Ja uważam, że można, to tylko maleńki dodatek do potrawy a nie jej podstawa.
Ja uważam, że można, to tylko maleńki dodatek do potrawy a nie jej podstawa.
Czosnkowo - mięsne muffinki
-4 jaja
-pół łyżki granulowanego czosnku
-ugotowana pierś z kurczaka (mała, pojedyncza) lub parę plasterków chudej szynki drobiowej (wersja dla leniwych)
-3 łyżki otrąb owsianych
-szczypta pieprzu (ja daję ziołowy)
-szczypta soli
-3 łyżki mleka odtłuszczonego
Kurczaka pokroić w kostkę i razem z resztą składników zmiksować blenderem.
Nagrzać piekarnik na około 200stopni
Wlać do foremek, i piec około pół godzinki (zależy od pieca) aż będą złotobrązowe.
Sprawdzić nakłuwając nożem przed wyjęciem.
Zamiast kurczaka dawałam tez kiedyś łososia rozdrobnionego z puszki, w wodzie i warzywa (II faza)
i jeszcze placuszki z tuńczyka, nie wiem czy już były, ale będę robić na śniadanko więc wrzucam:
jajko
półtora łyżki otrąb owsianych lub jedna owsianych + pół pszennych
sól, pieprz do smaku
puszka tuńczyka w wodzie
pół korniszona bardzo drobno posiekanego do smaku albo płaskie pół łyżeczki musztardy albo inne dodatki czy przyprawy wg uznania
mieszamy wszystkie składniki, i formujemy w placuszki
smażymy na patelni bez tłuszczu około 4-5 minut z każdej strony
Pieczeń a la klops (PW) - na dużą keksówkę
mięso mielone z indyka (jedna duża podwójna pierś)
mięso mielone z piersi i udek kurczaka (ok. pół kilo)
2 jajka
świeży koperek posiekany
czosnek (ja daję całą główkę przeciśniętą, jak lubicie)
mały koncentrat pomidorowy
przyprawy: szczypta soli, pieprz, tymianek, inne ulubione
Wszystkie składniki dokładnie miksuję blenderem, żeby uzyskać kleistą pastę i do silikonowej keksówki lub foremki
piekę około godzinki w termoobiegu na 175 st.
W wersji "na bogato" można dodatkowo "zatopić" w masie dwa jaja ugotowane na twardo lub podgotowane warzywa (szparagi, brokuły lub brukselki)
Rada - jeśli masa za gęsta i mało kleista, można spokojnie wbić jeszcze jedno małe jajko.
Smacznego![]()
CHIPSY
tak mi się chce czasami chrupać...
marchewkowe
1 -2 duże marchewki
łyżeczka oleju rzepakowego (dozwolona od 2 fazy [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników])
ew. sól (ja robię bez)
Obieramy marchewkę i kroimy w cieniutkie plasterki (przyrządy do krojenia tu mile widziane)
na blaszce układamy papier do pieczenia, na nim marchewkowe kółka lekko skropione olejem (ja to robię łapą w misce, żeby wszystkie były lekko mokre), jak ktoś lubi solimy, można dać inne przyprawy, ale nie próbowałam
20 minut w temperaturze 180st na dół i górę- pilnować, żeby się nie spaliły, wszystko zależy od pieca
no i jeszcze przypominam z książki Dukana: pomidorowe
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 120 min.
Składniki: pomidory, słodka papryka w proszku
Wybrać okrągłe i twarde pomidory, pokroić je na plasterki grubości 2 mm, ułożyć na folii aluminiowej i posypać słodką papryką. Piec dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 100 st. C.
Przechowywać w hermetycznym pudełku, w suchym miejscu.
w ten sam sposób można zrobić też paprykowe (papryka w paskach chrupiąca)
tu znajdziecie przepis Ani na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
jeśli ktoś ma "pewną" drobiową szynkę, można również zrobić chipsy![]()
PIEROGI
3 duże łyżki otrąb owsianych (około pół szklanki)
3 duże łyżki otrąb pszennych (około pół szklanki)
1 jajo
łyżeczka skrobii ziemniaczanej/mąki ziemniaczanej
ciepła woda
Otręby trzeba dokładnie zmielić na puch (jak mąka), dodać jajo, troszkę wody, dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.
Rozwałkować silikonowym wałkiem i wygniatać kółeczka. Nakładać dowolny farsz - warzywny lub mięsny na środek, zagniatać jak zwykłe pierogi. Gotować na wrzątku. Dzienna dawka otrąb to około 6 pierogów (zależy od wielkości)
SAŁATKA Z KURCZAKIEM "NA BOGATO''
faza I / faza II PP
Składniki:
- pierś z kury
- jogurt naturalny 0% tł.
- jajko na twardo (1-2 szt. wg uznania)
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka koncentratu pomidorowego (jako przyprawa, nie składnik, w I fazie raczej pomijać)
- korniszon
- ząbek czosnku (wg upodobania)
- pół małej cebulki czerwonej
Pierś z kurczaka umyć, pokroić i usmażyć lub udusić na patelni na wodzie, lub ugotować na parze i pokroić.
Przełożyć do miski, dodać poszatkowane na drobną kosteczkę cebulkę, jajka na twardo, korniszon czosnek.
Dodać jogurt, musztardę i koncentrat.
Dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem do smaku. Dobrze smakuje również z odrobiną chilli lub przyprawy do gyrosa.
KURCZAK CURRY
(''KURRY'')
Składniki:
- pierś z kurczaka podwójna
- 1/2 małej lub 1/4 dużej kostki rosołowej
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka serka 0% tł
- 2 płaskie łyżeczki curry
- sól (odrobinka, ja pomijam, pieprz, chilli, kminek mielony - wg uznania)
Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance gorącej wody (można ugotować pierś w wodzie z kostką).
Kurczaka ugotowanego kroimy w kostkę, zalewamy w małym garnku bulionem.
Dodajemy przyprawy i musztardę.
Dusimy 15 -20 minut na małym ogniu.
Na końcu (jak przestanie bulgotać) dodajemy serek wcześniej wymieszany osobno z paroma łyżeczkami gotującej się potrawy, żeby się nie ściął .
Zrobiłam wczoraj wieczorem na dziś na obiad, mój zjadł połowę wczoraj wieczorem z ryżem (on nie dietuje), resztę przed chwilą, obiadu nie mam, ale recenzja pozytywna jest
Robię bardzo podobnie kurczaka, polecam przepis!