Strona 202 z 219 PierwszyPierwszy ... 102 152 192 200 201 202 203 204 212 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2,011 do 2,020 z 2181

Wątek: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

elmirka172 jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Tychy

Domyślnie Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

Cytat Zamieszczone przez Toja1969 Zobacz posta
    Rano codziennie zjadam pół grejpfruta i jabłko, a to zębom nie służy.
    ja się dzisiaj "załatwiłam" tymi owockami. Zjadłam grejfruta a potem jabłko i było na tyle kwaśne, że kurcze musiałam obrać ze skórki, bo mnie zęby przy jej gryzieniu bolały :/ mam jakieś mikroubytki chyba i do tego nadwrażliwość i nie mogę takich kwaśnych rzeczy jeść :/ jutro ewentualnie jabłko a tak to gotowane warzywa, a rano kanapka jeszcze w ramach przestawiania się na dietę. Może to efekt psychiki, całkiem możliwe, ale powiem Wam, że dzisiaj popołudniu zjadłam 3 ciastka a'la delicje i mi było za dużo słodkiego. Fakt, że ostatnio ograniczyłam mocno słodycze (kiedyś to ilość czekolady była powiedzmy taka 2-3 batoniki dziennie, a teraz często nic), ale żeby aż tak mnie przesłodziło? I kawa jakaś mocna mi się wydaje jak poza poranną kanapką jem tylko warzywa/ owoce (pamiętam, że na diecie się jej nie pije, ale póki jestem przed... :P ) Hah i mimo że jeszcze nie jestem na samym WO to sikam jak najęta :| soczysty grejfrut był i zielona herbata też moczopędna (herbaty gorzkie można?)

Awatar Toja1969
    Toja1969 jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Olsztyn
    Wpisy na blogu
    22

Domyślnie 39 dzień na DOW

Cieszę się, że dieta się kończy głównie ze względu na zęby. Wybieram się do dentysty po zakończeniu, więc Wam opowiem o ewentualnych spustoszeniach i pomysłach stomatologa na przeciwdziałanie.
    A swoją drogą: też macie takie mnóstwo planów na "po diecie"?

Awatar gruschka
    gruschka jest nieaktywny Znany na forum

Toja
    a czemu owoce zębom nie służą Przecież dla ciała one mają charakter zasadowy.Ja zaczynam dzień od litra soku marchewkowego made in ja a potem jabłko i grejfrut i w ogóle nie czuję,że mam zęby i dziąsła...
    Trochę mnie zmartwiłaś

Zieleninka
    masz rację,że krzyczysz, czasem dobrze być postawionym do pionuktoś taki jak ty jest przy tej diecie na wagę zlota

Fatty
    a może ty niezagruba jesteś i to jest przecież duży spadek, właściwie nieosiągalny na innej diecie, może policz sobie jaki to procent utraty wagi

Co do planów po diecie... Po raz pierwszy nie mam żadnychJedno wielkie marzenie zrealizowałam zanim zaczęłam dietę i nadal mnie ono strasznie kręci
    Nowa wiosna- nowe zadanie
    Zaciskanie paska - na początek 6 cm.
    Docelowo 20cm do zgubienia
    http://www.jestemfit.pl/forum/tylko-...izacja-42.html

kasiatom jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    płock

Witam Dziewczynki

Kolejny 19 dzień mija i byłoby wszystko ok , gdyby nie bóle moich stawów.
    Od 2 dni łażę taka jakby mnie połamało, od tamtej jesieni leczyłam się na stawy bo miałam zapalenie, reumatycznego nie stwierdzili wiec po rehabilitacji byłam dobrej myśli a tu znowu jakieś bóle.

Jeśli chodzi o spadek wagi to jutro się ważę, więc zobaczymy.
    Ból głowy minął ale ten kręgosłup i nogi,hhhhmmmn.

Zieleninka -super że jesteś!

Fatty30 jest nieaktywny Nowy na forum

Hello!

Grushka - gruba jestem jak balonik...160 i 80kg...teraz juz 73.5 ale alarm odwolany bo waga zaczela spadac ponownie.

Zieleninka - dzieki za kubel zimnej wody! przydaje sie czasem! cale szczescie to byl jeden plaster a nie ananas i co zjedzone to juz zapomniane i

Dzis moj 18 dzien...wczoraj sie pomylilam Postanowilam, ze zakoncze po 4 tyg i zaczne wprowadzac zdrowe produkty stopniowo. Boje sie troche bo nie wiem jak sie do tego zabrac, musze myslec juz o jakims planie.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Tychy

Cytat Zamieszczone przez gruschka Zobacz posta
    a czemu owoce zębom nie służą Przecież dla ciała one mają charakter zasadowy.Ja zaczynam dzień od litra soku marchewkowego made in ja a potem jabłko i grejfrut i w ogóle nie czuję,że mam zęby i dziąsła...
    Jeśli chodzi o "dentystyczną" perspektywę, to nie odpowiem na to pytanie, ale w przypadku tak jak ja mam okropnie wrażliwe zęby, to po prostu one bolą i robią się wrażliwe do tego stopnia, że jak po zjedzeniu czegoś kwaśnego nie umyję zębów, to nie jestem w stanie niczego pogryźć. Poza tym w owocach są kwasy, nawet jeśli ogólnie są zasadowe dla organizmu, to kwasy zawierają i one dają się we znaki zębom

Awatar Toja1969
    Toja1969 jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Olsztyn
    Wpisy na blogu
    22

Domyślnie 39 dzień na DOW

Właśnie chodzi o te kwasy owocowe. Nawet widziałam fachową wypowiedź stomatologa, który twierdził, że kwasy owocowe są na tyle silne, że nie można być zębów bezpośrednio po zjedzeniu owocu. Podobno wtedy te kwasy sa rozprowadzane i wcierane w całą powierzchnię szkliwa, wnikają we wszelkie mikroubytki i niszczą to szkliwo. Ten dentysta twierdził nawet, że najlepiej myć zęby rano po przebudzeniu i wieczorem przed snem, a o myciu po posiłkach zapomnieć. Poza tym wszystkim - ja też mam nadwrażliwe zęby, no i tę parodontozę, a więc mnie po prostu po owocach czasem szczypie.

Mieszka w
    Tychy

Domyślnie Odp: 39 dzień na DOW

Cytat Zamieszczone przez Toja1969 Zobacz posta
    Właśnie chodzi o te kwasy owocowe. Nawet widziałam fachową wypowiedź stomatologa, który twierdził, że kwasy owocowe są na tyle silne, że nie można być zębów bezpośrednio po zjedzeniu owocu. Podobno wtedy te kwasy sa rozprowadzane i wcierane w całą powierzchnię szkliwa, wnikają we wszelkie mikroubytki i niszczą to szkliwo. Ten dentysta twierdził nawet, że najlepiej myć zęby rano po przebudzeniu i wieczorem przed snem, a o myciu po posiłkach zapomnieć. Poza tym wszystkim - ja też mam nadwrażliwe zęby, no i tę parodontozę, a więc mnie po prostu po owocach czasem szczypie.
    O to ciekawe, nie wpadłam na to... kurcze, ale jak zjem kwaśne jabłko czy grejfruta, to normalnie czuję całą szczękę, nosi mnie jak nie mogę umyć zębów, bo chciałabym przestać czuć każdy ząb z osobna i wszystkie razem... W takim razie jaka rada? dużo pić? płukać usta?

Zieleninka jest nieaktywny Znany na forum
    Wpisy na blogu
    1

Dziewczyny, dziękuję za miłe słowa i uznanie. Po prostu dzielę się z Wami tym, co wiem. Są to 3 lata praktyki, słuchania osób, które były na turnusach oraz lektura obowiązkowa Ewy Dąbrowskiej.

Czy litr soku marchewkowego na śniadanie to nie przesada? Podziwiam Cię, że tyle naraz dajesz radę wyprodukować i wypić ale gdzie inne składniki?

Emirka, mam wrażenie, że nie zapoznałaś się z zasadami diety i książeczką w ogóle. Najpierw przygotuj się teoretycznie i nastaw psychicznie a potem zaczynaj. Nie eksperymentuj przy wysiłku intelektualnym. Potem też zdążysz schudnąć, oczyścić organizm i podleczyć.

Kasiatom, to może być kryzys ozdrowieńczy. Miałam kiedyś po dobrych dwóch tygodniach diety.

A oto dla przypomnienia i jako źródło nowych inspiracji przykładowy jadłospis podawany przez E. Dąbrowską w książeczce "Ciało i ducha ratować żywieniem":
    Dzień 1

Śniadanie: sok z marchwi; surówka: pomidor, ogórek kiszony, seler naciowy; surówka z białej kapusty z jabłkiem; gotowany burak; herbata miętowa; sok jabłkowy.
    Obiad: zupa ogórkowa; duszona papryka nadziewana jarzynami; surówka z czerwonej kapusty z grapefruitem; gotowany kalafior, kompot z jabłek (z goździkami, bez cukru).
    Kolacja: mus jabłkowy na ciepło; surówka z marchwi z jabłkiem; gotowana biała kapusta; sok pomidorowy, herbata z róży.

Dzień 2
    Śniadanie: pomidor z cebulą; surówka z białej rzodkwi, jabłka i ogórka kiszonego; surówka ze świeżej kapusty, marchwi i pora; sok z marchwi i jabłek, herbata;
    Obiad: zupa jarzynowa (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta biała, cebula, czosnek, bazylia, cząber, só1); surówka z selera z jabłkiem, z dodatkiem wody, soku z cytryny i soli; surówka z kiszonej kapusty z marchwią, jabłkiem i porem.
    Kolacja: sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i cebulą; jabłko pieczone; sok pomidorowy, herbata miętowa.

Dzień 3
    Śniadanie: jarzyny na ciepło; surówka z papryki, ogórka kiszonego, pomidora, cebuli; utarte jabłko z chrzanem; sok z kiszonej kapusty, herbata miętowa.
    Obiad: zupa kalafiorowa; leczo jarskie; kapusta kiszona z jabłkiem, szczypiorkiem; kompot z dyni z goździkami bez cukru.
    Kolacja: mus jabłkowy; surówka z marchwi z jabłkiem; buraczki z chrzanem na ciepło; sok z czerwonej porzeczki, herbata z melisy.

Dzień 4
    Śniadanie: sok z marchwi; pomidor ze szczypiorkiem; gotowany kalafior; surówka: czerwona kapusta, por, jabłko; sok z czarnej porzeczki, herbata wieloowocowa.
    Obiad: buraczek faszerowany; surówka z białej kapusty z jabłkiem i przyprawami ziołowymi; surówka z ogórka kiszonego z cebulą; herbata owocowa, sok pomidorowy.
    Kolacja: bigos jarski; marchew gotowana z koperkiem; tarte jabłka z rzodkwią; sok pomidorowy, herbata wieloowocowa.

Dzień 5
    Śniadanie: surówka z białej kapusty z jabłkiem i cytryną; pomidor z ogórkiem kiszonymi, sok z marchwi, herbata miętowa.
    Obiad: zupa kapuśniak; leczo jarskie; surówka z marchwi i jabłka; kompot z jabłek z goździkami.
    Kolacja: 1/2 grapefruita, surówka: papryka czerwona, cebula, jabłko, ogórek kiszony; burak gotowany; herbata z melisy.

Dzień 6
    Śniadanie: surówka z marchwi; buraczki na gorąco z chrzanem; pomidor z ogórkiem kiszonym; herbata miętowa.
    Obiad: barszcz ukraiński; surówka: sałata pekińska, seler naciowy, jabłko, ogórek kiszony, natka, szczypiorek, papryka; sok z marchwi; kompot jabłkowy.
    Kolacja: 1/2 grapefruita; surówka: kapusta świeża, cebula, jabłko, sól; leczo jarskie z dynią; herbata owocowa.

Dzień 7
    Śniadanie: surówka: jabłko z chrzanem; sok wielowarzywny: marchew, seler, rzepa, burak, cytryna; kalafior gotowany; pomidor pokrojony z ogórkiem kiszonym; herbata z dzikiej róży.
    Obiad: gołąbki jarskie; buraczki na gorąco; surówka: pory z jabłkiem; kompot z jabłek.
    Kolacja: surówka: ogórek kiszony, gotowany burak, cebula; surówka: świeża kapusta, melon, jabłko; sok jabłkowy, herbata z hibiskusa.
    Dzień 8
    Śniadanie: kapusta biała gotowana; ogórek kiszony, pomidor z cebulą; surówka: papryka, pomidor, jabłko, ogórek kiszony, natka, sałata, seler naciowy z kwaskiem mlekowym; sok z marchwi.
    Obiad: barszcz ukraiński; surówka z jabłka i porów; surówka z białej kapusty z arbuzem; sok pomidorowy, sok jabłkowy, herbata miętowa.
    Kolacja: bigos jarski; jabłko pieczone; surówka: kiszona kapusta, marchew, szczypiorek, jabłko; sok jabłkowy, herbata owocowa.

Dzień 9
    Śniadanie: burak gotowany; pomidor z cebulą; surówka: marchew, jabłko, chrzan; sok z buraka kiszonego; herbata miętowa.
    Obiad: barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem; gołąbki jarskie; ogórek kiszony z cebulą; surówka: seler korzeniowy, jabłko, cytryna, z dodatkiem wody; kompot z jabłek.
    Kolacja: jabłko pieczone; surówka: kapusta kiszona z grapefruitem; surówka: brukiew, jabłko, marchew; sok jabłkowy, sok pomidorowy.

Dzień 10
    Śniadanie: marchew gotowana (w całości), pomidor z cebulą; surówka: kapusta kiszona, papryka, szczypiorek, natka, jabłko; sok z kiszonego buraka; sok z marchwi, herbata miętowa.
    Obiad: kapuśniak ze świeżej kapusty; kabaczek pokrojony w paski i ugotowany; surówka z marchwi, jabłka, chrzanu, kiełków lucerny, sałata z sokiem z cytryny; sok z jabłek i buraków.
    Kolacja: leczo jarskie; surówka z kapusty białej z papryką; buraczki na gorąco, sok z selera i t.narchwi, herbata owocowa.

Dzień 11
    Śniadanie: pomidor z cebulą; ogórek kiszony; surówka z rzepy, rzodkiewki, jabłka; surówka z czerwonej kapusty z czosnkiem; sok z marchwi; sok z surowego buraka z wodą i sokiem z cytryny; herbata miętowa.
    Obiad: kapuśniak ze świeżej kapusty; surówka z czerwonej i żółtej papryki z jabłkiem i ogórkiem kiszonym; pomidor z cebulą; kompot z jabłek; 1/2 grapefruita.
    Kolacja: mus jabłkowy; surówka z marchwi i jabłka; surówka z selera, dyni, jabłka; sok z marchwi; herbata wieloowocowa.

Dzień 12
    Śniadanie: marchew gotowana; surówka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli; pomidor z cebulą; surówka z kapusty czerwonej, pomarańczy, cytryny; sok z pokrzywy i jabłek.
    Obiad: zupa ogórkowa; biała kapusta gotowana; surówka z rzepy, jabłka; kompot jabłkowy.
    Kolacja: mus jabłkowy; surówka z białej kapusty, grapefruita, cytryny; sok wielowarzywny: marchew, seler, pietruszka, rzepa, burak; surówka z selera, dyni i jabłka; sok jabłkowy; herbata miętowa.

Dzień 13
    Śniadanie: burak gotowany; surówka z pomidora, ogórka kiszonego, papryki i cebuli; surówka: biała kapusta, jabłko, przyprawy ziołowe; sok z marchwi; sok z ogórka kiszonego.
    Obiad: barszcz; marchew gotowana; surówka z jabłka z chrzanem; surówka: jabłko, ogórek kiszony, kapusta pekińska, seler naciowy, szczypior, natka, pomidor; herbata z róży.
    Kolacja: bigos jarski; surówka z marchwi; surówka z pora z jabłkiem; sok z marchwi; herbata miętowa.

Dzień 14
    Śniadanie: kapusta biała na gorąco; pomidor z cebulą, ogórek kiszony; surówka: marchew, seler, jabłko i sok z cytryny; 1/2 grapefruita, sok z marchwi.
    Obiad: barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem; gołąbki jarskie; surówka: pomidor, papryka, ogórek kiszony, jabłko; kompot jabłkowy.
    Kolacja: mus jabłkowy; pory gotowane; surówka: kapusta kiszona, marchew, szczypiorek; sok pomidorowy; herbata z róży.
    Uwaga: do surówek można dodawać zmielony kminek i majeranek, a także przyprawy ziołowe, co ułatwia trawienie i zapobiega wzdęciom.

kasiatom jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    płock

Wink Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

Dzień dobry.
    Dziś u mnie 20 dzień diety-połowinki!
    Waga jak z przed 3 dni, ale ja mam tak na tej diecie,chudnę skokowo wiec pewnie dopiero w niedzielę będzie zdziwienie.
    Jak przechodzę koło lustra to się zatrzymuję bo nie wierzę własnym oczom jak się zmieniam.
    Cieszy mnie bardzo mój wygląd i buźka już taka gładka się zrobiła, normalnie chyba w narcyzm popadnę hehe.

Jeszcze tylko żeby nic nie bolało- Zieleninko- długo trwa ten kryzys ozdrowieńczy?

pozdrawiam wszystkich, miłego dnia!