Strona 180 z 219 PierwszyPierwszy ... 80 130 170 178 179 180 181 182 190 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,791 do 1,800 z 2181

Wątek: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

Zieleninka jest nieaktywny Znany na forum
    Wpisy na blogu
    1

Domyślnie zdrowe odżywianie, wkrotce dieta przypominająca

Koalaa, zrobisz jak zechcesz. Chcesz jeść 1 składnik Twoja sprawa. Podałam przykład, że można sobie urozmaicić i poradzić z jakościowymi i ilościowymi składnikami potraw i porcji. Nikt nie każe Ci trzymać surówki w lodówce przez 5 dni. Jak postoi od obiadu do kolacji, nic strasznego sie nie stanie. Najwyżej puści więcej soku.
    W książce Dąbrowska podaje przykładowe jadłospisy ale niewiele osób czyta je dokładnie i analizuje ilość składników, nie wspomnę o stosowaniu. Dokładnie kopiować nie pokusiłabym się ale to i owo warto podpatrzeć. Ot i cały problem ... A potem szykować. Wszak mamy zadbać o siebie.

Goga na gardło stosowałam krople z propolisu ze sklepu zielarskiego, syrop p/kaszlowi Apiczos firmy Apiherba (skład syropu: sok z cebuli, czosnku, miód, wyciąg z czarnego bzu, propolis). Dobrze jest pić herbatę z sokiem z cytryny i z miodem. Gardło płukałam olejem słonecznikowym. Po tym zabiegu odklejała się wydzielina z krtani i nie czułam kluchy w gardle. Starałam się jeść więcej czosnku na surowo np. rozgniatałam i mieszałam z masłem.

Goga_35 jest nieaktywny Znany na forum

Domyślnie Odp: zdrowe odżywianie, wkrotce dieta przypominająca

Cytat Zamieszczone przez Zieleninka Zobacz posta
    Koalaa, zrobisz jak zechcesz. Chcesz jeść 1 składnik Twoja sprawa. Podałam przykład, że można sobie urozmaicić i poradzić z jakościowymi i ilościowymi składnikami potraw i porcji. Nikt nie każe Ci trzymać surówki w lodówce przez 5 dni. Jak postoi od obiadu do kolacji, nic strasznego sie nie stanie. Najwyżej puści więcej soku.
    W książce Dąbrowska podaje przykładowe jadłospisy ale niewiele osób czyta je dokładnie i analizuje ilość składników, nie wspomnę o stosowaniu. Dokładnie kopiować nie pokusiłabym się ale to i owo warto podpatrzeć. Ot i cały problem ... A potem szykować. Wszak mamy zadbać o siebie.

Goga na gardło stosowałam krople z propolisu ze sklepu zielarskiego, syrop p/kaszlowi Apiczos firmy Apiherba (skład syropu: sok z cebuli, czosnku, miód, wyciąg z czarnego bzu, propolis). Dobrze jest pić herbatę z sokiem z cytryny i z miodem. Gardło płukałam olejem słonecznikowym. Po tym zabiegu odklejała się wydzielina z krtani i nie czułam kluchy w gardle. Starałam się jeść więcej czosnku na surowo np. rozgniatałam i mieszałam z masłem.
    Dzięki
    Rety, jak wypłukać gardło olejem?
    Toż to gęste...

KajkoJajko jest nieaktywny Nowy na forum

Smile Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

Pierwszy tydzień za mną !
    Było ciężko, jak nie mięśnie to głowa bolała, nic się nie chciało i wszystko było be, ale wytrwałam! Dzisiaj już trochę lepiej, powoli normuje się samopoczucie.
    Najważniejsze, że widzę efekty jeśli idzie o skórę i wagę! Mam zamiar pociągnąć ją jeszcze 7 dni i zacząć wychodzić, żeby cały efekt nie poszedł na marne w święta. 2tyg to krótko, ale jak na pierwszy raz to chyba wystarczy tego oczyszczania.

co do posiłków koleżanki Koalaa to myślę, że jeśli dobrze się czuje i w ciągu dnia zjada więcej niż jabłko i kiwi to nie ma się co denerwować i unosić, moje posiłki też wyglądają różnie, ważne żeby smakowały i nie szkodziły.

Pozdrawiam wszystkich!
    Cudowna ta dieta!!

Wpisy na blogu
    1

Domyślnie zdrowe odżywianie

się nie unoszę... Przekazuję tylko to, co wiem z książki, od ludzi, którzy bywali na turnusach oraz swoich 3 letnich doświadczeń.
    Robię to po to, aby każdy z tej diety wyniósł jak najwięcej korzyści i nie doznał uszczerbku na zdrowiu.
    Równie dobrze można podsumować że to wymądrzanie się pojawiające się czasem wypowiedzi typu: że jedno jabłko dziennie lub 3 marchewki, to modyfikacja tej diety i tak można odżywiać się na tej diecie. Nikt tego jednak nie krytykuje żeby nie urazić czy obrazić.

Nie rozumiem dlaczego dajecie przyzwolenie na złe prowadzenie diety? Nie chodzi o to aby kogoś stawiać do kąta za błędy lecz dobrze byłoby przynajmniej wysłuchać rady i starać się dokonać korekty. Czy wyjdzie to komuś na złe?

Goga, płuczę słonecznikiem słonecznikowym. Jest dość rzadki, ma witaminę A, która skutecznie nawilża śluzówki. Moje płukanie gardła to "gulganie" przez kilka sekund po kilka razy, a potem płukanie jamy ustnej czyli tzw. ssanie oleju. Tę metodę poleca dr Jadwiga Górnika oraz M. Tombak w swoim leczeniu niekonwencjonalnym. Płuczesz tak jak zęby ale tylko te z przodu przez 10, 15 do 20 minut rano po wstaniu z łóżka i można też wieczorem. Olej najpierw zgęstnieje (jak majonez) potem zrzednie. Wtedy należy wypluć i porządnie wypłukać usta wodą a następnie umyć zęby. Zacznij od 1 łyżeczki oleju, bo rzeczywiście na początku może to być niezbyt przyjemne. W ten sposób wyleczyłam ropne zatoki. Nie pomogły 2 serie antybiotyków, dopiero olej oczyścił z ropy zatoki szczękowe i chyba wszystkie inne, bo cała twarz mnie bolała i byłam zapuchnięta.

koalaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    gdansk

Domyślnie Odp: Dieta owocowo-warzywna dr Ewy Dąbrowskiej

ech, zrobiło się trochę nietęgo (to chyba całkiem pozytywne słowo jak na to forum ) - zielenko, rozumiem twoje argumenty. ja też próbuję prowadzić post jak najlepiej, najzdrowiej i najskuteczniej. zależy mi na różnorodności i jak najbardziej się jej trzymam - na śniadanie nie jem tego, co zjem na kolację, na obiad też przygotowuję jakiś inny mix, ale w ramach tych pojedynczych posiłków jem raczej jedno "danie". nie kombinuję - chociaż wiem, że tak doktor święta dąbrowska przykazała - bo nie mam ochoty, bo jestem zbyt leniwa, bo wolę teraz zjeść świeżą sałatę w całości, zamiast urywać jej trzy liście i resztę gnieździć w lodówce. zresztą, to bez znaczenia.

chodzi mi tylko o to, że turnusy, turnusami, przepisy przepisami, a życie życiem wiesz jak jest - każdy orze jak może!
    i ja wierzę, że każda z nas - nawet jeśli popełnia jakieś drobne błędy, jeśli nie prowadzi tego postu w 100 % doskonale - to jednak podchodzi do niego uczciwie, z chęcią, z energią i przytupem. i że ten przytup ostatecznie jest dużo dla nas wszystkich (a może mówię tylko za siebie) ważniejszy niż idealne trzymanie się zasad. dzięki niemu jesteśmy z siebie dumne. robimy coś dla siebie. wierzymy w siebie. trzymamy się postanowień. i to jest piękne.

ja nie umiem żyć "od linijki". jeść "od linijki" też nie będę. taka jestem i żadna książka, żaden turnus i żadne menu mnie do tego nie przekonają

zresztą, jak to ktoś ładnie wcześniej powiedział na forum - nie dajmy się zwariować!

pozdrowienia dla wszystkich z krainy dnia dziewiątego!

Awatar cherry3310
    cherry3310 jest nieaktywny Znany na forum
    Mieszka w
    Warszawa

Domyślnie Dzień 10/14

Witam wieczorową porą
    jak się koleżanki mają?

Dakasia
    - taki surowy ten burak? Brrr... a czym przygotowujesz ten soczek?

Zieleninka ja od kiwi z tym jabłuszkiem po prostu chciałam zacząć dzień.
    Możesz być spokojna, jem wystarczająco, choć rzeczywiście małe porcje - tak ja Koalaaa. A co do kiwi to można można mojej mamy koleżanka była na wczasach z dietą i tam jadły kiwi. Podobno Pani Dr od czasu wydania książki uzupełniła owoce o kiwi, porzeczki, melony. Jako urozmaicenie oczywiście.

Koalaaa - tak tak, to ja. Wydało się hi hi ;p przygotowywałam się wtedy do ślubu i rzeczywiście ćwiczyłam 5-6 razy w tygodniu. Było warto!

Trzymamy się dziewczynki dalej! Co nas nie zabije to nas wzmocni ))
    Dobranoc.

Wpisy na blogu
    1

Domyślnie zdrowe odżywianie

Koalaaa, nie było moim zamiarem urażenie Ciebie. Serio. Tylko udzielenie dobrej rady. Sorki, zrobiłam to chyba nieumiejętnie.
    Masz racje, najważniejsze jest trzymać sie zasad, ale tu będę sie upierać. Jedną z zasad, jest różnorodność w jednym posiłku. Wcale to nie wyjdzie na złe, bo nawtłaczasz w siebie więcej witamin, posiłek będzie mniej monotonny itd.
    W każdej innej diecie też sa zasady, których należy przestrzegać. Niestety, tak jest.

Masz racje, nie da rady sztywno kopiować jadłospis Dąbrowskiej. Człowiek zwariowałby robiąc zakupy, zakopując sie w kuchni siekając, gotując, wyciskając i trzymając się wszystkiego pod linijkę. Trzeba by mieć zatrudnioną kucharkę. Ale powtarzam jeszcze raz, to jest wzór z którego należy czerpać na miarę swoich możliwości.

Cherry, masz racje. Pani Dąbrowska urozmaiciła menu o kiwi, melon, porzeczki (z czarnych sok był zaznaczony w książeczce), co więcej występuje arbuz czy pomarańcze a nawet truskawki. Jednak sa to ilości śladowe, dekoracyjne. Malutki plasterek, kilka sztuk. Ograniczenia sa ze wzgl. na cukier. Ale dobre i to, bo w sezonie trudno sie powstrzymać.

Aha, wskazane jest codziennie zjadać jakąś kiszonkę, czy to ogórki, czy kapustę kiszona czy też pic zakwas buraczany.

Właśnie takie nowinki przynoszą nam osoby, które wracają z turnusów.

Pozdrawiam wszystkie osóbki i gratuluję utraty kilogramów i liczby dni na diecie.

johalina jest nieaktywny Nowy na forum

witajcie, a czy można jeść kapustę kiszoną czy ogórki kiszone takie ze sklepu? (w książce są przepisy, ale brak czasu - i chęci
    czy oni dodają coś czego nie można używać w diecie?
    w kapuście na pewno jest cukier w składzie, nie pamiętam co tam jeszcze wyczytałam...

pozdrawiam!

Goga_35 jest nieaktywny Znany na forum

Cytat Zamieszczone przez johalina Zobacz posta
    witajcie, a czy można jeść kapustę kiszoną czy ogórki kiszone takie ze sklepu? (w książce są przepisy, ale brak czasu - i chęci
    czy oni dodają coś czego nie można używać w diecie?
    w kapuście na pewno jest cukier w składzie, nie pamiętam co tam jeszcze wyczytałam...

pozdrawiam!
    Ja używam kupowanych, nie daje się cukru do kiszenia. Chyba że to gotowa kupowana surówka, to napewno jest w niej olej i cukier...

Gosia

kobzinka jest nieaktywny Nowy na forum
    Mieszka w
    Dublin

Hej dziewczyny!
    Nie udało mi się wybrać po internet w zeszły weekend i byłam kolejny tydzień w pracy bez łączności.Nie ma tego złego..w wolnych chwilach czytałm książkę o zż Bożeny Żak-Cyran 'Odnowa na talerzu'..Fajna systeatyka wiadomości,ciekawe przepisy.Mogę polecić.Jak znacie jakieś ciekawe pozycje w tej tematyce,to proszę o info.
    Mój partner także zawziął się na swój mięsień piwny i dietkował prawie dwa tyg na jakiejś mięsnej diecie.Mówiłam mu,że to przesada,że mięso nie jest zdrowe,przekonałam do pooglądania filmów ze mną..Szukam info na temat zż i dzielę się z nim wszystkim,on też szuka i mamy takie swoje pogadankiFajne to jest!Dziś wybraliśmy się do polskiego sklepu.Kupiła sobie dobre herbatki liściaste,różne rodzaje kasz dla mojego lubego i właśnie ogórki kiszone i kapustę kiszoną.Niestety ja nie mam czasu,ochoty na bawienie się w swoje kiszonki,ale może to się zmieni
    Mój luby jest na zdrowym żywieniu i ja czekam do świąt i zaczne nowy rozdzial swojego życia
    Jestem podekscytowana tym wszystkim,że robie to dla naszego zdrowia,spokojnej przyszłości..W ubiegłym roku chyba zabrakło mi zapału na to totane przestawienie się,może tu chodzi o wsparcie partnera.O to że jak się robi to razem,to jest to takie proste..
    Buziaki