Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 13 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 138
Like Tree73Lubią to

Wątek: Szczupła na zawsze

dariiam jest nieaktywny Znany na forum

Domyślnie Odp: Szczupła na zawsze

Już Ci odpowiadam Dolinko

Co do efektu brzasku.Wystarczy pomierzyć cukier w nocy (2 -3 godz.).Jeżeli poziom cukru spada w nocy a rano jest wysoki jest to efekt odbicia (efekt Somogyi).Jeżeli zaś nie ma w nocy hipoglikemii a rano się budzisz z wysokim cukrem - jest to efekt brzasku .

"Być może dotyczy Cię tzw. efekt brzasku, zwany też zjawiskiem brzasku lub [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] o świcie.

Przyczyną jego wystąpienia jest fizjologiczny wyrzut hormonów, takich jak, adrenalina, glukagon, hormon wzrostu oraz kortyzol.
    Szczyt wydzielania tych hormonów występuje właśnie podczas snu, między godziną trzecią a ósmą rano. Mają one na celu obudzenie nas i przygotowanie do aktywnego dnia. Bez tych hormonów byłoby nam trudno wstać z łóżka.
    Aby pomóc nam wstać i dać nam energie do działania, powodują one wzrost produkcji glukozy, przy jednoczesnym wzroście [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Skutkiem ich działania są wysokie wskazania glukometru bezpośrednio po obudzeniu."

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Co do tarczycy to obecnie łykam euthyrox w dawce 100 x5 dni i 75 x 2 dni. Tsh powinnam mieć tak około 1 a ostatnio skoczyło mi na prawie 5. Pod koniec kwietnia mam kontrolę u endokrynologa - więc zobaczymy ile jest teraz.

A co do wagi - to wczoraj wieczorem popłynęłam niestety .Zjadłam dużo za dużo - właściwie nie wiem czemu - tak na prawdę nie byłam aż tak głodna.Zapalnikiem okazało się piwko i kilka orzechów.I tak właśnie wygląda moje odchudzanie - kilka dni ok - potem nawalam i rezygnuję.Ale nie tym razem - teraz się NIE PODDAM !

Waga 83,8 kg - czyli prawie powrót do niedzieli Cukier rano o 4 - 205 ! - bez komentarza.
    Ostatnio edytowane przez dariiam ; 07-04-2016 o 08:25
    dolinalotosu lubi to.

Awatar dolinalotosu
    dolinalotosu jest nieaktywny Sławny na forum
    Mieszka w
    opole
    Wpisy na blogu
    6

zobacz...leczę się w poradni cukrzycowej juz ponad rok, miewam te poranne cukry wyższe a nikt mi nie powiedział o tym "efekcie brzasku"
    inna sprawa,że moja dieta mi się w mózgu w niwecz obróciła...
    dramat..

masz rację, jedna wpadka,absolutnie nie moze zniweczyć Twoich planów!!!

biorę teraz letrox 75 i tsh miałam w styczniu 1,6

To Dolinko dobre masz TSH - nie powinno mieszać w odchudzaniu.

A myślisz ,że mnie lekarka uświadomiła ? Rzuciła tylko " ma pani albo efekt brzasku albo odbicia " ,zero tłumaczenia co z tym zrobić.Odnoszę wrażenie ,że idzie ona po najmniejszej linii oporu.Zły cukier - kolejne leki ,insulina - po co się bawić w diety.Z drugiej strony co 3 miesiące mam komplet badań bez upominania.Chociaż peptyd c i poziom insuliny musiałam zbadać sobie sama - bo ani jak nie chciała dać.

Awatar dolinalotosu
    Mieszka w
    opole
    Wpisy na blogu
    6

mi kazali trzymać 1450kal...oczywiscie cukrzycową
    jakbym tak jadła miałabym tylko nadwagę moją wymarzoną
    ale łep mam zryty od lat walki i tyle
    ograniczam gluten i nabiał
    to mi się słodkie wciska każdą możliwą dziurą...
    Daria
    wiesz,ze przy wysokich cukrach tez sie nie chudnie..

Cytat Zamieszczone przez dolinalotosu Zobacz posta
    Daria
    wiesz,ze przy wysokich cukrach tez sie nie chudnie..
    DOLINKO - ja słyszałam odwrotnie Podobno przy bardzo wysokich cukrach waga leci w dół na łeb na szyję.Ale to dotyczy chyba raczej cukrzycy typu 1
    dolinalotosu lubi to.

Awatar dolinalotosu
    Mieszka w
    opole
    Wpisy na blogu
    6

tak, przy T1 ale nigdy w życiu u nas...u nas kazdy nadprogramowy cukier natychmiast jest wyłapywany jako zagrożenie dla organizmu i ponieważ nie może go zbić, to zamienia w mniej groźny tłuszcz....nie ma szczupłych cukrzyków z T2 ,chyba,że bardzo,bardzo waleczni
    to koło zamknięte

Cytat Zamieszczone przez dolinalotosu Zobacz posta
    tnie ma szczupłych cukrzyków z T2 ,chyba,że bardzo,bardzo waleczni
    Dobre Co nam pozostaje - dołączyć do tych walecznych

A tak na poważnie - kiepski mam cukier.Na czczo 205,po śniadaniu 194 - a zjadłam 2 malutkie grzanki z chleba żytniego (polędwica sopocka , plaser sera żółtego , pomidor,szczypior) + herbata ze słodzikiem .Niedobrze.Trzustka wydziela mi tej insuliny ile trzeba a nic się nie wchłania .Co ja mam zrobić aby to zmienić ?????????????
    agatarska lubi to.

Awatar vimari
    vimari jest nieaktywny Nowy na forum

Cukrzycę można wyleczyć zmianą diety, jak większość zresztą chorób cywilizacyjnych. Dieta roślinna, bazująca na surowych warzywach, owocach, nasionach i sokach. Jeśli jesteś zainteresowana, to na pewno w języku angielskim znajdziesz więcej publikacji, niż w języku polskim. A tu podeślę Ci inspirujący film " [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]"

Awatar Marta_K
    Marta_K jest nieaktywny Znany na forum

Gloria wiesz co mam dla Ciebie propozycję Spróbuj może przez kilka dni zastosować białkowo- tłuszczowe śniadania,bez dodatku węglowodanów. W przypadku cukrzyków sprawdzają się one bardzo dobrze.
    Może to byc na przykład omlet z pomidorami i bazylią, omlet z masłem orzechowym albo jajecznica, awokado z rybką.
    Nie spowoduje to porannych skoków cukru we krwi, a po jakimś czasie efekt brzasku może zniknąć, w każdym bądź razie warto byłoby spróbować takie sposób poradzenia sobie z cukrzycą
    Po za tym dużo ćwicz to również sporo dalej jeśli chodzi o cukrzycę

Po za tym próbowałaś pić morwę białą?
    Oprócz tego polecam Ci również sok z aroni i wszelkiego rodzaju przetwory z niego, nawet aronią sproszkowaną. Oczywiście bez dodatku cukru. Aroni powoduje obniżenie poziomu cukry we krwi i ma to już mocne podstawy w badaniach naukowych
    Aronia zawiera związki polefenolowe, wpływjące na wytwarzanie insuliny. Odpowiadają również za hamowanie wydzielania glukozy w wątrobie, a co za tym idzie powodują spadek poziomu cukru we krwi. Dodatkowo aronia ma również kwas chlorogenowy, który wpływa na metabolizm glukozy
    Co więcej, badania mówią, że już 3 tygodnie regularnego spożywania aroni, powoduje spadek glukozy we krwi Dodatkowo cholesterol idzie w dół nawet o 40 %

Awatar Marta_K
    Marta_K jest nieaktywny Znany na forum

Daria * ! Za dużo wątków na jeden raz, hehe

Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 13 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów