Zamieszczone przez
mycase
Wg informacji w necie, to dzisiaj jest najbardziej depresyjny dzień w roku. Naukowcy wyliczyli. Mnie się sprawdza, więc wzięłam urlop na żądanie.
I NIC MI SIĘ NIE CHCE! ZUPEŁNIE! Mam się uczyć, nie uczę, powinnam posprzątac, nie sprzątam, powinnam mnóstwo innych rzeczy i nie będę i już. A dylematów w głowie milion. Zbuntowałam się...
A jak ktoś ma dziś podobnie, to tu jest uzasadnienie z netu:
Jeśli jesteście dzisiaj od rana w kiepskiej formie, nie możecie się na niczym skupić, a uśmiech ani razu nie pojawił się na Waszych twarzach, to nie przejmujcie się. Dziś wszyscy mamy prawo do smutku i dołowania się. Naukowcy obliczyli bowiem, że 17 stycznia 2011 wypada Blue Monday- najbardziej depresyjny dzień w roku.
"Termin Blue Monday (dosł. smutny, przygnębiający poniedziałek) wprowadził w 2004 roku Cliff Arnall - brytyjski psycholog, pracownik naukowy Cardiff University. Arnall wyznaczał datę najgorszego dnia roku za pomocą wzoru matematycznego uwzględniającego czynniki meteorologiczne (krótki dzień, niskie nasłonecznienie), psychologiczne (świadomość niedotrzymania postanowień noworocznych) i ekonomiczne (czas, który upłynął od Bożego Narodzenia powoduje, że kończą się terminy płatności kredytów związanych z zakupami świątecznymi)"- czytamy na Wikipedii.