-
jak biegać z pulsometrem
czy ktoś może mi doradzić jak efektywnie biegać z pulsometrem i jaki wybrać pulsometr ?
pozdrawiam
-
Odp: jak biegać z pulsometrem
z pulsometrem biegać należy w zależności od celu. Czy chcesz schudnąć czy poprawić kondycję czy tylko dla zdrowia? Jeśli chcesz schudnąć to należy biegać w przedziale 60-75% HRmax. HRmax wynosi 220-wiek. Przy założeniu że osoba trenująca ma 30 lat i chce schudnąć to liczymy: 0,6*190 = 114 i 0,75*190 = 142. Osoba taka powinna wtedy biegać utrzymując swoje tętno pomiędzy 114 a 140 uderzeń na minutę.
Jeśli natomiast chce się poprawić znacząco kondycję to wtedy ustalamy wyższe tempo i biegamy w zakresie 75-90% HRmax. Liczy sie tak samo No i przy takim tętnie nie tracimy już tłuszczu. No i korzystasz z pulsometru dostosowując tempo biegania do wyświetlanego pulsu przez urządzenie, tak aby tętno odpowiadało Twoim założeniom.
A wybór pulsometru - zależy ile chcesz na niego wydać? Najtańsze nie są godne uwagi moim zdaniem, natomiast drogie mają zazwyczaj pełno niepotrzebnych bajerów oraz płaci się za markę. Chyba najlepszym wyborem jest coś ze średniej półki, a nawet nieco tańsze (ale nie najtańsze).
-
dziękuję za odpowiedź
zdecydowanie chcę troszkę schudnąć - max 5kg tłuszczyku zgubić. co do wyboru pulsometru zastanawiam się nad pulsometrem timex trainer t5k545 - czy to dobry wybór ?
-
Dobry, tylko drogi w końcu to Timex. Choć wystarczający byłby jakiś tańszy, np. Polar RS100.
-
Gumis, a faktycznie lepiej sie chudnie przy odpowiednim pulsie? ja mierze puls na biezni..normalnie dochodzilam do tempa 6-6,5km/h, ale chcialam sprobowac treningu wedlug pulsu i wychodzi, ze moje tempo to 4,8-5km/h..co Ty o tym myslisz? o ile efektywniejsze jest takie odchudzanie z pulsem?
-
60-75% tętna maksymalnego to mit powtarzany przez wszystkich. Nie ma żadnych badań, które to potwierdzają. Z własnego doświadczenia powiem, że w ogóle nie ma sensu uprawiać sportu z pulsometrem. Najważniejszym efektem biegania jest POPRAWA METABOLIZMU i to właśnie ona powoduje utratę tkanki tłuszczowej. Ma ktoś dowód na to, że podczas biegu spala się tłuszcz? Metabolizm się poprawia po treningu i to daje efekt szybszego przyswajania kalorii.
Najwięcej kalorii spala się przy biegach interwałowych, przełajowych, marszobiegach. To one najbardziej nakręcają metabolizm.
Ostatnio edytowane przez GRUBONG ; 17-06-2012 o 13:30
-
Pisałem to już kilka albo i więcej razy, jak to wygląda wszystko w teorii. Są dwie teorie na ten temat. Jedna mówi o konieczności dostarczania tlenu dla spalania tłuszczu (nie będę tłumaczył jak przebiega proces lipolizy), czyli ćwiczenia w warunkach tlenowych (aeroby, tętno 60-76% HRmax). Drugą teorię natomiast, reprezentuje GRUBONG, gdzie tłuszcz jest spalany po wysiłku, kiedy spłacany jest dług tlenowy, do którego doszło w trakcie intensywnego wysiłku anaerobowego (nie spalił się tłuszcz, ale spaliła się większa liczba kalorii). Ja podchodząc dość sceptycznie do różnego rodzaju nie do końca wyjaśnionych badaniami empirycznymi teorii jestem skłonny do obu teorii, dlatego zawsze rekomenduje zastosowanie dwóch rodzajów treningu: klasyczne godzinne aeroby i interwały. Moim zdaniem w obu przypadkach dochodzi do spalania tłuszczu. Który rodzaj wysiłku jest bardziej efektywny - trudno ocenić, dlatego moim zdaniem maksymalne efekty osiągnie się ćwicząc obie formy.
Czy ćwiczenie z pulsometrem przynosi lepsze efekty? Trudno powiedzieć. Zdrowe osoby, które potrafią dobrze obserwować swoje ciało, nie potrzebują takiego sprzętu, gdyż dobrze czują w jakim tempie ćwiczą prawidłowo. Zasada jest taka w trakcie biegania - jeśli biegniesz i możesz swobodnie rozmawiać to masz dobre tętno. Jednak wiele osób potrzebuje kontrolować tętno, chcąc ćwiczyć aerobowo, bp sami nie potrafią dobrać tempa, tak aby utrzymywać tętno 60-75% HRmax.
-
ten pulsometr Polar RS100 to jedynie stówkę tańszy od tego timexa. Sprawdzałam ceny na allegro.
a może jeszcze jakiś inny pulsometr ktoś poleci?
-
Myślę że pulsometr Timex'a to byłby rozsądny wybór. Chociaż nie chcę na siłę rekomendować, bo przecież każdy ma inne, swoje zdanie.
Co do samego pomysłu biegania z pulsometrem, to popieram, aczkolwiek zgodzę się z wypowiedziami innych, że efekty takiego działania zależą też od tego, czego oczekujesz po ćwiczeniu z pulsometrem. Na pewno odpowiednio dostosujesz trening do własnych potrzeb, zwiększysz wydajność treningu, sprawdzisz wydajność i możliwości własnego organizmu.
-
Cześć, wiem, że temat umarł, ale ostatnio napisaliśmy dłuższy tekst o efektywnym korzystaniu z pulsometra, który być może komuś się przyda... [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ostatnio edytowane przez Dietetyk_Kamila ; 22-03-2016 o 14:58
Uprawnienia umieszczania postów