Już Ci odpowiadam Dolinko
Co do efektu brzasku.Wystarczy pomierzyć cukier w nocy (2 -3 godz.).Jeżeli poziom cukru spada w nocy a rano jest wysoki jest to efekt odbicia (efekt Somogyi).Jeżeli zaś nie ma w nocy hipoglikemii a rano się budzisz z wysokim cukrem - jest to efekt brzasku .
"Być może dotyczy Cię tzw. efekt brzasku, zwany też zjawiskiem brzasku lub [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] o świcie.
Przyczyną jego wystąpienia jest fizjologiczny wyrzut hormonów, takich jak, adrenalina, glukagon, hormon wzrostu oraz kortyzol.
Szczyt wydzielania tych hormonów występuje właśnie podczas snu, między godziną trzecią a ósmą rano. Mają one na celu obudzenie nas i przygotowanie do aktywnego dnia. Bez tych hormonów byłoby nam trudno wstać z łóżka.
Aby pomóc nam wstać i dać nam energie do działania, powodują one wzrost produkcji glukozy, przy jednoczesnym wzroście [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Skutkiem ich działania są wysokie wskazania glukometru bezpośrednio po obudzeniu."
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Co do tarczycy to obecnie łykam euthyrox w dawce 100 x5 dni i 75 x 2 dni. Tsh powinnam mieć tak około 1 a ostatnio skoczyło mi na prawie 5. Pod koniec kwietnia mam kontrolę u endokrynologa - więc zobaczymy ile jest teraz.
A co do wagi - to wczoraj wieczorem popłynęłam niestety.Zjadłam dużo za dużo - właściwie nie wiem czemu - tak na prawdę nie byłam aż tak głodna.Zapalnikiem okazało się piwko i kilka orzechów.I tak właśnie wygląda moje odchudzanie - kilka dni ok - potem nawalam i rezygnuję.Ale nie tym razem - teraz się NIE PODDAM !
Waga 83,8 kg - czyli prawie powrót do niedzieliCukier rano o 4 - 205 ! - bez komentarza.