Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35
Like Tree10Lubią to

Wątek: Dlaczego zrezygnowalam z CHLO ???

Awatar jakaksamit
    jakaksamit jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Lightbulb Dlaczego zrezygnowalam z CHLO ???

Witam wszystkich serdecznie,
    tak jak w tytule – postanowilam podzielic sie z Wami moimi doswiadczeniami, przemysleniami i zebranymi informacjami zwiazanymi z CHIRURGICZNYM LECZENIEM OTYLOSCI – z nadzieja, ze moze komus choc troche pomoge, ze moze ktos skorzysta...

Chce zdecydownie podkreslic, ze tresc tego watku stanowia moja subiektywne przemyslenia, zas informacje medyczne staralam sie zebrac jak najrzetelniej, nie mniej moglam sie w jakims miejscu pomylic, poniewaz lekarzem nie jestem.

Bylam na pierwszej konsultacji u lekarza specjalisty w ktorego rece mialam zamiar sie oddac, rozmawialam tez z wiela innymi lekarzami z calej Polski, ktorzy wykonuja takie operacje a przede wszystkich rozmawialam z ludzmi, ktorzy poddali sie takim operacjom.

Kazdy kto mysli o operacji bariatrycznej musi na wlasna reke „odrobic zadana lekcje” i poszperac w necie, popytac ludzi, lekarzy, sprawdzic przeciwskazania... Jesli rozwazasz taka operacje – niech ten watek nie zwalnia Cie z odpowiedzialnosci wlasnych dociekan i decyzji...
    To musi byc Twoja swiadoma decyzja bo to przeciez Ty bedziesz ponosic konsekwencje i to Ty bedziesz sie cieszyc z utraconych kilogramow, to byc moze Ty nadal bedziesz tyc pomimo wykonanej operacji, to Ty mozesz byc kaleka do konca zycia, to Ty ryzykujesz ze umrzesz na stole operacyjnym...

Kilka faktow:
    jest kilka rodzajow oepracji bariatrycznych majacych na celu zmuszenie organizmu do pozbycia sie zbednych kilogramow, ich podzial wynika ze stopnia restrykcyjnosci, zakresu dzialania chirurga. Kazda z nich ma jakies plusy i minusy, kazda niesie ze soba jakies ryzyko...
    1. Balon zoladkowy – metoda okreslana jako niechirurgiczna – przez przelyk poprzez endoskop wprowadza sie do zoladka pusty balon, a nastepnie wypelnia sie go sola fizjologiczna lub powietrzem, do objetosci okolo 500 ml, co stanowi 1/3 objetosci zoladka.
    Balon moze przebywac w zaladku maksymalnie 6 miesiecy, koszt zabiegu: zalozenie i wyjecie to okolo 9500 zl.
    Kiedy zbieralam informacje dotyczace tej metody – pomyslalam, no dobrze ok – przez 6 miesiecy bede mniej jesc.... ale co po wyjeciu balona? przeciez zoladek nie bedzie skurczony bo byl wypelniony balonem.... Wyobrazam sobie efekt jojo po wyjeciu takiego balona...
    2. Opaska regulowana - polega na umieszczeniu 12cm opaski na górnej części żołądka. Składa się z części opasującej żołądek wyposażonej w balonik napełniany płynem. Ilość płynu w opasce można regulować co zmienia światło żołądka i umożliwia regulowanie przepływu pokarmu. Plyn wstrzykuje sie w specjalny port umieszczony tuz pod skora.
    Metoda ta wplywa jedynie na ilosc spozywanego pokarmu. Niestety bardzo czestym powiklaniem jest wrastanie opaski w sciany zoladka, lub zeslizgniecie sie jej – co powoduje ze caly zabieg nie przynosi zadnych efektow i konieczna jest reoperacja.
    3. Chirurgiczne zmniejszenie zoladka, najczesciej przy uzyciu staplerow czyli specjalnych zszywek - metody: sleeve gastrectomy - zmniejszenie żołądka poprzez wykonanie „rękawa” z żołądka od strony krzywizny mniejszej z wycięciem pozostałej jego części, metoda Masona - polega na podzieleniu żołądka na dwie części przy pomocy pionowego szwu wykonywanego staplerem, oraz ograniczeniu przepływu jedzenia z mniejszej do większej części przy pomocy opaski nie regulowanej.
    W tych metodach bardzo czesto dochodzi do „puszczania” staplerow co grozi wydostawaniem sie tresci pokarmowej do jamy brzusznej i w konsekwencji do bardzo powaznych powiklan a nawet smierci.
    4. Najbardziej restrykcyjne metody polegajace na chirurgicznym zmiejszeniu zoladka oraz na wycieciu czesci jelita cienkiego w celu zmniejszenia wchlanialnosci spozywanego jedzenia i tym samym kalorii. Metody - BPD – Scopinaro oraz Roux-en-Y Gastric Bypas – RNY. Sa to metody przynoszace najlepsze rezultaty w sensie utraty kilogramow jedank sa obarczone chyba najwiekszym ryzkiem powiklan.

Niektore z powyzszych metod mozna wykonac odplatnie, wowczas nie czekasz na operacje, jednak najczesciej jestes skazany/a na oczekiwanie od 3 do 24 miesiecy w kolejce na operacje refundowana przez NFZ, czas oczekiwania zalezy od szpitala ktory ja wykonuje. Podstawowym kryterium kwalifikujacym jest wysokosc bmi.
    Rowniez w zaleznosci od lekarza i zamoznosci szpitala – operacje moga byc wykonane laparoskopowo, lecz niestety nie jest to standard. Czasem tez budowa jamy brzusznej zmusza lekarza do ciecia klasycznego.

Po kazdej operacji bariatrycznej, niezaleznie od wybranej metody bezwzglednym zaleceniem lekarskim jest dieta oraz cwiczenia.
    A skoro tak, to po co sie kroic? Przeciez diete i cwiczenia mozna stosowac bez operacji...
    Operacja ma jedynie pelnic role „wewnetrznego policjanta”, jesli sam/sama nie potrafisz ograniczyc spozywanego pokarmu.

Co sklonilo mnie do rozwazania CHLO?
    ...pewnie zna to uczucie wiele z Was.... to paskudne zmeczenie odchudzaniem, ta bezradnosc gdy wkladamy ogrom sil w utrate kilogramow a one wcale nie chca isc precz...
    Przyszedl taki moment w moim zyciu, gdy przestalam miec bardzo duzo czasu i sily na odchudzanie, bo praca, bo dom, bo.... Owszem byl taki czas, gdy pilnujac diety (1200kcal) i cwiczac codziennie po 1,5 godz, schudlam 58 kg. Zajelo mi to dwa lata, czyli zdrowo i bepiecznie – wcale to jednak nie uchronilo mnie przed jo-jo, i w ciagu kolejnych lat, przytylam z nawiazka do 150 kg...
    dlaczego?
    ano dlatego, ze odchudzajac sie wtedy pracowalam jedynie „na powierzchni” problemu, a przyczyna naszej otylosc twki najczesciej duzo glebiej, w naszej psychice.
    Dopiero gdy dokopalam sie do fundamentalnych przyczyn uzaleznienia od jedzenia i kompulsywnego objadania sie, czyli gdy przeszlam terapie.... – moje odchudzanie znow ma sens. I wiem ze tym razem odchudzam sie po raz ostatni :-)
    Dlaczego wiec CHLO?
    bo chcialam wszystko przyspieszyc, bo chcialam pojsc na skroty, bo marzylam, jak kazdy grubas, zeby ktos lub cos wreszcie zalatwilo za mnie ten problem...
    Jakie to kuszace, prawda????
    klade sie na stol operacyjny i juz po wszystkim, juz bede szczupla, zdrowa, piekna....
    Juz nie bede sie musiala tak strasznie meczyc odchudzaniem.
    Brzmi znajomo?

Jednak niestety prawda wyglada zupelnie inaczej....
    zebrane przeze mnie informacje o tym co sie dzieje w trakcie i po operacji bardzo mnie zszokowaly, przygnebily i raz na zawsze wyleczyly z myslenia o CHLO... Moj wybor padl na Roux-en-Y Gastric Bypas poniewaz uznalam, ze skoro juz mam poddawac sie operacji to skutecznie, zreszta moje bmi i preferencje jedzeniowe kwalifikowaly mnie wlasnie do tej operacji.

cdn.
    Elize7 lubi to.

Awatar jakaksamit
    Mieszka w
    Warszawa

Domyślnie Odp: Dlaczego zrezygnowalam z CHLO ???

cd.

Praktyczne informacje, ktore zebralam:

- wystepujacy dumping syndrom - nagly spadek glukozy zwykle po zjedzeniu czegos slodkiego, objawia sie palpitacjami serca, omdleniem, potliwosc, mroczkami przed oczami - trzeba polozyc sie i odpoczac okolo 1 godz. Tak wiec nawet jesli zjesz slodycze ciezko to odchorujesz....
    - jak wyglada przyjmowanie lekow po operacj bariatrycznej? - w czopkach i zastrzykach;
    - wrzody zoladka - moga wystapic w pozostawionej, wiekszej czesci zoladka;
    - wysoka smiertelnosc w czasie i po operacji – przeraza mnie to, ze w pewnym sensie zataja sie ta informacje.... osoby z ktorymi rozmawialam byly swiadkami wielu pozegnan tych ktorzy nie przezyli...
    - czesta koniecznosc reoperacji tuz po i poprawek po latach;
    - nie ustepujace zawroty glowy, omdlenia, pomimo przyjmowania witamin i mineralow;
    - odwodnienie, sychosc w ustach;
    - niedroznosc zoladka, wymioty nawet po wlasnej przelykanej slinie -> szpital i bezradnosc lekarzy;
    - zaburzenia elektrolitow i witamin mimo przyjmowanych suplementow;
    - zwezenie zespolenia zoladkowo-jelitowego -> konieczna hosipitalizacja;
    - spadki poziomu cukru (nie dumping) -> prowadzace docukrzycy;
    - marskosc watroby spowodowane zmienionym pasazowaniem pokarmu;
    - zapalenie jelita cienkiego ->szpital;
    - biegunki (8-10 na dobe);
    - wzdecia, gazy, po latach przykry zapach wydzielany przez skore z powodu zmienionej flory bakteryjnej w skroconym jelicie;
    - puchniecie nog i rak;
    - ostre bole brzucha, ciagnace zrosty;
    - puszczanie staplerow, martwica zoladka w miejscu zszycia;
    - wymioty gestym sluzem;
    - cieknace szwy;
    - zakzenie rany pooperacyjnej, niegojaca sie ropiejaca rana;
    - wypadanie wlosow pomimo suplementacji;
    - kamienie w woreczku zolciowym -> operacja a po wycieciu woreczka zle funckjonowanie zolci;
    - bole stawow, osteoporoza pomimo suplementacji;
    - wiele osob po chlo po euforii pierwszych dwoch lat, wraca do wagi wyjsciowej: rozciagniecie zoladka, jelito przejmuje funkcje zoladka;
    - koniecznosc stosowania diety do konca zycia wymuszona operacją;
    - encefalopatia Wernickiego - choroba, spowodowana niedoborem witamin, głównie tiaminy (Witamina B1), niekiedy występuje tez w przebiegu alkoholizmu. Zmiany chorobowe umiejscowione są w śródmózgowiu (mózg, układ nerwowy) i podwzgórzu, objawy: zaburzenia świadomości, oczopląs, porażenia mięśni oczu oraz niezborność.

...i wtedy przyszlo opamietanie:
    kobieto co Ty chcesz sobie zrobic????? tylko dlatego, ze jestes zmeczona odchudzaniem chcesz umrzec na stole operacyjnym lub zostac do konca zycia kaleka???????

NIE! NIE !! NIE!!

NIE ZROBIE SOBIE KRZYWDY W POSTACI CHLO - nie chce byc kaleka do konca zycia skazaną na szpital i bezradnosc/niedouczenie/ignorancje lekarzy, NIE ZAMIERZAM TEZ POZOSTAC KALEKĄ = OSOBĄ OTYŁĄ, BEDE WALCZYC uzbrojona w sily po terapii, w wiedze i doswiadczenia. I WIEM ZE MI SIE UDA :-) DZIEKUJE WSZYSTKIM KTORZY PODZIELILI SIE ZE MNA SWOIMI DOSWIADCZENIAMI, czesto tragicznymi, a zwlaszcza osobie od ktorej uslyszalam "gdybym swoje szanse na schudniecie wlasnymi silami ocenila na chocby 5%, nigdy nie poddalabym sie tym dwom operacjom /mason; RNY/". Ja swoje szanse oceniam na ok.60-70% :-) Wiem, ze bedzie ciezko, ze bede chudnac duzo wolniej niz po chlo, ale bede ZDROWA. Po chlo i tak konieczna jest dieta, wiem ze jestem na tyle silna aby stosowac ją bez wewnetrznego policjanta w postaci chlo. Na konsultacji lekarz z pogarga stwierdzil ze tylko JEDNEMU % ludzi otylych udaje sie schudnac i utrzymac prawidlowa wage. No to ja mam ambicje byc TĄ JEDNĄ NA 100!!!!! Zawsze uwazalam, ze jestem wyjatkowa :-)))) -> to byl oczywiscie zart i mam nadzieje, ze wielu z nas zada klam tym statystykom!!!!

Od 1 wrzesnia zaprzyjaznilam sie z Dukanem, ktory absolutnie rzucił mnie na kolana skutecznoscia :-)
    no ale o tym pisze w swoim glownym watku...

Pozdrawiam wszystkich goraco i zycze wielu sukcesow.... a przede wszystkim madrych wyborow :-)

.

Awatar jakaksamit
    Mieszka w
    Warszawa

hm.... komentarzy brak,
    mam jednak nadzieje, ze moje doswiadczenia komus troszke sie przydaly...

pozdrawiam Noworocznie

Awatar SiLo34
    SiLo34 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Kraków

zwariowałam jak to poczytałam..pomyslec ze kiedys mówiłam ze na operacje pójde...ale raczej juz nie...
    Czy i mnie się uda?? - Część 1

chcę zacząć raz kolejny....nie wiem który to juz raz......moze setny????ale trzeba miec nadzieje ze ostatni.....
    WRÓCIŁAM..prosze o wsparcie

schudne20kg jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Świnoujście

Jeżeli się odchudzać to z głową bo zdrowie najważniejsze.Lepiej samemu ograniczyć jedzenie niż iść na stół operacyjny.
    Jeżeli nawet będziemy miały zmniejszony żołądek ,a będziemy jeść same słodycze to i tak nic to nie da.Po prostu trzeba zmienić swój styl jedzenia.Innej drogi nie ma.I cudów też.

anew96 Guest

Super artykuł, mądra decyzja i fantastyczny suwaczek. Gratulacje.

Awatar kousek
    kousek jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Wpisy na blogu
    5

Gratuluję decyzji i sukcesów...

Awatar ketoza
    ketoza jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Gdynia

Jakaksamit jesteś wielka duchem i wspaniała, napisałaś bardzo dużo o tym, co należy wiedzieć zanim podejmie sie taką decyzję.

Każdy ma prawo znać i plusy i minusy i sam podjąc decyzję. Nie ulegac naciskom osób i instytucji, które na takich operacjach po prostu zarabiają.

Operacje są refundowane, czyli płaci za nie NFZ (czyli skarb państwa - podatki...), ale nie w tym rzecz. Sedno tkwi w tym, ze to szpitale dostaja kase za wykonanie operacji, a czy pacjent przeżyje i jak długo to już zupełnie inna historia... Dlatego są naciski i reklama, napędzanie ludzi do klinik na operacje, zamiast posłac ich na terapie.

Psychoterapia jest podstawą przestrzegania diety oraz utrwalenia zdrowych nawyków. Tak jak gospodyni tego watku, najpierw kazdy z nas musi znaleźć przyczynę swoich problemów jedzeniowych i dopiero po uporaniu sie psychicznie za swoimi demonami, ma sie gwarancję na schudnięcie i na szczęście w życiu.
    Wszystkie moje wypowiedzi są jedynie osobistymi opiniami i mają charakter czysto informacyjny. Nie należy ich traktować jak zaleceń. Nie ponoszę odpowiedzialności za sposób w jaki zostaną odebrane.
    W razie wątpliwości postępuj zgodnie z własnymi przekonaniami, bądź skontaktuj się ze specjalistą.
    MOJA HISTORIA część pierwsza, mnóstwo porad i ciekawostek o odchudzaniu. Polecam

valilina jest nieaktywny Nowy na forum

Dziękuję za ten post. Uświadomiłam sobie moją głupotę i chęć pójścia na łatwiznę, i sobie go zapisałam. Chudniecie to ZAWSZE ciężka praca czy z CHLO czy bez niego.
    A zdrowia się nie odzyska.

Valilina

Awatar jakaksamit
    Mieszka w
    Warszawa

Trudno mi wyrazic slowami.... jak bardzo sie ciesze, ze komus przydaly sie moje doswiadczenia...

gorace buziaki dla wszystkich wspolwalczacych
    uda nam sie! ja to wiem.

trzymajcie sie dzielnie

.

Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów