Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 25 kg w dół! Najwyższy czas zacząć!

sonador20 jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Poznań

Red face 25 kg w dół! Najwyższy czas zacząć!

Witam forumowiczów

Tytułem wstępu.

Wzrost: 183
    Waga: 103kg

W dodatku student, co definiuje cały mój sposób odżywiania.

Nie dalej jak 2 lata temu pisałem tutaj na forum, że zaczynam się odchudzać. Wtedy z 116kg udało mi się schudnąć do 95 kg. Niestety utrata wagi spowodowana była raczej tym, że potrafiłem na obiad zjeść zupkę chińską i z lenistwa nic więcej nie gotować. Niestety wystarczyło wrócić na rok do rodzinnego domu i od razu 8 kg poszło w tyłek

Dlatego znowu powracam do wcześniej założonego celu - 78 kg jednak tym razem już z głową i nastawieniem, że nie uda mi się tego zrealizować w 3 miesiące, choć marzeniem było by gdybym w październiku tego roku mógł zobaczyć wagę jak najbardziej zbliżoną do wyznaczonego celu.

Niestety już na samym wstępie mam problem z ułożeniem dla siebie diety, a nawet jej realizacją. W skrócie moje największe problemy:

1. Jestem studentem dziennym, w dodatku pracuje. Wychodzę o 7:00 z domu, wracam często o 19:00 - 22:00,dlatego mam problem z dobraniem jadłospisu by móc jeść zgodnie z dietą, minimum 5 posiłków.

2. Czas przygotowania posiłków lub proces ich robienia jest dla mnie zbyt skomplikowany, czasochłonny - dlatego wtedy najczęściej sięgam po fast foody.

3. Mój największy wróg to chipsy, ciężko jest mi przejść w sklepie obok nich i ich nie kupić.

4. Dodatkowym minusem są finanse. Na jedzenie mam bardzo ograniczony budżet, dlatego moja dieta musi się z tym liczyć.

5. Brak ruchu wynikający z braku czasu.

To jest moja magiczna 5, która przez dłuższy czas wydawała mi się nie do przeskoczenia. Jednak biorę się w garść i zamierzam niedługo zobaczyć już pierwsze efekty. Dodatkowo postanowiłem , że będę sumiennie prowadzić ten pamiętnik z nadzieją, że dzięki temu zmotywuję się jeszcze bardziej.

Na pierwszy rzut idą punkty nr 3, nr 2. Jutro ( a raczej dzisiaj, ale w troszkę późniejszych godzinach) Zamierzam ułożyć sobie jadłospis na najbliższy tydzień. Udać się do sklepu - zakupić wszystko co potrzebne i przez następny tydzień unikać pokus w postaci chipsów czy innych śmieciowych posiłków.

Dodatkowo jestem na etapie realizacji punktu 5 - zamówiłem już sobie z firmy kartę multisport - i zamierzam co najmniej 3 razy w tygodniu znaleźć czas na siłownie i basen.

Na koniec mam jeszcze do was prośbę, jeśli macie jakieś rady, które mogły by mi pomóc w realizacji określonego celu - będę bardzo wdzięczny.

Tak samo propozycje jadłospisu - jeśli znacie "coś" ( bez względu czy to na śniadanie, obiad, kolacje etc.) co można szybko przygotować i nie wielkim nakładem finansowym - to będę jeszcze bardziej wdzięczny.

Trzymajcie za mnie kciuki.
    DO USŁYSZENIA

Sonador20

Awatar GRUBONG
    GRUBONG jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Domyślnie Odp: 25 kg w dół! Najwyższy czas zacząć!

Cześć,

Nie zajmuj się w ogóle ćwiczeniem zanim nie ułożysz diety i się do niej nie przyzwyczaisz.

Dieta to 80% sukcesu, pozostałe 20% to aktywność fizyczna.

Bardzo łatwo jest wpaść w pułapkę złej diety nadrabianej wysiłkiem. Powoduje to brak efektów lub niewielkie efekty. Skutkuje to porzuceniem nie tylko ćwiczeń, ale też diety.

Ćwiczenia to tylko dodatek do diety.

Mieszka w
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez GRUBONG Zobacz posta
    Cześć,

Nie zajmuj się w ogóle ćwiczeniem zanim nie ułożysz diety i się do niej nie przyzwyczaisz.
    Dieta to 80% sukcesu, pozostałe 20% to aktywność fizyczna.
    ...
    Ćwiczenia to tylko dodatek do diety.
    @GRUBONG - zdaje sobie z tego sprawę, dlatego ćwiczenia zaczynam dopiero za miesiąc. Daje sobie ten czas, na to by przyzwyczaić się do diety, wprowadzić ewentualne poprawki. Natomiast ćwiczenia, na razie będą jedynie służyć poprawieniu kondycji, która w moim przypadku jest zerowa.

Awatar kajka38
    kajka38 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Warszawa

trzymam kciuki za realizacje założeń
    mi zawsze świetnie wychodzi układanie założeń i robienie planów - potem jest już nieco gorzej :P
    jestem tu: Kaja na MM - Część 4 - Strona 18
    Zrzucone na MM:

Mieszka w
    Poznań

Aż wstyd się przyznać, ale nie mam dosłownie dnia, którym mógłbym się pochwalić w ciągu ostatniego tygodnia. Każdego dnia postanawiam sobie, że jutro to już ten dzień - zaczynam z genialnym nastawieniem, a potem w ciągu dnia coś się stanie i wszystko się spieprzy. A to piwo- na które koniecznie muszę iść, bo oblewamy zrealizowany projekt. To wypad do McDonalda, bo wszyscy idą- to ja też.

Nie umiem się oprzeć jak na razie tym podstawowym sytuacją, kiedy powinienem się zastanowić, pomyśleć i powiedzieć nie. Albo odmówić samemu sobie.

Jutro kolejny dzień. Mam nadzieje, że tym razem mi się uda.

Trzymajcie kciuki,

pozdrawiam

DrEvil jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Chicago

Co oststnio zamowiles w McD? Jak dobrze wybierasz, to czasem mozna tam zjesc. Piwo tez mozna pic, wazne jest co sie je do tego piwka.
    2003 - jojo 30kg, 2004 - jojo 30kg, 2011 - ???
    Cel: 10% BF w 2012.

Mieszka w
    Poznań

@DrEvil - na pewno nie to co powinienem

Ale cóż kolejny dzień, zobaczymy jak wyjdzie to wszystko dzisiaj

Miłego dnia wszystkim

Mieszka w
    Poznań

Dzień 7.

Sukces!

Pierwszy dzień, gdzie właściwie udało mi się postępować zgodnie z ustaloną dietą. Pod względem kalorycznym - ekstra. Nie czuje się głodny - kolejny plus. No i satysfakcja ogromna. Szczególnie, że cały tydzień coś mi w tej diecie przeszkadzało - wypad na piwo ze znajomymi, czy mcdonald, czy chipsy. Właściwie wczoraj poza 1L Coca-Colą, też miałbym czym się pochwalić, ale dopiero dzisiaj osiągnąłem pierwszy cel - w końcu wdrożyłem się w dietę - po tygodniu starań. Jutro będzie następny cel

Pewnie wydaje wam się to śmieszne, bo ciesze się jak głupi dlatego, że wytrzymałem jeden dzień na diecie - i to właściwie mój pierwszy. Ale dla mnie to była tygodniowa walka z samym sobą by w końcu zacząć. I udało się

Dzisiejszy jadłospis:

Śniadanie:

Jogurt pitny light truskawkowo żurawinowy : 80 kcal
    4 mandarynki - 110 kcal

Obiad

Filet z kurczaka w marynacie
    z sosu sojowego z jedną łyżeczką oleju : 280kcal
    Mieszanka chińska : 80kcal
    Ryż: 350kcal

Podwieczorek:

4 mandarynki : 110kcal

Kolacja:

Serek wiejski Light :190kcal
    Tuńczyk w wodzie : 150kcal

Łącznie: 1350kcal

Trzymajcie kciuki za jutro!

Awatar GRUBONG
    GRUBONG jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Nie jesteś głodny jedząc 1350 kcal? To bardzo mało. Czy taka ilość jest dla Ciebie komfortowa?

Awatar _dinka_
    _dinka_ jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Wrocław

a ad ptk 4 i 5...

czipsy kosztują z 5zł. czyli dokładnie tyle co paczka warzyw "na patelnie" które robi się w 5min.

a moje wyjście do dietetyka chyba w d* poszło :/ radośnie się okazało że układać diete miałaby moja dawna psiapsiuła z podstawówki. teraz w sumie kontakt mamy miertwy, wiedziałam ze ona tam pracuje ale nie wiedziałam że takie rzeczy robi. no za nic się nie przełamie zeby moja koleżanka miała moje sadła mierzyć, analizować i oglądać.
    na szczęście coś jej dzisiaj wypadło i poprosiła o przełożenie spotkania (co przyjęłam z entuzjazmem). teraz tylko muszę pomyśleć jak to zrobić żeby się z wizyty u niej wyplątać (a już super by było żeby się wplątać do kogoś innego)

no kurcze, zawsze wiatr w oczy :/
    start: 14.11.2011 - FAIL!
    start II: 1.07.2013 - FAIL!!
    start III: 25.04.2014 .....

https://forum.jestemfit.pl/xxl-2...czesc-1-a.html

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów