy wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dołożyć marchewkę, seler (por) oraz imbir i smażyć razem jeszcze kilka minut. Warzywa oprószyć solą, curry oraz słodką i ostrą papryką. Zalać bulionem. Poczekać aż całość zawrze, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Szczypiorek opłukać, osuszyć, grubo posiekać.
Ugotowane do miękkości warzywa razem z bulionem zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby ponownie doprawić do smaku curry i papryką.
Zupę rozlać do kokilek lub talerzy. Każdą porcję zupy udekorować kleksem jogurtu, ewentualnie kwaśnej śmietany. Posypać szczypiorkiem.
---------- Wiadomość dodana o 18:57 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 18:51 ----------
MAKARON Z TUŃCZYKIEM
Składniki dla 2 osób:
200 g makaronu pełnoziarnistego
1/2 cebuli
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże, sparzone i obrane ze skórki
pieprz, cukier, suszone zioła: oregano, bazylia,
2 łyżki oliwy
ew. łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przygotować w międzyczasie sos: na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pomidory. Dusić kilka minut razem, doprawić do smaku pieprzem, cukrem (odradzam solenie, tuńczyk jest słony). Dodać rozdrobnionego tuńczyka z puszki, skropionego sokiem z cytryny. Można zaostrzyć smak sosu papryczką chili. Wymieszać razem składniki i chwilę razem gotować. Podawać z makaronem, posypane suszonymi ziołami (lub świeżymi) i parmezanem.