c.d.
Cholesterol
Cholesterol występuje we wszystkich tkankach jako składnik błon komórkowych i śródkomórkowych. Znaczne jego ilości stwierdza się w tkance nerwowej, gdzie wchodzi w skład osłonek mielinowych włókien nerwowych. Ponadto jest związkiem wyjściowych do produkcji kwasów żółciowych, hormonów sterydowych i witaminy D3, oraz istotnym składnikiem lipoprotein.
Ogólna zawartość cholesterolu w organizmie człowieka wynosi ok.140g. Związek ten występuje w tkankach przede wszystkim w postaci wolnej, jedynie we krwi i w nadnerczach przeważają estry cholesterolu. Pomimo, iż cholesterol wytwarzany jest w organizmie w sposób ciągły, to jednak około 20-40% tego składnika w ustroju pochodzi z pożywienia. Nadmierna podaż cholesterolu w diecie może powodować jego wzrost w surowicy krwi, prowadząc w konsekwencji do hipercholesterolemii i niepożądanych zmian w układzie sercowo-naczyniowym. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy podaż cholesterolu w dziennej racji pokarmowej nie powinna przekraczać 300mg na dobę, a w indywidualnych przypadkach 200mg. Stężenie cholesterolu we krwi utrzymuje się na stałym poziomie. Jego zwiększenie powyżej 6,5 mmol/l (250 mg%) - jak wykazały badania epidemiologiczne, koreluje ze zwiększoną zachorowalnością na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Nadmierna podaż cholesterolu w diecie może powodować wzrost stężenia cholesterolu całkowitego i we frakcji LDL, a także indukować zmiany w innych lipoproteinach, polegające na wzroście cholesterolu w chylomikronach i cząsteczkach VLDL, co również sprzyja niekorzystnym zmianom w układzie krążenia.
Dieta
Zanim zaplanujesz własną kurację odchudzającą sprawdź jakie jest zapotrzebowanie Twojego organizmu na energię.
Najpierw należy ustalić zapotrzebowanie związane z podstawową przemianą materii PPM (są to nakłady na pracę układu oddechowego, krążenia i nerwowego, utrzymanie temperatury ciała, budowę i odbudowę tkanek).
Uproszczony wzór:
- dla mężczyzn PPM = masa ciała należna [kg] x 24 [h] x 1.0
- dla kobiet PPM = masa ciała należna [kg] x24 [h] x 0.9
Ponieważ człowiek należy do organizmów stałocieplnych należy dodać do tego bilansu 10% na termogenezę (czyli produkcję ciepła).
Każdy człowiek ponosi również wydatki energetyczne związane z aktywnością fizyczną zawodową i pozazawodową:
dla osób z niskim poziomem aktywności ocenia się ją na 15%
dla osób z umiarkowanym poziomem aktywności ocenia się ja na 20%
dla osób z wysokim poziomem aktywności ocenia się ją na 25%
Jeśli chcemy redukować masę ciała tłuszcze powinny pokrywać ok. 20% zapotrzebowania energetycznego.
1 g tłuszczu dostarcza 9 kcal. wystarczy zatem pomnożyć ilość kalorii jakie możemy spożyć razy 0,2 a następnie podzielić przez 9, aby otrzymać liczbę gramów tłuszczu jaki może spożyć w ciągu jednego dnia.
2/3 tłuszczów spożywanych powinna być pochodzenia roślinnego (wielonienasycone kwasy tłuszczowe).
Ponieważ trudno skontrolować ilość codziennego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego warto do przyrządzania posiłków których skład możemy kontrolować (do smarowania pieczywa, do surówek, do pieczenia) używać tłuszcze tylko i wyłącznie pochodzenia roślinnego.
Białko powinno pokrywać ok. 25-30% zapotrzebowania energetycznego, niezbędna ilość białka w codziennej diecie kobiet to 55 g, mężczyzn - 70 g, natomiast cukry (głównie złożone, np. skrobia z pełnym kompletem składników włókna pokarmowego - najlepiej w postaci przetworów złożonych z całego ziarna) 50-55%.