Zamieszczone przez
the_ghost_of_unka
oj, to o mnie...

bo ja sie rzeczywiscie poczulam tym mnichem urazona...
(....)
ps. dodam ze z opisu najbardziej zbiezny z moim odczuciem i wrazeniem na golasa jest morfotyp Maya.
ULA... ja nie mówiłam do nikogo personalnie.
Rozumiem Was, bo jak już pisałam sama byłam do żywego dotknięta Rubensem, a jeszcze ten komentarz: "może kiedyś taka sylwetka była i modna, ale pamiętaj, że Rubens bardzo brzydko się starzeje
". No tylko tego mi jeszcze by brakowało by być obwisłą podwiędniętą kuleczką.... horror całkowity.. bo oczyma wyobraźni zobaczyłam to, co najgorsze z mojej przyszłości juz tak niedalekiej 

Golasa znasz najlepiej, więc tak pewnie musi być.... hihihihi.... Optuję za Twoim wyczuciem i intuicją 
---------- Wiadomość dodana o 14:37 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 14:32 ----------

Zamieszczone przez
kania79

Dzień dobry
...ja chyba cała jednym wielkim erzacem jestem,bo mi właśnie jeśli już,ten z Ryk smakuje...(...)
ANUŚ.... nic dziwnego że Ci on smakuje
, bo smaczny jest. Więc o jakim erzacu Ty mówisz Dobra Kobieto siebie określając
?
Mnie tylko jedyne , co przeszkadza we wszystkich serach o mniejszej ilości tłuszczu, to brak tej kremowej konsystencji, co to z tłuszczyku wypływa. Pewnie za długo pomieszkiwałam we Francji..... hihihihihi
---------- Wiadomość dodana o 14:38 ---------- Poprzednia wiadomość dodana o 14:37 ----------
Typowe chrono-menu dla osoby o wzroście 1,70 m
ŚNIADANIE: (w przeciągu 1 godziny po obudzeniu się)
emeryci i osoby mało aktywne/ osoby aktywne
ser: 80 g / 100 g
chleb: 50 g / 70 g
masło: 15 g / 20 g (z własnego doświadczenia dodam, że zamiast masła można używać oliwę z oliwek, którą doprawiamy ulubionymi przyprawami - czosnek, ostra papryka, pieprz, imbir, cynamon. W takiej oliwie można moczyć kawałki pieczywa.
Jeśli nie chcemy w ogóle używać masła, możemy wówczas zwiększyć porcję sera o
15 g / 20 g
W przypadku dłuższego niż 5-6 godzin odstępu między śniadaniem i obiadem można zjeść dodatkowo 2 jajka i/lub 100 g wędlin (uwaga!!! białej szynki nie zalicza się do wędlin, jedynie wędzoną i dojrzewającą).
Do picia: kawa, herbata, herbatki ziołowe, woda mineralna gazowana lub niegazowana. Wszystkie napoje bez cukru. Delabos zaleca też powstrzymanie się od używania słodzików, o ile się uda. Kawy nie można pić z mlekiem, ale można użyć śmietanki do kawy.
OBIAD: (od 4 do 6 godzin po śniadaniu)
emeryci i osoby mało aktywne/ osoby aktywne
czerwone mięso: 170g / 190g - 230g
LUB białe mięso / drób: 210g / 240g - 280g
LUB wędliny i podroby: 190g / 210g – 250g (nie częściej niż 3 x tydzień)
LUB jajka: 3 szt. / 3,5 szt. - 4 szt. (nie częściej niż 3 x tydzień)
LUB ryby: 270g / dowolna ilość, ale w granicach rozsądku (2 x tydzień)
+
produkty skrobiowe: 160 g (waga ugotowanych) = 1 miseczka lub 4 łyżki
LUB wyjątkowo warzywa:160 g (waga ugotowanych)
LUB pieczywo: 70 g = 1/3 bagietki
Należy zjeść całą zalecaną porcję protein. W razie głodu można zwiększyć porcję mięsa lub ryby, ale nie wolno zjadać więcej produktów mączno-skrobiowych.
Zamiast warzyw można zjeść talerz zielonej sałaty w sosie vinaigrette.
PODWIECZOREK: (od 4 do 5 godzin po obiedzie)
TŁUSZCZE ROŚLINNE
30g (40 g RUBENS i PIEŃ DRZEWA) gorzkiej czekolady (minimum 52% kakao)
LUB baton Toblerone z gorzkiej czekolady 30g
LUB baton Bounty z gorzkiej czekolady 28g
LUB 1/2 chińskiej miseczki (poj.250 ml) oliwek
LUB 40 g nie solonych orzeszków/pestek (80g Rubens i Pień Drzewa) (orzechy włoskie, orzechy laskowe, fistaszki, orzeszki pekan, pistacje...)
LUB 1 szt. awokado z cukrem lub sosem vinaigrette
LUB 1 czubata łyżka masła orzechowego
LUB 60g marcepana
LUB szklanka (150 ml) mleczka migdałowego
LUB 40g świeżego orzecha kokosowego
+
OWOCE I ICH SŁODKIE POCHODNE
1 duże jabłko lub 1 grejprut lub 4 mandarynki (CHEOPS dowolną ilość)
LUB 1 miseczka chińska = 4 czubate łyżki (ca 100 g) świeżych drobnych owoców
LUB 4 czubate łyżki (ca 50 g) musu owocowego
LUB 4 czubate łyżki pokrojonych w kawałki owoców
LUB 4 czubate łyżki sałatki owocowej
LUB 1/2 miseczki chińskiej = 2 czubate łyżki (ca 70 g) suszonych owoców (morele, daktyle, śliwki, rodzynki, żurawina…)
LUB 2 pieczone jabłka z 50 g konfitury lub miodu lub syropu klonowego
LUB 2 pieczone jabłka
LUB 2 czubate łyżki konfitury lub miodu lub syropu klonowego
LUB 2 szklanki (po 150 ml) soku owocowego (najlepiej ze świeżych owoców)
LUB 1/2 miseczki chińskiej = 2 czubate łyżki (ca 70 g) kremu z kasztanów jadalnych
LUB 3 kulki sorbetu owocowego
W wyjątkowych sytuacjach część owoców można zastąpić 50 g drażetek lub 50 g żelków Haribo lub 50 g nugatu w gorzkiej czekoladzie lub 4 szt. rahatłukum lub 6 szt. landrynek
KOLACJA: (min. 1,5 godz. po podwieczorku i min 1,5 godziny przed snem)
tłuste ryby: maksymalnie 260 g
LUB chude ryby: dowolna ilość jeśli odczuwamy głód
LUB białe mięso i drób: maksymalnie 135 g
+
warzywa zielone: 160g
2 jokery tygodniowo: 2 dowolnie skomponowane posiłki w ciągu tygodnia (ale nie w tym samym dniu !!!)
Source: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tlumaczenie: maszkuleczka