Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Wypieki - wszystkie surowe :(

Awatar psikaczu
    psikaczu jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Ostrołęka

Domyślnie Wypieki - wszystkie surowe :(

Witam i od razu przepraszam, jeśli powielam pytanie. Otóż od jakiegoś czasu próbuję sobie coś upiec do kawy i nic mi nie wychodzi !!! Tzn. murzynek po wierzchu jest już twardy i upieczony a w środku surowy. To samo było z babeczkami piernikowymi - zewnątrz już ok a w środku niedopieczone. Aż odechciewa mi się kolejnej próby. Tak sobie myślę, może daję kiepski jogurt (0,1%). Właśnie wydrukowałam przepis na muffinki i chyba będzie to moja ostatnia słodycz. Zaznaczam tylko, że przed dietą piekłam dużo ciast, włącznie z tortem na urodziny syna; w sobotę piekłam zwykłe muffinki dla mojego synka i wyszły ponoć smaczne; ja oczywiście nie próbowałam. Ale pięknie wyrosły i nie opadły wogóle. Czy nasze składniki nie nadają się do pieczenia? Ja wiem, że te ciasta to tylko namiastka słodyczy ale ja już się przyzwyczaiłam to tych smaków i nie kusi mnie do zwykłego ciasta. Ten nieupieczony murzynek - w smaku bardzo dobry, chociaż niesłodki ale boję się zjeść więcej, żeby się nie rozchorować. Babeczki piernikowe - miód, malina. Tylko czemu niedopieczone?
    Pozdrawiam

goochna jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Jarocin

Domyślnie Odp: Wypieki - wszystkie surowe :(

może masz za wysoką temperaturę... wtedy z wierzchu się spieka a w środku nie dopieka
    spróbuj zmniejszyć temp i wydłużyć czas pieczenia

Awatar psikaczu
    Mieszka w
    Ostrołęka

No właśnie, piekarnik mam zwykły gazowy bez żadnych termoobiegów itepe ale jak wspomniałam, zwykłe ciasta mi wychodzą. Te nasze robię z różnych przepisów wyszukanych w internecie i ustawiam piekarnik na taką temperaturę i czas jak w przepisach. Ale spróbuję zastosować Twoją radę. Dziękuję.
    Pozdrawiam
    Ps. Jak znów się na coś skuszę to napiszę o efektach. A tymczasem idę do sklepu po stanik po wszystkie są za duże

goochna jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Jarocin

Napisz jak Ci coś dobrego wyjdzie

Ja się objadam dzisiaj bigosem z młodej kapusty

Awatar Voyager
    Voyager jest nieaktywny Znany na forum

Witaj
    Jesli nie wychodzą Ci ciasta pieczone, zrób sernik na zimno, czekoladowo-waniliowo-malinowy. Przepis znajdziesz na moim wątku. Nie powinnam się chwalić, ale wychodzi przepyszny

2010 108,7 kg
    2015 98 kg
    2017 88 kg

Awatar agajna
    agajna jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Jastrzębie Zdrój

Cytat Zamieszczone przez psikaczu Zobacz posta
    Witam i od razu przepraszam, jeśli powielam pytanie. Otóż od jakiegoś czasu próbuję sobie coś upiec do kawy i nic mi nie wychodzi !!! Tzn. murzynek po wierzchu jest już twardy i upieczony a w środku surowy. To samo było z babeczkami piernikowymi - zewnątrz już ok a w środku niedopieczone. Aż odechciewa mi się kolejnej próby. Tak sobie myślę, może daję kiepski jogurt (0,1%). Właśnie wydrukowałam przepis na muffinki i chyba będzie to moja ostatnia słodycz. Zaznaczam tylko, że przed dietą piekłam dużo ciast, włącznie z tortem na urodziny syna; w sobotę piekłam zwykłe muffinki dla mojego synka i wyszły ponoć smaczne; ja oczywiście nie próbowałam. Ale pięknie wyrosły i nie opadły wogóle. Czy nasze składniki nie nadają się do pieczenia? Ja wiem, że te ciasta to tylko namiastka słodyczy ale ja już się przyzwyczaiłam to tych smaków i nie kusi mnie do zwykłego ciasta. Ten nieupieczony murzynek - w smaku bardzo dobry, chociaż niesłodki ale boję się zjeść więcej, żeby się nie rozchorować. Babeczki piernikowe - miód, malina. Tylko czemu niedopieczone?
    Pozdrawiam
    Też myślę , ze temperatura zbyt wysoka.Przykrywaj ciasta, chlebek pergaminem.Ja tez mam taki nieobliczalny piekarnik)

Awatar Disorderly
    Disorderly jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Lublin

Stanowczo za wysoka temperatura. Mniejsza temperatura a dłużej trzymać.
    No i jeśli masz taki zapalany na dole piekarnik to wtedy stawiaj ciasto na najwyższej półce w piekarniku.

Podejście drugie: Schudnąć zdrowo.

Podejście pierwsze: I oto nadszedł ten dzień...

Awatar psikaczu
    Mieszka w
    Ostrołęka

Dziękuję za wszystkie rady. Zastosowałam się do jednej z nich; mianowicie zmniejszyłam temperaturę i trzymałam dłużej. Zrobiłam murzynka (użyłam lepszego jogurtu, tzn. Danone naturalny 2% a wcześniej był taki z Lidla 0,1%) ustawiłam temp. na 160 stopni (w przepisie 180) i czas aż 1,5 godz. (w przepisie 30-40 min.). I co otrzymałam: to samo co wcześniej, nieupieczona klucha a skórka opieczona. Oczywiście murzynek do kosza. Ale co tam tak łatwo się nie poddaję więc znów pieczenie, tym razem bułeczek. Temp. jak w przepisie, czas pieczenia dłużysz i znów ... niedopieczone w środku. Ale pomyślałam, że może jednak na odwrót - zwiększyć temp. piekarnika a piec krócej; jeśli nieupieczone to wydłużę czas. Sorry, że Was zanudzam takimi błahostkami ale ja na Dukanie mam być do października a potem III etap trwający dłuuugo (jeśli oczywiście schudnę tyle, ile zamierzyłam). Więc muszę wyczaić ten piekarnik, tak jak próbuję różne przepisy i eliminuję te, które mi nie smakują. A przy okazji, troszkę niepodoba mi się, że na większości forum, tam, gdzie jest wątek z przepisami, nie można ich komentować. Tak to od razu ktoś by pisał, czy smaczne, czy nie, w jaki sposób wykonywał potrawę aby się upiekła itp. Ale z drugiej strony jest większa przejrzystość - same przepisy. No cóż, nie dogodzi każdemu
    Pozdrawiam

Awatar Goldwingerka1800
    Goldwingerka1800 jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    Dziki Zachód

Jest taka strona pt "Przepisy w diecie proteinowej - Dukana", ja z niej korzystam i wszystko mi wychodzi, albo Magiczna Kuchnia. Ponadto koleżanki na wątku moim przesyłają sprawdzone przepisy np dzisiejszy chlebek, tiramisu, sernik, mufinki. Mam przepis na ptasie mleczko, piccę. Jak byś była chętna to proszę.
    Ja wiem, że nie wszystkie przepisy wychodzą za pierwszym razem. Chleb kilka razy ćwiczyłam, a otręby są troszke niewdzięczne w pieczeniu ale można je polubić. Pozdrawiam i chętnie Ci doradzę.

IV faza od 8 listopada 2010r.
    II podejście 5.01.2020r
    Nie jestem idealna, ale wystarczająco dobra.

Awatar zielona_zielona
    zielona_zielona jest nieaktywny Znany na forum

Mogę prosić o przepis na tiramisu? Aż mi ślinka pociekła

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów